Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum i se aplică prevederile din Ordonanța privind grațierea lui Dan Voiculescu. Studiu de caz

Dan Voiculescu, 70 de ani, care a fost condamnat în 2014 la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pentru spălare de bani, ar putea beneficia de prevederile Ordonanței de urgență privind grațierea, lansată miercuri în dezbatere pe site-ul Ministerului Justiției.

Mai exact, el poate beneficia de prevederile articolului 2, aliniatul a), din Ordonanța de urgență, care prevede că se reduc la jumătate „pedepsele cu închisoarea aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani...”. 

(Sursa Proiectul de Ordonanță privind grațierea//clic pe imagine pentru a mări)

Dan Voiculescu ar putea beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei. În august se fac trei ani de când Dan Voiculescu este după gratii. El poate cere liberare condiționată pentru restul de doi ani, așa cum a mai făcut. 

În plus dacă va beneficia de prevederile acestei ordonanțe de urgență privind grațierea, potrivit articolului 3 alin 3 și alin 2, Dan Voiculescu nu va plăti nici prejudiciul.

(Sursa Proiectul de Ordonanță privind grațierea//clic pe imagine pentru a mări)

Art 3, alin (2) spune că „grațierea e condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată”

La alin (3) se arată că „prevederile alin (2) nu se aplică condamnaților care se grațiază potrivit art 2, lit. a) și b)”, adică cei grațiați pentru că au împlinit 60 de ani.     

Prejudiciul stabilit de autorități în dosarul ICA este de 60 de milioane de euro.

Potrivit unei analize realizată de Factual, declarația ministrului Justiției, Florin Iordache, potrivit căreia prin Ordonanța de urgență privind grațierea nu vor fi grațiate infracțiunile de corupție este falsă. 

„Textul Ordonanței privind grațierea arată că, în ceea ce privește grațierea parțială, se pot grația și infracțiunile de corupție. Într-adevăr, acestea sunt exceptate (dar nu și unele infracțiuni asimilate corupției) de la grațierea în întregime. De asemenea, prejudiciul, în forma de text publicată, trebuie recuperat doar în cazul grațierii în întregime. Grațierea parțială (adică dacă, de exemplu, condamnatul are peste 60 de ani), nu este însă condiționată de plata integrală a despăgubirilor. Dintre condamnații celebri din închisorile României, în această situație se află, de exemplu, Dan Voiculescu”, se arată în analiza Factual.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Băi, dar nu s-ar putea să-i pună la curățat parcurile, budele, zăpada și ce o mai fi?
    OK, nu tre” să faci pârnaie, dar 8 ore pe zi vii la Nenea Tăticu”.
    Lasă scrisul, ia mopul ăsta și bagă.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult