Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum va arăta moscheea care va fi construită în București

Ridicarea unei moschei cu o capacitate de 1.500 de persoane va fi demarată în acest an în București, potrivit Fundației Dyanet

Complexul din jurul moscheii va cuprinde, printre altele, o sală multifuncțională, o bibliotecă, o casă de oaspeți și un centru sportiv.

Muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al musulmanilor, declara în iunie 2015 că în București va fi construită cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană. Edificiul se va întinde pe o suprafaţă de 11.000 metri pătraţi. Terenul se află în zona Romexpo și a fost dat de statul român în luna mai 2015, printr-o Hotărâre de Guvern, Muftiatului Cultural Musulman din România.

„Vom construi cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană. Faptul că terenul ne-a fost atribuit nouă, comunităţii musulmane, de către Guvern, vorbeşte de la sine despre respectul şi înţelegerea etnică din România“, spunea în iunie 2015 muftiul Iusuf Murat, citat de Adevărul.ro

Pe site-ul Fundației Dyanet au fost publicate la începutul acestui an mai multe imagini cu noua moschee:

 




În București au avut loc mai multe proteste față de construirea moscheii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In România trăiesc 67300-70.000 musulmani din totalul de aproape 19 milioane cetăţeni romani. 99% dintre cei 67.300-70.000, adică 66.627-69.300 trăiesc în Dobrogea şi care nu vor beneficia in mod curent de serviciile religioase din enorma moscheie; restul de 1% trăiesc in Bucureşti, Brăila, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu, Olteniţa, Turnu Severin etc. În Bucureşti sunt stabiliţi în jur de 9.000-10.000 de musulmani.
    De ce nu se ţine cont de locaţia cea mai densă de musulmani dacă se doreşte să servească populaţiei musulmane? Ori se crede că ortodoşii se vor converti la islam... Mi se pare o impietate la adresa ortodocsilor să se construiască o enormitate de moscheie in Bucureşti, mai ales că aici nu are cine să intre.

    '' În România funcţionează 70 obşti musulmane, cele mai multe dintre ele (63) în judeţul Constanţa, unde practic, fiecare aşezare are locuitori turci, tătari sau ţigani de religie islamică. Aici, în regiunea Dobrogei, trăieşte de altfel 99% din populaţia musulmană din ţara noastră, în număr de circa 67.300 persoane: 85% în Constanţa, 12% în Tulcea. Restul de 1% sunt în Bucureşti, Brăila, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu, Olteniţa, Turnu Severin etc.
    Câte moschei sunt în România. 35 de imami slujesc în lăcaşurile de cult musulmane În România există 77 lăcaşuri de cult musulmane, unde slujesc 35 imami (preoţi musulmani). Acesta este numărul oficial de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Printre acestea figurează monumente istorice, cum ar fi: Moscheea Carol I şi geamia Hunchiar din Constanţa, geamia Esmahan Sultan din Mangalia (cea mai veche din ţara noastră, construită în anul 1525), geamiile din Medgidia, Hârşova, Amzacea, Babadag şi Tulcea. La Babadag, locul de descălecare a primilor tătari se află cavoul lui Gazi Ali Paşa şi al lui Sarî Saltâk Dede din Babadag. Cultul musulman are în proprietate 108 cimitire în România. Numărul lăcaşurilor de cult existente este însă mai mare, deoarece o serie de case de rugăciune nou înfiinţate nu sunt autorizate de Muftiatul Cultului Musulman. Un român convertit şi-a înfiinţat, spre exemplu, o casă de rugăciune la el în curte, în judeţul Neamţ. Astfel numărul exact al acestor case de rugăciune nu este cunoscut. Muftiul Iusuf Murat face neîncetat apeluri către autorităţile statului pentru obligarea la autorizare a acestor locaşuri folosite pentru rugăciune. Soluţia ar fi reînfiinţarea comisiei de reautorizare în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.''

    Citeste mai mult:
    http://adevarul.ro/locale/constanta/cate-moschei-romania-oficial-numarul-stie-totalul-necunoscut-1_566ac6b67d919ed50e1e2388/index.html
    http://www.nasul.tv/adevarul-despre-marea-moschee-secretomania-autoritatilor-le-a-dat-apa-la-moara-antimusulmanilor/
    • Like 0
  • Musulmanii nu au prea multe moschei sau geamii in Romania.Eu nu stiu alta decat cea din Constanta,in orasul vechi,pe drumul spre port.Cred ca pentru ei este binevenita chiar daca multi vor trebui sa se deplaseze la Bucuresti.Celor care protesteaza impotriva constructiei nu le dau nici un motiv.Musulman nu este = terorist. Cine a citit Koranul stie ca desi e oarecum deosebit de biblia noastra, nu-i invata de rau.Hai sa excludem faptul ca pentru ei, toti cei care nu sunt Islamisti sunt necredinciosi.Sunt oameni,se supun regulilor pe le cere religia islamica si trebuie acceptati ca atare daca vrem sa fim considerati oameni la randul nostru.Singurul lucru care sper ca nu se va intampla este ca muedinul care face strigarea la rugaciune dimineata sa nu trezeasca din somn jumatate de oras.
    • Like 2
    • @ Emil Bodnariuc
      Anon check icon
      Ca au dreptul sa-si practice religia, de acord. Dar Coranul nu-i invata de rau? Ba da, are pasaje in care clar instiga la violenta. Si Biblia are niste pasaje oribile. Dar na, ne place sa ne prefacem ca nu e asa.
      • Like 1
    • @ Emil Bodnariuc
      check icon
      Serios?

      Iti lansez o provocare: deschide random koranul si vei vedea ca oriunde il vei deschide vei gasii cel putin un pasaj care instiga la ura, persecutare, violente si micul jihad.

      • Like 0
    • @ Emil Bodnariuc
      Trexer check icon
      Taqiyya? Kitman?
      • Like 0
  • Ba, nu este binevenită deloc! Nu ştiu cine este d-l Pan Rumburak dar vreau să-i amintesc că aceasta este o tară a românilor şi pământul ţării este al poporului, nu al vreunui lider care poate face ce vrea cu el. Există moschei în România şi erau suficiente pentru minoritatea turcă. În capitala României nu sunt mulţi turci. Mai ales că populatia a reacţionat negativ la hatârul făcut dictatorului Erdogan de către un neştiutor al istoriei ţării ca V.V.Ponta.
    Posibil că România nu ar fi azi in poziţii codaşe în mai toate topurile făcute de CE dacă hoardele turceşti nu ar fi pârjolit pământul nostru de nenumărate ori oprindu-ne din dezvoltare. Au omorât cu sălbăticie de la cetăţeni de rând până la familii întregi de Voievozi, Domnitori şi Prinţi. Zeci de ani la rând turcii au secătuit ţara de averi, aur, grâne, animale şi robi (bărbaţi, femei, copii - atât săraci cât şi bogaţi) prin tributul pe care l-au impus acestei naţii. Noi ce facem acum?... Acceptăm o imensă moscheie pe pământul înroşit de sângele strămoşilor în lupta pentru libertate, anulând astfel jertfele mulţimilor de eroi care au fost seceraţi de iataganele turceşti în nenumărate războaie pentru neatânarea faţă de Istambul. Toată pleiada de conducători eroi ai oştilor ţării au murit în zadar?
    Turcii au făcul ţării un rău poate chiar mai mare decât Rusia sub aspectul frânarii dezvoltării, golind-o de resurse, prin cheltuieli de refacere în urma dezastrelor rămase după războaie. Au luat din ţară bogăţii la fel ca ruşii după 9 mai 1945. Oare nu ne iubim patria si strămoşii? Nu se mai învaţă istoria ţării in şcoli?
    • Like 2
    • @ Adriana Miut
      Anon check icon
      Ook, hai iesim putin din gloria trecutului si sa incercam sa privim obiectiv situatia. Musulmanii care traiesc azi in Romania nu sunt otomanii de acum sute de ani, iar Romania nu mai e voievodat. Suntem o tara laica (cel putin prin Constitutie) in care fiecare poate sa practice ce religie doreste. Daca pentru acea moschee s-a facut un demers legal, s-a obtinut autorizatie de constructie etc., este dreptul musulmanilor sa o construiasca.

      Acum, de ce o duce Romania prost? Da, si imperiul otoman a contribuit cumva la povestea asta dar hai sa privim un pic si in afara: Germania a fost facuta muci in al doilea razboi mondial (si pe buna dreptate). Cum o duce Germania azi? Am avut de suferit in comunism. Nu am fost singurii. Cum o ducem noi azi si cum o duc, de exemplu, estonii?
      Noi avem o problema in a ne asuma responsabilitatea. Suntem experti in a ne plange si a da vina pe altii pentru situatia noastra.
      • Like 3
    • @ Anon
      check icon
      Da tara este laica dar totusi de echitate am auzit? Ce obtine tara in schimbul acestui favor adus minoritatii musulmane? Corect ar fi fost sa ni se permita sa ridicam si noi un obiectiv religios crestin similar in Istanbul...ceea ce nu se intampla si nu se va intampla vreodata. (In multe tari musulmane, inclusiv Turcia, este ilegal sa construiesti locuri de cult crestine noi)

      Adriana Miut are perfecta dreptate in ceea ce sustine. Plecarea stupida si nechibzuita in fata islamului sub orice forma, fara a obtine nimic in schimb se numeste prostie si o flegma pe memoria statbunilor persecutati de Imperiul Otoman, care apropo doar cu mai putin de 100 de ani a fost prabusit. Este istorie recenta nu milenii!!! Di asta totul pe altarul libertatii si laicitatii cretinoid intelese si mai crrtinoid aplicata.

      Pot continua cu multe exemple care aduc contradictie principiilor fundamentale vestice dar nu stiu daca nu cumva imi racesc gura de pomana
      • Like 2
    • @
      Anon check icon
      Nu e vorba de un favor si nici de plecare in fata islamului (ar fi stupid), ci de a-i lasa sa-si exercite un drept fundamental. Poate ma insel eu, dar e interzisa printr-o lege ridicarea de lacase de cult apartinand altei religii decat cea crestina?

      A, ca Erdogan e dus cu pluta si ca Turcia functioneaza dupa alte principii, asta e altceva. Speram sa nu ne comparam cu Turcia in privinta asta.
      Daca vreti sa discutam acele exemple, sigur, pe mine m-ar interesa.
      • Like 1
    • @ Adriana Miut
      check icon
      Ar fi trebuit sa va aprindeti cand s-au construit sutele de biserici ortodoxe. Ar fi trebuit sa fiti manioasa cand s-au inceput lucrarile la catedrala neamului. Daca in loc de biserici s-ar fi ctitorit scoli si spitale probabil ca lucrurile ar fistat altfel cu moscheea care urmeaza a fi ctitorita.
      Pe mine nu ma deranjeaza moscheea, ma deranjeaza dimensiunile ei. Ma deranjeaza dorinta romanului de-a o avea el pe cea mai mare :-), casa, masina, biserica, moschee, etc. Ma deranjeaza lipsa de gust si lipsa de limita. Cladirile foarte mari necesita mentenanta, costurile de intretinere suint uriase. Lasati facturi neplatite copiilor vostri. Ei vor plati factura pentru intretinerea casei poporului, catedrala mantuirii cat si pentru moscheea care se va construi.
      • Like 2
    • @ Anon
      check icon
      Eu doar atat zic: aveti grija cate drepturi fundamentale si libertari acordati gratuit sub umbrela laicitatii si liberalismului.

      Deja apar in vest ciocniri intre drepturi si libertati. E plin youtubeul de strazi blocate in germania uk etc de musulmani care nu fac altceva decat sa isi exercite dreptul fundamental de a se ruga la ora la care se impune oriunde i ar gasii. Iar autoritatile nu iau atitudine pentru ca pot fi acuzati de islamofobie si rasism....long story short hai cu moschea. Fuck it! We deserve it
      • Like 1
    • @
      Anon check icon
      Da, ideea e sa fim corecti, nu prosti sau slabi.
      • Like 0
    • @ Anon
      Ia uite-i ce frumos se comporta prin Europa , sub umbrela multiculturalismului iar autoritatile si politia nu au voie sa-i aresteze ca nu-i politically correct si e dovada de "rasism"
      https://www.facebook.com/Spunenuislamizarii/videos/1162706663843966/?hc_ref=NEWSFEED
      • Like 0
    • @ Purple Rain
      Anon check icon
      Am mai tot vazut asemenea clipuri, tocmai de aceea ziceam sa nu fim prosti/slabi. Legea trebuie sa se aplice la fel pentru toti, actele de violenta si vandalism trebuie oprite in forta indiferent de religia celor care le comit.
      • Like 0
  • check icon
    Musulmanii sînt, ca și evreii și creștinii, „oamenii cărții”, așadar o moschee ca centru spiritual este bine venită.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Citeste Coranul si apoi mai vorbeste!
      • Like 0
    • @
      check icon
      Va bagati ca musca in ..... ! Raspunsul meu de mai sus nu viza biblia. Discutia era despre "oamenii cartii". Ce a zis dl-ul respectiv este complet fals. In Coran, oamenii cartii sunt crestinii si evreii, deoarece la vremea scrierii Coranului, arabii nu aveau vreo carte scrisa in araba, iar crestinii si evreii deja aveau Biblia si Torah. De aceea au fost numiti in Coran ca oamenii cartii.

      Despre asta discutam. Nu despre cat de ohohoooo e Biblia. Dar daca vreti si insistati dumneavoastra putem discuta si despre asta. Si apoi cat de crestin evlavios sunt eu sau nu...care este alta discutie cu totul. Dar ma rog...fiecare comenteaza in functie de cat il duce capul. Ohohoooo....
      • Like 0
    • @
      check icon
      FFS...Discutia era asa: "Musulmanii sînt, ca și evreii și creștinii, „oamenii cărții”, așadar o moschee ca centru spiritual este bine venită."

      Hai sa o luam ca la clasa a 3-a: De ce este o moschee ca centru spiritual bine venita? Pentru ca, conform opiniei dl-ui respectiv, "Musulmanii sînt, ca și evreii și creștinii, „oamenii cărții..."

      Ce e asa greu de inteles? Dl-ul respectiv vorbeste pe dinafara si am justificat de ce. Prin urmare, daca i-am invalidat ARGUMENTATIA, si concluzia devine invalida. Cu alte cuvinte Nu se justifica moscheea pentru ca NU sunt oamenii cartii.

      Simplu sau ce?

      Gata am terminat aici! Bafta!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult