Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Cum arată Compartimentul de Radiologie pentru copii din Arad după ce a fost renovat de o asociație de voluntari

Secția de radiologie

În ultimii ani, o asociație de voluntari din județul Arad, Cetatea Voluntarilor, a renovat mai multe secții de spital pentru copii, dar și creșe și grădinițe. Cel mai recent proiect este Compartimentul de Radiologie pentru Copii a Spitalului Județean din Arad, unde ajung anual peste 2000 de mici pacienți. 

Astfel, copiii care vin aici cu probleme de sănătate intră într-un decor spațial, care îi ajută să uite pentru câteva momente că se află într-un spital. 

„Este o secție cum nu s-a mai văzut, iar design-ul ales întrece orice imaginație. Secția a fost renovată în totalitate și dotată cu mobilier și aparatură care respectă cele mai înalte standarde europene”, spune Anamaria Popa, președinta Asociației Cetatea Voluntarilor din Arad, care precizează că banii folosiți la renovarea secțiilor de spital vin din donații de la companii și persoane fizice. Totodată, Asociația se bazează pe 160 de voluntari implicați în realizarea proiectelor.

„Zidurile Cetății noastre nu au limite. Ele se întind până acolo unde este nevoie de noi. Implicarea noastră în comunitatea arădeană se concentrează, în principal, pe proiecte din domeniul social și educaţional. Organizăm campanii umanitare, terapie ocupaţională cu copii aflaţi în risc social, tineri și adulţi cu dizabilităţi fizice sau mentale, activităţi de educaţie non-formală pentru copiii și tinerii proveniţi din medii defavorizate, campanii de informare despre emergente sociale precum violenţa domestică, bolile rare, consumul de droguri, discriminare și multe altele. În toate proiectele pe care le derulăm promovăm ca valori responsabilitatea socială, voluntariatul în comunitate, solidaritatea umană și ajutorarea persoanelor aflate în dificultate și a copiilor din medii defavorizate”, spune Anamaria Popa.

Potrivit acesteia, printre secțiile reabilitate și echipate de asociație se numără Secția de Boli Infecțioase copii din Arad, Secțiile de Pediatrie I si II, Secția de Neonatologie din cadrul Spitalului Matern Arad. Este însă nevoie de un spital nou de pediatrie. „“Avem multe idei de noi proiecte care să valorizeze educația, sănătatea și implicarea socială pentru dezvoltarea comunității și sprijinirea copiilor din grupuri defavorizate încât nu ne-ar ajunge o viață să le finalizăm, dar, ne dorim un Spital de Pediatrie nou - inexistent în acest moment. Nu Secții destinate celor mici, împrăștiate prin diferite părți ale orașului, majoritatea în clădiri care nu aparțin statului Român, care sunt fără autorizații ISU și care oricât de mult le-am renova, circuitul lor nu poate fi dus la cele mai înalte standarde Europene. Standarde care sunt meritate de cei mici și de cadrele medicale” ne spune Anamaria Popa încrezătoare în viitor și în bunătatea celor din comunitatea locală”, spune Anamaria Popa.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult