Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum se toarnă venin în români: un mic exemplu de fake news întru învrăjbirea populației

Bărbat citind pe telefon

Foto: Guliver Getty Images

Azi m-am împiedicat pe Facebook de un link pe care l-aș fi ignorat dacă nu ar fi fost share-uit de un foarte bun prieten-un om în care am încredere maximă. Titlul așa zisului articol este "Vreți autostrăzi și spitale? Atunci tăiati ajutoarele sociale pentru putori! Distribuie dacă ești de acord", iar poza atașată este una cu oameni săraci de etnie rromă.

Linkul peste care am dat duce către site-ul "RomaniaStar(.)ro", care a preluat, pe 28 noiembrie 2017, un articol publicat la mijlocul anului 2016 pe argesplus.ro. 

Am făcut efortul să citesc textul așa-zisului articol și pot concluziona că arată ca o tipică manipulare care intenționează să genereze/alimenteze ura rasială și să întărâte diviziuni deja existente în societatea românească. Este același tipar pe care l-a identificat FBI-ul în acțiunile de manipulare și propagandă ale Rusiei în SUA. Așa zisul articol amestecă niște frânturi (urme) de adevăr cu false stereotipuri, cazuri izolate și instigări foarte puțin voalate la ură.

Textul începe puternic cu "Recunosc, îi detest pe toți aceia care își beau ajutoarele sociale..." și susține că "aproximativ jumătate din bugetul consolidat al statului, echivalentul a 16% din PIB, se duce către asistență socială". 

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, România a cheltuit, pe protecție socială, în anul 2015, în jur de 103 de miliarde de lei, adică 14,6% din PIB. Ceea ce textul manipulator uită să spună este că marea majoritate a sumei vehiculate este constituită din pensiile de stat, alocațiile pentru creșterea copilului, ajutoare de șomaj, indemnizații pentru concediul de creștere a copiilor etc.- toate fiind absolut firești într-o societate minim-civilizată. Un alt lucru pe care textul uită să îl menționeze este că România este printre țările UE care cheltuie cel mai puțin, raportat la PIB, pe protecția socială: datele Eurostat arată că România aloca în 2014 14,8% din PIB protecției sociale, jumătate din media în UE, care a fost de 28,7%. Franța a alocat chiar 34,3% din PIB protecției sociale, iar Danemarca 32,9%.

Și ca să îi calmez pe cei care vor sări ca arși pentru că sunt abuzuri în sistem, sunt primul care să spun că orice abuz trebuie tratat ca atare-fie o excepție, fie un viciu sistemic. Dar îmi este greu să cred că cei 14,6 % din PIB sunt fraudați masiv. Repet, suma acoperă servicii absolut firești într-o societate civilizată.

Textul se încheie cu două evidente manipulări. Prima: "Dacă vrem autostrăzi și spitale mai de Doamne-ajută, e necesar că aceste cheltuieli cu protecția socială să scadă mult sub 16% din PIB".

Citatul de mai sus nu are nici un sens logic. Scăderea cheltuielilor sociale "mult sub 16% din PIB" ar însemna tăieri mari de pensii, alocații pentru copii și indemnizații de creștere a copilului. Cel mai probabil, cei care au propagat prin "like" și "share" articolul nu ar susține astfel de măsuri. 

A două manipulare evidentă instigă la ură rasială apelând la un stereotip: "românii care muncesc și plătesc (...) impozitele, nu [vor] să-[o] țină pe (...) Mercedesa într-un cătun de țigani, pirandă care fată puradei pe bandă rulantă! Puradei crescuți, hai să fim serioși, tot pe banii proștilor care își plătesc taxele." 

Acest citat este plin de manipulări care instigă la ură rasială și dezumanizează cetățeni a căror singură așa zisă vina este ca au altă etnie decât cea română. Cu siguranță, autorul textului ar spune despre o cetățeană de etnie română că "dă naștere" unui copil și nu că îl "fată" precum un animal. Asimilarea rromilor (sau oricărui grup) cu animalele este o tehnică de manipulare, dezumanizare și instigare la ură veche de secole.

Să revin la ceea ce m-a făcut să scriu acest articol. Persoana care a share-uit pe Facebook articolul manipulator nu este proastă și nu este needucată (am fost colegi de facultate). Mai mult, nu este un caz izolat - personal am observat nenumărate "like-uri" și "share-uri" la conținut din surse dubioase și care "miros" a manipulare din partea unor oameni care măcar au terminat o facultate.

Fără să conștientizeze, acești oameni de bună credința, cu educație și pe care nu îi suspectez de prostie devin "fraierii convenabili" într-un război informațional.

Cel mai probabil, fiecare crede ca face un bine societății căreia îi aparține prin a da "like" și "share" la "arme informaționale" care, prin manipulare, reușesc să atingă scopul adversarului care își dorește să creeze diviziune și zâzanie în societatea țintă.

Ca notă personală, ironia a făcut să analizez textul manipulator despre care am vorbit în timp ce în fundal cântă melodia "The final solution" de la Sabaton-un cântec despre cum propaganda nazistă bazată pe dezumanizare și instigarea la ură rasială a dus la ororile Holocaustului: "Wicked propaganda, turning neighbors into foes" - "Propaganda mârșavă, transformând vecini în dușmani"

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu vă contrazic, dar share-ul ăsta de care pomeniți, are defapt alt scop. Acela de a atrage atenția că se irosesc bani pe ajutoare nemeritate, că sistemul nefuncțional de acodare a acestor ajutoare produce situații aberante, in care cei asistați nici nu nai vor să iasă din situația in care se află.
  Colegul de facultate care dă share stie că peste două săptămâni cei ce au citit postarea își vor aminti de statul degeaba pE ajutoare sociale, nicidecum de procente din PIB.
  • Like 1
 • pentru a otrăvi o naţiune, otrăveşte-i poveştile. O naţiune demoralizată îşi spune poveşti demoralizate sieşi. - Ben Okri
  • Like 0
 • Punctul de vedere al Dlui Nicolae Naumoff este scris cu comentarii de ordin politic și statistic :
  Politic deoarece din punct de vedere a corectitudinii politice nu se poate afirma că țiganii sunt o categorie socială care ocolesc munca și care practică furtul din avutul personal și cel obștesc,și că nu plătesc impozite și taxe, și mai ales că ne terfelesc imaginea de români în străinătate...!!! Și eu cred la fel că legiuitorii români sunt totalmente incompetenți în a legui derapajele sociale !!!
  La fel cum,din punct de vedere statistic,așa este,,...procentul de 14,3 % ,comparativ cu alte state,pare rezonabil...Dacă aș avea timp(lucrez în mediu concurențial , și nu la stat) aș verifica veridicitatea pe procente a aceluiprocent global de 14,3 %...Sub rezerva că nu am contolat cifrele din articolul inițial , de prin 2015,care trebuie să fi lucrat cu date din 2013-2014,date ce ar trebui reactualizate , aș vorbi totuși de percepția acordării ajutoarelor sociale unor oameni apți de muncă sau despre acordarea de pensii pe bază medicală unei largi categorii sociale ! La un moment dat se dădea în presă un exemplu al pensionarilor din jud.Bihor unde tot al 3-lea pensionat era pe bază medicală înainte de vârsta de pensionare.. Tot percepția ,bat-o vina,deoarece pensiile de incapacitate de muncă medicale ,dar mai ales pensiile speciale ale parlamentarilor și altor alesi,,ce nici pe departe nu au la bază principiul contributivității dau motive temeinice de a regândi niște precepte umanitare,deturnate de la bunul simț legislației popoarelor popoarelor luate ca exemplu : Franța,Danemarca,Germania, etc...
  • Like 2
 • Ma bucur sa intalnesc un om care mai si citeste o informatie si nu trage concluzii pana nu citeste ori se informeaza asupra subiectului in cauza.. Din pacate majoritatea da forward ori share informatiilor necititite dar bine amprentate cu impresii personale.
  • Like 0
 • Multi dintre ajutatii social sunt votantii captivi ai clasei politice care ne conduce de 29 de ani.Venitul minim garantat asigura perpetuarea actualei clase politice la guvernare.Ne place? Atunci sa fie asa..
  • Like 2
 • Un exemplu bun care ar trebui sa ne dea de gandit si mai ales sa ne faca sa gandim cu capul nostru ce citim/auzim. Si asta e valabil in orice directie (stanga sau dreapta).
  • Like 2
 • Nu poti generaliza ..nu toti cei care primesc ajutoare sunt apti de munca si refuza ..dar sunt si multi care nu vor si lor le-ar trebui sistat ajutorul ...nu cred ca Romania nu poate construi poduri si autostrazi din aceasta cauza ..sunt multi alti infractori care fura de la oameni ,se numesc primari ,consilieri ,deputati,parlamentari ,baroni ..referindu-ma la cei care isi folosesc influenta in scopuri murdare sau chiar fura fara rusin prin diverse modalitati banii colectati de stat
  • Like 3
 • nicu check icon
  1. Internetul este o piata de idei libera. Cu acest articol tu incerci, practic, sa-ti manipulezi cititorii argumentand ca acesta e prea liber si ar trebui reglementat, cenzurat, pentru a ne proteja de idei periculoase. Realizezi asta, nu? Esti gand la gand cu Gabi Firea.

  2. Cei care dau munitie propagandei rusesti sunt toti aceia care refuza sau cenzureaza subiectele reale dar incomode, ca cel de mai sus, in mass-media din UE si SUA. Aceste probleme nu dispar, ele sunt preluate de catre rusi (nestressati cu corectitudinea politica si alte neo-marxisme) si folosite ca proba de adevar pt. multe alte neadevaruri.

  3. Cine spune ca facebook este o sursa de informatii pe care te poti baza? Daca iti este lene sa cauti informatii si le vrei mura-n gura din feed mai inghiti si cate o porcarie. Cand vad un articol din asta, stiu, fara sa-l citesc, despre ce e si ce vrea. Nu suntem copii, de ce insisti sa fim cocolositi? Nu vrei facebook, il inchizi.

  4. Tot cautand "fake news" pe la trolli rusi uiti ca prestigioasa retea CNN este campioana "fake news" in US. Ei spun ca e comentariu politic. Nu, este doar propaganda pentru "lefties". Alaturi de MSNBC si alte surse de incredere pun presiune pe google si facebook sa cenzureze jurnalismul independent pentru ca pierd audiente in fiecare zi.

  5. Asa-zisa protectie sociala nu face decat sa transfere cu forta resurse materiale de la cei care muncesc si platesc bani la "infometatul" buget de stat catre cei care au mereu un pretext sa nu contribuie ci doar sa primeasca. Statul iti ia 25% din venituri pt asigurari sociale si nu exista transparenta pentru destinatia acestor bani. Multora nu le convine. E o virtute sa ajuti nevoiasii dar nu din portofelul altuia.

  6. Ai statistici despre procentul de etnici rromi care beneficiaza de bani nemunciti fata de alte etnii, unguri, romani? Oare face INS-ul? Sau e haram sa vorbim despre etnii in UE-ul politically corect? Este posibil, prin urmare, ca poza cu tiganu' sa fie bine aleasa pt. acest subiect. O fi asistat social, ai verificat?
  • Like 11
  • @ nicu
   Vaaai, vă iubesc domnule Nicu! Și subscriu!
   • Like 0
 • check icon
  Este oribil să-i bagi pe toți la ”cazan”. Însă prezența unor ”doamne de etnie romă” la primării, făcându-și vânt cu 3-4 bancnote de 100 de Euro, în timp ce-și așteptau rândul la încasarea ”socialului”, nu trebuie să ne ducă la extreme. peste tot sunt oameni onorabili care au nevoie de sprijinul comunității și al statului, iar aceștia nu trebui sub nicio formă băgați în oala cu ”puturoși”. În niciun caz. Făcătorii unor astfel de îndemnuri trebuie ignorați după modelul roman sau de ce nu, băgați la ”gros”.
  • Like 0
  • @
   Cum adică ? Cei care nu muncesc dar jonglează cu sute de Euro la vedere și mai primesc și ajutor social nu se încadrează nici măcar la puturoși ? Dar la profitori ? În orice caz, la beneficiari justificați nu se încadrează ! Și populația asta se înmulțește precum musulmanii, deci șansa ca această problemă să scadă este tot mai mică ! Dar statul ăsta generos pe munca celor care muncesc (inclusiv rromi/țigani, în mică parte) nu are idei în sensul educării acestei populații spre igienă, spre școală, spre un statut social bazat pe calități dovedite în societate ? Statul nu are grijă nici măcar pentru școlarizarea efectivă a celor din grupa de vârstă de 5 - 16 ani (care, ”întâmplător” furnizează grosul cazurilor de mame-copil la vârstele respective) ?
   • Like 0
 • FILPET check icon
  Piata fake news exista si se dezvolta continuu. Noile tehnologii, asa zisa democratizare a accesului la informatie, continua “lenevire” a creierelor care nu mai sunt obligate sa gandeasca in timp real si sa furnizeze solutii de supravietuire in fata pericolelor de tot felul, toate acestea- si multe altele- “favorizeaza” vulnerabilitatea corpului social la “realitatea alternativa”. Si aici de fapt gasesc eu adevarata problema, piata fake news are din ce in ce mai multi consumatori potentiali iar acestia creeaza, prin simpla lor existenta, un fel de fereastra de oportunitate, un fel de “cerere” pe care rechinii manipularii nu o pot ignora. Si, de aici, fandaxia-i gata ;o).
  Sau, ca sa il citez pe Casanova, este un fel de obligatie a celui mai informat / mai inteligent sa profite de acest avantaj in fata ignorantilor. Nu transpare de aici prea multa eleganta dar cui ii mai pasa de asa ceva?!
  Perspectiva este sumbra, din ce in ce mai putini semeni ajung la respectabilul nivel intelectual al celui care stie- ca- nu- stie.
  Si, de altfel, oricare dintre noi isi are propriul nivel de rezistenta la minciuna sistematica. Desigur analiza critica (dubito ergo sum), utilizarea surselor de informare credibile si variate, recursul la istorie etc. vor fi de folos insa ce te faci daca valul de minciuna vine mai inalt decat barajul tau de ratiune si de bun simt?! Atunci cand loveste tzunami-ul dezinformarii, mai poti fi sigur ca-i vei tine piept? Ca macar vei sti ce te-a lovit, ca sa poti declansa mecanismele de protectie?
  Prin invataturile sale, Luther ii trimitea pe credinciosi le scoala. Acesta le cerea oamenilor sa invete carte, sa talmaceasca de unii singuri scripturile si sa-si gaseasca, astfel, mantuirea. Imi pare mie sau Luther ii invata pe oameni cum sa se apere de fake news-urile bisericii catolice din acele vremuri?!
  Iata ca nimic nu este nou sub soare!
  Este adevarat ca nu te poti opune la infinit unei agresiuni infinite, dar legile conservarii energiei ne spun ca astfel de atac nici nu este posibil! Ii costa multe resurse pe cei care creaza si distribui fake news. Este vorba despre bani, despre timp, despre intretinerea hardware-ului dar si despre mentinerea / dezvoltarea retelelor umane de creatori si postaci. Zvonerul si Raspandacul ( curtoasy to Divertis) nu lucreaza pe gratis!
  La asa investitie de resurse in piata realitatilor alternative, putem sa ne imaginam ca si asteptarile “investitorilor” sunt pe masura. Si chiar aici putem identifica un punct slab al Goliatului informational, nerabdarea obtinerii efectului scontat. Nu vor obtine, in mod sistematic, o rata a “profitului”, “pelicanii” tinta nu vor inghiti cu entuziasmul anticipat “ciosvartele” de informatie trunchiata si trucata, atunci vor ezita sa mai aloca alte resurse in acelasi scop! Desigur, vor incerca sa puna la punct metode de manipulare si mai sofisticate, si mai persuasive, dar macar asa am putea marca o batalie castigata. O victorie de etapa.
  NB: Un bemol necesar totusi, despre castigarea razboiului ar fi inutil sa vorbim!
  Trei metode sinergice, trei reguli de bun simt pe care eu mi-am propus sa le aplic informatiei brute de pe “piata”:
  - verifica informatia din surse multiple, independente si credibile;
  - nu da mai departe, i.e. nu raspandi, pana cand stii sigur ca ceea ce dai nu este “infectat”;
  - asteapta-te mai degraba sa fii dezinformat decat corect informat.
  NB: Asta este, paranoia in limite ne-patologice poate ajuta corectei informari!
  • Like 5
  • @ FILPET
   Dorinta sau obligatia de a fi bine si corect informat, impune un consum (cantitate) de timp tot mai mare. Perceptia mea, posibil subiectiva este ca "navigarea" pe linie corecta, impartiala devine tot mai dificila.
   • Like 2
  • @ Schiau Cornel
   FILPET check icon
   Asa este, Cornel are dreptate.
   Dar chiar si asa fiind, nu ne putem lasa intoxicati, mancurtizati, umiliti doar fiindca lupta pare pierduta. Poate doar pare, dar nu este...
   Rezistenta prin gandire este obligatia oricarei fiinte umane care se respecta. Suntem trestii, ne indoim trupurile firave sub suflarea vantului potrivnic dar- vorba filozofului (Blaise Pascal)- suntem trestii GANDITOARE.
   La urma urmei, este o chestiune de igiena mentala sa te opui celor care mistifica adevarul tocmai fiindca gandirea / ratiunea ne-au fost date pentru a putea noi sa cautam, si sa gasim pana la sfarsitul veacurilor, ADEVARUL.
   • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult