Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum am ajuns să scriu în Republica.ro. „Auzi, personalitate remarcabilă, ia lista asta de cumpărături și vino cu ea mai repede, că trebuie să prepar cina”

barbat - laptop

Foto Guliver/Getty Images

Mă aflam pe 1 ianuarie 2019 și mi-am pus o întrebare: „Vuță, ce poți face în 2019 diferit față de ceea ce făceai până acum și a te implica într-un efort pozitiv, de exemplu, de conștientizare e importanței fenomenului economic?".

Dar de ce conștientizare economică? Răspunsul este că în România tratăm, în general, cu superficialitate această temă, oamenii nu sunt interesați de ce se întâmplă, pe plan global și cum decizii globale ne pot afecta local. Educația financiară se află la un nivel inacceptabil, cel mult 20% din populație are noțiuni economice. Poate suna pompos, însă asta mi-am propus. 

Apoi m-am întrebat dacă pot face asta și mi-am răspuns că ar fi foarte interesant să încerc și cu siguranță mi-ar plăcea să cred că pot promova materiale economice, mai ales că pentru a scrie lucruri relevante trebuie să ai materiale bune, atent realizate, să citești mult, ceea ce până la urmă reprezintă o formă reală de dezvoltare personală. Făceam deja asta pe LinkedIn și reacțiile erau pozitive. Observam că atunci când scriam ceva oamenii reacționau și de multe ori se implicau în discuții.

Mi-am pus întrebarea dacă nu este mai util să îmi scriu propriile materiale decât să le promovez pe ale altora.

Apoi, într-o ploioasă zi de februarie am primit un telefon: „Salut, Claudiu, ce mai faci? Uite, am lansat un site nou și am nevoie de cineva care să mă ajute cu conținutul economic“. Era o amică ce dorea să promoveze online materiale din diferite domenii, printre care și economic. Am acceptat. Impactul nu era foarte mare, însă era primul pas pe care îl făceam pentru a-mi duce la îndeplinire demersul.

Astfel, am început să public articole economice local, în Constanța, ceea ce a fost în regulă pentru început. Apoi mi-am propus să duc acest demers la un nivel mai înalt, unde impactul este mult mai mare, articolele ajung în sfere cât mai diverse.

I-am trimis un material lui Florin Negruțiu, de la Republica.ro, a cărui primă reacție a fost „Hmmm, se poate și mai bine, iar ca rugăminte, scrie cu caractere de 14". Recunosc, m-a dezumflat puțin, însă am ținut cont de ceea ce mi-a spus. Trebuia să scriu, într-adevăr, cu caractere de 14 și să am texte mai bune pentru a fi publicate pe Republica. Mi-a dat niște sfaturi generale pe care să le urmez și da, le-am urmat.

La scurt timp după aceea a urmat colaborarea cu un site local, din Constanța, cu 13.000-14.000 utilizatori unici/zi, unde materialele pe care le scriam aveau un bun impact local. Ceea ce publicam local atingea un public de 1.000-1.500 utilizatori unici, cel mult, dar voiam să merg mai departe.

Au urmat în continuare materiale promovate local, însă la un moment dat am publicat ceva despre „Perspectivele unei noi crize economice în Europa", material pe care da, i l-am dat și lui Florin, iar reacția sa a fost „Îl punem și pe Republica?“. Acum ce să-i spun omului, „nu“? Reacția mea a fost „Normal că îl punem și pe Republica, primul meu material pe platformă, suuuuper“. Ceea ce mi-am propus la începutul anului prindea contur, eram mulțumit de cum mergeau lucrurile.

Reacția soției mele a fost una spumoasă. A intrat pe site în secțiunea „cine suntem”, unde scrie „Sunt personalități remarcabile din domeniul lor de activitate, oameni care au ceva de spus și știu cum s-o spună. Sunt cei pe care membrii fondatori i-au invitat să scrie pe platformă.”

Se întoarce spre mine și imi spune „auzi, personalitate remarcabilă, ia lista asta de cumpărături și vino cu ea mai repede, că trebuie să prepar cina”. I-am spus că eu intru în categoria oamenilor care, poate, au ceva de spus și știu cum s-o spună. A fost distractiv, oricum.

Au urmat o serie de articole pe Republica, atât economice, dar și unele cu o puternică tentă personală, cel mai citit fiind un articol despre Gică Hagi, (care a ajuns la 80.000 de cititori unici), care nu este un material despre fotbal, ci despre educație, ambiție și verticalitate, dar și despre ceea ce lași în urma ta și despre cum putem duce mai departe cu respect numele părinților noștri.

Pozitivitatea va fi întotdeauna mai utilă societății în general și celor din jurul nostru, în particular, decât negativismul. Nu putem merge înainte într-un mediu ce pune accent pe negativism. Materialul despre Hagi la asta se referă. Să rămâi pe drumul tău, să fii pozitiv, să înveți, să te înconjori de oameni de la care ai ce învăța lucruri, apoi să aplici acele lucruri. Viața nu este o succesiune de înfrângeri sau victorii, ci o succesiune de experiențe din care trebuie să extragem doar acele învățăminte ce ne pot face să mergem înainte.

Concomitent cu Republica am avut posibilitatea de a publica materiale și în ediția românească a The Economist, Reporter Global. Pe vremuri devoram The Economist, să scriu acum în ediția locală a prestigioasei reviste britanice? Am trimis un material la Reporter Global și la 3 zile după aceea îmi regăseam propriul articol, întins pe două pagini, între cel al lui Iulian Fota și Cristian Diaconescu, într-un număr unde erau promovate materiale ale unor specialiști de marcă din domeniul economic și nu numai.

Am perceput asta ca încă un mare pas înainte, iar ceea ce îmi propusesem la începutul anului se îndeplinea pentru a doua oară. Republica și Reporter Global. Da, consider că pentru 2019 mi-am atins ținta în legătură cu unul dintre lucrurile pe care mi le-am propus la începutul anului.

Și nu, nu există lucruri ce nu pot fi realizate, atâta vreme cât există o minimă înclinație pentru o anumită activitate, în cazul meu scrisul pe teme economice, dar nu numai.

Societatea românească are nevoie de pozitivitate și de repere pozitive, în general. Putem schimba starea de fapt a lucrurilor prin scris, putem influența societatea pentru a dezvolta acei anticorpi necesari respingerii acelor modele negative, indiferent de domeniu? Răspunsul este da, cuvântul este cea mai puternică armă, haideți să folosim această armă într-un mod pozitiv.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acum nu mai este vorba despre voi , este vorba despre noi .

    Da , despre voi vorbesc acum . Voi cei care cu nonsalanta , inconstienta , nesimtire pur si simplu nu vreti sa stati in casa si prin asta ne expuneti pe noi , toti ceilalti .
    Ca sa intelegeti - covid19 este un virus din categoria virusurilor gripale si se pare ca are si ceva caracteristici imunodeficitare . Asta inseamna oarecum ca daca ''trece'' va lasa ceva urme pe unde a trecut . In plus manifestarile virusului sunt diferite in functie de fiecare individ , este posibil ca pentru mine sa fie mortal iar la un alt individ cu aceleasi carcteristici , in aceleasi conditii , sa nu aiba nici o manifestare cu preponderenta mai mare in cazul persoanelor varstnice . Ce este periculos la acest virus este ca stim foarte putine lucruri despre el are o rata a mortalitati mai mare decat alte virusuri similare , nu cunoastem clar modul de propagare si nu avem un tartament sau vaccin . Singurele modalitati de combatere au fost prin abordarea matematica . Orice individ bolnav imbolnaveste exponential cel putin alti 4 . Partea periculoasa este ''exponentialul'' . Cu fiecare actiune sau interactiune pe care o face individul in alt loc decat mediul steril ( sa zicem acasa si sa presupunem ca dezinfectezi cu clor sau alte solutii prin casa) creste sansele sa infectezi muuul mai multe persoane decat acelea 4 din prima faza . Din aceasta cauza ni se spune sa limitam deplasarile , din aceasta cauza ni se spune sa stam in casa .
    Cu toate astea sunt unii dintre noi care nu vor sa inteleaga acest aspect si ne expun voit sau nu unor riscuri inutile pe noi ceilalti . Aici vorbesc si de domnul de 70 de ani care ieri se ducea de 3 ori la piata si despre vecinu care isi duce cainele de 5 ori pe zi sa-si faca nevoile si sta brambura cate 2 ore pe afara , pentru ca el are hartie - de parca hartia lui ne-ar proteja . Pai bai vita cu cabina, daca te imbolnavesti tu iei cu tine toata scara blocului, anaerob involuat ce esti ! Hartiile le completati ca sa va poata baga la puscarie dupa - nu pentru ca v-ar da voua nu stiu ce imunitate de super eroi si s-ar pisa virusul de frica pe el cand i-ati flutura voi prin fata hartia !
    Sa stiti ca nu din invidie scriu asta si sa mai stiti ca nu sunteti niste vedete sau staruri sau cine stie ce persoane importante sau ce alte lucruri minunate poate sa nascoceasca mintea voastra despre voi . Nu sunteti decat niste inconstienti obraznici si nesimtiti care ne expun inutil , care nu pot intelege niste lucruri elementare, niste reguli de bun simt si care in orice societate evoluata nu ar fi avut loc decat in centre speciale de detentie . In conceptia unor astfel de specimene politistul te opreste pentru ca : nu are ce face , tu esti o vedeta si asta-i invidios pe tine , tu esti frumos -destept-bombardier-printesa si nenea politistul are ceva cu tine ! NU , nu este asa - inainte de toate politistul are familie acasa . Cu fiecare persoana cu care intra in contact creste riscul la care isi expune familia si ca sa fie clar nu are nimic cu tine si uneori iti mai da si amenda pentru ca indiferent cu cat Chanel te-ai da , tot emani prostie . Da , despre prostie si prosti este vorba . Si de ce am ajuns aici , pentru ca i-am tolerat , pentru ca astfel de specimene nu sunt in stare sa respecte niste reguli de minim bun simt .
    Atunci cand am plecat de acasa mama mi-a spus ''cand vezi un prost ocoleste-l '' si asa am facut cativa ani . Numai ca se inmulteau , insistau in prostie , te dominau la un moment dat ... Acum cand am mai vorbit despre subiect i-am povestit ca atunci cand vad un prost trec cu masina peste el ( inainte si inapoi , de doua ori) , iau Kalasnicovul din dulap si il execut , scot sabia din frigider si ii fac freza accentuat ''pe spate'' ( nu va speriati - doar m-am laudat un pic , nu am masina) .
    Tu prostule , trebuie sa intelegi ,ca lucrurile astea chiar daca uneori din disperare se intampla numai in mintea mea este foarte posibil sa devina realitate , trebuie sa intelegi ca liberatatea ta tine pana acolo pana unde incepe sa o afecteze pe a mea !
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Felicitări. Ați dovedit că se poate.Avem nevoie de mai mulți oameni adevărați ca dumneavoastră.
    • Like 2
  • Pe mine ma ajuta articolele dv. Continuati, eu va urmaresc! succes!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult