Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum să-ți convingi electoratul. Pe cei ce nu pot fi cumpărați cu un zâmbet și un pachet de mâncare

Microfon

(Foto: Guliver/Getty Images)

În România zilelor noastre ”politician” a devenit sinonim cu promisiuni nerespectate, cu înavuțiri peste noapte, cu arătatul cu degetul în ograda celuilalt, cu jocul la limita legii, cu disprețul față de românii de aici sau de pretutindeni, cu lipsa de loialitate și valori, mai nou cu incultura și lipsa de pregătire profesională – cu lipsa de viziune pentru o țară dezbinată în preajma aniversării Marii Uniri. Ne place sau nu, politicienii noștri sunt produsul spaimelor noastre, al neputințelor noastre, al disperării noastre, al ezitărilor noastre, dar cel mai mult – al absenței noastre – de la vot.

Noi, cei din bula mea, ne-am exersat forța de a critica sau de a comenta – uneori mărunt și ineficient alteori cu mare impact. Ne-am dezvoltat simțul de a fi nemulțumiți fără să oferim poate alternative viabile în schimb la clasa politică actuală pe care o hulesc cei uitați, cei nedreptățiți, cei lăsați pe tușă și mai ales cei cu o altă viziunea despre o Românie în care vrem totuși să ne creștem copiii. Uneori e mai ușor să-ți creionezi mental cam cum ar fi viața în afara țării decât să ne asumăm schimbarea ei reală din interior.

M-am întrebat cum ar trebui să fie politicianul pentru care eu aș vota? Și da, cei rutinați de traseism politic îmi vor râde în nas, îmi vor spune poate că sunt prea naivă sau prea idealistă – nu-mi pasă, încă am un vot și mă încăpățânez să cred că încă valorează ceva.

E vremea reinventării clasei politice românești – cea actuală va fi incapabilă să o facă, prea prinsă între compromisuri de tot felul, sisteme paralele si interese personale. Așa că noi cei ce protestăm cum putem – din interiorul bulelor noastre, noi cei ce ne încăpățânăm să sperăm în schimbare din 1989 încoace, v-ați întrebat oare – cum vreți să fie politicianul pentru care v-ați da votul? Eu mi-am creionat niște așteptări, am facut-o pentru mine și poate exercițiul acesta îi va inspira mai ales pe cei ce vor vota pentru prima oară în viața lor, cei cărora școala/primarul din sat/preotul nu prea le-a explicat la ce e bun votul lor ci doar cu cine sau pentru cine să voteze. Am făcut-o și pentru ei, pentru politicieni, apropos de cum să-ți convingi electoratul – dar nu electoratul ce salivează la un pachet de mâncare gratis ci oameni ca mine.

Aș vota pentru:

1. Politicianul cu viziune coerentă și bine articulată despre viitor.

2. Politicianul cu soluții concrete și bine argumentate pentru nevoile electoratului său.

3. Politicianul care nu își cosmetizează eșecurile astfel încât să pară chiar succese mărețe.

4. A-ți baza strategia electorală doar pe a arăta vehement cu degetul în curtea opoziției – cum se practică în ultimii ani – funcționează pentru cei ce adoră show-urile de prost gust – dar îmi insultă inteligența, a mea și a altora ca mine. Nu așa vei obține votul meu – eu vreau să știu care este alternativa pe care mi-o propui cu claritate fără să-mi vorbești în forme fără fond – vorbește-mi de strategii, acțiuni și rezultate estimate concrete.

5.Politicianul pe care l-aș vota trebuie să aibă o imagine personală și o conduită ireproșabilă ca cetățean și ca persoană privată. Vreau să citesc despre faptele și implementările tale și nu despre amantlacurile tale.

6. Transparență – de la avere până la credințe și principii. Și da, imaginea aia cu ceasul tău foate scump, mă lasă rece.

7. Politicianul pe care l-aș vota știe să vorbească în public și să se muleze cu mesajele sale pentru toate tipurile de audiență, vreau sa aud viziune dar și planuri concrete de execuție și mai vreau să aud mai mult Noi și mai puțin EU. Și ar fi indicat să vorbească măcar o limba de circulație internațională, și nu, nu vorbesc de limba rusă.

8. Politicianul pe care l-aș vota mâine, trebuie să știe să-și gestioneze aparițiile media, să nu se piardă în fața unui microfon, al unei camere sau a unei audiențe mai mari de 100 de persoane timp în care limbajul corpului i-o ia razna… Să aibă capacitatea de a inspira, de a transmite un mesaj coerent, inteligibil și pentru toate categoriile electorale!

9. Și da, as vota politicianul capabil să fie altfel, curajos cât să iasă din turmă prin autenticitate, prin mesaj, conduită, soluții propuse și respect pentru lege!

10. Și știu că dai bine când apari în cămașă albă, cu mânecile suflecate prin vreun sat uitat de lume și îi momești pe oamenii aceia cu te miri ce – uită-te în ochii lor când le faci promisiuni, ca atunci când te uiți în ochii părinților tăi bătrâni, și ține-ți minte promisiunile căci cuvântul și reputația ta nu sunt negociabile!

11. Ieși din biroul tău somptuos, ascultă-i regulat pe cei care te-au votat cu speranță de mai bine , scrie-ți pe birou numărul celor ce te-au votat dându-ți încrederea lor – și când vei fi tentat să te târguiești, să joci necinstit, să înmulțești cu zero acele voturi – ar trebui să știi – te-ai armonizat complet, ai devenit parte din sistemul actual dar nu parte din soluția pe care eu și alții ne-o dorim pentru țara asta!

12. Aș vota politicianul patriot, cel pentru care istoria țării și jertfele românilor contează – dar nu l-aș vota pe cel ce-și face din fals patriotism o perdea de fum întru amețirea nației.

Aș mai adăuga cu siguranță dar apoi chiar că pare imposibil. Tu cu care din cele de mai sus ești de acord, ce ai tăia, ce ai adăuga?

Eu cred în oameni, în cei care până acum s-au remarcat în domeniile lor profesionale muncind cinstit și învățând constant, în cei ce au decis să rămână aici pentru a construi ceva durabil și au reușit, eu cred în generozitatea și patriotismul acestor oameni și mai cred că putem crea curentul ce poate schimba din temelii clasa politica românească. Cel puțin speranța mea nu e pe butuci. E nevoie de un număr mic de oameni pentru a schimba un sistem și tu poți fi unul dintre ei.

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • florin check icon
    Oamenii normali fug de politica, acolo sunt hienele. Mi-aduc aminte de Iorgovan. Parintele constitutiei a zis el ceva despre masoni si in 3 luni a murit de cancer. Apoi Pruteanu saracul s-a luptat pana a facut infarct. Ceilalti? Pai cand ardea camasa pe noi ca ajunsera sa ne manance cainii la propriu se fofilau sa ia o decizie, ba sa faca guvernul ceva, ba sa dea parlamentul o lege. Apoi venira unii noi USR si semnai pentru ei. Dar ce sa vezi? Mai stransera unii nepolitici milioane de semnaturi sa modifice constitutia si ce zisera astia noi? Nu se poate domnule! Adica scrie acolo negru pe alb ca 500 000 de semnaturi poate declansa un referendum si astia de la usr zisera ''da-o-n masa de constitutie, noi vrem altceva''.
    Chiar credeti ca va mai vota careva?
    • Like 1
  • Sper, din toată inima, că Opoziţia vă va citi articolul.
    Dar aşa sunt eu... îmi place să visez la lucruri imposibile.
    • Like 0
  • hai sa vedem structura populatiei : 20% sunt activi pe net si striga toata ziua impotriva psd ,40% nu voteaza niciodata iar restul de 40% sunt pro psd si voteaza in consecinta.
    credeti ca vor putea cei 20% sa schimbe rezultatul alegerilor? niciodata
    • Like 0
    • @ Dorin Ambrozie
      Poate că ar fi mai productiv dacă Opoziţia s-ar trezi din amorţirea în care zace de trei decenii şi ar începe să fie activă. Până acum a stat pe bordură şi a mâncat seminţe. La putere a venit doar "din cauza" electoratului, fără nicio contribuţie proprie. Iar când a ajuns acolo, n-a făcut decât să dezamăgească; bătaie pe ciolan, atât a fost (a se vedea guvernarea CDR şi guvernarea Băsescu – doar nu crede cineva că Boc, varianta masculină a dnei Dăncilă, a guvernat vreodată).

      Decât să bocască, mai bine s-ar apuca să construiască ceva. Însă după ultimele declaraţii ale lui Orban... m-ar mira să văd o coagulare a Dreptei. Şi atunci, de ce ne mai mirăm că PSD va fi veşnic la guvernare?
      • Like 0
    • @ Dorin Ambrozie
      Eu cred că dezinformezi cu bună știință și ar trebui să te gîndești dacă merită firfiricii de postac pe care îi cîștigi azi: vei putea să-ți iei o pîine mîine? Vei putea să mănînci în tihnă poimîine?
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      nu dezinformez. iesi din oras ,dute la tara si intreaba lumea. unul e multumit ca i-au mai dat ceva la pensie,altul ca ia crescut salariul ala minim amarat iar de bugetarii din mediul rural ce sa mai spunem?!?
      romania nu este formata doar din cetateni de 18-40 de ani, cu studii superioare si care umplu netul.
      • Like 1
    • @ Dorin Ambrozie
      GabiC check icon
      trist dar foarte adevarat;
      Completeaza ca nici angajatii de la "stat" din orase n-or sa voteze vreodata impotriva psd- atata timp cat salariile lor au devenit mai mari decat cele din privat; Un amic cu o firma - pana mai acum 2-3 luni- f mare ( cu filiale in toate judetele)- o inchide. de ce? i-au plecat angajatii spre "stat" - cu discutii elocvente- "de ce sa mai stau- la dvs primesc 2200 pe luna ( plus garzi)- la stat 2800 ( plus garzi)! Simplu!
      • Like 0
  • E prea mult spus „clasa politică” (accent pe clasă). E o adunătură mai pestriță decît în obor - asta înseamnă, statistic, că printre ei sînt și oameni cu valoare reală, dar prea puțini ca să se impună.
    Iar în privința vieții private a politicienilor - pe mine personal chiar nu mă interesează cine cu cine și-o trage. Dacă la job se comportă etic din toate p.d.v., mai mult nu-mi trebuie.
    Ce aș adăuga? Consecvența în orice face, spune și gîndește, ca opus al traseismului actual, care nu e doar în formă (partid) ci mai ales în principii. E îngrozitor ce „lipsă de busolă” au cei mai mulți din parlamentari și demnitari.
    • Like 0
  • "Eu cred în oameni, în cei care până acum s-au remarcat în domeniile lor profesionale muncind cinstit și învățând constant, în cei ce au decis să rămână aici pentru a construi ceva durabil și au reușit".
    Pai de unde astfel de oameni daca la noi exista o casta/clica/clasa politica ce nu are nimic comun cu viata reala, cu munca intr-un domeniu sau altul in afara de politica ? Majoritatea oamenilor politici de la noi provin din fostii activisti ai partiddului comunist, iar cei mai noi s-au 'scolit' pe langa cei deja scoliti.
    Cred ca, cel putin pentru o perioada de 10 cicluri electorale, trebuie limitate toate functiile elective ( de la consilier local de comuna pana la presedinte la 1 ( un ) mandat, apoi urmatoarele 10 cicluri electorale limitarea la 2 mandate, dar nu succesive. Astfel este posibil sa dispara din peisajul politic 'fostii', iar functiile elective sa nu mai reprezinte o noua meserie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult