Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum finanțează UE războiul lui Putin în Ucraina: din 24 februarie și până azi statele membre au importat combustibili din Rusia de peste 52 miliarde euro

Mariupol - Ucraina

Foto Profimedia

Peste 52,5 de miliarde de euro a obținut Rusia din 24 februarie – data începerii invaziei asupra Ucrainei - și până în prezent din vânzarea de combustibili către state din Uniunea Europeană, potrivit informațiilor actualizare in timp real pe site-ul Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat. (CEAC)..

Mai exact, statele membre UE au importat din Rusia petrol în valoare de 20.947 milioane euro, gaze naturale în valoare de 30.713 milioane euro și cărbune de 881 milioane euro.

La sfârșitul lunii aprilie, grupul independent CEAC a publicat studiul denumit „Finanțarea războiului lui Putin împotriva Europei: importurile de combustibili fosili din Rusia în primele două luni ale invaziei”. Documentul arată că Rusia aproape şi-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE în timpul celor două luni de război în Ucraina, beneficiind de creşterea preţurilor chiar dacă volumele au fost reduse în urma sancţiunilor impuse de statele occidentale, potrivit The Guardian, care citează studiul amintit

Principalele concluzii ale analizei CEAC:

- În primele 2 luni de la începutul invaziei, Rusia a exportat combustibili fosili în valoare de 63 de miliarde de euro prin transporturi și conducte. UE a importat 71% din acestea, în valoare de aproximativ 44 de miliarde EUR.

- Cei mai mari importatori au fost Germania (9,1 miliarde EUR), Italia (6,9 miliarde EUR), China (6,7 miliarde EUR), Olanda (5,6 miliarde EUR), Turcia (4,1 miliarde EUR) și Franța (3,8 miliarde EUR).

- Rusia depune eforturi să devieze mărfurile care nu sunt preluate de cumpărătorii europeni: a fost o creștere bruscă a navelor care părăsesc porturile rusești, cu o destinaţie necunoscută.

-Un sfert din transporturile de combustibili fosili ale Rusiei au ajuns în doar șase porturi UE: Rotterdam (Olanda), Maasvlakte (Olanda), Trieste (Italia), Gdansk (Polonia) și Zeebrugge (Belgia).

- Livrările de petrol către UE au scăzut cu 20%, iar cele de cărbune cu 40%, în timp ce livrările de gaze naturale lichefiate au crescut cu 20%.

cantitățile de combustibili importate din Rusia /sursa infografic: FT / Centrul de Cercetare pentru Energie și aer Curat

- Achizițiile din Rusia ale statelor UE de gaze prin conducte au crescut cu 10%.

- Livrările de petrol către destinații din afara UE au crescut cu 20% și cu schimbări majore în destinații.

- Livrările de cărbune și gaze naturale lichefiate în afara UE au crescut cu 30%, respectiv 80%.

- Principalele firme din domeniul energiei au continuat să cumpere combustibili fosili din Rusia după declanșarea invaziei rusești asupra Ucrainei. Autorii studiului au descoperit livrări din Rusia către instalații sau cu nave operate de: Exxon, Mobil, Shell, Total, Repsol, BP, Lukoil, Neste și Orlen, Trafigura, RWE, KEPCO, Taipower, Tohoku Electric Power, Chubu Electric Power, TEPCO, Energie electrică Kyushu, Nippon Steel, POSCO, Formosa Petrochemical Corporation, Mitsubishi, Hyundai Steel, Sumitomo și JFE Steel.

- Există o creștere clară a transporturilor de petrol către India, Egipt și alte destinații „neobișnuite” pentru exporturile rusești. Cu toate acestea, transporturile către aceste noi destinații nu sunt suficient de mari pentru a compensa scăderea exporturilor către Europa, arată analiza CEAC.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aproape în toate comentariile de pe site dar și pe rețelele sociale se lansează apeluri la renunțarea dependenței UE de importurile din Rusia de parcă furnizorul era problema. Furnizorul îl poți schimba oricând nu asta e problema ci prețul și volumele importate. Nici un furnizor alternativ (SUA ,țările arabe,Kazahstanul, Algeria sau Qatar) nu pot asigura nici măcar cantitățile pe care Rusia le asigură pentru consumul Europei, de preț similar nici măcar nu poate fi vorba. În această situație pe baza importului de LPG din SUA care e de 3 ori mai scump iar aprovizionarea se face cu vaporul de peste ocean ce competitivitate ar mai avea țările UE chiar din cele mai dezvoltate în competiția cu India, China, Turcia care beneficiază de prețuri cu discount-uri mari știind că prețul resurselor energetice influențează serios prețul produselor/serviciilor la nivel global. De fapt asta e problema nu furnizorul și dacă la nivel politic se dorește falimentarea Rusiei prin stoparea importurilor de resurse energetice la nivelul companiilor și populației entuziasmul nu e chiar așa de mare, la care se adaugă politica Rusiei de a restricționa exporturile de cereale către statele neprietenoase vor cauza un deranj mai mare în Europa decât în Rusia.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Un subiect foarte complicat si cu foarte multe zone gri. Daca in plina iarna toate guvernele europene ar fi oprit intrarile de petrol si gaze ar fi iesit rau de tot pentru toata lumea. Sa speram ca pana la iarna lucrurile se vor rezolva. Vom vedea...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult