Foto Profimedia
Peste 52,5 de miliarde de euro a obținut Rusia din 24 februarie – data începerii invaziei asupra Ucrainei - și până în prezent din vânzarea de combustibili către state din Uniunea Europeană, potrivit informațiilor actualizare in timp real pe site-ul Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat. (CEAC)..
Mai exact, statele membre UE au importat din Rusia petrol în valoare de 20.947 milioane euro, gaze naturale în valoare de 30.713 milioane euro și cărbune de 881 milioane euro.
La sfârșitul lunii aprilie, grupul independent CEAC a publicat studiul denumit „Finanțarea războiului lui Putin împotriva Europei: importurile de combustibili fosili din Rusia în primele două luni ale invaziei”. Documentul arată că Rusia aproape şi-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE în timpul celor două luni de război în Ucraina, beneficiind de creşterea preţurilor chiar dacă volumele au fost reduse în urma sancţiunilor impuse de statele occidentale, potrivit The Guardian, care citează studiul amintit
Principalele concluzii ale analizei CEAC:
- În primele 2 luni de la începutul invaziei, Rusia a exportat combustibili fosili în valoare de 63 de miliarde de euro prin transporturi și conducte. UE a importat 71% din acestea, în valoare de aproximativ 44 de miliarde EUR.
- Cei mai mari importatori au fost Germania (9,1 miliarde EUR), Italia (6,9 miliarde EUR), China (6,7 miliarde EUR), Olanda (5,6 miliarde EUR), Turcia (4,1 miliarde EUR) și Franța (3,8 miliarde EUR).
- Rusia depune eforturi să devieze mărfurile care nu sunt preluate de cumpărătorii europeni: a fost o creștere bruscă a navelor care părăsesc porturile rusești, cu o destinaţie necunoscută.
-Un sfert din transporturile de combustibili fosili ale Rusiei au ajuns în doar șase porturi UE: Rotterdam (Olanda), Maasvlakte (Olanda), Trieste (Italia), Gdansk (Polonia) și Zeebrugge (Belgia).
- Livrările de petrol către UE au scăzut cu 20%, iar cele de cărbune cu 40%, în timp ce livrările de gaze naturale lichefiate au crescut cu 20%.
cantitățile de combustibili importate din Rusia /sursa infografic: FT / Centrul de Cercetare pentru Energie și aer Curat
- Achizițiile din Rusia ale statelor UE de gaze prin conducte au crescut cu 10%.
- Livrările de petrol către destinații din afara UE au crescut cu 20% și cu schimbări majore în destinații.
- Livrările de cărbune și gaze naturale lichefiate în afara UE au crescut cu 30%, respectiv 80%.
- Principalele firme din domeniul energiei au continuat să cumpere combustibili fosili din Rusia după declanșarea invaziei rusești asupra Ucrainei. Autorii studiului au descoperit livrări din Rusia către instalații sau cu nave operate de: Exxon, Mobil, Shell, Total, Repsol, BP, Lukoil, Neste și Orlen, Trafigura, RWE, KEPCO, Taipower, Tohoku Electric Power, Chubu Electric Power, TEPCO, Energie electrică Kyushu, Nippon Steel, POSCO, Formosa Petrochemical Corporation, Mitsubishi, Hyundai Steel, Sumitomo și JFE Steel.
- Există o creștere clară a transporturilor de petrol către India, Egipt și alte destinații „neobișnuite” pentru exporturile rusești. Cu toate acestea, transporturile către aceste noi destinații nu sunt suficient de mari pentru a compensa scăderea exporturilor către Europa, arată analiza CEAC.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.