Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum i se aplică prevederile din Ordonanța privind grațierea lui Dan Voiculescu. Studiu de caz

Dan Voiculescu, 70 de ani, care a fost condamnat în 2014 la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pentru spălare de bani, ar putea beneficia de prevederile Ordonanței de urgență privind grațierea, lansată miercuri în dezbatere pe site-ul Ministerului Justiției.

Mai exact, el poate beneficia de prevederile articolului 2, aliniatul a), din Ordonanța de urgență, care prevede că se reduc la jumătate „pedepsele cu închisoarea aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani...”. 

(Sursa Proiectul de Ordonanță privind grațierea//clic pe imagine pentru a mări)

Dan Voiculescu ar putea beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei. În august se fac trei ani de când Dan Voiculescu este după gratii. El poate cere liberare condiționată pentru restul de doi ani, așa cum a mai făcut. 

În plus dacă va beneficia de prevederile acestei ordonanțe de urgență privind grațierea, potrivit articolului 3 alin 3 și alin 2, Dan Voiculescu nu va plăti nici prejudiciul.

(Sursa Proiectul de Ordonanță privind grațierea//clic pe imagine pentru a mări)

Art 3, alin (2) spune că „grațierea e condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată”

La alin (3) se arată că „prevederile alin (2) nu se aplică condamnaților care se grațiază potrivit art 2, lit. a) și b)”, adică cei grațiați pentru că au împlinit 60 de ani.     

Prejudiciul stabilit de autorități în dosarul ICA este de 60 de milioane de euro.

Potrivit unei analize realizată de Factual, declarația ministrului Justiției, Florin Iordache, potrivit căreia prin Ordonanța de urgență privind grațierea nu vor fi grațiate infracțiunile de corupție este falsă. 

„Textul Ordonanței privind grațierea arată că, în ceea ce privește grațierea parțială, se pot grația și infracțiunile de corupție. Într-adevăr, acestea sunt exceptate (dar nu și unele infracțiuni asimilate corupției) de la grațierea în întregime. De asemenea, prejudiciul, în forma de text publicată, trebuie recuperat doar în cazul grațierii în întregime. Grațierea parțială (adică dacă, de exemplu, condamnatul are peste 60 de ani), nu este însă condiționată de plata integrală a despăgubirilor. Dintre condamnații celebri din închisorile României, în această situație se află, de exemplu, Dan Voiculescu”, se arată în analiza Factual.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Băi, dar nu s-ar putea să-i pună la curățat parcurile, budele, zăpada și ce o mai fi?
    OK, nu tre” să faci pârnaie, dar 8 ore pe zi vii la Nenea Tăticu”.
    Lasă scrisul, ia mopul ăsta și bagă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult