Proiectul lansat în dezbatere miercuri de Ministerul Justiției prevede grațierea pedepselor de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunțurile vor fi valabile până la șase luni de la comiterea faptelor, potrivit Digi24.
UPDATE: Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat la Digi24 că ordonanța presupune „o grațiere colectivă, ceea ce înseamnă invalidarea actului de justiție”. Acesta a demontat principalele prevederi ale ordonanței grațierii, pornind de la prevederea că persoanele de peste 60 de ani ar trebui să beneficieze de înjumătățirea pedepsei. „Faptul că ai îmbătrânit în rele te va schimba dacă ești eliberat? Vârsta nu este o circumstanță atenuantă, este agravantă”, crede jurnalistul. El a vorbit și despre abuzul în serviciu. „Ce facem dacă o infracțiune este foarte frecventă în România? Păi o încurajăm. Abuzul în serviciu ori e abuz, ori nu e abuz. Ce legătură are valoarea prejudiciului? Poate nu ai produs un prejudiciu bănesc, poate ai produs un prejudiciu de altă natură”, a comentat Cristian Tudor Popescu. El a atras atenția și asupra prevederii potrivit căreia denunțul a trebui să nu mai fie valabil după șase luni de la comiterea faptei.„Denunțurile astea sunt făcute de cele mai multe ori de complici. Câtă vreme afacerea merge bine în primele șase luni, ăștia nu au interesul să denunțe”, a spus Cristian Tudor Popescu.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat după ședința de Guvern că marți seara au fost finalizate două acte normative și a explicat că este vorba despre un proiect privind grațierea, care nu include fapte de corupție, și un proiect pentru transpunerea unei directive care se referă la drepturile cetățenilor la un proces echitabil.
Șeful Guvernului a precizat la conferința de presă de după ședința Executivului, la care a participat și președintele Klaus Iohannis, că cele două proiecte nu urmau să fie incluse pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.
Proiectul stabilește că sunt exceptate de la grațiere, în limita a cinci ani, faptele de corupție, fapte ce vizează securitatea națională și infracțiuni economice, precum și persoanele condamnate pentru omor sau viol.
În cazul persoanelor care au împlinit 60 de ani, dar și în cazul femeilor însărcinate, al persoanelor cu anumite afecțiuni cronice, sau în situația persoanelor care au copii mai mici de 5 ani în întreținere proiectul prevede că se poate acorda grațiere pentru jumătate din pedeapsă. Grațierea depinde însă de plata integrală a prejudiciului către părți civile, bugetul de stat, instituții publice.
La finalul proiectului privind grațierea, publicat miercuri pe site-ul Ministerului Justiției, se arată că prevederile se aplică faptelor comise până pe data de 18 ianuarie, iar actul normativ ar urma să intre în vigoare pe 18 februarie.
(Sursa Proiectul de Ordonanță pus în dezbatere de Ministerul Justiției/ clic pe imagine pentru a mări)
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.