Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum servește un handicapat locomotor

În urma articolului despre înfrângerea echipei de tenis feminin a României în întâlnirea cu Germania, văd reacții care se leagă exclusiv de propoziția „a servit ca o handicapată locomotor” cu privire la ratarea victoriei de către Monica Niculescu în confruntarea cu Andrea Petkovic, de la două mingi de meci consecutive.

Deslușesc trei tipuri de atitudine:

1. Activiști ai „corectitudinii politice”, care țipă că aș fi jignit astfel jucătoarele de tenis și pe oamenii cu dizabilități din întreaga lume.

2. Inși ținuți în viață de ura la adresa subsemnatului, care au mai prins o ocazie să mă înjure.

3. Persoane sincer îndurerate de ce-am scris.

Primele două categorii le consider intratabile. Răspund celei de-a treia.

Cuvântul handicapat sună disprețuitor doar pentru cei care nu știu exact ce înseamnă: ființă umană dezavantajată din start, din cauze independente de voința ei. E un rău care apasă asupra cuiva, nu o insultă. Am compătimit cu Monica Niculescu spunând asta, nici gând s-o jignesc.

Singura întrebare de bun-simț care mi s-ar fi putut pune era: de unde știu cum servește un handicapat locomotor?

Răspuns: pentru că sunt eu însumi un handicapat locomotor care joacă tenis.

Am ambii genunchi aproape distruși de artroza degenerativă. Merg cu dificultate, în special când e frig. Ca să pot juca, îmi pun orteze plasto-metalice masive pe ambele picioare, ceea ce le transformă într-un soi de butuci.

Din pricina asta, nu pot să îndoi genunchii la serviciu, mișcare foarte importantă pentru această lovitură. Prin urmare, servesc chinuit, forțând din braț și din rotația umerilor – aș fi putut să spun că Monica Niculescu a servit de două ori ca mine.

Apoi mă deplasez pe teren cam ca un pinguin grăbit. După un sfert de oră de joc, durerile se atenuează.

Totuși, tovarășii mei de concursuri pentru seniori zic că alerg mai bine decât merg.

Să mă operez înseamnă un an pe tușă, ceea ce, la vârsta mea, e sfârșitul. Așa că voi continua să joc până mă rup de tot.

În mai, la a doua ediție a Turneului FRT-ITF Bucharest Open Wheelchair Tennis, mă voi duce să schimb mingi cu jucătorii în scaun rulant.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De cate ori l-ati auzit spunand pe ctp, dupa servirea unui as de catre un jucator sau jucatoare, ca a servit ca un handicapat locomotor sau ca o handicapata locomotor?
  • Like 0
 • Eu consider că fac parte din a treia categorie, deci vă mulțumesc pentru lămuriri. Pentru mine au fost de folos.
  • Like 0
 • :)) Eu cred ca ,atata timp cat cei de la 2. depasesc la numar pe oricare ceilalti , trebuie sa stati linistit. Indiferenta este, cred, cea mai usturatoare. Dar ,intelesul expresiei in discutie, de servire "ca o handicapata motor ", este asa cum l-ati dorit a fi ,doar in randul membrilor Academiei. Ceilalti 98% au intiparita in minte imaginea ofensatoare a expresiei ...si trebuie sa recunoastem ca nu este cea mai fericita formulare.Un scriitor bun ,sigur gaseste inlocuitorul adecvat , formula care gadila cel mai placut ( chiar si in duritatea ei) , mintea cititorului. Dar omul este supus greselii.Important este sa (re)cunoasca. ;) P.S. Oasele s-au stricat de la prea mult tutun.
  • Like 0
 • Felicitari!!!!!!!!!
  • Like 0
 • Este ultimul meu comentariu pe aceata platforma "democratica" care respinge orice comentariu cu alura critica la adresa lui guru CTP!Mi-ati respins 2 comentarii in care nu injuram sau calomniam ,dar aveam opinii diferite de CTP si oarece ironii! Ma dezabonez si scot din bookmarks acest portal,dar plec cu o impresie deplorabila fata de "calitatea" clamata de dvs. la lansare!
  • Like 0
 • ...dacă utilizai termenul: ' a servit ca o persoana cu dizabilitati', cam ce ar fi spus paznicii?
  Oricum, reluare temei ca un răspuns la replica, nu cred ca a fost/este o idee buna!
  Ma întreb: de câte ori te-ai întrebat de ce te urăște lumea?
  Cred ca niciodată!
  • Like 0
 • check icon
  Foarte multă lume needucată confundă constatarea cu insulta.
  • Like 4
 • Nu cred că era nevoie de explicații. O critică dură este mai folositoare decât una "politically correct", moale si insipidă. Critica dură îți rămâne în minte.
  • Like 4
 • Într-un fel sau altul, handicapați suntem cu toții. Ce nu pricep eu este de ce s-ar rupe cineva de tot. Ar trebui să i se rupă și să facă operație.
  • Like 0
  • @ Dana Punct
   check icon
   @Dana Punct,nu pricepi(nu este o rușine) fiindcă n-ai avut niciodată în viață o pasiune adevărată,pt. care să dai orice din tine,să trăiești permanent emoțiile acelei pasiuni ca la începuturile ei.Puțini oameni au șansa de a avea pasiuni „sfâșietoare„ , care să le consume energia dar în același timp să le „completeze„ cu noi energii uriașe trupul și mintea, e greu de explicat pt. un om mic.Operația nu l-ar ajuta cu nimic esențial ci doar s-ar așeza mai comod la birou sau în mașină,dar l-ar scoate de pe terenurile de tenis(loc în care chiar „trăiește„ acest om ambițios) definitiv ca jucător,adică s-ar simți mai bătrân cu 15 ani,inutil fizic adică, incapabil să mai „respire„ una din pasiunile vieții lui,punct.
   • Like 2
  • @ Dana Punct
   @radu

   Când fuma și avea nu știu câte kg nu îl mistuia pasiunea pentru tenis, ci aia principală, scrisul. Care îl mistuie și acum. Povestea tenisului e a morilor de vânt. Nimeni nu poate să învingă timpul. Sau. ..da. Depinde de natura pasiunii.
   În privința trairilor mele. ..abtine-te.
   • Like 0
  • @
   Da...din pacate din ce in ce mai multi oameni traiesc fara nicio pasiune o viata intreaga. Si preocuparile au disparut din randul tinerilor...este pur si simplu ingrozitor spre ce merge omenirea. Putini fericiti ai sortii.
   • Like 0
 • din prea multa iubire pentru acest sport si prea mult respect pentru cei cel practica,ati trecut in extrema ,din dorinta de a indrepta ,de a explica ,folositi expresiile' tari'pentru a trezi.Mi se intampla des cu fi-miu.Nu are efectul scontat,nu trezeste,nu indreapta,doar doare,cum cred ca a durut-o si pe Monica comentariul d.vstra.desi,poate l-a inteles.
  • Like 0

Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult