Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum poate Vladimir Putin să le vândă rușilor iluzia victoriei în războiul din Ucraina

Discursul lui Putin

Foto: Profimedia

Nici în zilele sfinte de Paști, războiul nu și-a pierdut din amploare. Acest război a demonstrat că nu există nimic sfânt pentru rușii care susțin războiul între două popoare înrudite, slave și mai ales ortodoxe. Pare că două luni de război nu sunt suficiente pentru ca Vladimir Putin să-și dea seama că războiul cu Ucraina aduce mai multe pierderi decât câștiguri. Totuși pentru că Putin a declanșat acest război nu poate ajunge la pace până nu livrează niște rezultate pe care rușii să le perceapă drept o victorie asupra “fasciștilor ucraineni”.

Pentru a înțelege mai bine ce este în capul unui rus de rând, trebuie să apelăm la mândrie sau orgoliu. Și anume în acest context trebuie să atragem atenția asupra zilei de 9 mai. Ziua Victoriei asupra nazismului pentru ruși și  Ziua Europei pentru europeni este o sărbătoare de stat în Federația Rusă care are o importanță deosebită. Este un moment în care vor fi contabilizate rezultatele războiului

Anume la această dată vom putea vedea un rezultat mult mai palpabil al consecințelor războiului ruso-ucrainean, vom putea vedea care este deznodământul războiului și ce a putut să obțină Rusia concret, pentru că un coridor care să taie Ucraina de la ieșirea la Marea Neagră nu va fi posibil de obținut.

Până la acest moment Federația Rusă nu a reușit să obțină nici măcar o victorie importantă în Ucraina și nu a cucerit încă în totalitate nici un mare oraș ucrainean. În ciuda anunțării de către Putin a capturării Mariupolului, ne dăm seama că nici măcar Mariupolul, care părea că va cădea încă la sfârșitul lui februarie nu este cucerit ci doar bombardat în proporție de 90%, iar populația civilă încă este blocată acolo, ultimele trupe rămase (câteva mii) sunt baricadate în subsolurile Azovstal și încă reprezintă o amenințare serioasă pentru trupele ruse.

Dar cum a explicat Vladimir Putin retragerea din Kiev la nivel intern? Prin faptul că a reușit să elibereze Ucraina de toți “fasciștii” ei, nicidecum un eșec așa cum a fost perceput de întreaga lume civilizată.

Ce ar dori să obțină Vladimir Putin până la 9 mai pentru a anunța o victorie asupra “nazismului” din Ucraina” și apoi să poată să înceapă tratativele de negociere a păcii atunci când Rusia se află în avantaj? Cu siguranță ar trebui să prezinte rezultate reale de câștig cel puțin în Donbass, bătălia din această zonă ar provoca pierderi omenești enorme de pe ambele părți ale războiului.

Este foarte complicat să ne dăm seama, însă ar putea exista cel puțin trei posibilități mai plauzibile:

  1. Controlul întregii regiuni Donbass (în prezent, așa-numitele republici DNR si LNR reprezintă doar o treime din oblasturile Donețk și Lugansk)
  2. Controlul a cat mai multe orașe strategice de la Marea Neagră ( Mariupol, Berdeansk, Melitopol, Herson, Nikolaev și chiar Odesa)
  3. Dezintegrarea Ucrainei prin formarea a mai multor așa-numite state separatiste, pe lângă cele existente (un exemplu mai puțin vehiculat ar putea fi așa numita Republică Bugeac din sud-vestul Ucrainei de unde ar putea porni un desant spre Odessa)

Scopul final ar fi destrămarea Ucrainei și slăbirea acesteia prin tăierea ieșirii la Marea Neagră care este vitală atât militar, cât și economic.

O atenție deosebită trebuie să acordăm și așa-numitei Transnistria care intră în planurile rușilor drept parte integrantă a celei de-a doua etape a “operațiunii speciale rusești”, drept actor relevant în flancul vestic al Ucrainei și care are armata a 14-a rusă pe teritoriul său, existând posibilitate ca această armată să se îndrepte spre Odessa la momentul oportun.

Observăm deja încercarea a mai multor operațiuni de steag fals care să ofere un pretext ori pentru intrarea Transnistriei în război (pentru că a fost mai rezervată în a se pronunța) ori chiar pentru a implica Republica Moldova în acest război.

Totodată, observăm că încet, încet țintele rachetelor rusești se îndreaptă din nou spre Odessa, mai ales că podul de la Zatoka care făcea legătura Sudului Basarabiei cu Odessa a fost distrus. Astfel există tot mai multe semnale, iar dacă ofensiva rusească începe să prindă contur de la Odessa până la Chișinău e doar o aruncătură de băț, iar Republica Moldova poate deveni următoarea țintă.

Nu numai Transnistria nu dorește să devină parte beligerantă a războiului. Aceeași abordare o are și dictatorul Alexandr Lukașenko prin neimplicarea directă a Belarusul în război, ca stat beligerant.

Dacă Alexandr Lukașenko nu a anunțat propriu-zis o intrare în războiul din Ucraina, vedem că oricum din direcția Belarusului sunt lansate rachete de distrugere a orașelor ucrainene.

Nu putem sa spunem cu certitudine ca Belarusul nu e stat stat beligerant în acest război pentru că nici Federația Rusă nu a anunțat oficial că îi declară război Ucrainei.

Lukashenko va încerca sa nu se implice mai mult decât a facut-o până acum pentru a evita consecințele economice și umane, aceeași chestiune încearcă să o facă și Vladimir Krasnoselski, așa-numitul lider al Transnistriei, însă dacă cei doi vor fi strânși cu ușa nu vor avea încotro și vor deveni și ei actori relevanți în acest război pentru că depind prea mult de Federația Rusă.

În eventualitatea în care războiul continuă în aceeași manieră precum retragerea din Kiev și Harikov, unde trupele ruse au suferit o uzură semnificativă, este în stare Vladimir Putin să folosească “soluția finală” în acest caz folosirea armei nucleare? Este o întrebare care în ultimul timp s-a tot vehiculat, numai că această amenințare nu a fost folosită în ultimele săptămâni și s-a lăsat ca un as în mânecă pentru scenarii mai sumbre pentru Rusia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult