Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum trăiește un francez protestele violente ale „vestelor galbene”: „E înfricoșător să vezi cum sunt jefuite magazinele de unde îți faci cumpărăturile zilnic”

Vestele galbene - 8 decembrie

Foto: Guliver/Getty Images

Peste 1.400 de oameni au fost arestați, iar 126 au fost răniți sâmbătă, în Franța, în timpul unei noi runde de proteste violente ale „vestelor galbene”. Imaginile transmise din Paris au arătat un oraș sub asediu, cu blindate pe străzi, mașini incendiate și magazine sparte. 36 de stații de metrou au fost închise, iar forțele de ordine le-au spus locuitorilor din zonele centrale să stea în case, cu geamurile închise și cu jaluzelele trase.

Cu o lungă cultură a protestelor în spate, francezii sunt obișnuiți să-și ceară drepturile în stradă sau să-și vadă concetățenii cerându-și drepturile în stradă. Însă manifestațiile violente ale „vestelor galbene” sunt complet diferite de demonstrațiile franceze ale ultimelor decenii, explică pentru Republica.ro Antoine Haguenauer (foto), un consultant în vârstă de 32 de ani care trăiește la Paris, la 15 minute de Arcul de Triumf. 


„Este pentru prima oară în ultimele decenii când violențele au loc pentru mai multe zile în Paris și peste tot în Paris, în locuri aleatorii”

Deosebirile țin, în opinia lui, de felul în care a început mișcarea, de intensitatea violențelor, dar și de locul de desfășurare a acestora. „Protestul este spontan, încă dezorganizat. Oamenii fac planuri pe Facebook, dar nimeni nu își asumă nicio responsabilitate. De obicei, în Franța, demonstrațiile sunt organizate și conduse de diverse grupuri - sindicate, partide politice, ONG-uri. „Vestele galbene” sunt doar o mulțime de oameni. Oricine încearcă să își asume responsabilitatea este amenințat cu moartea de către ceilalți și renunță rapid”, spune el. Cea mai evidentă diferență este legată de intensitate. „În Franța, demonstrațiile sunt bine organizate, cu foarte puțină violență. Cea mai proeminentă diferență o reprezintă așadar nivelul violențelor, nemaiîntâlnit din 1968”, crede acesta. 

„Deși au existat revolte violente în anul 2005, acestea au fost localizate în special în suburbii și foarte puțin și pentru scurtă vreme în Paris. Însă este pentru prima oară în ultimele decenii când violențele au loc pentru mai multe zile în Paris și peste tot în Paris, în locuri aleatorii”, continuă Antoine Haguenauer. 

„Străzile au fost acaparate în ultimele două săptămâni de câteva mii de oameni violenți”

Protestul „vestelor galbene” a început odată cu anunțarea unei creșteri a prețului combustibilului, generate de taxarea suplimentară a carburantului. Iar nemulțumirea oamenilor este una legitimă, crede Antoine Haguenauer. „Am considerat protestele inițiale legitime. Singurul răspuns pe care guvernele din ultimii 35 de ani l-au avut a fost să pună mai multe taxe, fără să aibă un plan legat de societatea în care trăim. Ultimii cinci ani cu Hollande au fost cei mai răi din acest punct de vedere. Greșeala actualului guvern a fost să încerce să taxeze chiar și mai mult ceea ce permite libertatea de mișcare. Nu cei mai săraci protestează, ci cei din pătura joasă a clasei de mijloc, care plătesc taxe, primesc puține beneficii sociale, în timp ce serviciile guvernamentale sunt pentru ei îndepărtate și ineficiente.

Cu toate acestea, nu mai sunt ei cei care demonstrează acum. Străzile au fost acaparate în ultimele două săptămâni de câteva mii de oameni violenți - anarhiști, extremiști de dreapta sau de stânga, câțiva care vor să provoace distrugere. Nu e o mișcare structurată, așa că oricine poate să spună orice. Cei care iau cuvântul cer orice, de la demisia, la uciderea lui Macron și instalarea unui guvern militar. Cu asta, în mod evident, nu pot fi de acord”, spune el.

Sâmbătă, înainte de izbucnirea violențelor, Parisul a avut un aer straniu. Strada pe care Antoine Haguenauer locuiește este plină de magazine, iar în această perioadă a anului este animată de oamenii veniți să facă cumpărături de sărbători. Majoritatea magazinelor au avut obloanele trase, iar mașinile rezidenților au fost parcate în altă parte, de teamă să nu fie incendiate.

„Fratele meu a văzut un magazin de pantofi complet gol”

„Părinții și bunicii mei au stat în casă toată ziua, Bunicii mei stau lângă Republique, iar poliția le-a spus să stea în casă cu jaluzelele trase. În jurul orei 12:00, fratele mei a fost pe Champs-Elysees și mi-a spus că jaful a început: a văzut un magazin de pantofi complet gol”, povestește Antoine Haguenauer. În jurul orei 5 pm, o mulțime de protestatari violenți au venit în zona în care locuiește el și s-au auzit explozii, probabil de la gazele lacrimogene, trase de forțele de ordine. „E înfricoșător să vezi cum sunt jefuite magazinele de unde îți faci cumpărăturile zilnic”, explică parizianul.

Pentru a apăra interesele oamenilor mișcarea „vestelor galbene are nevoie de structură, care să îi permită să organizeze manifestații pașnice și să poarte negocieri, și trebuie să se disocieze de cei care comit jafuri și agresiuni. „Cheia este să îi separi pe cei violenți de demonstranți. Președintele Macron urmează să se adreseze națiunii în câteva zile. Foarte multe depind de ceea ce va spune el”, crede Antoine Haguenauer.

Preşedintele francez Emmanuel Macron va face ''anunţuri importante'' la începutul săptămânii următoare, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux. „Soluţiile pe care trebuie să le găsim trebuie să ţină cont de realitatea fiecărui individ. Aceasta să fie aproape pe măsură”, a declarat acesta, potrivit Agerpres.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Poate singurul lucru pozitiv al Romaniei este tocmai disponibilitatea ei redusa pentru o noi aventuri revolutionare. In lipsa de altceva, pana si stabilitatea e un atu. Dar probabil ca se poate schimba si asta. Cand e sa se aleaga praful, nu putem lipsi de la petrecere.
    Cu Franta e de mirare ca din 68' pana azi nu a mai facut nici macar o nazbatie d-asta. De regula isi dadea cu stangul in dreptul cel putin odata la 20-30 de ani.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    A percutat si la Guvern? Ai vazut Viorico ce patesc in Franta sau Belgia politicienii care calca pe bec? Cica in Belgia s-a dizolvat parlamentul de frica. Ar fi bine sa-si faca si politicienii nostri un obicei din a-si da demisia atunci cand o iau razna.
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult