Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cum arată un protest în vremea coronavirusului. Mii de israelieni au ieșit în stradă împotriva lui Netanyahu, păstrând distanța socială

Protest în Israel

Foto: Heidi Levine / Sipa Press / Profimedia

Două mii de israelieni s-au adunat duminică seară în Piața Rabin, din Tel Aviv, pentru a protesta față de măsurile pe care premierul Benjamin Netanyahu le-a adoptat în perioada pandemiei de coronavirus. 

Cu măști de protecție pe față, oamenii au păstrat distanța socială și și-au exprimat dezaprobarea față de măsurile care includ urmărirea telefoanelor cetățenilor de către serviciile secrete pe perioada crizei provocate de Covid-19. Alte câteva mii de oameni au participat la protest online, pe Facebook și Zoom.

Foto: Heidi Levine / Sipa Press / Profimedia

Pentru demonstrație, poliția a marcat locurile din piață care puteau fi ocupate de protestatari, iar organizatorii au fost obligați să le furnizeze acestora măști de protecție, scrie Haaretz.

Foto: Heidi Levine / Sipa Press / Profimedia

Protestatarii l-au acuzat pe Netanyahu, inculpat în trei dosare pentru fapte de corupție, de practici anti-democratice. „Așa mor democrațiile în secolul 21, nu sunt distruse de tancuri. Mor din interior”, le-a spus demonstranților Yair Lapid, liderul partidului de centru Yesh Atid, unul din opozanții lui Netanyahu.

Foto: Oamenii l-au numit pe Netanyahu „Crime Minister” (n.r. prim ministru infractor) în timpul protestelor. Sursa: Jack Guez / AFP / Profimedia

Protestul a fost organizat de mișcarea „Steagul negru”, care a început în martie pentru a se opune măsurilor luate de Netanyahu. În martie, sute de șoferi au intrat în Ierusalim cu mașini cu steaguri negre pentru a-și exprima dezabrobarea față de premierul israelian.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult