Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum a pierdut PSD Primăria Târgu Jiu după 17 ani

Surpriză duminică la Târgu Jiu. PSD a pierdut postul de primar după 17 ani, după ce liberalul Marcel Romanescu a câștigat alegerile locale parțiale. 

Fostul premier Victor Ponta, deputat de Gorj, a explicat pe Facebook motivele eșecului social-democraților în scrutinul de ieri. 

„Atitudinea de siguranță absolută și suficientă a PSD (pe modelul de la «centru») în fața unui candidat PNL foarte muncitor și hotărât”, a fost una dintre cauze, crede Ponta. 

„E profund greșit să crezi că doar te prezinți la alegeri și victoria vine de la sine într-un oraș care a votat în ultimii 15 ani în special pentru Circiumaru și Ponta ( și doar în subsecvent pentru partidul pe care îl reprezentau aceștia)”, scrie fostul premier pe rețeaua de socializare. 

Victor Ponta spune că, pentru prima dată din 2004, a fost „exclus” din campania electorală locală.

„Liviu Dragnea i-a amenintat pe candidatul PSD la Primărie și pe liderii locali că dacă «îl chemați pe Ponta în campanie și vă afișați cu el vă tai toate proiectele de la Ministerul Dezvoltării» ! Desi am insistat să fiu implicat în orice mod, teama acestora a prevalat și așa am fost «exclus» din campanie pentru primă dată din 2004!!! Într-un oraș mic așa cum e Târgu Jiu aceste lucruri se află imediat / oamenii nu au încredere într-un partid care pune pe primul loc luptele egoiste din interior și nu interesul orașului și al lor”, mai spune fostul lider PSD, care arată cu degetul și către dezamăgirea alegătorilor PSD față de subiectele la nivel național din perioada campaniei.

„Legea Salarizării care a creat mari așteptări și s-a terminat cu o poveste amară; forțările conducerii PSD de a da jos propriul Guvern fără a explica deloc care este motivul; aroganța agresivă a unor lideri PSD de la televiziuni care sfidează realitatea pe care oamenii o văd cu ochii lor / faptul că acum toată lumea a înțeles că au fost păcăliți în campania de la parlamentare cu povestea «Victor este prietenul meu - o să aibă mari funcții după alegeri așa că votați PSD» ”, mai arată Victor Ponta.

„Cine are ochi și urechi trebuie să înțeleagă că PSD are o problemă gravă cu modul în care conducerea centrală ia decizii și acționează. Cine tace de «teamă» să nu se supere «Șeful» va păți ca la Târgu Jiu! Din păcate”, mai scrie fostul premier.

În 49 de localităţi din 32 de județe au fost organizate duminică alegeri pentru funcția de primar rămasă vacantă ca urmare a demisiilor unor titulari, a situaţiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului sau aplicării unei pedepse privative de libertate.

PSD a câștigat duminică primăria Craiova în cadrul alegerilor locale parțiale, potrivit News.ro. Candidatul social-democrat Mihail Genoiu a devenit noul primar al orașului. Postul de primar se eliberase după ce fostul edil Lia Olguţa Vasilescu a devenit ministru al Muncii.

În Râșnov, Liviu Butnaru (PNL) este noul primar al localității. Candidatul PSD la Primăria Lupeni, judeţul Hunedoara, Lucian Resmeriţă, fratele fostului edil Cristian Resmeriţă, a câştigat, potrivit numărătorii paralele realizată de partidul din care face parte. În oraşul Buşteni, câştigător este candidatul PSD, Irinel Ghiţă. Fostul edil, Emanoil Savin, este în prezent senator. 

Doar o treime din numărul alegătorilor aşteptaţi la urne au votat duminică, potrivit News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se pare ca locuitori frumosului orasel Targu-Jiu au observat in sfarsit neputinta,hotia si alte neajunsuri ale acestui ciumat si comunist partid numit PSD.A se intelege, ca nu fac lobby opozitiei, care oricum din pacate pentru fragila sau inexistenta noastra democratie politica nu prea exista in aceste zile.Gorj,Olt,Dolj,Valcea,Mehedinti si Teleorman,acesta este polul central de actiune al partidului ciumat unde investitile,infrastructura,spitale,etc ar fi trebuit sa fie litera de lege,dar surpriza:in afara de drumurile principale restul sunt mai rau ca pe timpul raposatului nea Nicu,spitalele sunt focare de infectie iar cuvantul SPAGA se poate rosti fara frica in orice institutie a statului,Investitori aproape de 0(ce nebun ar investi ceva unde hotia,pacalealea,promisiuni cat cuprinde si mai niciuna respectata domnesc de la revolutie si pana in prezent)iar numarul asistatilor sociali este incomesurabil de mare.Mi-as fi dorit ca vorbele lui domn Pontache sa le fi auzit cand ocupa anumite functii.Absenteismul de la vot nu face din pacate altceva decat sa tina acesti politicieni de doi lei in functii si care principalul lor obiectiv nu este altul decat furtul.La Craiova am citit C.V-ul acestui viitor primar si m-am ingrozit.Pe la ce societati a lucrat toate au dat faliment :((( si totusi iese castigator fara a veni cu niciun proiect de viitor.Dar de capitala o vota pe Firea (asta nu puteam sa cred dar uite ca e "Premerita" de un an si nu a facut NIMIC).Inchei prin a le zice RESPECT celor din Targu-Jiu. ca au avut puterea sa schimbe incompetenti si sa puna alti...ca asa este normal.Ii schimbi pana gasesti omul care isi respecta functia si cetateni care i-au incredintat votul indiferent din ce partid face parte.De acum inainte vina numai este a politicienilor. este a cetatenilor care se duc neinformati si pun stampila pe toti hoti dovediti sau incompetenti ca de ce sa facem, alti nu avem.Ba da avem(Daca cel in functie este certat cu legea sau nu si-a indeplinit promisiunile din campanile electorale e foarte simplu fixezi stampila cu ATENTIE si INFORMAT pe altul si tot asa ...)
    • Like 1
  • Targu-Jiu e un oras curatel, mai special pentru Oltenia si datorita lui Brancus care i-a dat un aer cultural. Din pacate administratiile de acolo si-au cam batut joc de mostenirea lui Brancus, ba in loc sa le restaureze le spala si fac stadioane pentru o echipa aproape de faliment. Chestia cu stadioanele e noua moda in Romania, cand nu faci nimic pentru comunitatea ta, faci circ, pompezi din banii publici intr-o echipa de fotbal ca sa scoti capitalul politic din victoriile ei. Asa s-a facut si in Craiova, Tirgu-Mures, Voluntari, Chiajna etc. Sper ca noul primar sa mai arunce un ochi si catre cultura, nu numai catre spargatorii de seminte. Oltenia are mare nevoie de investitii, drumuri, scoli, spitale. Rm. Valcea are un primar fost puscarias, iar de ani de zile centrul orasului e complet blocat din cauza unui pasaj subteran complet inutil. Rm. Valcea are un potential turistic enorm, ca de altfel tot nordul Olteniei, in loc ca primarul sa faca lobby pentru autostrada isi sufoca cetatenii in praf si hartoape.
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult