Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum ajungem „idioți utili”

Protest covid, Piața Victoriei

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Am avut ocazia să cunosc oameni care au mers să protesteze în zilele de 15-17 mai și să citesc recomandări pe Facebook de a face „tărăboi” contra termoscanării. Este greșit oare să-i numim pe cei care s-au hotărât să meargă la proteste în plină pandemie și cei care fac tărăboi la „poarta” unui magazin privat, pentru că nu-i lasă să intre înăuntru, cu denumirea dată de specialiștii în Fake News de „idioți utili”? Când am pus întrebări, scurte și pertinente, pe anumite pagini de Facebook care îndemnau oamenii să se revolte, am fost jignit și foarte mulți au râs batjocoritor.

Îmi cer scuze, sincer, celor care se simt jigniți de formula „idioți utili”, pentru că atât educația primită în familie, cât și toți anii de studii ar trebui să mă facă să nu folosesc cuvântul „idiot”, însă doar prin această sintagmă simt că pot să exprim cel mai bine la ce am asistat cu toții în ultimele două săptămâni. Iar explicația cea mai bună, cu privire la motivele pentru care vedem acum aceste lucruri, are legătură cu modelele și site-urile pe care le urmărim și în care am ajuns să credem cu sfințenie. Pentru că suntem deficitari la capitolul educație și nu doar Școala, ci nici măcar Universitatea nu ne învață cum să gândim în țara noastră. În termeni teologici, vorbim despre „discernământ”, iar în cei laici despre „spirit critic” și „filtru al gândirii”.

Fără discernământ suntem victime sigure al algoritmilor Facebook și Google, care ne alimentează constant cu informațiile și știrile de care ne arătăm interesați, prin „click-urile” pe care le dăm sau pur și simplu prin locurile unde ne oprim, pentru câteva secunde, din infinitul proces numit „scroll”. Din păcate, noi nu învățăm prea multe lucruri despre cele două platforme menționate, dar aceste două companii au algoritmii lor care învață zilnic câte ceva despre noi. Ca să vă convingeți singuri, intrați în lista de prieteni de pe Facebook și uitați-vă prin ea, o să aveți impresia că sunt persoane care n-au mai postat nimic de foarte timp pe pagina lor, dar o să găsiți, totuși, postări pe care nu le-ați văzut. Pentru că dacă v-ați arătat dezinteresați de postările lor în mod succesiv, acestea au încetat să vă mai apară în News Feed.

Atunci când apreciem o nouă pagină sau pur și simplu intrăm pe una care ne apare la „sugestii”, Facebook-ul înregistrează această informație și ne va alimenta News Feed-ul cu alte postări din același registru. Învață ce ne place iar apoi ne „hrănește” constant cu acele lucruri. Știu că pentru unii aceste sunt lucruri foarte cunoscute, dar mai mult ca sigur există foarte multe persoane care încă nu le cunosc și asta e foarte grav pentru ei și convingerile lor, pentru că la un moment dat s-ar putea să ajungă să protesteze și ei în vreo Piață contra „primirii rezidenților de pe Marte în țara noastră”. Credeți că nu se poate ajunge până acolo? Să sperăm că nu, dar mai bine să nu subestimăm niciodată forța prin care sunt creați „idioții utili”.

Mai sunt și alte lucruri despre care fie nu suntem conștienți că există, fie nu le luăm prea mult în serios: paginile care ne plac nouă și pe care le urmărim sunt urmărite și de prietenii din lista noastră și ei dau like-uri și share-uri acelor postări. În felul acesta încrederea noastră crește tot mai mult când ne vedem interesele confirmate prin raportarea la cei din jur. Dar stați, mai e ceva: deschidem și televizorul unde urmărim doar anumite programe și acolo sistematic sunt unele persoane care ne oferă aceleași știri, dintr-o singură perspectivă.

Am ajuns, încetișor, doar la un pas de talibanism. Aceste pagini și televiziuni o să ne vorbească și despre „alții”, despre binomul: „ei-noi”, despre „inamic” etc. Fiind supuși constant unui flux de știri din aceeași direcție nu doar că o să ajungem să simpatizăm cu o anumită tabără, un personaj sau un partid politic, dar o să ajungem să-i urâm sau să ne fie scârbă de acei „inamici”, care s-ar putea să nu fie reali în unele cazuri.

Soluția? În primul rând valori sănătoase la care să ținem cu putere. Eu am ajuns să țin la morala creștină și valorile ei și încerc să trec totul prin ce am înțeles din Evanghelie. Și întotdeauna încerc să văd unde sunt prezente liniștea și argumentația pertinentă, dar și unde se află ura sau mesajele violente. Desigur, credința în valorile unei anumite religii nu reprezintă calea pentru toți oamenii. În schimb, fiecare trebuie să avem valori care să ne ajute să nu înnebunim și să ne țină departe de manipulare.

În al doilea rând cu privire la orice subiect trebuie să avem cel puțin 3 surse din care să ne informăm. Dar dacă am citit o știre pe „Active News”, pe „Sputnik” și apoi pe pagina unei persoane care scrie articole pentru „Sputnik” n-am făcut decât să ne dăm dreptate singuri. Dacă de exemplu ne interesează o știre de natură politică, trebuie să identificăm care sunt paginile de Facebook unde sunt prezentate știri generale, cele care fac, de exemplu, propagandă pentru PSD și cele care încearcă să fie imparțiale. În ceea ce privește știrile venite din alte țări dacă citim un articol în limba proprie, trebuie să vedem întotdeauna sursa originală și dacă nu cunoaștem limba în care a fost scrisă să apelăm la cineva capabil să ne traducă, înainte de a „share” unui articol despre „plantațiile de stâlpi 5g din pădurile virgine ale Insulei Chomolonga”.

În ceea ce privește politica, trebuie să avem mereu în vedere cine e de partea PNL, PSD, USR-PLUS sau al altor partide atunci când citim o știre pe un anumit site sau când ascultăm anumite îndemnuri, cu privire la anumite subiecte, nu doar cele religioase, care sunt folosite de foarte multe ori doar ca să provoace dezbinare. Până și în subiecte simple precum purtarea unei măști sau măsurarea temperaturii la intrarea într-un magazin se pot ascunde interese ascunse, pe care ajungem să le promovăm și noi, ca niște „idioți utili” ce suntem, doar pentru că le-am văzut distribuite pe câteva pagini de Facebook.

De multe ori ne întrebăm, oare cum au ajuns oameni care sunt răzvrătiți și țipă exagerat de mult în mesajele, filmulețele și acțiunile lor să aibă atât de mulți urmăritori în lumea virtuală dar și cea reală? Nu cumva sunt ei doar niște modele care profită de niște algoritmi, ca să creeze niște „idioți utili”?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un articol foarte util, felicitări autorului! Mă îndoiesc însă că ”idioții utili” vor înțelege ceva din el! Personal, mă autoînvinuiesc, fiindcă uneori cad în capcana unor astfel de personaje, și nu numai, în general - a unora care folosesc în comentariile lor un limbaj colocvial până la vulgar, cu beșteleli mahalagești - și, neputându-mă abține să le răspund, mă trezesc că și eu adopt limbajul lor, deși niciodată nu mă abat de la logică, sau cel puțin cred asta, încercând ca între gândurile, vorbele și faptele mele să fie o concordanță deplină, deși uneori realizez prea târziu că nu mi-a... ieșit. Asta, recunosc - și din cauza faptului că sunt un tip coleric, impulsiv, care toată viața nu s-a lăsat călcat în picioare de tot felul de semidocți, sfertodocți și agramați, care ”violează” constant limba română, uneori într-un mod ultrapervers, dar care-și dau senini cu părerea despre orice, oricum, oricând, oriunde și într-o totală necunoștință de cauză! Și, cei mai mulți dintre ei sunt și ferm convinși că noi, românii, suntem ”poporu' ăl mai tare din parcare”, alfa și omega ale omenirii, axa Universului, frumoși, harnici și deștepți, nu! - cei mai frumoși, cei mai harnici și cei mai deștepți de pe fața pământului, ce să facem însă dacă tot restul omenirii, și în special evreii, americanii și UE, nu există decât pentru a ne face nouă rău, din invidie, desigur! Nu i-ar trece însă niciunuia dintre aceștia prin cap că, dacă cineva își bate joc de el, o face pentru că poate și pentru că are de cine-și bate joc, iar pentru asta EL ESTE SINGURUL VINOVAT! M-am convins demult că suntem nația de cel mai grețos protocronism cu putință, când, în realitate, statistic vorbind, suntem o țară de lichele și de secături, excepțiile - mult prea puține pentru a schimba ceva, nefăcând decât să confirme regula, fiind doar... victime colaterale! Dovada irefutabilă în acest sens o constituie tocmai halul în care am ajuns, căci, cei mai mulți dinte noi nu știm decât să ne văicărim mioritic, așteptând să ni se dea, să ni se facă și să ni se dreagă și uitând că lichelele și secăturile - de politicieni, în special - nu ne-au căzut din ceruri, ei sunt românași de-ai noștri, dar pentru care multe defecte de caracter cu care am fost ”blagoslooviți” de la începuturi și care s-au cronicizat în timp, au devenit.... calități, iar ei - exemple demne de urmat!
    • Like 1
  • Inteleg dreptul la libera exprimare doar pentru cei avizati in domeniu. Un medic poate emite opinii despre vaccin. Un sudor nu. Altfel toti medicii vor fi nevoiti sa isi ocupe timpul cu corectarea ideilor emise de sudori asupra vaccinurilor. In plus, idiotii utili nu schimba tabara. Drept dovada ca prin anii 2000 nu isi permiteau sa sustina idei fara baza rationala decat in fata blocului la seminte cu 2 vecini. Idiotii utili sunt dintre noi. Frustrari interioare si cautari, framantari altfel normale, i.au adus, cu aportul social media, in grupuri unde se simt speciali ca fac parte din minoritatea care stie ea cum e treaba, majoritatea sunt oi proaste, ei putini si buni, cumva se simt alesi.
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Si totusi... poate că lucrurile nu sunt chiar așa cum spune dl autor.
    În primul rând, să ne gândim la ceva: poziția majoritară este cea pro izolare (pro lockdown). Cei care mai afirmă și altceva sunt minoritari. Asta nu inseamnă musai că adevărul stă de partea celor multi. Cunoastem, din istorie si psihologie, teoria manipulării mulțimilor, modul in care acestea se inflameaza/isterizeaza.
    Personal, nu as fi mers (si nu am mers) la manifestatie, pentru ca 2 luni de stare de urgenta le consider suportabile pentru mine. Dar mai multe? Hmm, nu as mai fi asa sigura.
    Apoi: dvs afirmati ca pe anumite site-uri ati fost jignit. Foarte urât, necivilizat. Fiecare are dreptul la opinie. Dar nu e valabil si in sensul celălalt? De ce să rostim cuvântul "idioți"? Democratia presupune existenta unei palete de opinii, nu e asa? A-i jigni pe ceilalti, spunandu-le idioti sau inteligenti asimptomatici... Asta e cumva hartuire, mai ales că atacă persoana intr-un aspect foarte delicat/sensibil - cel al inteligentei.

    Mie mi se pare că avem dreptul (fără public shaming, fără hărțuire!) măcar la o interogație si un apel la echilibru!
    Iată câteva intrebări la care cred că avem dreptul:
    - e posibil să ne continuăm activitatea economică astfel încât să nu falimentăm/intrăm in incapacitatea de a plăti rate, facturi?
    - e posibil să avem acces la servicii medicale în mod decent, dacă suntem bolnavi non-covid?
    - e posibil să analizăm la rece cifrele, statisticile (audiatur altera pars) si să intelegem că libertatea e foarte importantă?
    - e posibil să avem temperatură, ori să strănutăm in public (cu mască), fără a fi biciuiti? E posibil ca frica să nu ne răpească umanitatea? Să nu ne sfâsiem unii pe altii? (parcă chiar pe Republica citeam despre cazul unui medic rezident - in spital covid-, pe care proprietarul nu l-a mai lăsat la el in chirie, deoarece ii era teamă de virus).

    Uitati aici o opinie interesantă http://www.contributors.ro/editorial/a-supraveghea-%C8%99i-a-pedepsi-cu-sete-amin/. Articolul se numeste "A supraveghea si pedepsi cu sete. Amin!" Este al unui psiholog - vi se pare, din ce si cum scrie, ca este o...idioată?
    Mai sunt si alte persoane care ne indeamna să fim retinuti, să luăm lucrurile "cum grano salis". Vi se par idioti? Sever Voinescu, poate unul din cei mai de mari intelectuali de la noi, vi se pare idiot? Cristi Puiu, marele regizor? Aurel Pop, presedintele Academiei? E usor să aruncăm cu noroi, nu?
    Nu spun că au dreptate (ei insisi au pozitii moderate, deci nu isi impun dreptatea, mai mult indeamna la reflectie si echilibru). Doar că e loc pentru pluralitate de opinii si este loc să ne intrebăm dacă în numele securitătii suntem gata sa aruncăm pe fereastră libertatea. Si să analizăm nevoia de securitate in raport cu riscul (cât este el de mare?). In familia mea am doi medici (chirurg, respectiv oftalmolog). Stiu de la ei, din sursă directă, cât de complicat a fost in perioada asta de 2 luni să primească tratament bolnavii cu alte afectiuni.
    • Like 1
    • @ Rucs
      Pe ce va bazați când spuneți că opinia majoritară este pro lockdown? A fost publicat recent un sondaj realizat de IRES care zice că 49% dintre români consideră că epidemia e mai puțin gravă decât e prezentată.
      • Like 0
    • @ Rucs
      Delia MC Delia MC check icon
      Doamnă, idiot util nu-i totuna cu idiot ori prost din născare. E o expresie, poate un pic nefericită, care înseamnă altceva: unul care are la un moment dat o părere și o ține pe-a lui chiar dacă realitatea o infirmă. Din păcate această părere este de obicei folosită de alte grupări cărora le servește mănușă. Ori are el însuși interese. Idiotul util este paradoxal o marionetă chiar dacă el se vede foarte liber.

      Treaba cu libertatea e relativ simplă. Dacă o țară a fost democratică până la momentul declanșării crizei covid restrângerea libertăților e clar că se face exact pentru apărarea vieții. Nu se restrâng pe termen nelimitat și nu amenință vreo dictatură. Oamenii au tendința de a se răzvrăti când le sunt amenințate drepturile și asta e până la un punct normal. Dar să-ți clamezi drepturile (,eu vreau aia și aia! mor ăia care ar fi murit oricum - care noutate, toți murim odată - dar ar mai fi dus-o o vreme, lucru pe care ei îl omit intenționat ) fără să-ți pese de viața altora, asta-i doar egoism, fugă de realitate, iresponsabilitate. Ori motivele sunt politice, fapt pentru care nu am nici o înțelegere.
      • Like 2
    • @ Nicu Buculei
      Rucs Rucs check icon
      Atunci, poate ar fi bine sa reformulez: opinia majoritara, public asumata. In Romania, functioneaza spirala tacerii. Daca nu au o opinie la moda, oamenii o tin pentru ei, sau pentru un cadru de apropiati. Dintre intelectuali, de pilda, cei care au avut o parere nu zic opusa, ci nuantată, a trebuit să dea dovadă de curaj, pentru că au fost asaltati de critici.
      Personal, poate nu m-am făcut înteleasă: nu sunt impotriva masurilor restrictive luate, dar mi-e greu să inteleg ce e in jur. Mi se pare multă, foarte multă ceață. Mi se par riscuri si de o parte, si de alta. Apoi, mai e si putina/multă politică. Dar e o chestiune asupra căreia eu, una, nu am dubii: când este atâta nebuloasă în jur, nu poti să te bați cu pumnul în piept si să spui că ai dreptate. Nu e normal să spui: ha, ha, ce proști sunt ăialalți. Este o dovadă de trufie, nu? si de riscantă limitare. Nu intru in amănunte, as avea multe povesti adevărate din spitale, de povestit - oameni cu injectii intravitreene de făcut, care sunau disperati să le facă, oameni cu urgente, lăsati in aer etc. As putea să fac referire si la epidemiologul francez Didier Raoult... Dar nu stiu, nu spun că asa e bine, sau nu. Tot ce spun e că retinerea de la invective mi se pare un act de decență.
      • Like 1
  • dle autor : si tinerii " dansatori " din parcul Herastrau , de saptamina trecuta, sau fitosii cu masini de lux din pta. Constitutiei, TOT idioti utili se cheama ca sunt ? ...ca, da, doamnele si domnisoarele care au navalit in magazinele de marca sa-si ia hainute noi ptr. perioada de alerta , chiar cred ca sunt Utile !
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Valorile astea sănătoase ar fi:
    -limitarea auto-impusă a "informării" : avalanșa de informații ne poate face nereceptivi și înclinați a înghiți pe nemestecate ( nimeni n-are timp să verifice tot)

    -Verificarea din mai multe surse credibile

    -A admite că uneori ne înșelăm. Ori că pur și simplu uneori nu avem dreptate. Să ne acordam dreptul de a evolua, chiar dacă asta înseamnă că mâine spun altceva decât ieri.
    Idioții utili nu sunt proștii ci sunt cei care țin morțiș la ideile lor și nu le abandonează nici când au fost infirmate de realitate. Pentru că numai ei au dreptate iar mecanismul intim e în mare parte auto-protecția și "perierea" eului.
    • Like 2
    • @ Delia MC
      Ma omoriti cu zile, scumpa doamna, caci dvs. sunteti exemplul cel mai bun ptr. a exemplifica proverbul : "teoria ca teoria, practica ne omoara " !
      si cred ca stiti ce spun .....
      • Like 0
    • @ Popescu Gabriela
      Delia MC Delia MC check icon
      Știu și m-am gândit că veți avea ceva de spus. Doamne ferește, nu vreau deloc să vă omor, îmi sunteți de fapt simpatică.
      Raspunsul meu este: eu nu pot să furnizez totdeauna cum am ajuns la o concluzie sau alta, din lipsă de spațiu și timp așa că prezint doar rezultatul. În definitiv e o rubrică de comentarii, care ar trebui să fie cât mai succinte cu putință. Fiind totuși rezultatul unui raționament, sună câteodată categoric, fapt pentru care îmi cer scuze.
      Nu înseamnă însă că nu mă pot răzgândi. Pe dl Băsescu l-am votat dar am votat și pentru demiterea lui. Dacă unii vor dezamăgi, atunci nu voi ezita s-o spun. Cu ceva argumente raționale.
      În definitiv avem dreptul la exprimare, chiar dacă ce spun eu nu place tuturor. Și nici nu trebuie.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      ...si dvs mie imi sunteti simpatica pina-n momentul in care deveniti ultra- categorica si cam dati cu barda si tocmai de aceea v-am spus ca-i bine sa ascultam si ce zice cealalta parte in argumentatia ei !felul in care l-ati atacat acu' ceva timp pe dl @ Voicu Mihai- parca asa il cheama- m-a socat si m-a facut sa va dau o replica si atunci si acum, desi NU il cunosc defel !
      P.S
      ce zodie ati cam fi ? un Scorpion, ceva ?
      • Like 0
  • Iditoii utili, n-au inteles nimic din exemplul Pimen si Putna.
    Daca apar focare de infectii la magazinul citat, cine va raspunde?
    • Like 3
  • E cu dus și întors stimate autor. Faptul că ținem cu putere la niște valori nu ne ferește deloc de pericolul manipulării. Din contră, acele valori pot deveni vectori de manipulare TOCMAI pentru că ținem cu dinții de ele și suntem ferm convinși că sunt sănătoase. Și idioții utili au ajuns astfel din același motiv: cred cu tărie în ceva, sunt convinși că lucrurile nu pot fi altfel și nu sunt dispuși deloc să renunțe la valorile lor, pe care, evident le consideră a fi sănătoase chiar dacă altora li se par iraționale.

    Nu cred că agățarea cu îndîrjire de niște valori e soluția împotriva manipulării, ci a-ți pune întrebari și a reevalua și actualiza periodic tot ceea ce știm, inclusiv propriile valori.
    • Like 6
    • @ Bogdan Tabarcea
      Dar recunoașteți faptul că dacă nu avem un punct de sprijin e posibil să plutim în derivă? Trebuie să avem și „valori sănătoase”, așa cum le-am numit, ca să nu ne lăsăm duși ușor de nas de orice idee cu care intrăm în contact. Dar selecția acestor valori este destul de grea pentru noi. Și mai mult ca sigur și aceste valori bune trebuie văzute prin comparație cu ce se întâmplă în jur, ca să ne trezim că suntem înșelași chiar de ele.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult