Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce va fi duminică. Sociologul Barbu Mateescu: „Diferența dintre 29% și 30% pentru PSD la alegerile europene poate să o facă mobilizarea unui partid mic, precum PMP”

Barbu Mateescu

Mai sunt câteva zile până la alegerile europarlamentare care ar putea schimba ierarhia pe scena politică românească. În anii în care a performat din punct de vedere politic, PSD a obținut în alegeri scoruri de peste 37% și doar de două sau trei ori în istoria sa a pierdut poziția de lider în preferințele electoratului, spune sociologul Barbu Mateescu pentru Republica. Acum însă, sondajele de opinie îl creditează cu scoruri de sub sau ceva peste 30% - un prag psihologic în funcție de care mentalul colectiv e tentat să judece forța pe care o mai are astăzi cel mai influent partid al României postrevoluționare. 

L-am întrebat pe Barbu Mateescu unde crede se va situa PSD în funcție de acest prag. Spune că este dificil de estimat, întrucât lucrurile nu depind doar de prestația partidului condus de Liviu Dragnea. 

„Diferența dintre 29% și 30% pentru PSD poate să o facă mobilizarea unui partid mic, precum PMP. Dacă la turul al doilea al alegerilor prezidențiale un procent înseamnă 120.0000 de voturi, la alegerile europarlamentare, un procent înseamnă doar 55.000 de voturi și până și un partid mic poate să facă diferența”, a explicat sociologul.

Vizibilitatea referendumului este mai scăzută decât cea a alegerilor europene

Acesta estimează că prezența la vot nu va fi mai redusă decât cea de la precedentele alegeri europarlamentare, când s-au prezentat la urne 32,44% dintre alegătorii înscriși pe liste. „Este primul scrutin după doi ani și jumătate foarte încărcați din punct de vedere politic, care creează un interes atipic față de acest tip de alegeri, oamenii simt nevoie să voteze. Aș fi surprins ca prezența la vot să fie mai mică de 32,44%”, crede el. Organizarea în aceeași zi, pe 26 mai, a referendumului convocat de președintele Iohannis nu va reprezenta, continuă el, un impuls pentru o prezență mai crescută la alegeri. „Din câte știu, vizibilitatea referendumului este mai scăzută decât cea a alegerilor europene, lucru pe care cred că îl sesizați și dvs. din media, Foarte puțin se vorbește despre referendum. S-ar putea ca, din contră, alegerile europarlamentare să crească prezența la referendum”, crede Barbu Mateescu.

Însă strategia partidelor aflate la putere ar putea face ca prezența la referendum să scadă sub pragul necesar pentru validare. Astfel, la o prezență de 33% la alegerile europene, este suficient ca PSD și ALDE să își convingă o parte din alegători să nu voteze ca acesta să fie invalidat din lipsă de cvorum.

„PSD face greșeli asemănătoare cu cele făcute de Ponta în 2014. Când mărește intensitatea foarte mult, PSD își mobilizează, pe lângă propriul electorat, și oponenții”

Alegerile europarlamentare pot reprezenta începutul unei noi paradigme, crede Barbu Mateescu. Nu cu multă vreme în urmă, „fie că ningea, fie că ploua, PSD avea întâietate pe scena politică. PNL rămăsese slăbit după ruperea USL, USR era la început de drum. Guvernarea a schimbat foarte mult lucrurile, iar scena politică va fi cu totul altfel. PSD și PNL vor deveni practic egale, iar USR și PLUS vor deveni o forță extrem de relevantă”, crede Barbu Mateescu. În opinia sa, mitingurile PSD din Moldova, episodul Topoloveni, în care jandarmii i-au ridicat pe protestatarii anti-Dragnea cu duba, parola cerută de Poliție șoferilor care încercau să intre cu mașina în Târgoviște în timpul manifestărilor PSD reprezintă greșeli asemănătoare cu cele făcute de Victor Ponta la alegerile prezidențiale.

În 2014, în turul al doilea, Ponta a pierdut alegerile cu un număr mai mare de voturi nu doar decât cel obținut de Mircea Geoană în 2009, dar și decât numărul voturilor cu care Traian Băsescu a câștigat alegerile din 2004. „PSD face greșeli asemănătoare cu cele făcute de Ponta în 2014. Nu se poate spune că Ponta nu și-a mobilizat electoratul, și l-a mobilizat. Dar a mobilizat și electoratul opoziției. Când mărește intensitatea foarte mult, PSD își mobilizează, pe lângă propriul electorat, și oponenții”, este de părere sociologul.  

„Contează foarte mult cum se vor poziționa oamenii nemulțumiți din Moldova, acolo s-ar putea să se miște lucrurile”

Aproape nicio măsură negativă a PSD nu este sancționată de propriii alegători, iar motivele sunt destul de simple. „Este un electorat foarte etanșeizat, este deseori plasat în zone unde vocea opoziției e foarte slabă, e un electorat expus narațiunii partidului”, explică Barbu Mateescu. Există regiuni istorice, precum Moldova, în care PSD câștigă în mod tradițional alegerile, însă de această dată situația este puțin mai nuanțată pentru, mai ales în zonele urbane, au apărut o pătură în creștere de oameni nemulțumiți de direcția pe care a luat-o țara sub conducerea PSD. „Totul depinde de mobilizarea electoratului urban. Cred că unul din lucrurile care vor fi în opinia mea importante este ce se va întâmpla în Moldova, în zone unde există o foarte mare emoție. Contează foarte mult cum se vor poziționa oamenii nemulțumiți din Moldova, acolo s-ar putea să se miște lucrurile”, spune sociologul

La nivel personal, pentru Liviu Dragnea este crucială poziția pe care partidul o va ocupa în preferințele electoratului, indiferent de scor. „Dacă PSD se va plasa pe locul al doilea, Dragnea nu va ieși să dea declarații, îl va trimite, probabil, pe Codrin Ștefănescu, iar în PSD se vor ascuți cuțitele, va începe căutarea unei alte formule de conducere”, crede Barbu Mateescu. Un loc întâi la un scor slab nu îi va știrbi, cel mai probabil, autoritatea lui Dragnea în fața partidului, unde cu greu se găsește la acest moment un lider suficient de puternic ca să îl conteste. „Singurii doi politicieni puternici rămași în PSD sunt Lia Olguța Vasilescu și Marian Oprișan. Restul partidului e format din oameni lipsiți de putere, pentru că Dragnea a făcut un lucru foarte util pentru el, a eliminat oamenii care nu aveau nevoie de el pentru a fi validați”, spune sociologul.

„Limitarea naturală” de care se lovește Alianța 2020 USR-PLUS

În ceea ce privește celelalte partide acesta este de părere că PNL a luat avânt datorită folosirii lui Rareș Bogdan ca principal vector de imagine, în timp ce Alianța 2020 USR-PLUS a reușit să hiper-mobilizeze anumite grupuri sociale, însă se lovește de o „limitare naturală”: România nu are suficiente zone urbanizate și o clasă de mijloc suficient de numeroasă, precum Cehia de exemplu, care să îi permită să ajungă la un număr suficient de mare de alegători. În ceea ce privește Pro România și ALDE, aceste două formațiuni, crede sociologul, se luptă pentru un bazin electoral comun, format atât din cei nemulțumiți de președintele Klaus Iohannis, cât și de cei nemulțumiți de șeful PSD, Liviu Dragnea.

Specifică pentru această rundă de alegeri este mobilizarea bazată pe emoție pe care fiecare partid a reușit să o facă cu electoratul său.

„Sondajele realizate au scos la iveală că foarte mulți oameni au o opțiune de vot, sub 25% nu au opțiune de vot, ceea ce reprezintă un minim al ultimul deceniu”, arată Barbu Mateescu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Consecvent cu el insusi, Dl V. Nicolae vede dezastru de partea opozitiei, descurajand si inducand doar sentimente negative. Dezastrul va fi in tabara PSD-ALDE care de 2 ani is idau legi doar pentru ei.
    • Like 0
  • dan check icon
    Vorbarie si iar vorbarie.
    Treaba e simpla daca prezenta la vot este masiva PSD are sub 30% daca stam acasa ne vom uita cum ne rade in nas Dragnea la antena 3.
    • Like 1
  • Singurul punct tare al opoziției îl constitue sintagma conform căreia „alegerile europarlamentare ar putea schimba ierarhia pe scena politică românească”. Prezumția acestei sintagme o constitue cauționarea opoziției, prin legitimitatea obținută la europarlamentare, de a întreprinde acțiuni în sensul de a schimba rezultatul votului pentru alegeri legislative interne din decembrie 2016, prezumție periculoasă și fără legătură cu realitatea.
    Dacă opoziția pierde la scrutinul pentru europarlamentare, în aceeași logică, puterea obține legitimitatea de a conduce autoritar. Dacă mai adăugăm și un rezultat prost la referendum ( invalidare sau, mai ales, un majoritar NU ) atunci avem tablou complet al dezastrului provocat de opoziție prin inducerea unui scop fals al alegerilor europarlamentare și al referendumului. Cine va răspunde pentru acest dezastru și mai ales cum ?!? Vom asista la o reformare profundă a opoziției sau la o exacerbare a violențelor ?
    • Like 4
    • @ Voicu Nicolae
      Probabilitatea unui vot majoritar NU la referendum este atat de mica incat o putem considera nula. Dar probabilitatea invalidarii este considerabila.
      Schimbarea ierarhiei politice in cazul unei ingrangeri a PSD implica mai multe alte scenarii: revolta sau scindare in PSD, schimbarea relatiei cu ALDE. Si oricum ar produce o delegitimizare morala.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Cred că se vor întâmpla ambele lucruri -
      1) opoziția va primi un duș rece când v-a descoperi că rezultatul e bunicel dar nici pe departe cel scontat și asta pentru că politica se face prin vot, la urne, nu prin rețelele de socializare
      2) PSD-ul va incalca toate regulile jocului și în disperare de cauză vor da drumul tuturor inițiativelor care pot duce la intimidarea opozanților și alegătorilor acestora
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult