Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum ar putea modificarea vacanței de iarnă să schimbe industria schiului în România și să scurteze cozile la instalațiile de urcat

schi - Inquam Photos / Alex Nicodim

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim 

Vacanța care tocmai s-a terminat va rămâne în memoria amatorilor de schi din România pentru cozile interminabile la instalațiile de urcat. De la Sinaia la Straja toate pârtiile cât de cât respectabile (adică măcar de câțiva kilometri) au fost pline de schiori care au așteptat chiar și peste o oră șansa de a urca cu telescaunul, teleschiul sau gondola. Anul acesta, din cauza măsurilor anti-pandemie, vacanța de iarnă a fost mult mai aglomerată decât în alți ani. Stațiunile din Alpi, în special cele austriece, care primesc mulți amatori de schi în această perioadă, au fost închise. În lipsa opțiunii de a pleca acolo, oferta domestică a beneficiat de o cerere record, care nu a putut fi acoperită decât în mică măsură de infrastructura noastră învechită. La fel ca în cazul autostrăzilor mereu promise și mereu amânate, infrastructura de schi nu este gândită pentru un sport de masă. Coșmarul de săptămâna trecută al schiorilor a fost ”furtuna perfectă” a lipsei de infrastructură combinată cu blocarea schiorilor în România.

Ce putem face mai bine anul viitor având în vedere că nu vom vedea investiții masive în instalații de schi prea curând (deși munții noștri ocupă treime din suprafața țării)?

Nu să inventăm apa calda - asta cu siguranță. Să vedem ce fac alții, de exemplu austriecii. In ciuda faptului că au mii de kilometrii de pârtii și instalații de top, au realizat că vacanța de iarnă de numai o săptămână înseamnă un vârf de sezon dăunător pentru toată lumea – o săptămână de înghesuială urmată de o lună sau chiar două, pentru pârtiile de la înălțime cu foarte puțini schiori.

Austriecii programează diferit vacanța de iarnă în funcție de regiune. Așa că vacanța de iarnă se întinde pe trei săptămâni, dar în fiecare săptămână vine rândul altei regiuni să ia vacanță. Ce înseamnă acest lucru? Păi industria HORECA are un sezon bun, de trei săptămâni, nu una singură, sufocantă. La fel se întâmplă cu instalațiile de urcat, care sunt mai eficient folosite, nu mai există cozi, aglomerații pe șoselele de acces și așa mai departe. Și atunci, de ce să nu facem și noi la fel? În Europa, 13 țări iau vacanță prin rotație la nivel regional. Cât de complicat ar fi să luăm și noi vacanța de iarnă cu rândul – prima săptămână să spunem Transilvania, apoi Moldova și la sfârșit Muntenia? Sezonul de schi din februarie s-ar tripla peste noapte. Cozile la instalațiile de urcat s-ar reduce simțitor, aglomerația de la baza pârtiei, la fel. Drumul până la stațiunile de schi ar fi mai lejer. Și avantajele nu se opresc aici. Monitorii ar avea clienți pe mai mult timp, centrele de închiriat echipamente, firmele care întrețin instalațiile de urcat și pârtiile– toți ar avea de câștigat. E chiar dificil să găsim un pierzător în acest caz.

Poiana Brașov, 16 ianuarie //Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Și atunci ce ne oprește să mergem în vacanța de iarnă pe rând și nu toți deodată?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • storo check icon
    Gresita informatia: in Austria vacantele de iarna se iau in acelasi timp in TOATE regiunile; cea de de Craciun 24. Dec- 6 Ianuarie ( pt toate regiunile) iar cea semestriala incepe pe 8 Februarie, exceptie Niederöstereich, care incepe mai devreme cu o saptamina.
    Decalarile vacantelor ( chiar si a celor de vara) exista in Germania, motivul fiind acela ca daca ar pleaca toti nemtii deodata in vacanta (84 milioane), s-ar bloca tara ( aeroporturi, sosele, etc), nu de grija HoReCa-ului, asa ca se fac ''rotiri'' intre landuri. Chiar si asa in prima zi de vacanta a unui land se cam blocheaza drumurile pt ca o zbughesc cu totii de acasa.

    Am fost o singura data la ski in Austria in perioada vacantei nemtilor si a fost inghesuiala mare si scump. Si austriecii modifica preturile in functie de cerere, doar ca o fac transparent, afisind tarifele inca din Septembrie. In afara vacantelor scolare e cam gol (cam 30-40% grad de ocupare).

    Dar vesnica si marea problema nu este inghesuiala ci calitatea proasta a serviciilor oferite de HoReCa-ul romanesc in comparatie cu cel austriac, la preturi cel putin egale.
    • Like 0
  • În primul rând, trebuie precizat că este vorba de o vacanţă de iarnă distinctă de cea de Crăciun; în caz contrar, articolul e un argument pentru intenţia ministrului învăţământului de a crea semestre inegale, ceea e nu e de dorit nici pentru profesori, dar nici pentru elevi... La noi în ţară, problema ar putea fi rezolvată dacă s-ar adopta una din variantele respective:
    1) Vacanţă intersemestrială distinctă de cea de Crăciun, dar cu o durată de 2-3 săptămâni, chiar dacă vacanţa de vară se va lua la sfârşitul lunii iunie.

    2) Vacanţă De Crăciun de 4 săptămâni în cadrul unui an şcolar gândit pe principiul şeptimilor, şeptimea patra fiind alocată mai mult activităţilor remediale deoarece elevii o bună parte din materie.

    3) Vacanţă de Crăciun de 4 săptămâni în cadrul unui an şcolar gândit pe trimestre după cum urmează; trimestrul 1 de 15 săptămâni (şeptimile 1-3), iar trimestrele II (şeptimile 4-5) şi III (şeptimile 6-7) de câte 10 fiecare. Şi în acest caz, o bună parte din trimestrul II ar urma să fie alocat activităţilor remediale.
    • Like 0
  • Metoda e mai greu de aplicat la noi din două motive :
    1. Vacanța elevilor și studenților e stabilită la nivel național și nu poate fiecare școală să dea vacanță când vrea iar salariații nu au vacanțe ca în Austria , la noi trebuie să-ți dai duhul pe altarul propășirii companiei la care lucrezi spre prosperitatea patronului.
    2. Noi suntem obișnuiți să câștigăm mai i fără muncă așa , nu ne place efortul de aia ne e mai ușor să creștem brusc tarifele în sezon pentru că e simplu și noi suntem obișnuiți cu orice activitate cu condiția să nu degenereze în muncă iar pentru realizarea de investiții în parcări și transport pe cablu trebuie să cheltuim bani și să depunem efort ceea ce nu ne place.
    • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      1. Asta e si ideea articolului, o schimbare a reglementarii la nivel national. Si nu la nivel de scoala ci de regiune. Si daca ar fi la nivel de scoala nu vad inca ce ramificatii negative ar avea, cat timp nu isi iau toate scolile vacanta odata.
      2. Apoi parintii, daca stiu din timp cand este vacanta copilului lor, isi pot lua un concediu de o saptamana, nu vad un capat de tara din asta. Ba chiar e mai bine pentru angajatorii lor, ca nu isi iau 30% dintre angajati concediu simultan ca e vacanta copiilor. Orice angajat are dreptul la minim 21 de zile de concediu, deci asta cu "dat duhul pe plantatie" nu ar trebui sa aiba nici o legatura cu concediul.
      3. Tarifele la cazare cresc in sezon pentru ca sezonul de ski e scurt (cam ianuarie-februarie, in unii ani si martie) si in rest veniturile pensiunilor sunt la supravietuire in multe cazuri. E un fenomen absolut normal. In general in turismul sezonier banii sa castiga cateva luni pe an, apoi subtirel. E ca pe litoral sau ca in agricultura.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Cred totusi ca ar putea cineva sa faca lobby pentru o astfel de rotatie a vacantei de iarna, pentru ca de la Ministerul Educatiei nu cred sa vedem vreo initiativa...
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Nume check icon
      Intr-o tara in care ministerele sunt centralizate la Bucuresti si nu misca nimic in teritoriu fara sa dea ei aprobarea nu cred ca se va dori asa ceva. In plus imprastierea pe o luna a vacantei poate sa creeze ceva probleme cu examenele de sfarsit de an, respectiv bacalaureat si admiteri.
      Bun s-ar putea face diferentieri in functie de clase, dar este posibil ca unii profesorii sa nu mai aiba vacanta. Poate o diferenta de o saptamana intre regiuni, dar si aici trebuie sa fie gandita pentru ca in realitate problemele sunt pe Valea Prahovei generate de turisti din sud in general. Eventual si Bucurestiul sa ia vacanta pe sectoare?!
      Cred ca cu putin efort si gandire ar putea sa functioneze acest sistem mai complex, dar necesita atentie, timp investit, batai de cap ai mai ales, munca, ceea ce nu este ceva specific institutiilor de stat.
      Nu imi fac prea mari probleme de HoReCa si alte servicii pentru ca ei se vor adapta daca doresc sa castige bani, atat din punct de vedere preturi si servicii.
      • Like 0
    • @ Nume
      Nume check icon
      Oricum cred ca atunci cand vom reveni la normal multi vor pleca in strainatate in vacanta de schi si poate o sa fie mai liniste pana atunci
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult