Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Transformare spectaculoasă din bani privați. Cum arată secția de oncologie pediatrică de la Spitalul de copii Brașov, refăcută 620.000 de euro din donații și sponsorizări

Dăruiește Viața

photo icon Secția de oncologie pediatrică din Spitalul clinic de copii Brașov. Sursa: (Foto Alexandra Sandu)

S. are 18 ani și este o adolescentă diagnosticată cu mucoviscidoză, o boală genetică rară, care îi „usucă” plămânii. În multe cazuri singura șansă a bolnavilor este transplantul de plămâni.

Speranța de viață a celor diagnosticați cu mucoviscidoză este de 40 de ani în România, mult mai mică față de alte state, unul dintre motive fiind că nu este tratată multidisciplinar.

În Spitalul clinic de copii din Brașov se află unul din cele șase centre din țară unde sunt tratați micii pacienți care suferă de această boală genetică.

Deși normele spun că acești pacienți trebuie tratați în spital, S. își ia tratamentul acasă, pentru că medicul care o tratează nu are curajul să o țină în spital, în aceeași secție unde sunt tratați și pacienți cu boli respiratorii. Orice virus luat pe parcursul tratamentului îi poate fi fatal.

S. spune că ar vrea să se facă psiholog, ca să ajute alți copii cu aceeași boală. Ei nu se pot duce tot timpul la școală pentru că trebuie să își facă tratamentul și este necesar să stea izolați, din cauza scăderii imunității. Acești pacienți au nevoie de condiții speciale, iar acest lucru îi îndepărtează oarecum de cei din jur și îi afectează mult psihologic.

Pe de altă parte inclusiv medicii îi sfătuiesc pe copiii și pe părinții lor ca, dacă pot să plece în străinătate să se trateze, să plece, pentru că în România nu pot fi tratați ca în alte țări.

620.000 de euro, bani de la firme și oameni simpli, cu care a fost reconstruită secția de oncologie de la Spitalul de copii din Brașov

Secția de oncologie pediatrică, boli rare și diabet din Spitalul clinic de copii din Brașov, unde sunt tratați inclusiv copiii cu mucoviscidoză, a fost renovată complet în acest an. Transformarea secției a costat 620.000 de euro, bani adunați de Asociația Dăruiește Viață de la firme și oameni simpli.

Secția de oncologie de la etajul 5 al Spitalului Clinic de Copii din Brașov avea 25 de locuri în 12 saloane, fără grupuri sanitare proprii, cu mobilier învechit și paturi din fier. Existau doar două grupuri sanitare pe secție – unul pentru fete și altul pentru băieți. Așadar, condițiile pentru tratarea micuților bolnavi erau inadecvate, îngreunând procesul de recuperare.

Sectia de oncologie pediatrică din Spitalul clinic de copii din Brașov era așa cum sunt toate secțiile din spitalele de oncologie de stat din România de copii sau de adulți, adică cu o toaletă la comun, care în general deservește 30-40 de copii, cu mamele lor. În secțiile de oncologie unde copiii sunt tratați cu medicamente care le scad foarte tare imunitatea ei « beneficiază» de o toaletă la comun care e principalul focar de infecție”, spune Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață.

Implicarea Asociației Dăruiește Viața la Spitalul de Copii Brașov este un exemplu de bune practici pentru modernizarea unei instituții medicale de stat, conform standardelor europene.

Am lucrat cu specialiști, am recompartimentat spațiul, pentru a crea saloane de 2 și 3 paturi, cu grup sanitar propriu, pentru a asigura circuitele prevăzute în protocoalele medicale, am folosit materiale de cea mai bună calitate, pentru a asigura condiții optime de menținere a igienei, iar designul are la bază terapia culorii, pentru a-i face pe copii să se simtă ca într-un mare loc de joacă. Aceasta este abordarea pe care o avem și pentru construirea primului spital dedicat copiilor bolnavi de cancer, la spitalul Marie Curie, din București: asistență medicală la standarde europene și grijă pentru copii”, a spus Carmen Uscatu.

700 de euro/mp din bani privați pentru reconstruire vs. 2.000 de euro/mp pentru igienizare din banii statului

Strângerea de fonduri pentru acest spital a demarat în decembrie 2014, iar lucrările în martie 2016. La etajul 4, la secția de boli genetice rare lucrările sunt în plină desfășurare, fiind programate să fie finalizate la începutul lunii ianuarie.

Cea mai mare parte a investiției a mers pe zona de compartimentare. Costul a fost de circa 500 de euro pe metrul pătrat reconstruit și finisat, iar cu tot cu mobilier, paturi și corpuri de iluminat speciale, costul a ajuns la circa 700 de euro pe metrul pătrat.

Un preț de aproape trei ori mai mic decât cel care reiese dintr-o investiție a Ministerului Sănătății din 2014 la Spitalul din Constanța, spune Carmen Uscatu. Iar aici investiția a fost pentru o igienizare, în timp ce la Brașov s-a făcut o reconstrucție a secției.

Asociația și-a propus să renoveze secțiile de oncologie pediatrică și de adulți din toată țara și se îndreaptă către spitalele unde sunt tratați cei mai mulți copii și unde există deschiderea medicilor și a managerilor.

Facem propuneri către diferite spitale și încercăm să ne ducem către spitalele cu mare adresabilitate, unde vin cei mai multi copii. Suntem și refuzați și acesta e până la urmă un criteriu prin care ne orientăm către anumite secții”, spune Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viața.

Secția modernizată de oncologie pediatrică din Spitalul clinic de copii din Brașov a fost inaugurată oficial pe 29 noiembrie, de reprezentantele asociației și finanțatorii privați, alături de reprezentanții instituției medicale.

Implicarea Metropolitan Life în proiect a venit ca urmare a convingerii companiei că investițiile constante în CSR pot schimba vieților celor din jur. Investiția în renovarea secției de oncologie a Spitalului de Pediatrie din Brașov nu este deloc întâmplătoare. Proiectul este unul încărcat de emoție, iar povestea acestor copii, atât de curajoși și puternici, din secția de oncologie nu poate să nu te facă să dorești să te implici. Metropolitan Life a susținut acest proiect pentru a da o nouă șansă la viață copiilor. De aceea, îmi doresc ca astfel de proiecte de modernizare a spitatelor să se înmulțească, să fie urmate și de alte companii care pot schimba, într-o anumită măsură, lucrurile din jur”, declară Ciprian Lăduncă, CFO Metropolitan Life, partener special al acestui proiect, care a investit 65.000 de euro în lucrările de reconstrucție a secției de oncologie pediatrică de la Spitalului clinic de copii din Brașov

La acest spital au loc în fiecare an peste 800 de internări. Sunt internați copii diagnosticați cu diabet, cancer și boli grave ale plămânilor. Unitatea medicală este una dintre cele șase aflate în țară unde se tratează fibroza pulmonară - cicatrizarea țesuturilor pulmonare. Aceasta este cea mai răspândită afecțiune genetică și care necesită tratament în condiții de izolare în camere curate. O galerie foto cu secția refăcută de la Spitalul clinic din Brașov, în galeria foto de la finalul articolului (pentru o experiență completă pe desktop și mobil, click sau tap pe fotografii, apoi swipe stânga/ dreapta).

Articolul face parte din cadrul campaniei România asigurată, sprijinită de Metropolitan Life, parte a MetLife Inc., una dintre cele mai mari companii de asigurări de viață din lume. Înființată în 1868, MetLife are, la nivel global, 100 de milioane de clienți în aproape 50 de țări. În România, Metropolitan Life activează de mai bine de 17 ani și are 2 milioane de clienți.

Implicarea Metropolitan Life în proiecte de CSR pentru sprijinul comunității este de o importanță majoră. Metropolitan Life și Fundația MetLife au făcut donatii în valoare de 500.000 de dolari pentru proiecte de CSR, derulate în 2015 și continuate în 2016 și 2017. În plus, în 2016, Metropolitan Life a investit 200.000 de dolari în proiecte de CSR, din fonduri locale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Banuiesc ca sferele colorate(baloane?) atarnand din tavan vor fi eliminate la un moment dat? Nu stiu daca instalarea unor de suprafete greu de curatat pe care sa se depuna praful si sa se dezvolte bacteriile este inteleapta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult