În ultimii ani, o asociație de voluntari din județul Arad, Cetatea Voluntarilor, a renovat mai multe secții de spital pentru copii, dar și creșe și grădinițe. Cel mai recent proiect este Compartimentul de Radiologie pentru Copii a Spitalului Județean din Arad, unde ajung anual peste 2000 de mici pacienți.
Astfel, copiii care vin aici cu probleme de sănătate intră într-un decor spațial, care îi ajută să uite pentru câteva momente că se află într-un spital.
„Este o secție cum nu s-a mai văzut, iar design-ul ales întrece orice imaginație. Secția a fost renovată în totalitate și dotată cu mobilier și aparatură care respectă cele mai înalte standarde europene”, spune Anamaria Popa, președinta Asociației Cetatea Voluntarilor din Arad, care precizează că banii folosiți la renovarea secțiilor de spital vin din donații de la companii și persoane fizice. Totodată, Asociația se bazează pe 160 de voluntari implicați în realizarea proiectelor.
„Zidurile Cetății noastre nu au limite. Ele se întind până acolo unde este nevoie de noi. Implicarea noastră în comunitatea arădeană se concentrează, în principal, pe proiecte din domeniul social și educaţional. Organizăm campanii umanitare, terapie ocupaţională cu copii aflaţi în risc social, tineri și adulţi cu dizabilităţi fizice sau mentale, activităţi de educaţie non-formală pentru copiii și tinerii proveniţi din medii defavorizate, campanii de informare despre emergente sociale precum violenţa domestică, bolile rare, consumul de droguri, discriminare și multe altele. În toate proiectele pe care le derulăm promovăm ca valori responsabilitatea socială, voluntariatul în comunitate, solidaritatea umană și ajutorarea persoanelor aflate în dificultate și a copiilor din medii defavorizate”, spune Anamaria Popa.
Potrivit acesteia, printre secțiile reabilitate și echipate de asociație se numără Secția de Boli Infecțioase copii din Arad, Secțiile de Pediatrie I si II, Secția de Neonatologie din cadrul Spitalului Matern Arad. Este însă nevoie de un spital nou de pediatrie. „“Avem multe idei de noi proiecte care să valorizeze educația, sănătatea și implicarea socială pentru dezvoltarea comunității și sprijinirea copiilor din grupuri defavorizate încât nu ne-ar ajunge o viață să le finalizăm, dar, ne dorim un Spital de Pediatrie nou - inexistent în acest moment. Nu Secții destinate celor mici, împrăștiate prin diferite părți ale orașului, majoritatea în clădiri care nu aparțin statului Român, care sunt fără autorizații ISU și care oricât de mult le-am renova, circuitul lor nu poate fi dus la cele mai înalte standarde Europene. Standarde care sunt meritate de cei mici și de cadrele medicale” ne spune Anamaria Popa încrezătoare în viitor și în bunătatea celor din comunitatea locală”, spune Anamaria Popa.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.