Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cu riscul de a fi incorect politic, eu cred că „All Lives Matter”

Black Lives Matter

Foto: Guliver Getty Images

Despre protestele mișcării Black Lives Matter din Statele Unite se scrie zilnic. Amploarea și violența lor depășesc cu mult toate tulburările sociale apărute în Occident în ultimii ani. Unele grupuri de protestatari incendiază mașini, jefuiesc magazine și comit acte de violență împotriva celor care li se opun.

Totuși, opinia publică pare că evită să condamne aceste proteste. Fapt destul de curios având în vedere reacțiile din urmă cu mai puțin de o lună când Occidentul era „zguduit” de protestele anti-globaliștilor. Atunci verdictul popular n-a întârziat să apară. Chiar dacă manifestațiile erau pașnice, protestatarii au fost în general tratați unitar și stigmatizați pentru zădărnicirea luptei împotriva COVID-19.

Astăzi, deși experții afirmă clar că pandemia este departe de a se fi încheiat, pare că aceasta nu mai reprezintă un motiv întemeiat pentru ca populația să se abțină de la „nesupunere civică”. Mai mult, peste o mie de profesioniști din sănătate, majoritatea de la Universitatea din Washington, cer printr-o scrisoare deschisă ca protestele să nu fie oprite din cauza pandemiei deoarece acestea nu ar reprezenta un risc epidemiologic, dar menționează clar că poziția lor nu se referă și la alte adunări publice.

Atitudinea ar putea fi catalogată drept dublă măsură, iar acesta nu este singurul caz. Un profesor universitar din cadrul UCLA a devenit „persona non grata” tocmai pentru că nu s-a conformat dublei măsuri. Lectorul Gordon Klein a fost suspendat după ce a refuzat să îi evalueze în mod diferit pe studenții de culoare. Cererea a venit de la un student alb care a invocat tulburările sociale ca motiv, spunând că studenții de culoare din clasă suferă de frică și anxietate în urma evenimentelor recente. UCLA nu a oferit detalii, dar presa americană notează că mesajul prin care acesta a refuzat solicitarea a stârnit critici întrucât conținea celebrul citat a lui Martin Luther King „oamenii nu trebuie evaluați pe baza culorii pielii”.

Presupusa folosire sarcastică a unui citat a condus la măsuri imediate și drastice împotriva unui cadru didactic. La polul opus, protestatarii au vandalizat în voie statuile mai multor personalități istorice, acuzate de acțiuni ușor de judecat în ziua de azi. Totuși, statuia din Londra a lui Winston Churchill a fost una dintre țintele mai greu de înțeles, fostul premier britanic fiind unul dintre principalii actori ai luptei împotriva Germaniei naziste. De furia protestatarilor nu a scăpat nici monumentul victimelor comunismului din Washington D.C.

Așadar, cum de violențele, vandalismul, jaful, pericolul reprezentat de COVID-19 și chiar dublul standard în domeniul academic și în cel medical nu sunt suficiente pentru ca opinia publică să dea un verdict? Chiar dacă nu pare, răspunsul este evident. Subiectul acestor proteste este pur și simplu prea delicat pentru ca oamenii să judece realitatea într-un mod obiectiv.

Tema rasismului, de la care au plecat aceste proteste, este sensibilă într-o societate dominată de corectitudinea politică. Susținătorii acestui curent sunt destul de bine înrădăcinați atât în mass-media, cât și în învățământul superior american. Astfel, mare parte a populației este expusă constant la discursul lor și le acceptă rigorile. Așa au apărut și așa numiții „closet conservatives”, persoane care nu cred în această narativă, dar nu își expun public opiniile de teama stigmatizării.

Cu toate acestea, pare că adevărații adepți ai corectitudinii politice sunt mai degrabă o minoritate vocală care reușește să-și impună discursul, și nu o majoritate covârșitoare, așa cum s-ar putea crede la prima vedere. Actualul președinte american, criticat frecvent pentru lipsa de corectitudine politică, demonstrează acest lucru prin simpla sa prezență la Casa Albă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Autorul nu intelege nimic se pare, dezamagitor pentru Republica.Ro.
  Cand zici All Lives Matter in alt context, nu zici nimic, normal ca toate vietile conteaza, o stiam pe asta cu totii. Cand zici in contextul #BlackLivesMatter practic negi existenta problemei si te pozitionezi in tabara celor carora nu le pasa de discriminarea crasa ce persista in SUA de 400 de ani, astazi manifestata prin crime comise de politisti impotriva minoritatilor de culoare fara sa fie trasi la raspundere.
  Protestele au printre ei instigatori, agitatori si alti nemernici care profita de aceasta ocazie sa faca ce-si doresc: sa distruga, tot timpul au existat acesti oameni, diferenta acum fiind amploarea protestelor, ceea ce permite agitatorilor sa se ascunda in multime si sa faca acele ravagii pe care tu autorule le pui in carca protestatarilor, care nu numai ca incearca sa opreasca aceste acte de vandalism singuri ci in rest sunt 99.9% pasnici.
  Nu e politic incorect ce ai scris, e nesimtire ce bate spre rasism
  • Like 2
 • in opinia mea, daca afirmi ca Black Lives Matter nu inseamna ca negi importanta tuturor oamenilor, inseamna ca pui in prim plan o problema sistemica a societatii care in mod constient sau nu a opresat o intreaga categorie sociala doar pe baza culorii. Ceea ce as astepta de la autorul acestei opinii este prezentarea mai ampla a contextului in care rata crminalitatii este atat de crescuta in randul populatiei afro-americane si putin mai multa empatie pentru niste oameni care nu se simt in siguranta in propria lor tara.
  • Like 0
 • Eu vad lucrurile mult mai simplu, in contextiul campaniei electorale din USA, si a celor 4 ani de conducere Trump: e doar o actiune menita sa scada credibilitatea lui Trump, in favoarea democratilor. Nu spun ca Trump e bun, dar metoda prin care oponentii fac contra campanie este cel putin la fel de gresita ca stilul lui Trump de condus. In fond, abia acum s-au prins toti ca e rasism in US , in conditiile in care dintre infractori, sunt de 5 ori mai multi negri decat albi ? (date oficiale naacp.org) , asta pentru ca nu se integreaza, traiesc in cartiere marginase sarace, nu le place scoala. Cam ce se intampla la noi cu romii, la o scara mult mai mica. Cred ca in orice tara normala la cap, politia ar fi raspuns aproape identic (chauvin a exagerat) avand de-a face cu un recidivist (Floyd), sau cu unul care fuge furand taser-ul politiei, in conditiile in care toata lumea stie (nu doar cei din US, ci si din afara) ca Politia acolo nu se joaca, trebuie sa tii mainile pe volan, sa nu te dai jos din masina, sa nu fugi, etc. Asta nu scuza rasismul existent in USA, dar de aici pana la a folosi victima ca arma si violenta, furt si distrugere e cale lunga (de ce nu pot protesta pasnic, si fura din magazine , le incendiaza?) Nivelul de rasism oricum a crescut in 4 ani de Trump, si e folosit acum ca arma electorala, nimic mai mult. Ce personalitati black urmaresc pe instagram care o sustineau pe Hillary Clinton in 2016 acum spameaza feed-ul cu #BLM si aceeasi retorica sau postand poze cu Obama si #stillmypresident.
  • Like 3
 • "I'm proud to be a black man, said a black man. I'm proud to be an asian man, said an asian man. I'm proud to be a white man, said a racist." Daca ar exista o organizatie numita White Lives Matter ar fi imediat catalogata drept rasista. Ce ti-e si cu rasismul asta cu sens unic. Apropo, cei care veti merge la mare in Romania mare atentie, nu mai poti zice Marea Neagra, e Marea Afro-Americana.
  • Like 3
  • @ Sorin Gherghel
   Comic , acid , dar corect. O disparut libera exprimare si o aparut corectitudinea politica , dar doar pt albi. Azi , maine nici nu le mai poti spune la hoti , hoti ca te dau in judecata pt rasism.
   • Like 1
 • Sunt curios dacă se va vorbi vreodată de tratamentul rasist suferit de noi albii mai ales din rândul emigranților, la care suntem supuși de populația de culoare care este majoritară în Londra, majoritară în rândul lucrătorilor din bănci, NHS, Primării, etc.
  • Like 2
 • Ultimul paragraf, concluzia - pentru mine - a articolului, e elocvent.
  • Like 1
 • Socialistii erau tot timpul cu termeni 'incluzivi', ca sa nu supere vreo minoritate. Bineinteles, de data asta, ceilalti pot fi lasati deoparte, termenii incluzivi fiind folositi doar cand le convine lor!
  • Like 4


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult