Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum ne otrăvesc știrile „despre ei”. Facem știri și „despre noi”?

Era suficient să deschidă un device, oricare, și un flux de știri negative, despre orice, îi invada mintea.

În lumea mică a orașului său, primarul e tot timpul acuzat de o anume acțiune sau mai des, de inacțiune. În fiecare zi litanii despre trafic, noxe, lipsa infrastructură, servicii îndoielnice, oameni secerați de sisteme impotente și multe altele – îl asaltau din momentul în care avea curajul să apese „ON” pe orice device de știri folosea.

Lărgind cercul, știri despre propria-i țară jefuită, făptuitori ascunși sub chichițele legilor, mari scandaluri de presă finalizate doar cu rating mare de audiență și mai puțin cu justiție veritabilă, răni sângerânde ale istoriei postcomuniste necurățate – continuau să bântuie pestilențial moralul colectiv și al lui în același timp.

Și dacă extindea cercul și mai mult, ororile acestei lumi – foamete, război, boli, crize financiare generate de sisteme bolnave și lacome, tendințe ale leadership-ului autoritar-naționalist în expansiune – toate pompate cu obsesie de sursele de știri, îi intrețineau spaima, spaima de a pierde acel ceva prețios pentru el. O litanie generală alimenta mai degrabă răul și neputința.

Se amăgea că are întotdeauna opțiunea „Off”. A stat o vreme pe „Off”, așa și-a ținut toate sursele sale de știri, le-a ignorat, s-a retras din această vânzoleală a lumii, concentrat fiind pe prezent, pe pasiunile sale, pe micile satisfacții ale vieții, pe mica lui lume mare. Și totuși …și-a dat seama curând că era de fapt în apărare – se apăra de acest flux otrăvitor, într-un soi de negare, într-un soi de „lasă că e bine în mica mea lume mare” – îl ignora pentru a se proteja pe sine, se amăgea cumva că e bine în pătrățica lui, așa cum făceau mulți alți „extrași”.

Și atunci i-a venit ideea. Va căuta frumosul și binele cu orice preț în lumea sa și îl va povesti celorlalți. Va face din asta o misiune. Va căuta binele din fiecare și îl va aduce în văzul lumii indiferent de forma pe care o va alege. Fapta bună a unui necunoscut, succesul unui olimpic, invenția schimbătoare de vieți a unui român, un dascăl cu vocație ce clădește caractere, un părinte creator de suflete puternice… Îi va căuta pe acei oameni modești, dar valoroși de azi, patrioți, spirite puternice, neînfrânți încă și va spune povestea lor lumii întregi. Va desena în orașul său câte un cerc pe locul în care ar trebui să stea statuia fiecărui român ce poate fi considerat un model de caracter, etică și valoare pentru tinerii ce vor urma. Va…

La început oamenii l-au privit nedumeriți. Durerea, spaima – vând orice. Binele din oameni, pentru oameni este mai puțin credibil. Dependența de senzațional, arătatul cu degetul sau pălăria de „victimă” erau în mod absurd mai confortabile pentru mulți concetățeni. A continuat căci nu făcea toate acestea pentru că și-ar fi imaginat ca ar fi simplu sau ușor – dimpotrivă.

Curând nu a mai fost singur. I s-au alăturat și alții, dar nu vociferând cu pancarte în mână – ci cu mai multe fapte concrete, prin acțiune, cu dorința de schimbare și nevictimizare, cu efort susținut, cu dorința de a căuta binele din fiecare și de a-l expune într-un soi de vitrină națională! Căci dacă nu vorbim despre el, dacă nu-l vedem zilnic la știri – asta nu înseamnă că nu există, ci doar am fost reeducați să nu mai credem în noi, ca popor, în valorile noastre, în esența spiritului nostru.

Așa că mă întorc spre tine și te provoc: arată-mi binele și frumosul din jurul tău, din oamenii cu care care intri în contact! Mai poți vedea asta? Caută cu atenție, binele există, numai că ai uitat să-l privești și să povestești lumii despre el.

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dee Dee check icon
    Cum adică i s-au alăturat mai mulți? Fac toți cerculețe prin oraș?
    • Like 0
  • Desigur, mai exista si Facebook care este unul singur si nu are plural. Dar, daca ne referim la postarile care-l reprezinta, am putea sa utilizam 'facebuci' sau 'fetzebuci'? Stim cu totii cat de dornica de asimilare este limba noastra romaneasca. Daca am fi sa o luam dupa 'etimologie', atunci pe facebook l-am putea traduce 'cartea cu mecle' sau...de ce nu, 'indexul figurilor si muistilor ?!' 'Muie' in argou inseamna gura, a amagi, a insela, a duce cu vorba. Nu facem noi toti toate astea pe Facebook? Nu este oare FB si un instrument de marketing care foloseste tot ce scoti pe gura ca sa ti se vanda inapoi cateceva? Daca scrii 'iubire' incearca sa-ti vanda prezervative! Dar, FaceBook nu este doar o 'carte cu mecle' sau 'un index al bucilor' ci si o chestie utila, care iti da posibilitatea - ca in loc sa comentezi la ce ti-au scris altii - sa apesi pe un buton, si in loc de vorbe pe care nu le ai, sa apara manutza cu OK-ul!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult