Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum citim hărțile meteo și indicele UV înainte de a pleca în vacanță

plaja - getty

Foto Getty Images

Înainte de plecarea în concediu, cei pasionați pot verifica online hărțile de prognoză meteorologică pentru a-și face un scenariu despre cum va fi vremea într-o anumită zonă, sau pot consulta estimările făcute pentru diverse perioade, cele mai de încredere fiind cele realizate pe perioade de maximum 7 zile.

Recomandarea a fost făcută de Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), care a fost invitata emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. 

„Sunt site-uri ce dau estimări pe 10- 15 zile, unele dau chiar și pe 30 de zile. Să știți că acelea pentru 30 de zile se bazează foarte mult pe statistică, pe ce ar fi normal, care este media ultimelor decenii pentru o anumită zonă. Recomand tuturor să ia cu mai multă încredere prognoza cam până în următoarele 7 zile. 

Pentru orice locație, celor care sunt mai pasionați le recomand să caute și site-urile ce dau hărți ale câmpurilor meteorologice. Este un hobby foarte frumos și în acord cu timpurile pe care le trăim - să înveți să citești singur hărțile de prognoză și să îți faci în capul tău posibilul scenariu despre cum va fi vremea în zona respectivă”, a explicat directorul executiv al ANM.

De exemplu, spune ea, sunt hărți online care arată distribuția presiunii atmosferice la nivelul solului, la nivelul continentului european. „Dacă în locația unde mă duc, văd că perioada în care mă duc eu în vacanță presiunea atmosferică este constant ridicată, un anticiclon foarte stabil, așezat, acolo sigur că mă duc mai cu încredere că vremea va fi în general frumoasă. Dacă din contră, să zicem că mă duc în Grecia și văd că Marea Adriatică sau Marea Egee tot nasc cicloni și câmpurile ne arată posibilitatea formării de cicloni în zonă, sigur că mă pot aștepta la o instabilitate mai accentuată”, a mai explicat Florinela Georgescu.

„Pentru zona țării noastre, un indice UV în jurul valorii de 8 este un semnal de alarmă”

Pe site-ul meteoromania.ro, în timpul verii, este publicată valoarea indicelui radiației ultraviolete (UV). Pentru că o expunere excesivă la soare poate produce efecte negative asupra sănătății, meteorologii sfătuiesc populația să urmărească informațiile legate de indicele UV. 

„Pentru zona țării noastre, un indice UV în jurul valorii de 8 este un semnal de alarmă. 9 deja, dacă suntem la mare, la ora 11 nu mai avem ce căuta pe plajă. Mai revenim după orele 4- 5 după-amiaza. Scara pe care o folosim noi este până la 15, dar 9 este mult”, a spus Florinela Georgescu.

Directorul ANM spune că cineva care este la mare, pe plajă, „se poate păcăli, dacă adie puțin vântul”, pentru că adierea ne poate face să credem că suportăm căldura și nu avem nicio problemă. „Nu, e bine pur și simplu să ne uităm cât este indicele radiației ultraviolete și efectiv să plecăm de pe plajă (dacă indicele UV ajunge la 8 sau 9 - n.n.), chiar dacă e un nor care se mai plimbă un pic pe cer și mai face un pic de umbră”, recomandă directorul executiv al ANM. Aceasta atrage atenția persoanelor care pleacă în vacanță în regiuni din partea de sud a Europei, de exemplu, să verifice atent valoarea indicelui UV, pentru că  în acele zone indicele urcă frecvent la valori de peste 8. „Este foarte bine să ne protejăm, să nu ne luăm după localnici, care au interesul să aibă turiști pe plajă cât mai mult timp”.

Indicele UV este resimțit diferit în funcție de tipul de piele, adaugă specialistul în meteorologie. Persoanele blonde, cu ten deschis riscă să facă mai repede arsuri solare după expunerea prelungită la soare, și de asemenea arsurile să fie mai severe, comparativ cu persoanele cu ten mai închis. De asemenea, radiațiile UV în exces pot afecta și ochii. Sfaturile sunt valabile și pentru cei care merg vara la munte, pentru că acolo „chiar mai mult ne poate păcăli faptul că vremea e ușor mai răcoroasă decât la mare”.

Recomandarea directorului ANM: evitați statul pe plajă între orele 10 - 11 și 16:30 - 17:00

Întrebată cât este indicat să stea la plajă vara o persoană care merge la mare, meteorologul a recomandat ca între orele 10, maxim 11 și 16:30 - 17:00 să evităm expunerea la soare, dacă indicele UV are valori ridicate.

Un alt sfat este acela de a ne expune corpul la soare în mod treptat: „nu ne ducem albi, așa cum am ieșit din iarnă, iar în prima zi la mare stăm (pe plajă) de dimineața până seara”. În plus, specialiștii atrag atenția că folosirea cremelor de protecție solară „ne protejează împotriva arsurilor solare, dar nu ne protejează, din nefericire, împotriva apariției, în timp, a unui cancer de piele”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult