Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Sănătății, despre vaccinarea anti-Covid: A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de testare, o perioadă de evaluare pe 2-3 sezoane, e un lucru dificil

Nelu Tătaru - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că vaccinul anti-Covid, atunci când va exista, ar trebui să fie recomandat, ca și vaccinul antigripal și nu să fie obligatoriu.   

„Am trecut printr-un prim moment al pandemiei, poate vom trece și prin al doilea. Suntem o rată dintre noi care se imunizează. Imunizarea noastră se poate face în două feluri: trecând prin boală sau vaccinându-ne. Deocamdată, vaccinul nu-l avem. Un posibil vaccin toată lumea îl dă ca posibil în a doua jumătate a anului viitor. Dacă privim acest lucru, posibilitatea ca, odată apărut acest vaccin anti-Covid la un an și jumătate după, nu știu dacă vom mai fi atât de acerbi încât să-l credem obligatoriu”, a spus Nelu Tătaru, invitatul emisiunii „În fața ta”, la Digi24.

Ministrul susține însă actuala schemă de vaccinare obligatorie, pe care o consideră absolut necesară în construirea unei stări de sănătate a nației. 

„Ca și vaccinul antigripal, ca și vaccinul anti-Covid, le recomand. Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program, la nivel național, pe care le luăm din copilărie, pentru acelea aș face vaccinare obligatorie. Ne gândim că este un vaccin nou, că este o patologie nouă. A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de testare, o perioadă de evaluare pe 2-3 sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală”, a explicat Tătaru.

Ce i-ar spune unui cetățean care se opune vaccinării obligatorii, pentru a-l convinge să-și schimbe părerea? „Că punem în joc ce ne e drag tuturor: viața copiilor”, a răspuns ministrul Sănătății.

„Uitați-vă în plan mondial, ne bucurăm că am eradicat o maladie. Gândiți-vă că ne întoarcem în timp, la reapariția maladiei într-o anumită populație, fără posibilitatea acestor vaccinuri. I-aș explica foarte clar că înseamnă să te joci cu viața unui copil, cu o patologie pe care n-o poți controla. Argumentele pe care le pot da ca medic și ca parte umană sunt cele care poate nu-i vor schimba atitudinea, dar îl vor face să se gândească un pic”, a mai spus Nelu Tătaru.

Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sămbăta și duminica, de la ora 14:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  <<Ce i-ar spune unui cetățean care se opune vaccinării obligatorii, pentru a-l convinge să-și schimbe părerea? „Că punem în joc ce ne e drag tuturor: viața copiilor”>> .
  Iar eu i-aș spune dlui Tătaru: dragoste, sănătate și bine cu sila nu se poate. Ori foarte puțin. Orice părinte care se opune vaccinării copilului trebuie să fie în amănunt informat. Aș opta pentru un protocol fix de informare verbal și cu pliante (risc fără vaccinare x%, risc la vaccin y%, site-uri unde poate citi pe îndelete), timp de gândire, pentru fiecare vaccin în parte, obligatoriu pentru toți medicii vaccinatori, precum și SEMNĂTURĂ de refuz. Dacă i se îmbolnăvește grav copilul sau Doamne ferește moare, uite aici ce-ai semnat. Informare corectă la tv, clipuri și filme scurte. Dacă nu și nu, aia e, și-a asumat riscul și răspunderea.
  Cât despre vaccinarea anti-covid, dacă vrea să moară ori să-și îmbolnăvească părinții ori să nu fie primit în alte țări dacă nu dovedește imunizarea pe oricare dintre căi ( așa cum aveau de gând unele țări) de ce ar avea cineva ceva împotrivă?
  • Like 3
  • @ Delia MC
   AlexisZ check icon
   Partial de acord, dar chiar daca ne doare'n cot cà persoana nu va putea calatori sau se va imbolnavi, iar el si familia lui vor crapa cu totii, societatea tot va trebui sa "faca bine cu de'a sila". Pentru ca acest om, cu toata semnatura lui cu tot, ii poate imbolnavi intre timp pe altii, iar sistemul sanitar, statul, noi toti, vom fi nevoiti sa'l luam in carca. Am vazut deja cum s'antamplat cu pitecantropii habotnici si paranoici, care nu vroiau card de sanatate, sau pur si simplu n'au contribuit in viata lor la cnas, da' erau primii care se'nghesuiau sa fie tratati moca. Iar marota asta cu antivaccinarea, face si ea parte dintr'un razboi hibrid impotriva statelor slabe, care foloseste un arsenal f variat si subtil de amenintari.
   • Like 3
  • @ AlexisZ
   Delia MC Delia MC check icon
   Știu că merge până la un punct, în legislația actuală e singura posibilitate. De aceea, cea mai bună armă împotriva câștigării de adepți este și rămâne EDUCAȚIA: dacă aceia nu se vaccinează, s-o facă ceilalți. S-a făcut până acum total insuficient și inadecvat.
   N-ați crede, dar antivaxx a început cu un articol neverificat într-o revistă medicală de prestigiu, având ca substrat...concurența dintre 2 firme producătoare ale unui vaccin. Medicul respectiv a fost ulterior sancționat dar răul fusese făcut. Mai apoi o statistică idioată ce înregistra decesele de după vaccin doar ca timp nu și cauză. În timp s-au băgat pe fir și alții, teoriile antivaxx s-au răspândit via internet și da, acum sunt folosite în scop de destabilizare a autorității anumitor state în particular și a UE în special.
   Legile au devenit contradictorii și permit ca părinții să nu-si vaccineze copiii.
   Din războiul ăsta pierd cei aflați la mijloc. DAR ce fac alte state și România nu, este educația iar asta se reflectă direct în acoperirea vaccinală. Spoturi publicitare scurte și convingătoare, medici instruiți, antivaxx luați în balon și nu invitați la tv, etc. Fiindcă au programe de stat coerente și consecvente, ceea ce îi face imuni la propaganda anti. Puține state au vaccinare obligatorie, unele au constrângeri. S-o faci obligatoriu înseamnă să le dai si mai mult apă la moară. Trebuia prevenit ca antivaxx să facă atâția pui, acționat energic de la început, acum e cam târziu.
   Concluzia? Ar fi trebuit s-o tragă statul demult și să se pună pe treabă. Plânsul de milă nu ajută...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   AlexisZ check icon
   De acord cu dvs. Gradul de sanatate al unei natii si implicit procentele de mortalitate/morbiditate (atunci cand devin alarmante) ar trebui sa faca parte si din strategia nationala de aparare. Intr'o tara care i'a dat pe Babes si Cantacuzino, imi pun intrebari serioase cum de miscarea antivaxx a ajuns sa cumpere linistita zeci de panouri publicitare plasate strategic in zone de circulatie intensa si a reusit sa faca sa tremure parlamentul care n'a'ndraznit sa voteze legea vaccinarii obligatorii. Alo, SRI 'ul... e pe receptie baetii ?
   • Like 0
 • AlexisZ check icon
  Il respect pe dl Tataru pt ce a facut in perioada asta, asa cum a putut, cu ce a avut la dispozitie si mai ales cu cine...Ii urez succes in acest proiect, dar sa'l vad cum o sa implementeze vaccinarea la nivel national, cand n'a mers nici macar termoscanarea. Ca sa nu mai spun de toata miscarea babuinilor antivaccinare care exista deja de ani buni la noi si de faptul ca dupa 1-2-3 ani de cercetari vaccinul descoperit sa nu mai fie bun de nimic in raport cu noile tulpini aparute intre timp.
  • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult