(Foto Guliver/Getty Images)
Presa străină scrie pe larg despre rezultatul referendumului din Turcia, unde președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat victoria într-un plebiscit asupra unei noi constituții, care îl va face cu mult mai puternic, probabil pentru mai mulți ani de acum încolo.
Într-o opinie cu titlul „Democrația din Turcia a murit astăzi” publicată de CNN se arată că rezultatul referendumului, pe care opoziția îl contestă acuzând fraude, va face probabil din Turcia o țară mai puțin democrată, mai divizată și mai religioasă decât oricând.
Foreign Policy: „RIP Turkey, 1921 – 2017”
Recep Tayyip Erdogan nu numai că a obținut victoria în referendumul său constituțional, el a închis definitiv un capitol al istoriei moderne a țării sale, scrie Steven A. Cook în articolul „RIP Turkey, 1921 – 2017”, publicat de Foreign Policy.
Autorul articolului scrie, printre altele, că Erdogan este un lider autoritar, inspirat de istoria otomană și care a ajuns să se bazeze pe un grup tot mai mic de consilieri, inclusiv membri ai familiei sale. Palatul prezidențial din Ankara - „Palatul Alb“, construit pe un teren care a aparținut odată lui Ataturk, este asemănat de autor cu palatele sultanilor otomani.
„Victoria referendumului lui Erdogan înseamnă sfârșitul Turciei așa cum o știm” titrează The Guardian. Analiza este semnată de Yavuz Baydar, care punctează: „Țara mea a votat pentru un autoritarism mai mare. Ceea ce am văzut ieri a fost răzbunarea celor de la periferia societății turce”.
Politicieni din Germania cer sistarea negocierilor de aderare a Turciei la UE
În Germania, membri din blocului conservator al cancelarului Angela Merkel, precum și politicieni din opoziția germană au cerut luni sistarea negocierilor de aderare a Turciei la UE, suspendarea livrărilor de armament către această țară, precum și retragerea soldaților germani aflați la baza de la Incirlik, ca răspuns la rezultatul referendumului din Turcia, potrivit agenției DPA.
Franţa a avertizat luni că un referendum cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia, pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat pregătit să-l convoace, ar reprezenta o „ruptură” faţă de „valorile” europene, relatează AFP, citată de News.ro.
„Există pericolul radicalizării opoziţiei, experţii se tem de izbucnirea unor violenţe după votul din Turcia”, punctează o analiză realizată de Focus.
Comisia Europeană face apel la consens național
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, șeful politicii externe a UE Federica Mogherini și comisarul Johannes Hahn au declarat că așteaptă o evaluare din partea observatorilor internaționali privind votul la plebiscitul din Turcia, scrie Politico.
„Având în vedere rezultatul referendumului apropiat și implicațiile profunde ale modificărilor constituționale“, au precizat oficialii europeni, „facem apel, de asemenea, la autoritățile turce să caute cel mai larg posibil consens național în punerea în aplicare a acestora“.
Fotoreporterii Getty Images au surprins imagini cu figurile deznădăjduite ale celor care au votat NU la referendumul din Turcia:
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Fără kebab. Fără relații cu imperiul otoman.
Bulgaria si Romania cum vor saluta Otomanismul lui Erdogan, dupa ce Ponta a semnat acordul pentru moschee, într-un mod traditional: Șipca, Plevna, Grivița...
Nu poate fi pace cu otomanii, nu poate fi pace decât cui republica seculara turca....