Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Lecția de educație civică a unei mame cu 3 copii: Cum să le spun că în România e voie să furi, dar nu mai mult de 200.000 de lei?!

Protestatari - Ies și mâine

„Noaptea ordonanței” a fost o noapte urâtă, neagră și lipsită de speranță pentru țara mea. Mii de gânduri mi-au trecut prin minte, dar nimic nu mi-a izbit mintea ca gândul asta dureros: un ‘89 inutil!

Cumpărați, mituiți cu 100 de lei în plus, manipulați cu televiziuni și jurnaliști fără de etică, ascultați și monitorizați mai ceva ca în vremea Securității, mințiți, îndatorați, învrăjbiți ca popor și furați, furați, furați – machiavelic de aceeași hoardă veșnic la butoane. Fără fabrici, fără păduri, fără infrastructură, fără educație, fără sistem medical, fără etică, fără bun simț, fără…Excelăm la capitolul FĂRĂ.

Cum să le spun eu copiilor mei că de azi, în țara românească ai voie să furi ca funcționar public în limita a 44.000 EUR? Că dacă furi nu ți se întâmplă nimic? Că dacă faci rău altor oameni, e ok, poți să scapi? Că cei care ne conduc țara iau măsuri chiar împotriva statului de drept? Cum să le spun că lupii au ajuns să păzească stâna?

Cum să le spun că o mână de hoți cu misiunea precisă de a elibera alți hoți ca să fure și mai mult, au violat în miez de noapte speranțele a sute de mii de români ce și-au strigat indignarea pe străzi?

Să le mai spun că Europa și lumea în general stau pe un butoi de pulbere și că o Românie slăbită, învrăjbită, coruptă e o pradă din ce în ce mai ușoară mai ales că doar idealiștii își imaginează poate că Trump și Putin nu-și vor împărți din nou zonele de interese… Dar ce contează asta pentru politicienii avizi de putere ce nu au România pe agenda lor de interese, ci doar interesul personal? Ce mai contează munca celor care se străduie să promoveze România zi de zi, bașca munca celor din justiție ce au instrumentat peste 1000 de cazuri de corupție care acum, iată, sunt fum în vânt, e ca și cum n-au existat…

Mă plâng în gândul meu cu furie și îngrijorare. Și mă sufoc din cauza acestui pumn vârât în gura tuturor celor ce au strigat sau s-au manifestat împotriva ordonanțelor strigătoare la cer.

Am ales să rămân în țara asta dintr-un patriotism perimat, ar spune alții. Și da, îmi cresc cei trei copii în țara asta, așa cum e ea și așa cum pot mai bine. Muncesc din greu, onest pentru fiecare ban și îmi plătesc taxele ca un bun cetățean. Am mers la vot și mi-am dat votul de încredere unor perdanți de fiecare dată ca să nu câștige hoții. Dar în noaptea de marți spre miercuri pentru prima oară mi-a trecut un gând pustiu prin cap: dacă aș fi tânăr azi în țara asta, mi-aș lua câmpii și m-aș duce căci Hoția are rădăcini mult prea adânci.

Mi-e sufletul amar pentru țara asta. Și îmi voi striga durerea și indignarea așa cum pot – căci nu toți românii sunt hoți, nu toți profesioniștii de la butoane sunt corupți, nu toată opoziția e incapabilă, nu toți jurnaliștii sunt cumpărați, nu toti bunicii țin cu corupții pentru 100 de lei în plus, nu toți jandarmii sau soldații țării au inima împietrită când vine vorba de România! În inimile astea indignate în fața nedreptății, învrăjbirii, urii și hoției – îmi e toată speranța. Nu renunț! Nu renunța! E momentul de shut down și restart România!

Articol publicat pe blogul autoarei

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iar o luam razna?Unde scrie ca poti fura sub 200000 lei!?Incepem sa ne pricepem toti la legi.Mai bine decat specialistii!
  Inca odata pentru cine n-a inteles nimic din OUG13.Abuzul in servicu nu e nici act de coruptie si nici act de furt!Pentru cele mentionate anterior exista art speciale in legi!
  Privitor la limita de 200000lei.Zece specialisti daca intrebam ne dau 10 limite!Care a fost sensul limitei?Sa nu intri la penal,sub limita asta.Prejudiciul se recupera conf legii.Deci nici vorba sa scapi nepedepsit!
  Pe de alta parte pentru un abuz de 5 lei,conform art vechi,poti fi bagat la puscarie!Mana cereasca pt procurori!Te calca in picioare si pt 1 leu!
  Puneti-va in pielea slujbasului de la stat care ia 10-12 mil pe luna.Va mai vine sa semnati ceva?Repet.Abuzul in serviciu are sensul de "greseala" si nu de alte chestii pe care le vehiculeaza unii sau altii!!
  Daca limita de 200000 e corect sau nu stabilita sunt sigur ca se poate dezbate si luni de zile.
  Am vazut recent,pe un sait,prezentarea comunicatului CCR ,din 2016,privind abuzul in serviciu.Specialistii comentau.Jurist,avocat,judecator,procuror.Niciunul nu avea aceiasi interpretare ca celalalt!Pai,ierte-ma Domnu,ce naiba Cod penal avem de poti sa-l interpretezi cum crezi tu?!...Si cum naiba se judeca dupa asa ceva?
  Suntem in noaptea mintii.In noaptea mintii Codului penal.Specialistii "interpreteaza" si venim si noi cu "puncte clare" privind chestiile astea.Mai tari ca ale specialistilor!...
  • Like 0
 • bravo Amalia! bine zis, pentru ca a fost bine gandit, pentru ca a fost bine-simtit!
  • Like 1
 • Dumneavoastra chiar ati inteles ca aveti voie sa furati 200.000 de lei fara sa fiti pedepsita ?
  • Like 0
 • Simona check icon
  Daa in Romania mereu suntem ocupati cu treaba multa , cu teme pe care ni le da politicul corupt , ne luptam cu functionarii statului, trebuie sa invatam legile chiar mai bine decat cei care ocupa posturile obtinute politic sau prin coruptie, nu prea exista meritocratie , trebuie sa invatam medicina pt ca nu poti avea incredere in sistemul medical, trebuie sa iesim pe strazi noaptea pe ger sa ne ridicam trupurile ostenite de atata alergatura pt supravietuire ca sa protestam atunci cand simtim ca astia vor sa ne ingroape de vii.Cetatenii cinstiti au mereu numai capcane , te simti hartuit mereu, nu poti avea o viata decenta si normala! Atat mai putem , sa strigam ca nebunii in strada, fie ca asta macar sa ne faca sa obtinem o mica victorie in razboiul vietilor noastre de romani umiliti!
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult