Foto: Liam Norris/ Cultura RF/ Profimedia
Toată lumea se pregăteste de un tsunami economic cum nu am mai văzut în viața noastră. Mai puțin România. Noi suntem dintr-un alt film. Ca și în criza din 2008.
1. Ce se întâmplă acum în lume din punct de vedere economic
Președintele FED, Banca Centrală a SUA, a anunțat săptămâna trecută că se așteaptă ca PIB-ul Statelor Unite să scadă cu 30% în trimestrul 2, iar șomajul va ajunge la 25%. Este ceva imens. Nu s-a mai întâmplat așa ceva în istorie. Nici măcar nu putem să ne imaginăm ce înseamnă.
Germania spune că va avea cea mai puternică recesiune din ultimii 100 de ani. Marea Britanie, Franța, Japonia și alte state au anunțat că vor intra în recesiune.
Orașul Palo Alto va reduce cheltuielile cu 30%. În Palo Alto și zona Silicon Valley sunt sediile: Apple, Facebook, Google, Netflix, Tesla, Yahoo, Ebay etc. Dar au un „defect”. Gândesc. Probabil li se trage de la Stanford, facultate în top 3 din lume.
2. Ce se întâmplă acum în România
Politicienii noștri discută despre:
1. Economia României nu va fi afectată
2. Nu se va tăia niciun leu din cheltuielie salariale ale bugetarilor
3. Vor mări pensiile.
3. 60.000 de companii din România speră că vor fi salvate de programul IMM Invest
60.000 de companii din România speră că vor fi salvate de banii primiți prin programul IMM Invest. Probabil 90% din companii nici nu au înțeles despre ce este vorba în acest program. Șansele de a primi bani prin programul IMM Invest sunt aproape de zero. În această perioadă băncile preferă să finanțeze statul, nu IMM-urile.
Statul are nevoie în acest an să împrumute sume record, mult mai mari decât anii anteriori. Conform prognozei Comisiei Europene, statul român va avea în 2020 un deficit bugetar estimat de 9,25% din PIB, de aproape 3 ori mai mare decât anii anteriori.
Companiile speră să fie ajutate de stat, dar statul are mari probleme să găsească bani pentru cheltuielile proprii. Paradoxal, statul este principala piedică pentru programul IMM Invest.
În ultima rundă de finanțare, statul român a luat împrumuturi, de la băncile din România, cu o dobandă anuală de 4,38%. Dobânda la creditele acordate de bănci în programul IMM Invest este de 4,4% ( ROBOR 3 luni + 2% ). Deci băncile câștigă aceeași dobandă dacă împrumută statul sau un IMM. Dar riscul pentru un credit către un IMM este infinit mai mare, chiar dacă băncile au garanția statului.
În cazul în care o firmă nu va putea să ramburseze împrumutul, există posibilitatea - foarte mare - ca aceasta să solicite insolvența, iar executarea garanțiilor se poate amâna mulți ani.
4. Ce înseamnă să primești credit garantat de stat
Eu nu am văzut pe cineva - Guvern sau bănci - să explice ce înseamnă un credit garantat de stat și ce se întâmplă dacă nu poți să rambursezi creditul luat prin IMM Invest.
Poate nu știați. Cu băncile mai negociezi scutirea creditului. Dar cu statul nu poți să negociezi reducerea datoriei către ANAF ( poți să obții doar anularea penalităților).
Dacă banca execută garanția statului, a doua zi vei avea toate conturile blocate de ANAF. Cei care au avut poprire pe conturi, știu despre ce vorbesc. Toti banii care vor intra în conturi, vor fi luați de ANAF. Bonus: Aceste datorii se trec în cazierul fiscal al administratorului. Deci acesta nu va mai putea vreodată să ia imprumut de la bancă sau să înființeze vreo firmă. Va fi un stigmat pentru toată viața dacă nu va putea să plătească garanția statului.
5. Singura metodă de a trece peste această criză
Companiile vor trece peste această criză doar dacă vor lua decizii financiare inteligente. În perioada 2009-2012, zeci de mii de companii au dat faliment, pentru că nu au putut să se adapteze conditiillor, neavând vizibilitatea asupra performanței financiare a companiei.
În România, serviciile contabile arată ca acum 20 de ani. Documentele se strâng la sfârșitul lunii și se trimit către contabil ( departamentul de contabilitate). Infomațiile contabile ajung la management în data de 25 a lunii următoare.
Nu poți să funcționezi așa. Nu într-o criză economică.
Trebuie să optimizezi compania, dar pentru acest lucru trebuie să ai acces imediat la toate informațiile contabile și operaționale. Impreună cu colegii de la CFO Network am dezvoltat două produse care ajută companiile să ia rapid decizii:
1. Maxfin te ajută să ai acces imediat la toate informațiile contabile și operaționale. Nu trebuie să mai trimiți documentele la contabil să le înregistreze. Înregistrarea documentelor poate fi făcută de orice persoană din firmă, chiar dacă nu are nicio pregătire în contabilitate. Utilizând platfoma Maxfin, costul serviciilor contabile scade cu cel puțin 20% și ai acces la tehnologia anului 2020 (aplicația este construită pe platforma UiPath). În aplicație informațiile sunt prezentate într-un dashboard, acestea putând fi accesate de pe orice dispozitiv: laptop, telefon etc.
Toate informațiile sunt într-un singur loc:
- Profitabilitate
- Cash Flow
- Evidența facturilor de încasat, de plată
- Gestiunea stocurilor
- Emitere facturi către clienți
2. CFO App este primul consultant financiar virtual din România care răspunde la întrebări contabile și fiscale. Vei avea acces imediat la orice informație contabilă sau fiscală fără să citești nici un rând din Codul Fiscal. Aceste produse sunt folosite de 34.000 de utilizatori și 270 de companii. Banca Transilvania acordă aplicația noastră clienților băncii. Împreună cu colegii de la CFO Network oferim gratuit, oricărei companii, o analiză financiară inițială.
Singurul ajutor pe care îl vom avea în România este să ne facem semnul crucii, să ne spunem rugăciunea și să sperăm că ne vom adapta rapid.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.