Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum s-a născut coperta istorică a New York Times. „Nu sunt simple nume pe o listă. Ei erau noi”

NYT

Foto Twitter 

Ziarul New York Times a publicat duminică, pe prima pagină, numele celor aproape 100.000 de persoane care au murit de Covid-19 în Statele Unite.

„Nu sunt simple nume pe o listă. Ei erau noi”, scrie publicația care compară numărul deceselor cu numărul locuitorilor din orașe precum San Angelo (Texas), Kenosha (Wisconsin), Vacaville (California). „Imaginați-vă un oraș de 100.000 de locuitori care era pe harta SUA, dar care acum a fost șters”.

Numele și datele incluse în cele șase coloane de pe prima pagină a celebrei publicații au fost adunate după analiza a numeroase surse online, în căutarea de anunţuri de decese. Alături de nume, apar și vârsta și scurte pasaje de necrolog pentru a da un sens „de unicitate fiecărei vieţi pierdute”, scrie celebra publicație.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult