Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Țara în care pompierii intervin, iar șmecherii fac intervenții

Incendiu Ferma Dacilor

Foto - Inquam Photos/ Bogdan Buda

Tragedia de la pensiunea Ferma Dacilor nu face decât să reflecte că, în România, corupția a revenit la nivelul din perioada în care era prim-ministru Adrian Năstase.

La fel ca în cazul exploziei de la stația GPL de la Crevedia, care funcționa fără autorizație de mai bine de trei ani, fără ca nimeni să o verifice, pensiunea din Tohani, care a fost mistuită de incendiu și al cărei patron avea relații privilegiate cu autoritățile din Prahova, nu avea nicio problemă să facă profit fără să respecte regulile cele mai simple pentru a-și proteja clienții, după cum indică și Sabina Fati în Deutsche Welle.

Tot ea spune că procurorii anticorupție nu mai dau importanță peștilor mari, așa că s-a reluat tradiționala colaborare dintre autorități și oameni de afaceri, dintre politicieni și investitori locali sau naționali cu profitul tuturor părților și în dezavantajul cetățeanului obișnuit, care este victima permanentă a acestui joc cinic. Iar cel mai clar exemplu este declarația șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care spunea după explozia de la Crevedia din 26 august că după ce pompierii merg în control la diverse unități, cărora le dau amenzi sau le întrerup activitatea din cauza neregulilor, încep „telefoanele şi intervenţiile”.

Suntem țara fără autorizație la incendiu și în care telefoanele şi intervenţiile rezolvă treaba „șmecherilor”, nu îndreptarea neregulilor. Vom avea o țară din care românii nu vor mai pleca definitiv pentru a trăi civilizat abia atunci când vom înțelege cât de importantă este disciplina de a respecta regulile și principiile care stau la baza unei societăți democratice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mhm check icon
    Nu uitati de restaurantul Beirut din Constanta. Acolo s-au ales macar cu închisoare.
    • Like 0
  • Ana Gia Ana Gia check icon
    Suntem o tara de delasatori…lasa ca e bine is asa! Nimeni nu se plange unde trebuie dar toti ne plangem pe la vecini, pe retelele de socializare samd Incepand de la chestiile mici pana la chestii importante care ne pun viata in pericol nu ne plangem cui trebuie.
    • Like 0
    • @ Ana Gia
      Mhai Nai check icon
      Nici nu stiu daca exista acel "cui trebuie". Poate daca s-ar plange 1M simultan....
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult