Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum am ajuns să fim conduși de o armată de secretare, șoferi și ospătari la „Bar Paradisul” de stat

Dragnea știucă

Foto: Facebook Liviu Dragnea

Aflăm zilele acestea ca noul prefect de Teleorman este Florinel Dumitrescu. Noul prefect a fost agent comunitar pe vremea Poliției Comunitare. O meserie onorabilă și ea ca multe altele. Mai aflăm că Florinel Dumitrescu s-a înscris în 2004 la Facultatea de Drept din cadrul Universității Ecologice București. A absolvit în 2007 și a făcut, mai departe, cursurile de masterat ale Facultății de Științe Penale și Criminalistică, tot în cadrul Universității Ecologice. Din 2009 are și diplomă de master.

Totodata Guvernul Grindeanu a numit in funcția de subprefect de Teleorman pe Nelu Ionel Oprea (46 de ani). Acesta a avut parte de o evoluție surprinzătoare în cariera sa, este în prezent jurist și ocupă funcția de director executiv în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Teleorman.

Potrivit CV-ului , document public pe site-ul AJOFM Teleorman, Nelu Ionel Oprea și-a început cariera suspect de târziu, la 33 de ani. Documentul menționează ca prim loc de muncă al actualului subprefect postul de consilier juridic din cadrul SC Interagro SRL Zimnicea, post ocupat în perioada 16.08.2004-01.09.2006. Niciun alt loc de muncă și nicio altă funcție nu apar în CV-ul actualului subprefect înainte de 2004.

Originar din Zimnicea, Nelu Ionel Oprea a lucrat însă și până în 2004, probabil, dar locurile de muncă în care a prestat au fost considerate nedemne de actuala funcție. Potrivit cunoscuților, Oprea a lucrat ca ospătar la un cunoscut local din Zimnicea, numit „Bar Paradis”. Alți câțiva ani, actualul subprefect a fost ospătar la Restaurantul Interagro, deținut de „omul de afaceri” cu epoleți Ioan Nicolae. Potrivit CV-ului, după vârsta de 30 de ani, Nelu Ionel Oprea a susținut licența în Drept la Universitatea Ecologică.

Carmen Daniela Dan, noul ministru de Interne, din guvernul Grindeanu, a absolvit Liceul de filologie-istorie „Zoia Kosmodemianskaia” din București, în anul 1989, apoi a urmat Facultatea de Drept, la Universitatea Ecologică București. A fost secretar la CPUN (mart.-sept. 1990); secretar la Școala gen. nr. 3 Videle (sept. 1990 - iul. 1996); referent la Banca Agricolă - Agenția Videle (iul. 1996 - nov. 2001); teller front office la Banca Raiffeisen - Agenția Videle (nov. 2001 - iul. 2002). În perioada iulie 2002 – decembrie 2010) a fost consilier juridic la Consiliul Județean Teleorman - Serviciul Juridic și Contencios. Aceasta poziție se pare că a fost un punct de cotitură în cariera domniei sale care a intrat pe o traiectorie ascendentă, urmând să fie subprefect și prefect de Teleorman, senator, culminând cu poziția de ministru de interne.

În ianuarie 2017 premierul Grindeanu l-a numit pe Adrian Mlădinoiu în postul de secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului. Acesta a lucrat ca ofițer în cadrul Unității speciale ACVILA – Grupul Special de Protecție și Intervenție. Această unitate de elită de protecție antitero a fost înființata în 2003, desființată în 2009 și reorganizată de Gabriel Oprea în 2015, când a fost trecuta în subordinea DIPI. Presa a scris că acesta a fost aghiotantul și ocazional șoferul președintelui PSD Liviu Dragnea.

Judecând toate aceste cazuri, în mod individual nu par atât de ieșite din comun. Avem în față niște cetățeni care poate din diverse motive nu au reușit să aibă o traiectorie ideală în cariera lor, dar care au muncit cinstit și s-au împlinit din punct de vedere academic la o vârsta mai înaintată. Munca cinstită, de orice natură, nu este și nu poate fi considerată rușinoasă. Stigmatizarea muncii cinstite este apanajul unei societăți retrograde și, din păcate, este prea des întâlnită în spațiul public românesc. Să ștergi o masă, să te asiguri că mobilierul stradal nu este vandalizat, să conduci o mașină nu sunt activități rușinoase atât timp cât le faci cu cinste și sunt alegerea ta personală.

Acestea fiind spuse, privind în context toate aceste numiri în funcții de către mai marii PSD, iese la iveală o tipologie și un numitor comun în promovarea activiștilor de partid și a apropiaților pe bază de loialitate şi nu de merit personal. Răsfoind printre CV-urile acestor - până mai ieri - iluștri necunoscuți, senzația care mă încearcă este de oameni care și-au pierdut calea, din varii motive, care nu au reușit să performeze, dar care au găsit o nișă bună de exploatat în locurile călduțe în administrație, în special la nivel local, unde este mult mai important pe cine cunoști și cui îi duci ploconul decât cât de competent și vertical ești.

Calitatea învățământului românesc este destul de scăzută, ca dovadă avem rezultate din ce în ce mai proaste obținute de elevi la deja celebrele teste PISA. Facultățile invocate în aceste CV-uri mai sunt numite și fabricile de diplome ale învățământului românesc. Examene sunt în cele mai multe cazuri doar un simulacru, iar activitatea academică este rezumată la simplul gest de a te prezenta semestrial la casieria instituției pentru a te scutura de niște sute de lei bune.

Meritocrația, un deziderat al oricărei organizații care se dorește funcțională și eficientă, a fost înlocuită în cazul aparatului de stat românesc cu dictatura mediocrității.

Zilele trecute internetul a explodat în jurul discursurilor susținute, în engleză și franceză, în deschiderea celei de-a 61-a sesiune a Comisiei ONU pentru condiția femeii, de către Lia Olguța Vasilescu, ministrului Muncii în Guvernul Grindeanu. Modul în care aceste discursuri au fost susținute lasă mult de dorit. Cel mai probabil cuvintele din engleză și franceză au fost scrise pe hârtie și citite fonetic în bine cunoscutul stil iliescian. Lia Olguța Vasilescu reprezintă tipologia politicianului român din zilele noastre, arivist, traseist politic, sfertodoct.

Un alt exemplu năucitor de astfel de politician, pus de PSD într-o funcție importantă, ministru al Agriculturii, este Petre Daea. Aparițiile publice ale acestuia sunt de notorietate și totodată de un ridicol absolut. În absența acestui sistem găunos de promovare a nonvalorilor în societatea românească acest personaj ar fi avut mari probleme sa fie angajat la CAP. În schimb, conduce acum unul dintre mai importante ministere, cu un buget pe mână de 27,13 miliarde de lei pentru 2017.

Aparatul de stat la nivel local și central este sufocat de clone mai mici sau mai mari ale Liei Olguței Vasilescu, Petre Daea, Carmen Daniela Dan, Florinel Dumitrescu, Nelu Ionel Oprea si Liviu Dragnea. Umbre cocoțate în posturi cheie prin propășirea unui sistem corupt bazat pe spolierea resurselor publice. Conform Ministerului Finanțelor Publice numărul de posturi ocupate in instituțiile și autoritățile publice în luna ianuarie 2017  (excluzând unitățile sanitare și de învățământ) este de 379 090 în administrația centrală și de 244 341 în administrația locală, însumând un total de 623 431 de posturi. Acest supradimensionat aparat statal funcționează în mod total defectuos, după cum poate depune mărturie aproape orice cetățean, din cauza parazitării de către interese nelegitime care nu au nimic în comun cu scopul servirii cetățenilor plătitori de taxe. Nu ne putem aștepta la performanță de la inși care nu au nimic în comun cu ea. Inși care au promovat pe posturile curente nu prin muncă susținuta și dedicație, ci printr-o încrengătură necrotică de interese, care și-au construit cariera prin contorsiuni morale amețitoare.

Până nu vom înțelege că funcționarii statului sunt slujitorii noștri și răspund în fața cetățenilor, până nu învățăm să nu mai mergem cu capul plecat și cușma-n mână la cei cocoțați vremelnic la butoane, până nu ne vom mai comporta ca iobagi pe moșia șefului de județ, nimic nu se va schimba în bine, iar România va rămâne în această stare de băltire continuă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ne meritam soarta!!!
    Nonvaloarea este la loc de cinste la noi!! Nimic nu e la intamplare, toate sunt bine planuite!! Din pacate ne afundam intr-o mocirla din care nu vom mai putea iesi usor nici cu cei mai iscusiti oameni! Nu putem anticipa ce va fi dar dezastrul e aproape!!! Numai d-zeu ne mai poate salva!!!
    • Like 0
  • Daca privim lucrurile intr-o imagine mai mai ampla totul se simplifica, orice organizatie de tip mafiot din aceasta lume are la baza loialitatea nu competenta sau meritocratia. Nu trebuie sa stii decat ca ''nasul'' cunoaste programul de guvernare din scoarta in scoarta. A da sau a lua mita, a nu avea nimic de a face cu legea, a te impune prin opresiune sunt regulile de baza in functionarea unei organizatii de tip mafiot. Singurul lucru cu adevarat trist este ca peste 3 milioane de romani nu si-au dat seama sau unii dintre ei nu au vrut sa vada adevarata fata a celor care le cerseau voturile pe la Antene, pretul pe care il vom plati cu totii vor fi alti cativa ani mizerabili de crize, asta e noi sa fim sanatosi.
    • Like 3
  • Paul check icon
    Ăsta este tristul adevăr România este condusă de o gașcă de incompetenți, ariviști venali. E trist că versurile lui Eminescu sunt între atâtea actuale: Cum nu vii tu Țepeș doamne...
    • Like 1
  • check icon
    Cum s-a ajuns să fim conduși de șmecheri? Prin vot direct, domnule, prin vot direct!

    Cine se aseamănă, se adună! Proștii, șmecherii și ariviștii se înhăitează cu alți proști, alți șmecheri și alți ariviști (altă companie i-ar face să simtă dureros cât de mici și de josnici sunt).

    Și toate aceste găști de proști, șmecheri și ariviști sunt în final votate și revotate de proștii de noi...

    Mulțumim tovarășului Iliescu, tovarășului Ceaușescu, tovarășului Stalin și tovarășului Lenin!

    PS: în prezent, la un job de stat ești favorizat dacă ai mai lucrat la stat. Dacă vrem o administrație eficientă, trebuie să inversăm lucrul ăsta: să fie un avantaj că ai lucrat înainte în privat!
    • Like 1
  • John check icon
    Dacă am încerca să ne imaginăm criterii de selecție pentru funcții de vârf ale administrației de stat, cred că nu am omite dintre ele profesionalismul, integritatea morală (adică faptul de a fi cinstit în cel mai cotidian sens al cuvântului ), o anume cultură și cunoaștere a sistemului organizațional, leadership, comunicare, eventual limbi străine și altele, mai specifice.
    În practică, am avut ocazia să vedem prin câteva exemple modul în care s-au manifestat demnitari de vârf în exercițiul funcției, să amintim aici concret procedura de cioclopedire a Ordonanței 13, sau la preluarea atribuțiilor de lider sindical de către ministrul muncii, prin lansarea în văzduh a dublării unor salarii, uitând să amintească măcar formal de performanță, operativitate, reducerea birocrației și altele. Aventura trufașă de a grăi în fața lumii în limbi parcă moarte pentru noi, a fost un exemplu trist, sperăm totuși accidental.
    Cazurile prezentate în post întăresc bănuiala că la numirea în funcții importante se folosesc complet alte criterii, decât cele pe care le-am crede cu judecată simplă. Există aici la vedere o relație absolut univocă, care transpiră din vechile relații de muncă și care sugerează o subordonare necondiționată. Aici ”mișcarea în front” este inimaginabilă iar susținerea unor poziții bazate pe profesionalism sunt obiectiv imposibile. Se știe din capul locului cine este păpușarul. Mai punem la toate aceste ”criterii” de alegere și faptul notoriu că unele persoane – eufemistic vorbind - au o relație extrem de proastă cu legea. La care parcă auzim păpușarul : Și care-i problema ? Problema e că acest comportament de ”vodă în lobodă” nu are cum să funcționeze. Nu spre binele țării, mai exact.

    Apropo, ce ne-ar costa să desființăm fabricile acestea de diplome ?
    • Like 1
  • Asa ma gandeam si eu acum cateva zile. Intr-un sistem normal Dragnea Liviu ar fi trebuit sa ajunga cel mult primarul unui orasel de provincie.

    Pentru mine faptul ca asa de multe non-valori ajung in posturi cu mare responsabilitate publica este o lovitura crunta sperantei ca in tara noastra lucurile se vor schimba in bine...
    • Like 3
    • @ Stephen Colbert
      Cri check icon
      Referirea Dvs privind "primarul unui orasel de provincie" nu este menita sa va intareasca argumentatia: si Johannis a fost primarul unui astfel de orasel de provincie si totusi a ajuns, in pofida mediocitatii sale evidente, Presedinte de tara.
      Tot la fel si d-na Kovesi a fost un obscur procuror al unui orasel de provincie, inainte ca Basescu sa-i descopere valoarea si s-o promoveze la varful ierarhiei Parchetului, spre binele si fericirea poporului.
      Iar acum Basescu ( alta non-valoare care a poluat viata Romaniei ) plange cu lacrimi de crocodil ca sefa DNA o persecuta pe Udrea ( o alta non valoare ).
      In ceea ce priveste promovarea non-valorilor in politica, Institutiile si Administratia Romaniei, aveti perfecta dreptate: tocmai v-am furnizat cateva exemple mai sus, dar as putea umple multe pagini cu astfel de oameni, din toate partidele.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult