Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum i se aplică prevederile din Ordonanța privind grațierea lui Dan Voiculescu. Studiu de caz

Dan Voiculescu, 70 de ani, care a fost condamnat în 2014 la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pentru spălare de bani, ar putea beneficia de prevederile Ordonanței de urgență privind grațierea, lansată miercuri în dezbatere pe site-ul Ministerului Justiției.

Mai exact, el poate beneficia de prevederile articolului 2, aliniatul a), din Ordonanța de urgență, care prevede că se reduc la jumătate „pedepsele cu închisoarea aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani...”. 

(Sursa Proiectul de Ordonanță privind grațierea//clic pe imagine pentru a mări)

Dan Voiculescu ar putea beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei. În august se fac trei ani de când Dan Voiculescu este după gratii. El poate cere liberare condiționată pentru restul de doi ani, așa cum a mai făcut. 

În plus dacă va beneficia de prevederile acestei ordonanțe de urgență privind grațierea, potrivit articolului 3 alin 3 și alin 2, Dan Voiculescu nu va plăti nici prejudiciul.

(Sursa Proiectul de Ordonanță privind grațierea//clic pe imagine pentru a mări)

Art 3, alin (2) spune că „grațierea e condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată”

La alin (3) se arată că „prevederile alin (2) nu se aplică condamnaților care se grațiază potrivit art 2, lit. a) și b)”, adică cei grațiați pentru că au împlinit 60 de ani.     

Prejudiciul stabilit de autorități în dosarul ICA este de 60 de milioane de euro.

Potrivit unei analize realizată de Factual, declarația ministrului Justiției, Florin Iordache, potrivit căreia prin Ordonanța de urgență privind grațierea nu vor fi grațiate infracțiunile de corupție este falsă. 

„Textul Ordonanței privind grațierea arată că, în ceea ce privește grațierea parțială, se pot grația și infracțiunile de corupție. Într-adevăr, acestea sunt exceptate (dar nu și unele infracțiuni asimilate corupției) de la grațierea în întregime. De asemenea, prejudiciul, în forma de text publicată, trebuie recuperat doar în cazul grațierii în întregime. Grațierea parțială (adică dacă, de exemplu, condamnatul are peste 60 de ani), nu este însă condiționată de plata integrală a despăgubirilor. Dintre condamnații celebri din închisorile României, în această situație se află, de exemplu, Dan Voiculescu”, se arată în analiza Factual.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Băi, dar nu s-ar putea să-i pună la curățat parcurile, budele, zăpada și ce o mai fi?
    OK, nu tre” să faci pârnaie, dar 8 ore pe zi vii la Nenea Tăticu”.
    Lasă scrisul, ia mopul ăsta și bagă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult