Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Sănătății, despre vaccinarea anti-Covid: A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de testare, o perioadă de evaluare pe 2-3 sezoane, e un lucru dificil

Nelu Tătaru - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că vaccinul anti-Covid, atunci când va exista, ar trebui să fie recomandat, ca și vaccinul antigripal și nu să fie obligatoriu.   

„Am trecut printr-un prim moment al pandemiei, poate vom trece și prin al doilea. Suntem o rată dintre noi care se imunizează. Imunizarea noastră se poate face în două feluri: trecând prin boală sau vaccinându-ne. Deocamdată, vaccinul nu-l avem. Un posibil vaccin toată lumea îl dă ca posibil în a doua jumătate a anului viitor. Dacă privim acest lucru, posibilitatea ca, odată apărut acest vaccin anti-Covid la un an și jumătate după, nu știu dacă vom mai fi atât de acerbi încât să-l credem obligatoriu”, a spus Nelu Tătaru, invitatul emisiunii „În fața ta”, la Digi24.

Ministrul susține însă actuala schemă de vaccinare obligatorie, pe care o consideră absolut necesară în construirea unei stări de sănătate a nației. 

„Ca și vaccinul antigripal, ca și vaccinul anti-Covid, le recomand. Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program, la nivel național, pe care le luăm din copilărie, pentru acelea aș face vaccinare obligatorie. Ne gândim că este un vaccin nou, că este o patologie nouă. A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de testare, o perioadă de evaluare pe 2-3 sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală”, a explicat Tătaru.

Ce i-ar spune unui cetățean care se opune vaccinării obligatorii, pentru a-l convinge să-și schimbe părerea? „Că punem în joc ce ne e drag tuturor: viața copiilor”, a răspuns ministrul Sănătății.

„Uitați-vă în plan mondial, ne bucurăm că am eradicat o maladie. Gândiți-vă că ne întoarcem în timp, la reapariția maladiei într-o anumită populație, fără posibilitatea acestor vaccinuri. I-aș explica foarte clar că înseamnă să te joci cu viața unui copil, cu o patologie pe care n-o poți controla. Argumentele pe care le pot da ca medic și ca parte umană sunt cele care poate nu-i vor schimba atitudinea, dar îl vor face să se gândească un pic”, a mai spus Nelu Tătaru.

Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sămbăta și duminica, de la ora 14:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    <<Ce i-ar spune unui cetățean care se opune vaccinării obligatorii, pentru a-l convinge să-și schimbe părerea? „Că punem în joc ce ne e drag tuturor: viața copiilor”>> .
    Iar eu i-aș spune dlui Tătaru: dragoste, sănătate și bine cu sila nu se poate. Ori foarte puțin. Orice părinte care se opune vaccinării copilului trebuie să fie în amănunt informat. Aș opta pentru un protocol fix de informare verbal și cu pliante (risc fără vaccinare x%, risc la vaccin y%, site-uri unde poate citi pe îndelete), timp de gândire, pentru fiecare vaccin în parte, obligatoriu pentru toți medicii vaccinatori, precum și SEMNĂTURĂ de refuz. Dacă i se îmbolnăvește grav copilul sau Doamne ferește moare, uite aici ce-ai semnat. Informare corectă la tv, clipuri și filme scurte. Dacă nu și nu, aia e, și-a asumat riscul și răspunderea.
    Cât despre vaccinarea anti-covid, dacă vrea să moară ori să-și îmbolnăvească părinții ori să nu fie primit în alte țări dacă nu dovedește imunizarea pe oricare dintre căi ( așa cum aveau de gând unele țări) de ce ar avea cineva ceva împotrivă?
    • Like 3
    • @ Delia MC
      AlexisZ check icon
      Partial de acord, dar chiar daca ne doare'n cot cà persoana nu va putea calatori sau se va imbolnavi, iar el si familia lui vor crapa cu totii, societatea tot va trebui sa "faca bine cu de'a sila". Pentru ca acest om, cu toata semnatura lui cu tot, ii poate imbolnavi intre timp pe altii, iar sistemul sanitar, statul, noi toti, vom fi nevoiti sa'l luam in carca. Am vazut deja cum s'antamplat cu pitecantropii habotnici si paranoici, care nu vroiau card de sanatate, sau pur si simplu n'au contribuit in viata lor la cnas, da' erau primii care se'nghesuiau sa fie tratati moca. Iar marota asta cu antivaccinarea, face si ea parte dintr'un razboi hibrid impotriva statelor slabe, care foloseste un arsenal f variat si subtil de amenintari.
      • Like 3
    • @ AlexisZ
      Delia MC Delia MC check icon
      Știu că merge până la un punct, în legislația actuală e singura posibilitate. De aceea, cea mai bună armă împotriva câștigării de adepți este și rămâne EDUCAȚIA: dacă aceia nu se vaccinează, s-o facă ceilalți. S-a făcut până acum total insuficient și inadecvat.
      N-ați crede, dar antivaxx a început cu un articol neverificat într-o revistă medicală de prestigiu, având ca substrat...concurența dintre 2 firme producătoare ale unui vaccin. Medicul respectiv a fost ulterior sancționat dar răul fusese făcut. Mai apoi o statistică idioată ce înregistra decesele de după vaccin doar ca timp nu și cauză. În timp s-au băgat pe fir și alții, teoriile antivaxx s-au răspândit via internet și da, acum sunt folosite în scop de destabilizare a autorității anumitor state în particular și a UE în special.
      Legile au devenit contradictorii și permit ca părinții să nu-si vaccineze copiii.
      Din războiul ăsta pierd cei aflați la mijloc. DAR ce fac alte state și România nu, este educația iar asta se reflectă direct în acoperirea vaccinală. Spoturi publicitare scurte și convingătoare, medici instruiți, antivaxx luați în balon și nu invitați la tv, etc. Fiindcă au programe de stat coerente și consecvente, ceea ce îi face imuni la propaganda anti. Puține state au vaccinare obligatorie, unele au constrângeri. S-o faci obligatoriu înseamnă să le dai si mai mult apă la moară. Trebuia prevenit ca antivaxx să facă atâția pui, acționat energic de la început, acum e cam târziu.
      Concluzia? Ar fi trebuit s-o tragă statul demult și să se pună pe treabă. Plânsul de milă nu ajută...
      • Like 0
    • @ Delia MC
      AlexisZ check icon
      De acord cu dvs. Gradul de sanatate al unei natii si implicit procentele de mortalitate/morbiditate (atunci cand devin alarmante) ar trebui sa faca parte si din strategia nationala de aparare. Intr'o tara care i'a dat pe Babes si Cantacuzino, imi pun intrebari serioase cum de miscarea antivaxx a ajuns sa cumpere linistita zeci de panouri publicitare plasate strategic in zone de circulatie intensa si a reusit sa faca sa tremure parlamentul care n'a'ndraznit sa voteze legea vaccinarii obligatorii. Alo, SRI 'ul... e pe receptie baetii ?
      • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Il respect pe dl Tataru pt ce a facut in perioada asta, asa cum a putut, cu ce a avut la dispozitie si mai ales cu cine...Ii urez succes in acest proiect, dar sa'l vad cum o sa implementeze vaccinarea la nivel national, cand n'a mers nici macar termoscanarea. Ca sa nu mai spun de toata miscarea babuinilor antivaccinare care exista deja de ani buni la noi si de faptul ca dupa 1-2-3 ani de cercetari vaccinul descoperit sa nu mai fie bun de nimic in raport cu noile tulpini aparute intre timp.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult