Foto: Arthur Zinz
Când proprietarii casei sunt nomazi cu experiență, e de la sine înțeles că proiectul va pendula între denumiri cu trimiteri itinerante: să fie Travel Vibe, să fie Contemporary Escape, să fie Homey Haven? Aceasta a fost una dintre dilemele echipei Dofinteriors (arh. Raluca Dofin, arh. Radu Dofin, arh. interior Ada Popa, arh. Răzvan Mălăncioiu, arh. Andrei Iacob), cei care au semnat amenajarea casei bucureștene cu etaj despre care îți vorbim în continuare. Până acolo însă, proiectul a trecut printr-o transformare elaborată – îți dăm toate detaliile în continuare .
Premisă: schimbarea
Totul a început de la o casă a cărei configurație nu reușea să se plieze pe nevoile proprietarilor. Ca urmare, prima etapă a proiectului a însemnat extindere și repoziționări:
-fiecare dormitor a primit câte o terasă,
-băile s-au mutat, așa încât să poată fi folosite de dormitoarele de la etaj,
-living-ul a crescut și a înglobat o zonă de dining,
- bucătăria s-a mutat lângă dining. Era inițial complet desprinsă de zona de zi, deci neintegrată în zilele obișnuite ale familiei de proprietari, “care iubește să își petreacă timpul împreună”, așa cum ne-au spus arhitecții.
Rezultatul: o casă cu suprafață utilă de 162 mp, împărțiți în parter (living + dining, bucătărie, baie, birou/cameră de oaspeți) și etaj: 2 dormitoare cu băi proprii + dressing matrimonial).
Surse de shopping scaune dining: Midj prin Into design; corpuri de iluminat: Moooi prin Luminna; vopsea: Color Magic/Dulux
Să fie pub!
“Brieful clienților a fost o combinare de dorințe între feeling-ul de a sta la hotel și atmosfera de pub esențializate încât să se preteze unui spațiu rezidențial care se dorește mereu cald și intim. Am avut plăcerea de a colabora cu niște beneficiari nomazi, care au călătorit foarte mult și care au fost stabiliți pentru o perioadă lungă de timp la Amsterdam, de unde parțial a și venit inspirația cromatică pentru această amenajare”, ne-a povestit arh. Raluca Dofin.
Astfel, în zona de zi (care se desfășoară pe întreaga suprafață a parterului), s-au strecurat detalii ale unui pub în cheie domestică:
Surse de shopping - mobilier personalizat: Pique Interiors
… finisajul de pardoseală tip plăcuțe ceramice pictate, pe holul de intrare și în bucătărie) ⬆⬇…
…scaune tapițate cu picioare metalice negre
…corpuri de iluminat decorative, cu lumini difuze… ⬆
Surse de shopping - ușa glisantă: The Metal
…ușa glisantă de sticlă cu ramă din metal, care separă bucătăria de dining (avem o slăbiciune pentru glasvanduri, așa că această ușă este the next best contemporary thing.
…și oglinzile, un fel de “glume” designist care creează reflexii și iluzii vizuale, ca în imaginea de sus (da, în dreapta stă, de fapt, o oglindă, nu intrarea spre living).
Apropo, nici baia nu a fost exclusă din “procesul de pub-ificare” a amenajării: finisajul de cărămidă aparentă de pe pereți și lavoarul freestanding (fără clasicul spațiu de depozitare din rezidențial) sunt personajele principale aici. Plus elementele metalice (rama oglinzii și suportul de prosop) foarte cool.
Ce ne-a plăcut cel mai mult la parter a fost modul în care arhitecții au armonizat toate aceste subtilități cu texturi din lumea tactilului, din inima de acasă: parchetul de lemn natural de stejar, covoarele de lână, perdelele de voal și tapițerii de catifea pe care abia aștepți să le atingi.
Surse de shopping - corpuri de iluminat: Redo
Bucătăria este, mai degrabă, un meeting space al întregii familii: având în vedere că nu gătesc în mod frecvent, proprietarii și-au dorit ca încăperea să se desprindă de identitatea clasică și să semene cu un bar la care să-și petreacă diminețile împreună, într-o atmosferă de vacanță.
Surse de shopping - știm, pare greu de crezut, dar textura de pe perete este a unui tapet . Vine de la Glamora.
Efectul călătoriilor în lumea de acasă
La etaj, confortul reglat în cele mai fine detalii devine personajul principal: inspirația a venit de la feeling-ul de hotel pe care proprietarii și l-au dorit. La fel ca la parter, el s-a strecurat prin elemente înglobate subtil:
…mocheta cu underlay pe care arhitecții au folosit-o în ambele dormitoare…
Surse de shopping - paturi custom made: Divanissimi; mochetă JAB și obiecte de deco: Inside Home; corpuri de iluminat: Normann Copenhagen; uși filomuro: Up interiors
…paturile tapițate, cu tăblie înaltă, și saltelele confortabile și înalte…
…placările de lemn + riflaj și aplicele flexibile (pentru citit)…
…spațiu liber și acuratețe vizuală în zona din fața patului, ocupată doar de o comodă simplă, cu spații de depozitare.
Surse de shopping -panoul de sticlă: The Metal; finisaje/sanitare/baterii: Diseno (plăci ceramice terracotta in baia matrimoniala- 41zero42)
Dacă terracotta plăcuțelor ceramice din baia matrimonială îți pare cunoscută…
…este pentru că repetă nuanța scaunelor de la masa de dining de la parter. Big up pentru continuitate cromatică și spargerea monotoniei băii!
Surse de shopping - luminatoare: Skylux
Am lăsat la final unul dintre cele mai spectaculoase detalii: luminatorul integrat în a doua baie de la etaj, cel care aduce lumina zenitală în spațiu și îi evidențiază materialele. Bonus funcțional: tot prin intermediul lui se și aerisește baia.
Execuția proiectului a durat 1 an și 4 luni, iar bugetul aproximativ al amenajării (fără constructor: materiale + manopere + extinderea arhitecturii casei) s-a ridicat la aproximativ 160.000 euro (finisaje, mobilier custom și ready made, textile, uși, electrocasnice, corpuri de iluminat).
Foto: Arthur Zinz
Articol publicat anterior pe designist.ro
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.