Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum să-ți decontezi concediul la firmă fără impozite suplimentare!

Zilele trecute autoritățile fiscale au făcut publice așa zise cazuri de încălcare a legii de către contribuabili și au prezentat publicului larg situația unui administrator ce și-a decontat la societate lucrările dentare. În viziunea echipei de inspecție acest fapt reprezintă o sustragere evidentă de la plata impozitelor. 

În opinia mea, nu este decât o altă decizie de impunere pe care o s-o desființeze instanța de judecată pentru că acest contribuabil avea dreptul legal să facă această decontare în ,,costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă”, cheltuieli reglementate destul de neglijent în actualul Cod fiscal, însă scutite de impozitare în anumite condiții, dacă ai curiozitatea să analizezi mai profund reglementarea fiscală.

În acest context, mi-am propus să analizez periodic toate posibilitățile legale de a beneficia de reduceri de impozite pentru diversele oportunități din noul Cod fiscal, adoptat prin Legea nr. 227/2015 valabil de la 1 ianuarie 2016. În mod evident, mă refer strict la soluții de optimizare fiscală respectând legea.

Așa că astăzi analizez cum să îmi decontez concediul de odihnă la societatea unde lucrez, fără ca angajatorul să plătească impozitele pe salarii de circa 55%, cum mi-ar spune că ar trebui să fac marea majoritate a echipelor de inspecție. De exemplu, voi urmări ce procedură fiscală este aplicabilă pentru cheltuielile reprezentând ,,contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament”. Eu știu că legiuitorul nu s-a catadicsit să explice ce înseamnă aceste cheltuieli, însă nici nu ar mai trebui să le explice, că mai mult ar încurca. 

Astfel, aceste cheltuieli cu serviciile turistice, decontate de o societate plătitoare de impozit pe profit către salariații acesteia, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit în procent de 5% din fondul de salarii pe seama cheltuielilor sociale, conform art. 25 lit. b) pct. 3) din noul Cod fiscal. Implicit la depășirea plafonului amintit, după aplicarea și a celorlalte reglementări aferente bazei de calcul pentru impozitul pe profit, în final pentru sumele ce depășesc plafonul chetuielilor sociale, se va datora impozit pe profit în procent de 16%.

Mult mai importantă este procedura fiscală aplicabilă persoanei fizice ce beneficiază de această decontare. Este considerată suma acordată drept venit de natură salarială? Răspunsul este dat de art. 76 alin. (4) lit. a) din noul Cod fiscal, ce stabilește: ,, (4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit: a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaţilor, cât şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă”.

Observăm că strecurate printre alte categorii de avantaje în natură, scutite de impozitul pe venit sunt și sumele primite de persoanele fizice pentru decontarea cheltuielilor cu ,,contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament”. Altfel spus nu se datorează la nivelul persoanei fizice impozitul pe venit de 16%.

În calitate de angajator, având salariați ai cabinetului, derajante sunt cotele uriașe de contribuții la asigurările sociale. Nu numai cele plătite de angajator, ci și cele suportate din salariul brut de catre salariați. 

În ciuda reducerii contribuției la pensii operată anul trecut, cota cumulată a asigurărilor sociale este foarte mare, astfel următoarea întrebare asupra studiului meu este: se datorează asigurări sociale pentru ,,contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament”?

După o analiză atentă a normelor, identificăm prevederile de la art. 142 lit. b) din noul Cod fiscal, ce stabilesc:,, Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale următoarele: (...) b) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani şi/sau în natură oferite salariaţilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, precum şi contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, acordate de angajator pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă”!

În acest moment studiul meu este finalizat! Mai trebuie să-mi asum o singură situație: decontarea concediului de odihnă este o cheltuială cu decontarea unor servicii turistice?

O zi minunată vă doresc! Spor la toate!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Serviciile turistice, nefiind in interesul firmei ci al angajaturlui, factura de cazare pe ce ar trebui sa fie emisa, pe firma sau pe numele angajatului care isi deconteaza vacanta?
  • Like 0
 • Dupa depasirea plafonului de 5% din fondul de salarii, se datoreaza doar impozitul pe profit de 16%? Nu se poate reconsidera ca o forma de evitare a impozitului pe dividende?
  In cazul in care se achizitioneaza pachete turistice de la o agentie de turism, TVA-ul mai este deductibil? Oare doar in varianta in care ne incadram in plafonul e 5% din fondul de salarii sau si daca se depaseste acest plafon?
  Foarte interesant studiul dvs.
  • Like 0
  • @ Radu Caprar
   Nude legea nu dispune nici interpretul nu adauga. Eu consider ca ca se va aplica numai diferenta de impozit pe profit. Restul tratamentului fiscal ramane acelasi. Nu deduc TVA fiind o deconatere a unei cheltuieli a salariatului.
   • Like 0
 • Multumim pentru acest artciol extrem de interesant! Dar, ma intreb retoric, oare in practica putem aplica in siguranta acest mod de optimizare fiscala, fara a se contesta corectitudinea acestei practici?
  • Like 1
  • @ Iuliana Marc
   Dupa posibilitati de combatere a echipei de inspectie :)
   • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult