Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ghid de mers „la schi” în Austria fără copii. Anul ăsta, în Ischgl, jumătate dintre turiști jur că erau români

schi - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Am mers „la schi” este un fel de a spune. De fapt, acesta e un ghid personal de dat „cu placa”, după ce m-am lăsat sedus și eu de moda snowboard-ului, ca foarte mulți români. Fără nicio supărare pentru schiori, dar se zice că schiul e un sport, iar snowboardul e un mod de viață. Poate de-aia, în ultima vreme, auzi tot mai des în jurul tău de „placă”, indiferent că practicanții sunt băieți sau fețe. E noua modă, așa cum acum câțiva ani începuseră toți să se dea cu bicicletele prin parcuri.

Și un disclaimer. Dacă sunteți o familie cu 1-2-n copii, ghidul ăsta nu e pentru dvs. De fapt, ar trebui să vă gândiți bine înainte să plecați la un drum destul de lung cu cei mici dacă ei chiar își doresc o asemenea experiență.  Am niște prieteni, care au un băiat de 5-6 ani - după ce au bătut 1500 de km și s-au dat o dată, băiatul a întrebat: „Și acum ce mai facem?“

Dacă sunteți „sudist”, ar fi ideal să aveți prieteni în Oradea, Timișoara sau chiar Cluj și să zburați frumos acolo ca să evitați traversarea României cu mașina. Prietenii știu de ce. Din fericire, sunt o grămadă de avioane mai mult sau mai puțin low cost și vă puteți lua și echipamentul sportiv pentru 50-60 euro în plus.

Asigurare de sport extrem, că așa e considerat datul cu placa: simplu, online, îți vine pe mail. Suntem în anul de grație 2018, nu mai stați cu buletinele în mână la coadă pe la gheretele de la vamă să vă faceți asigurări. 

Dacă alegeți să mergeți cu mașina, cum treceți granița la unguri dați de civilizație. Eu nu pot să înțeleg cum naiba la noi când plouă sau ninge îți face mașina vraiște, iar la ei stai o săptămână și este super curată… Marcaje, drumuri bune, sute de km plictisitori de autostradă, treceri pentru animale (să nu le distrugă complet habitatul), meniuri în limba română, chelneri care vorbesc română, centură cu 5 benzi etc. Oricum, una peste alta, cam plictisitor să conduci prin Ungaria. Eu îmi propun să o traversez cât mai repede și opresc doar să alimentez, plătesc cu cardul (că cine are forinți?!) și mor de nervi că la unele benzinării îți trebuie o monedă de 100 de forinți ca să te duci la baie. 

Apoi oprire regulamentară la Paprika – asta, dacă nu știți, e o localitate românească la granița dintre Ungaria și Austria, dacă e să te iei după mașinile din parcare. Sau mergi dintr-o bucată și schimbi șoferii să fii la 6 dimineața primul pe pârtie în Austria. Deși pârtiile se deschid pe la 8:30.

În drum, o tențație: o Mecca a românilor și nu numai – Pandorf. Aici nu vă învăț eu ce și cum, dar vedeți că se deschide în curând Wagamama care e „cea mai tare chestie”. Ar vrea cineva cu bani să aducă această franciză și în România? 

Săptămâna de schi durează de sâmbătă până sâmbătă, atunci are loc schimbarea de tură. Bineînțeles că în felul ăsta ești sigur că prinzi regulamentarul STAU și la venire, și la plecare. Că mergi cu toată lumea. Evitați să mergeți la schi când este vacanța copiilor. E foarte aglomerat.

Ați ajuns la destinație care poate fi în ordinea aleatoare a preferințelor subsemnatului: Ischgl, Solden, Schladming, Serfaus Fiss Ladis, Kaprun, Kitzbuhel, St. Anton și lista poate continua cu zeci de nume și mii de kilometri de pârtii.

Austriecii sunt drăguți, dar reci. Politicoși. Rezervați. Până bagă niște Jaggerbomb. Condiții foarte decente peste tot, peisaje de poveste, ninsori ca în copilărie, tot ce vrei peste tot. Pentru promoționalul preț de 400-500 euro de persoană pe săptămână.

Acum cine este sportiv adevărat își ia skipass 6 zile din 6 și eventual se mai dă și sâmbătă până la prânz înainte să plece spre țară. Sau 5 din 7. Că vrei și la spa. Sau combinări de n luate câte p. Oricum ai da-o, te costă 200 și de euro fără probleme și cu plăcere că merită să te dai la ei.

Este minunat să urci printre primii la 8:30 și vă garantez cel puțin 3 coborâri în care să prindeți pârtiile făcute frumos cu rat track-ul și foarte libere. Vor fi cele mai frumoase coborâri ale dvs. din ziua respectivă. Pe urmă, atacul termitelor vii… în timp record se vor umple de schiori și placări, mai profesioniști sau „wanna be”, români, străini, rusoaice, prichindei etc. Anul ăsta în Ischgl jumătate dintre turiști jur că erau români. Peste tot auzeai cuvinte în limba română, semn că Austria este destinația de iarnă preferată a conaționalilor noștri.

După ce „ai rupt” pârtia de vreo 10 ori până la 10:30 – 11:00, vă propun primul coffee break – pentru cine bea cafea și nefiltrată pentru noi ceilalți – una, nu mai multe că vrei totuși să vă dați în continuare. Apoi vă dați iar și pe la 14:00 -15:00 pauză de prânz. Când puteți să mâncați diverse: supă de usturoi – se recomandă zilnic că e super bună, cartofi prăjiți, coaste, cârnați, hrean, aripioare picante, ștrudel de mere, un fel de gogoașă cu gem înecată în vanilie și cu ceva praf negru pe ea. Și cel puțin două beri. Aici scăpați cu 15-20 euro.

Apoi e de preferat să „eșuați” într-un après ski pentru bere și Jaggerbomb. Și apropo, se fumează înăuntru. Și apoi cină și somn.

Și a doua zi o luați de la capăt. Și încă o zi. Și încă una. Și ați vrea să nu se mai termine, dar la un moment dat trupul își cere tributul. Vă dor toate. Dar e o durere plăcută.

Și trece prea repede și vă treziți sâmbătă că plecați către țară. Dintr-o bucată, că vreți să ajungeți mai repede, să mai prindeți un pic de weekend.

Și vă dați seama că s-a terminat totul când vedeți plăcuța cu România... și vă gândiți doar la următoarea plecare la schi. În Austria, Franța, Italia, Bulgaria, Ucraina, Slovacia, chiar și Croația. Peste tot și oriunde, că este de o mie de ori mai bine ca la noi. La noi singura bucurie este schiul de marți, miercuri sau joi , adică din timpul săptămânii. Păcat... Altfel, ne cheltuim banii în alte țări.

Buget schi – cu mașina din Bucuresti - Austria (Schladming) – București – 6 zile de dat întregi, 2 persoane

Benzina: 300 euro

Cazare Austria: 780 euro

Skipass: 600 euro

Cazare drum: 200 euro

Masa: 600 euro

Diverse: 100 eur

Total: 2580 euro

Apres Ski – neprețuit

Pandorf – neprețuit

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dalex check icon
  Sa luam in serios si faptul ca " băiatul a întrebat":
  „Și acum ce mai facem?“
  Intrebarea este inteligenta.
  • Like 1
 • Bine, e si vina mea ca am citit mai departe dupa oboseala asta "se zice că schiul e un sport, iar snowboardul e un mod de viață". Da, e si ala un mod de viata sa iti petreci jumatate din vacanta cazand de pe telescaun la sosire, cu restul de 70% dintre snowboarders.
  • Like 1
 • Raul check icon
  2500 euro pe Austria? :))
  S-au dus vremurile cand romanii plecau in vacanta cu chiftelele in sacosa, ca sa iasa mai ieftin.
  • Like 0
 • La banetu asta, stau la Tulum o luna la 30 de grade, la un Airbnb superb, si ma dau cu placa pe valuri albastre. Faceam dastea pe la Kaprun si Obertauern prin 2000....e superb dar prefer o tequilla ,un tacos ,o mamacita. Si de ce cu masina pana acolo???
  • Like 0
  • @ Dragos Tiberius Trante
   Obrazul subțire cu cheltuiala se tine. Oricum , vad ca se schiaza destul de mult în Ro. Ma intreb cine sunt totusi cei care ies la proteste ...?
   • Like 2


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult