Foto - Inquam Photos/ Bogdan Buda
Tragedia de la pensiunea Ferma Dacilor nu face decât să reflecte că, în România, corupția a revenit la nivelul din perioada în care era prim-ministru Adrian Năstase.
La fel ca în cazul exploziei de la stația GPL de la Crevedia, care funcționa fără autorizație de mai bine de trei ani, fără ca nimeni să o verifice, pensiunea din Tohani, care a fost mistuită de incendiu și al cărei patron avea relații privilegiate cu autoritățile din Prahova, nu avea nicio problemă să facă profit fără să respecte regulile cele mai simple pentru a-și proteja clienții, după cum indică și Sabina Fati în Deutsche Welle.
Tot ea spune că procurorii anticorupție nu mai dau importanță peștilor mari, așa că s-a reluat tradiționala colaborare dintre autorități și oameni de afaceri, dintre politicieni și investitori locali sau naționali cu profitul tuturor părților și în dezavantajul cetățeanului obișnuit, care este victima permanentă a acestui joc cinic. Iar cel mai clar exemplu este declarația șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care spunea după explozia de la Crevedia din 26 august că după ce pompierii merg în control la diverse unități, cărora le dau amenzi sau le întrerup activitatea din cauza neregulilor, încep „telefoanele şi intervenţiile”.
Suntem țara fără autorizație la incendiu și în care telefoanele şi intervenţiile rezolvă treaba „șmecherilor”, nu îndreptarea neregulilor. Vom avea o țară din care românii nu vor mai pleca definitiv pentru a trăi civilizat abia atunci când vom înțelege cât de importantă este disciplina de a respecta regulile și principiile care stau la baza unei societăți democratice.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.