Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Simona Halep: „Înainte, toată lumea spunea că Halep e labilă psihic, cedează, dă meciul... Am ajuns la o concluzie în anii aceștia: în 90% dintre meciuri, partida se câștigă înainte de a intra pe teren”

Sportivii români din generația Simonei Halep nu au avut șansa sportivilor din Statele Unite ale Americii cărora, de la vârsta de 5 ani, li se prezintă terenurile de tenis faimoase și li se spune că acolo vor juca peste 20 de ani. Astfel, copiii americani care încep să practice tenisul cresc cu încredere în ei și își hrănesc dorința de a câștiga zi de zi, spune Simona Halep în podcastul BT Talks.

Simona nu și-a închipuit că va ajunge în topul mondial al tenisului, și cu atât mai puțin că va câștiga Wimbledonul. Își amintește că i se spunea, până în 2017, că „nu are mental de campion de Grand Slam”.

„Nu m-am gândit vreo secundă că o să câștig vreodată Wimbledonul, pe cuvântul meu de onoare. Nu avem niciun teren de iarbă. Nu am jucat un minut pe iarbă, până în 2007, când m-am dus la juniori”, a dezvăluit Simona Halep.

Citiți și:

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea «nu ai mental de campion de Grand Slam». Îimi spuneau oamenii chestia asta. În America, de la 5 ani, te pune pe central la US Open și îți zice «uite, aici o să joci peste 20 de ani». Crești cu încrederea asta, îți hrănești zi de zi dorința de a ajunge acolo, când te antrenezi pe terenurile acelea. Noi nu am văzut nici în poze terenurile astea mari din lume. Cum să te gândești că o să câștigi?!”, a mărturisit Halep.

„Tata a crezut în mine. Mama zicea că «e prea greu, nu o să reușească fata, se chinuie atât»”

Tatăl ei a avut încredere cel mai mult în ea, că va câștiga un Grand Slam. „Tata a crezut, mama nu știu dacă să spun că nu a crezut, dar zicea că «e prea greu, nu o să reușească fata, se chinuie atât».”

„Tata, după ce am câștigat un turneu în Franța, la vârsta de 12-13 ani, a zis că atunci când o să joc o finală de Grand Slam o să-și pună pălărie și trabuc. Și ce crezi că a făcut în 2014? (râde). A venit la mine înainte de meci și a zis: «Te superi dacă îmi pun pălărie?» Zic: «Pălărie pune-ți, dar trabuc nu». Am revăzut acum câteva zile meciul, tata era în tribună, cu pălărie și am început să râd. Tata a crezut 100%”, spune Simona Halep.

„Înainte, toată lumea spunea că Halep e labilă psihic, cedează, dă meciul”

După trei-patru ani de muncă alături de antrenorul ei Darren Cahill, Simona crede că a ajuns să joace fiecare punct dintr-o partidă ca și cum ar fi ultimul. Trebuie să muncești și să îți dai seama ce ai greșit, să poți face mai bine la următoarea ocazie.

„Înainte, toată lumea spunea că Halep e labilă psihic, cedează, dă meciul, nu se mai gândeşte, pentru că nu-i pasă. Dar niciodată nu am intrat pe teren să dau meciul pentru că nu îmi păsa. Dacă nu îmi păsa, nu mai jucam. Nu mă obligă nimeni să joc tenis, nici azi şi nici înainte. Dar intram într-o frustrare foarte mare şi părea că nu îmi pasă, eu de fapt sufeream şi mă blocam şi nu mai puteam să dau randamentul pe care trebuia să-l dau”, a mărturisit Halep.

Niciodată nu a lipsit de la antrenamente, disciplina pe care și-a impus-o este una exemplară.

Simona Halep, care a fost întotdeauna foarte discretă în ceea ce privește viața ei personală, a vorbit în interviu și despre un detaliu al relației sale cu Toni Iuruc. „În orice am disciplină. Am mici probleme cu prietenul, când spune o oră și nu e respectată (râde). El nu o respectă. Eu sunt gata cu 10-15 minute înainte. Îmi zice: «Nu ești la tenis, ușor!». Și după aceea mă relaxez”, a spus Halep.

Despre victoria de la Wimbledon: „M-am dus hotărâtă. Totul a fost mental”

Fără un titlu de Grand Slam, un sportiv nu poate fi cu adevărat numărul 1 mondial, crede Simo. În finala de la Wimbledon, de anul trecut, mentalul a avut un rol decisiv. S-a simțit intangibilă emoțional. În 90% dintre meciuri, ea simte că partida se câștigă înainte de a intra pe teren.

„La Wimbledon, la vestiare, se pleacă împreună. Trebuie să îți aștepți adversarul la intrare și la ieșire din teren. La vestiare, Serena Williams a întârziat vreo 7-8 minute. Eu am ieșit mai repede din vestiar, m-am dus și m-am încălzit și așteptam pe scări. Când am văzut că se deschide ușa și ea iese, am luat-o înainte, la 4-5 metri de ea și am plecat prima. Și am zis: «Ăsta e meciul meu». M-am dus hotărâtă. Totul a fost mental. 

Am ajuns la o concluzie în anii aceștia: în 90% dintre meciuri, partida se câștigă înainte de a intra pe teren. Sigur, meciurile grele, de 3 seturi, 6-4 în decisiv, 7-5, da, se câștigă pe teren, trebuie să fii inspirat, să fii lucid. Dar meciurile care sunt emoționale, mari, finale de Grand Slam, care se desfășoară 6-2, 6-3, sau 6-4, 6-3 se câștigă înainte”, punctează Halep.

Sunt și meciuri pe care Simo crede că le-a pierdut la vestiare. „Am un exemplu clar cu Elina Svitolina. Am avut 3 meciuri pe care le-am pierdut cu ea la 6-1, fiindcă mi-era groază să intru pe teren cu ea, să o înfrunt. Știam că scoate tot. Știam că nu lasă nici măcar un punct și mă îngrozea. Așa mi s-a întâmplat în 2017, în sferturi la Roland Garros. Set, 5-1, 40-0 pentru Svitolina. Mi-am spus că nu trebuie să cedez, pentru prima dată în fața ei, că trebuie să știu că am dat totul. Am întors meciul și am câștigat”.

Simona Halep (28 de ani) a cucerit 20 de titluri în cariera sa, printre care Roland Garros (2018) şi Wimbledon (2019), şi a fost 64 de săptămâni pe primul loc în clasamentul mondial al tenisului feminin.

Despre cum a învățat Simona Halep să ia ce e mai bun din fiecare moment sau persoană care a intrat în viața ei și despre cum a aflat că limita fiecăruia dintre noi nu e fixă puteți afla accesând podcastul atașat acestui text.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Imi place foarte mult de Simona este bazata pe ea o iubesc mult Tot inanainte Simona
  • Like 0
 • si eu am avut incredre in tine SIMONA ... 100% ... si tu i-a-i iertat si pe cei care NU au avut incredere in tine ... eu NU !! FELICITARI FAT :: DA ! MENTALUL LUCREAZA 100% la tine ...
  • Like 0
 • tot respectul ,simona./
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Simo, te iubim !
  • Like 0
 • E
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult
sound-bars icon