Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum m-a făcut tata să înțeleg electoratul Gabrielei Firea

Firea și Olguța

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Olguța (Vasilescu) l-ar bate pe Nicușor Dan dacă l-ar prinde, pentru că ea are organele genitale masculine care-i lipsesc lui”, îmi zice tata după ce îi citesc o postare, de pe Facebook, a celei care-l numea pe cel care e cu 5 ani mai mare decât ea și olimpic internațional la matematică: „băiețaș”.

În ultima lună, de când Aurelian Bădulescu ne-a oferit, live, o demonstrație de cum se comportă șmecherii cu tocilarii în curtea școlii, intervenind, într-un mod abuziv, într-o conferință de presă susținută de Nicușor Dan, am discutat de mai multe ori cu tata despre candidații la Primăria Capitalei. Dar pentru a înțelege mai bine ideile discuțiilor pe care le purtăm, e necesar, ca în primul rând să ne fac, fiecăruia, câte un scurt profil.

Tata s-a născut în 1967 și asta înseamnă că face parte din generația „decrețeilor”, dar și că toții anii de școală i-a făcut în timpul regimului comunist. Primul loc de muncă, la 18 ani, l-a avut într-o fabrică din Vâlcea, unde a avansat repede pentru că era isteț și avea tupeu. Iar tupeul, atât atunci, cât și acum e o calitate demnă de un adevărat „Ubermensch” pe scara valorică a celor din sudul țării. A făcut armata în 1988, unde a ajuns sergent pe baza acelorași calități, iar când a venit acasă s-a angajat pe postul de pădurar. În 1990 avea 23 de ani, o meserie respectată în mediul rural și devenea tot mai convins că tupeul, dublat de ambiție, te ajută să urci pe scară socială, mai mult ca oricare altă calitate. În anii `90 a devenit una dintre cele mai populare persoane din localitatea unde a trăit toată viața. Localitate, care e condusă de 12 ani, de către un personaj (trecut de la PNL la PSD în ultimul mandat) al cărui profil e aproape identic cu cel al tatălui meu și de unde își trag rădăcinile Președintele Consiliului Județean (PSD) și un senator (PSD) de Vâlcea. 

În ceea ce mă privește, sunt născut în 1993 (un milenial) și sunt absolventul unui liceu de prestigiu din Vâlcea, am terminat două facultăți (Teologie și Științe Politice) și un master la Sibiu, iar pasiunile mele gravitează în jurul cititului și scrisului.

Mai mult ca sigur, relația mea cu tata, este una foarte bună, bazată pe iubire și respect. M-a făcut să am convingerea că am un sprijin în cel care a știut când să mă răsfețe, mustre sau încurajeze într-un mod sincer și matur, în funcție de moment. Am admirat mereu la el inteligența nativă, pe care eu n-am moștenit-o și a trebuit să investesc în cultură, tot cu sprijinul lui, ca să mă dezvolt intelectual și moral. Iar tata îmi apreciază, tăcut, calmul cu care încerc să văd dreptatea și binele în orice situație.

Dar povestea noastră nu e despre oameni buni și oameni răi, ci despre sisteme, anturaje și mentalități, care deschid o prăpastie între generații și ne fac pe fiecare partizanii anumitor convingeri și valori.

Tata îmi spune că „un om cu voce de femeie” nu poate să conducă un oraș important. El apreciază spiritul dârz al unor personaje politice precum Gabriela Firea sau Olguța Vasilescu și identifică politica în care a trăit toată viața cu comportamentul lor, de tip „bullying”. Eu încerc să-i explic că puțini români se pot lăuda cu participarea la olimpiade internaționale de matematică și cu studii la o universitate de prestigiu din Franța. Încerc să-i spun cât de implicat a fost Nicușor Dan în ultimul deceniu în viața politică a Capitalei, cum a înființat o gruparea politică cu mult entuziasm, faptul că are proiecte și capacitatea necesară de a le realiza cu mintea sa de matematician. Dar pentru tata nu contează lucrurile acestea, pentru că în lumea sa, el și cei din jur au învins atunci când au știut cum să intimideze, să spună cuvinte mari și să avanseze punând interesul personal (și maximum pe cel al familiei) pe primul loc. Iar cei ca Nicușor Dan, cu proiectele și ambițiilor lor de a face lucruri bune pentru cetățeni și comportamentul lor de tocilari, au fost dați la o parte și trimiși să se ocupe de alte lucruri. Așa cum afirmă Gabriela Firea că l-ar pune pe Nicușor Dan viceprimar, pentru că e „băiat bun”, dar nu e capabil să fie primar.

Nu e vorba doar de tata, ci de o generație întreagă care reacționează la anumiți stimuli politici, formați în timpul unui regim nenorocit și în cel puțin 30 de ani de perioadă de tranziție, care încă nu știm când o să se termine.

Mi-a atras atenția o declarația lui Mircea Cărtărescu, pe care o consider edificatoare cu privire la cum trebuie să evolueze societatea noastră, pentru ca cei din generația tatălui meu să se bucure de nepoți care să fie mulțumiți de țara în care se vor naște: „PSD trebuie distrus ca sistem, nu învins ca partid. Astfel hidra renaște și o ia de la capăt cu ce știe să facă mai bine.”

Însă, acest lucru, o să fie posibil doar prin schimbarea, de către cei din generația mea, a tipului de politician care își câștigă electoratul prin tupeu, cu cel care se face remarcat prin muncă și realizări personale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În final nu am înțeles care-i concluzia acestui articol. Am priceput în schimb că autorul are un tată cu tupeu.
    • Like 1
  • Electoratul firei este electoratul pomanagiilor, profitorilor, acelasi electorat cretin al psd alde si mai nou pro ro.
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Este incredibil cat de urat vorbiti de tatal dvs, avand impresia ca daca strecurati si o afirmatie (cliseica lingvistic) de tipul "relatie bazata pe iubire si respect" atunci puteti sa il portretizati in fata a mii de oameni drept plin de tupeu etc. Stiti ce spune articolul asta despre tatal dvs? L-ati scris stiind ca nu o sa se supere, stiind ca va iubeste, ca va iarta. Ca va rabda, din dragoste, chiar si sa il criticati public! Asta spune multe si bune despre el!
    Aveti 27 de ani. Nu e totusi o varsta asa de tanara, la care sa nu stiti ca vorbele dor si vorbele implica responsabilitate (vom da socoteala pentru fiecare cuvant, nu e asa?).
    Nu e vorba de politica in comentariul meu - il admir pe N Dan dinainte de a fi cunoscut pt ca am un verisor ce i-a fost coleg de facultate si care mi a vorbit mereu admirativ de el. Un alt coleg al lui N Dan este Sergiu Moroianu, de asemena olimpic la mate, cu doctorat in Franta, sotul lui Clotilde Armand.
    Asadar, voi face urmatoarea afirmatie, insistand ca nu e politica: pe zi ce trece mi-e tot mai drag electoratul pesedist, pentru ca e format din oameni simpli, nearoganti, rabdatori, modesti. Si luati periodic la refec si bascalie de altii, umiliti in ultimul hal. L-am votat pe Johannis tocmai pt ca m-a speriat aroganta lui Ponta (va amintiti ce sigur era de victorie, cum zicea ca isi ia popcornul in turul 1 si asteapta rezultatele votului). Dar acum unii sustinatori ai dreptei (unii, mai sunt si oameni decenti) au ajuns de o aroganta de speriat. Combinata cu o atitudine atotstiutoare si multa intransigenta.
    • Like 2
  • Eu o sa dau dreptate autorului. Ce proiecte, ce planuiri. Tupeu de tip Vasileasca, tupeu de tip Firea ,Stanescu, Badalau hotomanul ajuns sef la Curtea de Conturi, sau Ciolacu care pur si simplu a preluat partidul si nu numai doar titnind o sedinta scurta cu alti citiva de teapa lui.Ca sa intelegem mai bine, e exact asa cum au spus cei doi parlamentari politistilor. Ba, voi nu cunoasteti ierarhia.
    • Like 0
  • Sistem de care scrieti e foarte vechi in Romania, cred ca de pe vremea fanariotilor si a traversat cu brio toate oranduirile si sistemele de guvernare din Romania, iar acum dupa '89 si-a gasit teren fertil si se afla peste tot, chiar si in mediul privat si la cel al multinationalelor. Cat despre indepartarea sau diminuarea lui nici nu se va putea pune problema.
    Conflictul exista intre cei care mai cred in aburelile politicienilor si cei care nu mai cred, iar la mijloc se afla un grup foarte mare de "debusolati" care poate ar crede si nu prea.
    Dna Firea e ceea ce se numeste o tupeista, doar si-a facut ucenicia si a excelat in studiourile antenei 3. Dar in legatura cu antena trei am o foarte mare nedumerire, personalul tehnic de acolo, aceei oameni care sunt in spatele camerelor, la pupitrele tehnice, electricieni, doamnele de la serviciul matura si mop, nenea portarii, oare si ei impartasesc aceleasi ideei si tupeu ca cei care se vad pe TV sau asta e jobul, cand se termina tura am rupt usa studioului si valea acasa ?!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      Delia MC Delia MC check icon
      Dvs credeți că Mircea Badea (& Co) chiar CREDE CE SPUNE? NU. Sunt plătiți să. Eu mă întreb, se pot uita în oglindă? Și-mi răspund singură, da. Pentru ei, scopul scuză mijloacele. Își zic, probabil: mda, așa stă treaba, EU sunt important, familia MEA este importantă, iau banul, fac teatrul și mă duc. Sunt "un actor grăbit " care-și joacă piesa, recită poezioara, cu patos încă. Iar dacă ei, telespectatorii, sunt atât de fraieri să mă creadă, treaba lor. Au atâtea surse de informare, sunt singuri vinovați dacă aleg să mă creadă pe mine. Asta e lumea, o junglă, împărțită în șmecheri și fraieri. Iar dacă psd rămâne la putere, sursa lor de venit se permanentizează, ceea ce evident, își doresc.
      Psd finanțează cu generozitate această latrină și încă una ori două, în scopul precis de a-și menține procentul de 20% de votanți. Ei sunt niște mercenari. Nu contează cine-i plătește și ce idioțenii ori aberații trebuie să scoată pe gură.
      Ceilalți sunt simpli angajați, care dacă se desființează postul, rămân fără pâine. Dar ei NU intră în emisie, nu ei se văd. Ar putea lucra și la Digi, de exemplu, însă un post sigur e sigur și evident e și bine plătit.
      Cei care se dau pe sticlă NU au conștiință, nu au nici o altă valoare înafară de ban. Se lăfăie în salarii uriașe predicănd minciuna amarâților de pensionari. Iar psd a făcut ceva și mai parșiv, a infiltrat CNA cu de-ai lor, așa că latrinele emană oricâte aberații și manipulări ordinare, că nu-i sancționează nimeni. Chiar și NUMAI de aici, se vede cât de importantă e curățenia prin toate organizațiile și domeniile. Iar pentru asta e nevoie de alianța forțelor opuse psd. Altfel Nicușor Dan si USR+ or să bată din buze a pagubă. Cred că pot detrona psd SINGURI și aici e greșeala lor. Societatea e atât de infiltrată de psd că e necesar un mare efort pentru a-i înlătura. Iar abia apoi, dacă se vor DOVEDI cei mai buni, să câștige. Dar pentru asta vor trebui să se arate înțelegători cu cei cu mințile sucite de antene. Vă trebui să le facă unora bine cu forța.
      Nici o grijă, stăm cu ochii pe ei. Dacă PNL vrea să fie, alături de USR+ motorul schimbării, apoi să plece cu coada între picioare, noroc bun. Orice forță politică ajunsă la putere trebuie să facă multe pentru om, așa încât psd să NU MAI AIBĂ O ȘANSĂ, niciodată. Și abia asta e marea provocare.
      • Like 0
  • Cred ca nu fac decat sa repet ideea care se desprinde din majoritatea celorlalte comentarii. Doar vreau sa subliniez perspectiva. Si eu sunt din generatia decreteilor. Sa ne amintim cum, in '90 (si , de atunci incoace, tot mereu...), ne bazam pe inlocuirea treptata batranilor "anchilozati si retrograzi", cu generatiile tinere care,ce mai, in cativa ani o sa mature orice urma de comunism de pe scena politica. Nah, au trecut 30 de ani si tot astia fac legea in Parlament, ba chiar un pic a lipsit sa ne incalece gasca lui Dragnea cum nici nu visa nea Ilici prin 90... Asa ca, scuze, e un alibi ieftin si simplu sa o tot arunci pe cei in varsta. Nu aici e buba, mai cautati!
    • Like 0
  • Un articol de doi bani, fara nimic...
    • Like 1
  • Inca ceva important: generatia tatalui este cea care a iesit cu entuziasm in strada la evenimentele din decembrie 1989. Chiar poate fi considerata acea generatie "generație întreagă care reacționează la anumiți stimuli politici, formați în timpul unui regim nenorocit și în cel puțin 30 de ani de perioadă de tranziție"?
    Faceti o mare greseala generalizand exemplul tatalui. Acesta este doar o picatura rosie intr-un lac multicolor...
    • Like 2
  • Ar fi bun articolul si analiza, daca n-ar contine o mare greseala: prapastia NU este intre generatii. In toate generatiile gasim atat oameni care pretuiesc ceea ce pretuieste tatal autorului, cat si oameni care pretuiesc ceea ce pretuieste autorul.
    V-as ruga sa analizati mai profund si veti vedea unde este, de fapt, prapastia.
    • Like 3
  • Două prostii se rostogolesc în spațiul public. Pensionarii votează cu psd și persoanele fără studii universitare votează cu același partid. Imediat - concluzia sunt nostalgicii comunismului. Generația mea a făcut studiile în comunism și am trăit jumătate de viață în comunism. Nimeni în jurul meu, persoane de aceeași vârstă, nu votează cu psd, nu regretă comunismul, din potrivă, sunt cu mult mai democrați decât mulți tineri ca să nu mai vorbesc de mulți politicieni semianalfabeți. Adevărul este că societății românești îi lipsește, în general, cultura și mai ales cultura politică. Muți dintre noi am avut o educație dublă. Una, oficială alta acasă. Se pare că cea de acasă a fost mai puternică.
    • Like 7
    • @ Ion Podocea
      Nu educatia dubla este problema ci oamenii cu doua fete.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult