Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum au ajuns să vaccineze deja un sfert din populație: deal-ul pe care Israelul l-a făcut cu compania Pfizer

Israel - Vaccin

Foto: Gil Cohen Magen / Xinhua News / Profimedia

Israelul furnizează săptămânal date actualizate cu privire la focarul său COVID-19 producătorului de vaccinuri Pfizer, în baza unui acord de colaborare care ar putea ajuta alte țări să își ajusteze campaniile de vaccinare și să obțină „imunitatea de turmă”, au spus oficialii israelieni, citați de Reuters.

Israelul a început să primească primele vaccinuri dezvoltate de Pfizer și partenerul său german BioNTech pe 19 decembrie.

Ministerul Sănătății din Israel a făcut publică cea mai mare parte a unui acord de colaborare, de 20 de pagini, pe care l-a semnat cu Pfizer, cu scopul „de a determina dacă imunitatea populației este atinsă după atingerea unui anumit nivel de vaccinare în Israel”.

Detaliile comerciale, cum ar fi prețul și cantitatea de vaccinuri furnizate, nu au fost făcute publice, dar acordul menționează că Israelul se bazează pe Pfizer pentru a primi suficiente doze, într-un ritm suficient de mare, pentru a-i permite să obțină „imunitatea de turmă”, adică o parte importantă din populație să fie imună la virus.

„În timp ce acest proiect se desfășoară în Israel, ideile obținute vor fi aplicabile în întreaga lume și anticipăm că vor permite guvernelor să maximizeze impactul campaniilor lor de vaccinare asupra sănătății publice”, a anunțat luni BioNTech într-un comunicat. Acest lucru include determinarea ratelor potențiale de imunizare necesare pentru a opri răspândirea virusului, a adăugat compania.

„Acest lucru ne va ajuta să înțelegem dacă o scădere potențială a numărului de cazuri și a deceselor poate fi atribuită exclusiv protecției directe a vaccinurilor sau atât protecției directe, cât și indirecte (sau „turmei”), a spus acesta.

Prin rapoarte săptămânale, Israelul va furniza lui Pfizer date epidemiologice, cum ar fi: numărul de cazuri confirmate de COVID-19, spitalizări, câți pacienți se aflau pe ventilatoare, câți au murit, precum și vârsta și alte date demografice, notează Reuters.

Astfel de date erau oricum disponibile publicului, iar pacienții rămân anonimi, au spus oficialii israelieni.

Ce date transmite Israel către Pfizer

Acordul dintre Ministerul Sănătății din Israel și Pfizer prevede că: „Fiecare transfer de date va include, cel puțin, numărul actual din următoarele: Cazuri confirmate de COVID-19 / săptămână; Spitalizări confirmate COVID-19 / săptămână; COVID-19 cazuri severe / critice / săptămână; Utilizare confirmată a ventilatorului - în cazul bolnavilor COVID-19 / săptămână; Decese confirmate din cauza COVID-19 / săptămână și cazuri simptomatice / săptămână." În plus, se menționează că: „Numărul de persoane vaccinate săptămânal, total, și în funcție de vârstă și alte subgrupuri demografice, precum și numărul de cazuri pe săptămână pe grupe de vârstă, și alți factori demografici vor fi furnizați Pfizer”, scrie CTech, un site de tehnologie din Israel, care publică un link către o copie de 20 de pagini a contractului dintre Ministerul Sănătății din Israel și compania Pfizer. Documentul a fost făcut public duminică de ministerul israelian al sănătății. 

Jurnaliștii de la AFP au scris că Israelul a obţinut un stoc important de vaccinuri dezvoltate de Pfizer în schimbul partajării rapide a datelor medicale aferente efectelor generate de imunizarea populaţiei sale.

Peste 2 milioane din cei 9 milioane de locuitori ai Israelului au fost deja vaccinați cu prima doză, iar 3,5% au primit deja și a doua doză din vaccinul Pfizer. Guvernul israelian a comandat în total 14 milioane de doze - care pot să imunizeze 7 milioane de persoane - de la alianţa Pfizer-BioNTech şi de la compania Moderna.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • am urmarit o emisiune-dezbatere, israeliana (in franceza, e un canal i24, intra pe telefon) si lucrurile vazute de acolo, nu erau chiar asa de netede - remarcau, ca la atata vaccinare au aparut reactii de neglizenta, de nerespectare a regulilor care inca raman, firesti, spuneau , dar ...daunatoare
    • Like 1
  • Btavo lor, au acționat mai întâi cu capul și apoi cu mușchiul. L,a noi Vlad Voiculescu, ministru al sănătății, economist, vrea să- ia din atribuții medicului GHeorghiță. Probabil de teamă să nu capete prea multă popularitate în dauna domniei sale.
    • Like 0
  • Destepti, cu simt practic, fara fite si fasoane cum ca noi nu purtam masca ca vrem sa fim liberi sau nu ne vaccinam ca ne baga un cip .... Bravo pentru evrei!
    • Like 1
  • Lucrurile încep să se lege: când citești despre Oculta Mondială, gândul te duce imediat la evrei (un popor mai puțin înțelept decât urmașii lui Decebal și Traian), iar de acolo până la "Cu vaccinul ăsta vor să reducă populația lumii!" nu-i decât un pas.
    • Like 2
    • @ Dorin Ciobica
      Delia MC Delia MC check icon
      Ha ha ha! M-ați făcut să râd.
      Dle, e absolut incredibil. O țară se oferă de "cobai" și unii tot au ceva de obiectat! Păi dacă vaccinul duce la scăderea populației, crapă întâi ăia, nu mai deștepți decât urmasii lui Decebal și Traian, nu?
      Eu zic să ne luăm floricele și să vedem ce se întâmplă. Dar apoi să nu mai hăhăim că evreii așa și pe dincolo.
      • Like 1
  • S-au descurcat. Va fi prima tara covid free si cu viata normala din nou. Pana la urmatoarea pandemie.
    • Like 5
    • @ Aloha Dieux
      prima, e noua zeelanda, dar fara vaccinare - asta doar ca fapt divers
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult