Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum i se aplică prevederile din Ordonanța privind grațierea lui Dan Voiculescu. Studiu de caz

Dan Voiculescu, 70 de ani, care a fost condamnat în 2014 la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pentru spălare de bani, ar putea beneficia de prevederile Ordonanței de urgență privind grațierea, lansată miercuri în dezbatere pe site-ul Ministerului Justiției.

Mai exact, el poate beneficia de prevederile articolului 2, aliniatul a), din Ordonanța de urgență, care prevede că se reduc la jumătate „pedepsele cu închisoarea aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani...”. 

(Sursa Proiectul de Ordonanță privind grațierea//clic pe imagine pentru a mări)

Dan Voiculescu ar putea beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei. În august se fac trei ani de când Dan Voiculescu este după gratii. El poate cere liberare condiționată pentru restul de doi ani, așa cum a mai făcut. 

În plus dacă va beneficia de prevederile acestei ordonanțe de urgență privind grațierea, potrivit articolului 3 alin 3 și alin 2, Dan Voiculescu nu va plăti nici prejudiciul.

(Sursa Proiectul de Ordonanță privind grațierea//clic pe imagine pentru a mări)

Art 3, alin (2) spune că „grațierea e condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată”

La alin (3) se arată că „prevederile alin (2) nu se aplică condamnaților care se grațiază potrivit art 2, lit. a) și b)”, adică cei grațiați pentru că au împlinit 60 de ani.     

Prejudiciul stabilit de autorități în dosarul ICA este de 60 de milioane de euro.

Potrivit unei analize realizată de Factual, declarația ministrului Justiției, Florin Iordache, potrivit căreia prin Ordonanța de urgență privind grațierea nu vor fi grațiate infracțiunile de corupție este falsă. 

„Textul Ordonanței privind grațierea arată că, în ceea ce privește grațierea parțială, se pot grația și infracțiunile de corupție. Într-adevăr, acestea sunt exceptate (dar nu și unele infracțiuni asimilate corupției) de la grațierea în întregime. De asemenea, prejudiciul, în forma de text publicată, trebuie recuperat doar în cazul grațierii în întregime. Grațierea parțială (adică dacă, de exemplu, condamnatul are peste 60 de ani), nu este însă condiționată de plata integrală a despăgubirilor. Dintre condamnații celebri din închisorile României, în această situație se află, de exemplu, Dan Voiculescu”, se arată în analiza Factual.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Băi, dar nu s-ar putea să-i pună la curățat parcurile, budele, zăpada și ce o mai fi?
    OK, nu tre” să faci pârnaie, dar 8 ore pe zi vii la Nenea Tăticu”.
    Lasă scrisul, ia mopul ăsta și bagă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult