Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum arată Compartimentul de Radiologie pentru copii din Arad după ce a fost renovat de o asociație de voluntari

Secția de radiologie

În ultimii ani, o asociație de voluntari din județul Arad, Cetatea Voluntarilor, a renovat mai multe secții de spital pentru copii, dar și creșe și grădinițe. Cel mai recent proiect este Compartimentul de Radiologie pentru Copii a Spitalului Județean din Arad, unde ajung anual peste 2000 de mici pacienți. 

Astfel, copiii care vin aici cu probleme de sănătate intră într-un decor spațial, care îi ajută să uite pentru câteva momente că se află într-un spital. 

„Este o secție cum nu s-a mai văzut, iar design-ul ales întrece orice imaginație. Secția a fost renovată în totalitate și dotată cu mobilier și aparatură care respectă cele mai înalte standarde europene”, spune Anamaria Popa, președinta Asociației Cetatea Voluntarilor din Arad, care precizează că banii folosiți la renovarea secțiilor de spital vin din donații de la companii și persoane fizice. Totodată, Asociația se bazează pe 160 de voluntari implicați în realizarea proiectelor.

„Zidurile Cetății noastre nu au limite. Ele se întind până acolo unde este nevoie de noi. Implicarea noastră în comunitatea arădeană se concentrează, în principal, pe proiecte din domeniul social și educaţional. Organizăm campanii umanitare, terapie ocupaţională cu copii aflaţi în risc social, tineri și adulţi cu dizabilităţi fizice sau mentale, activităţi de educaţie non-formală pentru copiii și tinerii proveniţi din medii defavorizate, campanii de informare despre emergente sociale precum violenţa domestică, bolile rare, consumul de droguri, discriminare și multe altele. În toate proiectele pe care le derulăm promovăm ca valori responsabilitatea socială, voluntariatul în comunitate, solidaritatea umană și ajutorarea persoanelor aflate în dificultate și a copiilor din medii defavorizate”, spune Anamaria Popa.

Potrivit acesteia, printre secțiile reabilitate și echipate de asociație se numără Secția de Boli Infecțioase copii din Arad, Secțiile de Pediatrie I si II, Secția de Neonatologie din cadrul Spitalului Matern Arad. Este însă nevoie de un spital nou de pediatrie. „“Avem multe idei de noi proiecte care să valorizeze educația, sănătatea și implicarea socială pentru dezvoltarea comunității și sprijinirea copiilor din grupuri defavorizate încât nu ne-ar ajunge o viață să le finalizăm, dar, ne dorim un Spital de Pediatrie nou - inexistent în acest moment. Nu Secții destinate celor mici, împrăștiate prin diferite părți ale orașului, majoritatea în clădiri care nu aparțin statului Român, care sunt fără autorizații ISU și care oricât de mult le-am renova, circuitul lor nu poate fi dus la cele mai înalte standarde Europene. Standarde care sunt meritate de cei mici și de cadrele medicale” ne spune Anamaria Popa încrezătoare în viitor și în bunătatea celor din comunitatea locală”, spune Anamaria Popa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult