Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Povestea lui A.L., unul dintre copiii străzii care și-a găsit „Drumul spre reușită”

„Au fost multe greutăți. Am făcut și multe greșeli, unele mari. Mai bine nu le scrieți”. A.L. a fost unul dintre miile de copii ai străzii. Preferă să nu vorbească prea mult despre acea perioadă din viața lui. Este din Turnu Măgurele, iar recent a împlinit 27 de ani.

Părinții săi s-au despărțit atunci când avea patru ani, iar la 14 ani a fugit de la bunicul care îl creștea și de care spune că îi era „oarecum frică”. Așa a ajuns, la un moment dat, să își ducă zilele pe străzile din București. 

„Nu am avut dragostea părinților, iar asta m-a afectat foarte mult. Bunicul meu era foarte aspru cu mine. Oarecum aveam frică de el. Am fugit odată de acasă, văzându-mă liber, nu îmi mai doream să mă întorc înapoi. Am venit aici în București unde mai aveam un unchi. Am venit să îl caut, nu știam cât de mare e Bucureștiul. Am zic că e ca la mine în oraș, că întreb pe cutare, pe cutare, și îl găsesc”, își începe povestea A.L.

„Dacă vrei să rămâi la noi trebuie să mergi la școală”

Un echipaj de Poliție l-a dus la un centru social al Organizației Umanitare Concordia, una din cele 15 organizații beneficiare ale programului „Drumul spre reușită”, dezvoltat de United Way și finanțat de Metropolitan Life.

„Când am ajuns la ei m-au întrebat de unde sunt, de ce am plecat de acasă. <<Uite, dacă vrei să rămâi la noi trebuie să mergi la școală. Altfel nu poți să stai aici>>”, ne povestește tânărul.

L-au trimis în Ploiești la Școala de Arte și meserii, profilul mecanic auto unde a urmat clasele a IX-a, a X-a și a XI-a.

Spune că nu prea învăța, era activ doar la orele care îi plăceau. Îi plăcea mult să joace fotbal.

Căsătorit la 19 ani

La 19 ani era deja pe cont propriu. S-a căsătorit, dar lucrurile nu au decurs așa cum și-a dorit.

„Cu fosta soție nu prea a mers bine, fiind dintr-o familie mai modestă atunci nu prea mă acceptau părinții ei. Am stat o perioadă la ea, eu lucram la o spălătorie, nu prea aveam bani. Nu eram pregătit de o viață de familie la vârsta aceea”, arată el.

În urmă cu mai bine de jumătate de an a apelat din nou la oamenii de la organizația umanitară. Le-a spus că vrea să facă ceva cu viața lui, să își caute o meserie, „să o aibă la bază”. A lucrat câteva luni ca îngrijitor la o sală de sport, dar nu i-a plăcut: „Nu mi-a convenit ce făceam acolo, să iau prosoape, să le duc, să fac curat”.

„Am vrut să îmi găsesc eu singur de muncă”

Apoi a aflat că tot la organizația umanitară poate face gratuit un curs de specializare, în cadrul programului „Drumul spre reușită” dezvoltat de United Way și finanțat de Metropolitan Life. Și-a ales un curs de stivuitorist, care a durat o lună și ceva. I-a plăcut, a învățat și a luat examenul cu nota 10.

După ce a absolvit cursul i s-au pus la dispoziție mijloace de căutare a unui loc de muncă, conexiune la internet, iar A.L. și-a căutat și găsit singur un loc de muncă.

„Am vrut să îmi găsesc eu singur de muncă. Aici la organizație avem pe Mariana care se ocupă cu tinerii care se angajează. Am luat niște numere de telefon și am sunat la diferite firme. Le-am zis să îmi spună de la început dacă au nevoie sau nu de cineva care să muncească. M-am dus la o firmă mare de construcții. A fost un concurs, am fost trei, eu și doi bărbați care aveau experiență pe stivuitor. M-au angajat pe mine. Le-am spus că eu nu am experiență și că să aibă răbdare cu mine. Lucrez pe stivuitor de curând la această firmă”, ne spune A.L.

Visează să își ia carnet de șofer și să lucreze pe un excavator

Sprijinul primit în cadrul programului l-a ajutat să își găsească o cale de urmat.

„Consilierea oferită de Lucian și Mariana – consilieri vocaționali în programul „Drumul spre reușită” - m-a ajutat mult, mi-am găsit un drum în viață”, povestește A.L.

Cu banii puși deoparte de la noul loc de muncă și-a propus să plătească cursuri de șofat și să dea examen pentru permisul auto. Visează ca într-un an, doi, să lucreze pe un excavator, „undeva pe afară”.

„E greu să găsești pe cineva care să te ajute doar așa, fără ceva în schimb”

„Mulți oameni ajută pentru a primi apoi ceva în schimb. E greu să găsești pe cineva care să te ajute așa, fără ceva la schimb. Ei (cei de la organizația umanitară – n.n.) au fost singurii care puteau să mă ajute în tot ce am nevoie. Ei m-au înțeles, am stat de vorbă, mi-au propus pe ce drum să vin, eu l-am urmat”, mai arată cel ce a fost odată unul din copiii străzii.

Cea mai mare satisfacție? „Este că am locul de muncă, cu o responsabilitate, mă duc la muncă, să știu că nu mă dă afară. Una din cele mai mari satisfactii ar fi să iau permisul auto, cât mai multe categorii și să lucrez pe un utilaj mai mare, un excavator, ar fi ceva nemaipomenit”, speră tânărul.

„Tinerii care nu au avut sprijinul familiei au nevoie de susținere ca să își regăsească încrederea în sine”

Cristina Damian, director executiv United Way Romania, spune că tineri precum A.L. au nevoie de susținere ca să își regăsească încrederea în sine, să își descopere drumul în viață și să rămână pe acel drum.

„Odată ce un tânăr dintr-un centru de plasament atinge vârsta majoratului ar trebui ca el să se poată descurca pe cont propriu, plecând de la premisa că a devenit adult. În realitate, trecerea la a fi un adult autonom, cu șanse de succes, este foarte dificilă pentru majoritatea dintre ei. Tinerii ca A.L., care nu au avut sprijinul familiei și nu au avut acces la educație de calitate, au ulterior nevoie de susținere ca să își regăsească încrederea în sine, să își descopere drumul în viață și să rămână pe acel drum”, spune Cristina Damian, director executiv United Way Romania.

United Way a dezvoltat „Drumul spre reușită” – programul pilon în integrare socio-economică – tocmai pentru a veni în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă tinerii dezavantajați.

Prin programul „Drumul spre reușită” United Way asigură un complex de servicii care să le ofere tinerilor dezavantajați șanse mai mari la o profesie și un loc de muncă: de la consiliere vocațională, cursuri de calificare, sprijin în a găsi un loc de muncă, la monitorizare după angajare. În situațiile în care tânărul nu are experiență profesională, în cadrul programului sunt oferite burse, pentru ca acesta să facă internship în cadrul unei firme. În unele cazuri, tinerii rămân angajați în firmele respective.

500 de tineri din grupuri vulnerabile incluși în proiectul „Drumul spre reușită”

A.L. este doar unul dintre cei 500 de tineri din grupuri vulnerabile, între 18 și 35 de ani, incluși în proiectul „Drumul spre reușită", derulat de Fundația United Way România. Proiectul este finanțat de Metropolitan Life.

Durata proiectului este de doi ani (1 ianuarie 2016 - 31 decembrie 2017) și se va desfășura în București și Timișoara. Obiectivele proiectului sunt 200 persoane calificate și 300 tineri angajați.

Proiectul are mai multe etape. Mai întâi tinerii sunt identificați și selectați pe baza unor criterii sociale. Ei beneficiază de consiliere în carieră din partea unor psihologi sau asistenți sociali specializați.

Ulterior, tinerii stabilesc cu ajutorul consilierului în carieră care sunt nevoile lor educaționale pentru a dobândi cunoștințele și abilitățile necesare astfel încât să poată profesa cu succes în meseria aleasă. Tinerii pot participa la mai multe tipuri de activități: cursuri de dezvoltare a abilităților de lucru cu calculatorul, cursuri de limbi străine, cursuri de calificare – instalatori, reprezentanți vânzări, agenți de pază, coafură, croitorie, șofer profesionist.

Odată cu finalizarea procesului de consiliere în carieră și formare profesională, tinerii asistați sunt sprijiniți în găsirea unui loc de muncă. În paralel, ei participă la sesiuni de pregătire pentru angajare, sunt ajutați de voluntari să își scrie un CV, o scrisoare de intenție.

Voluntarii Metropolitan Life, implicați în „Drumul spre reușită”

În proiect sunt implicați și mulți voluntari care sunt încurajați să participe la diverse activități. În perioada următoare voluntarii Metropolitan Life vor fi implicați în sprijinirea persoanelor incluse în proiect prin participarea la workshop-uri cu diverse tematici – de la educație financiară, până la workshop-uri de dezvoltare personală care să crească încrederea în sine a tinerilor vulnerabili.

Articolul face parte din cadrul campaniei România asigurată.

România asigurată este un proiect editorial de informare și educare despre acoperirea riscurilor și beneficiile protecției financiare, realizat de Republica.ro și susținut de compania Metropolitan Life, parte a MetLife Inc., una dintre cele mai mari companii de asigurări de viață din lume. Înființată în 1868, MetLife are, la nivel global, 100 de milioane de clienți în aproape 50 de țări. În România, Metropolitan Life activează de mai bine de 17 ani și are peste 2 milioane de clienți.

Dacă aveți întrebări, dacă vreți să aflați care sunt criteriile după care să faceți cele mai bune alegeri, publicați-le la finalul fiecărui articol, în secțiunea de dezbateri. Nu trebuie decât să vă logați cu emailul sau cu contul de social media. Puteți, de asemenea, să ne scrieți și pe adresa redacția@republica.ro. Mesajele voastre pot genera subiecte, tematici sau chiar texte și analize în campania România asigurată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Nu ştiu de ce, dar a început să-mi repugne mizeria. M-am săturat de mizerie, de coji de seminţe, de câini vagabonzi, de mirosuri, de gunoaie. S-ar putea să greşesc, dar am senzaţia că între mizeria fizică, palpabilă şi cea politică şi socială există o legătură strânsă. O ţară necivilizată, cu străzi mizerabile tinde să aibă şi o politică mizerabilă. S-ar putea să existe o legătură mult mai strânsă între cojile aruncate neglijent pe jos, castronul infect cu bobiţe din colţul blocului, petul aruncat din maşină şi tot ce înseamnă legi strâmbe şi mizerie morală. Cumva ţările civilizate, care păstrează curăţenia din jur au şi o politică mult mai curată.
    • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult