Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum am reușit să ne întoarcem din concediu cu capsa pusă

imagine hotel

Anul acesta, după dezbateri lungi despre unde să facem concediul și cum să ne organizăm, fiind primul cu omulețul de aproape un an, am ales litoralul bulgăresc.

Recunosc că ani la rândul am bodogănit prietenii și cunoscuții care nu se mai opreau din a lauda zilele de concediu petrecute acolo fie vara, fie iarna și eram sigură că poveștile lor conțin o mare parte de „înflorituri”.

Dar mi-a venit rândul - nu credeam că e posibil ca la două ore și jumătate distanță de litoralul românesc să nu mai contenesc cu aprecieri și felicitări pentru resortul în care ajunsesem.

O investiție făcută cu bun gust și gândită în totalitate pentru oaspeți. Un ultra all inclusive ca la carte. A fost de vis.

Și cum nu toate poveștile sunt cu final fericit, după șase zile perfecte am luat o decizie. Vorba aia: „De-aș putea să dau timpul înapoi”...

Ne-am gândit ca la întoarcere, pentru a nu sta în mașină aproximativ nouă ore, mai bine înnoptăm în Neptun, fiind la jumătatea distanței.

Am ajuns vineri seara în hotelul de 4 stele și dacă nu am fi avut omulețul cu noi, am fi renunțat în următoarea secundă la cazare și am fi continuat drumul înspre casă.

De la momentul intrării în parcare, deja ne uitam unul la altul. Un spațiu neamenajat, cu niște pietriș aruncat și gropi, ca după un bombardament. Am început să râdem, ca să nu plângem.

Ne-am dat jos din mașină. În stânga, unde era amplasat spatele restaurantului, două pubele arhipline și un morman de saci în jurul lor, resturi de materiale de construcții și alte deșeuri, în ochii tuturor.

Ne-am luat bagajele, căruciorul și ne-am îndreptat către hotel. Cele mai șmechere mașini parcate unde dacă nu pe trotuar și un BMW de Iași oprit exact în fața rampei. Suntem puternici așa că putem urca căruciorul și în brațe.

A urmat check-in-ul și apoi am urcat către camera de la etajul 4. Am deschis-o și în a doua clipă ne-a lovit în față un miros de canalizare imposibil de descris. Ne-am întors la recepție, am povestit, însă hotelul era plin.

4 stele: perdeaua găurită, la fel și draperia, plintele care cădeau la o simpla atingere cu piciorul, noptierele acoperite cu sticlă care între timp se ciobise, duș fără paravan sau perdea și un balcon cu găinaț.

Cireașa de pe tort a fost la restaurant. Am vrut să luăm cina. Era pregătit un bufet (salată de roșii, încă una cu diferite legume, cartofi la cuptor, pilaf, pulpe de pui asta am văzut în treacăt), iar prețul era de „doar” 90 lei de persoană. Ha. 

Suntem un cuplu venituri cu mult peste medie, însă fiecare leu e muncit și jecmăneala asta nu ne cade bine deloc. Cazarea a costat 545 lei,

Așa am rezistat până dimineața la 05:30, când am făcut check-out-ul și am pornit către Brașov.

Concluzia noastră, a părinților, a fost că omulețul va mai ajunge pe litoralul românesc fie în tabără, fie cu bunicii. Nouă ne-au ajuns cele 12 ore pentru următorii 18 ani.

N.B. Ne-am apucat să citim criteriile de acordare a stelelor. Ce poveste românească și acolo! Nu ne mai facem bine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În 2007 eram într-un camping la Năvodari, amenajat destul de frumos printre copaci, când întâmplarea a făcut să se iște o furtună și o salcie ne-a făcut cortul praf. Norocul nostru că am scăpat întregi. Am primit gratuit, tot în camping, o căsuță de lemn, pentru vreo 3-4 zile. În 2008, la același camping, am campat departe de orice copac și ne-am bălăcit în valuri bucurându-ne de prima zi la mare. Din cauza jegului din apă copilul a făcut temperatură de scotea flăcări. Ne-am suit în mașină (deși se înserase) și ne-am oprit direct acasă. A fost ultima dată când am mers pe litoralul românesc.
    • Like 0
  • danny check icon
    Pentru cine se tot intreaba cine merge pe litoral va zic un singur cuvant: bonuri-de-vacanta.
    • Like 1
  • Gabriel check icon
    ce nu inteleg eu, este cine merge. voi nu mai dati pe acolo. eu am fost ultima data in 2001 daca nu gresesc. si totusi de unde sunt astia care umplu litoralul. oricine are cea mai mica pretentie de la ceea ce numeste concediu are cam aceeasi atitudine. si totusi se umple an de an, si totusi sunt unii care afirma ca bat recorduri an de an. in anii 80-90 cand mergeam fie cu parintii fie singur ca adolescent, nu imi amintesc sa fi fost atata lume pe litoral. ok, erau multi, dar nu atatia. nici litoralul nu era atat de extins. asta ca sa nu spun ca in ciuda minciunilor comuniste chiar eram cu multe milioane mai multi romani in Romania...
    • Like 1
    • @ Gabriel
      Nume check icon
      Nu am mai calcat pe litoralul romanesc in concediu din 2005. Credeam ca sunt campion absolut. Se pare ca nu:(
      • Like 0
    • @ Gabriel
      Fortuna check icon
      Am dat o tura prin statiuni in iulie in timpul saptamanii, cand la televizor erau anuntati mii si milioane de turisti. Am gasit hoteluri goale, plaje goale, cu cat am platit pe o limonada si un frappe puteam manca o masa decenta in doi la o crasma de cartier in Constanta. Neptunul pustiu la ora mesei, mese goale peste tot. Jupiter la fel, iar Venus... un cosmar. Mirosul era fie de prajeala in ulei neschimbat de cateva zile, fie de toaleta necuratata. Niste prieteni sositi saptamana asta in Venus sunt la spital cu toxiinfectie alimentara.
      La fel si in Vama si 2 Mai. Ecranele arata plin, localnicii spun altceva.
      • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Amanunte... Ati vrut sa vedeti acele amanunte ale realitatii care fac diferenta, iar asta v-a afectat doar pe voi. Daca le-ati fi ignorat, asa cum face marea majoritate imbecila, sa vezi ce bineee v-ati mai fi simtit si la neptun, asa cum de altfel se simte majoritatea... iar eu n-o sa inteleg niciodata de ce.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Mai bine mergeati la un hotel din Constanta decat sa alegi sa mergi pe litoral in sezon. In sfarsit, nu prea mai are importanta ca nu o sa mai mergeti.
    Nu este asa ca dupa ce mergi undeva in concediu si te simti bine, in momentul in care ajungi in tara te loveste un val de Romania de iti vine sa te intorci imediat de unde ai venit. Banuiesc ca sa o sara imediat dacii care i-au invata latina pe romani ca nu sunt patriot, dar exact ce spuneati Dvs: sosele bombardate, parcari in care toti parcheaza alandala, gunoi mult si la vedere, miros de canalizare, o indolenta generala, renovari cu lucruri ieftine facute de mesteri ieftini si nu in ultimul rand melteni si grobieni care nu respecta nimic si pe nimeni. Acesta sa fie acum valorile brandului Romania?
    P.S. Nu stiu de unde a aparut moda aceasta cu diminutive, dar omuletul in cazul de fata chiar nu suna bine deloc
    • Like 2
    • @ Nume
      Like!
      După ce mergi pe-afară, chiar îți dai seama de diferențe. Cu cât vezi mai multe locuri pe-afară, cu atât te-apucă întristarea la întoarcerea în patria mumă. Nici nu trebuie să mergi foarte departe: Bulgaria, Grecia, Croația, Ungaria. Ne dau lecții de turism și nu numai. După ce am ajuns în Israel, Germania, Franța, Olanda, diferențele mi s-au părut și mai mari.
      Și totuși, mai sunt și la noi unele locuri unde parcă ieși din matricea mioritică post-decembristă. Am făcut acum doi ani un concediu cu tema SARE/SALINE și am fost plăcut surprins la Praid, Sovata și Turda. Deci se poate...
      • Like 0
  • Mhai Nai check icon
    In urma cu 28 de ani mi-am promis ca cel putin 10 ani n-o sa mai pun piciorul pe litoralul romanesc. Inca nu s-a intamplat si nu-mi lipseste!
    • Like 0
  • Mirea check icon
    Ați mâncat cina, doamnă!
    De servit nu v-a servit-o nimeni, era bufet!
    Despre "jepcoralul" românesc nu mai e nevoie de scris nimic, merg acolo doar cocalarii care vor să se dea mari sau proștii care nu știu că mai există și alte locuri cu mare, soare, plajă, respect, voie bună!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult