Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Jumătate din țară este în lacrimi. Foreign Policy: „RIP Turkey, 1921 – 2017”. CNN: „Democrația a murit astăzi în Turcia”

Referendum în Turcia

(Foto Guliver/Getty Images)

Presa străină scrie pe larg despre rezultatul referendumului din Turcia, unde președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat victoria într-un plebiscit asupra unei noi constituții, care îl va face cu mult mai puternic, probabil pentru mai mulți ani de acum încolo. 

Într-o opinie cu titlul „Democrația din Turcia a murit astăzi” publicată de CNN se arată că rezultatul referendumului, pe care opoziția îl contestă acuzând fraude, va face probabil din Turcia o țară mai puțin democrată, mai divizată și mai religioasă decât oricând.

Foreign Policy: „RIP Turkey, 1921 – 2017”

Recep Tayyip Erdogan nu numai că a obținut victoria în referendumul său constituțional, el a închis definitiv un capitol al istoriei moderne a țării sale, scrie Steven A. Cook în articolul „RIP Turkey, 1921 – 2017”, publicat de Foreign Policy.

Autorul articolului scrie, printre altele, că Erdogan este un lider autoritar, inspirat de istoria otomană și care a ajuns să se bazeze pe un grup tot mai mic de consilieri, inclusiv membri ai familiei sale. Palatul prezidențial din Ankara - „Palatul Alb“, construit pe un teren care a aparținut odată lui Ataturk, este asemănat de autor cu palatele sultanilor otomani.

„Victoria referendumului lui Erdogan înseamnă sfârșitul Turciei așa cum o știm” titrează The Guardian. Analiza este semnată de Yavuz Baydar, care punctează: „Țara mea a votat pentru un autoritarism mai mare. Ceea ce am văzut ieri a fost răzbunarea celor de la periferia societății turce”. 

Politicieni din Germania cer sistarea negocierilor de aderare a Turciei la UE

În Germania, membri din blocului conservator al cancelarului Angela Merkel, precum și politicieni din opoziția germană au cerut luni sistarea negocierilor de aderare a Turciei la UE, suspendarea livrărilor de armament către această țară, precum și retragerea soldaților germani aflați la baza de la Incirlik, ca răspuns la rezultatul referendumului din Turcia, potrivit agenției DPA.

Franţa a avertizat luni că un referendum cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia, pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat pregătit să-l convoace, ar reprezenta o „ruptură” faţă de „valorile” europene, relatează AFP, citată de News.ro.

„Există pericolul radicalizării opoziţiei, experţii se tem de izbucnirea unor violenţe după votul din Turcia”, punctează o analiză realizată de Focus. 

Comisia Europeană face apel la consens național

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, șeful politicii externe a UE Federica Mogherini și comisarul Johannes Hahn au declarat că așteaptă o evaluare din partea observatorilor internaționali privind votul la plebiscitul din Turcia, scrie Politico. 

„Având în vedere rezultatul referendumului apropiat și implicațiile profunde ale modificărilor constituționale“, au precizat oficialii europeni, „facem apel, de asemenea, la autoritățile turce să caute cel mai larg posibil consens național în punerea în aplicare a acestora“.

Fotoreporterii Getty Images au surprins imagini cu figurile deznădăjduite ale celor care au votat NU la referendumul din Turcia: 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pacat de Ataturk...a fost un vizionar.
    • Like 0
  • Printre tot bau bau si hau hau ca s-a facut nea Erdogan sultan, astept niste stiri care o sa ne povesteasca exact ce drepturi si-a luat baiatul, pana acu doar zvonuri si pareri, nimic concret
    • Like 0
  • Paul check icon
    Erdogan a fraudat referendumul, însă aproape jumătate dintre turci au votat pentru el, plus o majoritate a turcilor din afara - ceea ce arată ca ce vedem noi prin Europa sunt de obicei turcii din paturile sociale de jos, așa cum si la noi primii ieșiți masiv din țara au fost țiganii iar apoi căpșunarii. Pentru ca o democrație sa funcționeze ai nevoie de o clasa de mijloc educata și majoritara, altfel ajungi la o dictatura a prostimii, cu tot ce înseamnă asta in sensul viziunii asupra societății. Așa cum prostimea la noi voteaza tot ce le bagă Dragnea cu antenele pe gât, tot așa voteaza prostimea la turci tot ce debitează Erdogan. Erdogan are o viziune arhaica despre Turcia, Dragnea și ai lui au și ei viziuni... știm toți care sunt alea. Ce o fi mai bine?
    • Like 1
  • Cu ceva vreme in urma, amicul meu Otto din Canada, spunea: Erdogan vrea sa infiinteze marele califat. Uite ca are dreptate.
    • Like 0
  • Casargoz check icon
    Otomanismul infloreste. Avem doua optiuni fie continuam sa mâncam kebab-lu turcesc, fie sprijinim statul laic si republica pe care Ataturk a creat-o pentru ca turcia sa poata trai alaturi de greci, bulgari sau romani. Fata de idealurile otoman ismului nu am decât o singura opinie: război total:
    Fără kebab. Fără relații cu imperiul otoman.
    Bulgaria si Romania cum vor saluta Otomanismul lui Erdogan, dupa ce Ponta a semnat acordul pentru moschee, într-un mod traditional: Șipca, Plevna, Grivița...
    Nu poate fi pace cu otomanii, nu poate fi pace decât cui republica seculara turca....
    • Like 3
  • Trista zi pentru Turcia. Dupa o campanie de cenzura in masa, discreditare a opozitie prin orice mijloace, baraj mediatic impenetrabil, zeci de mii de arestari printre care multi copii, puci mise en scene, ura xenofoba furibunda, totusi poporul turc si-a amintit de Ataturk si valorile ce insotesc un leadership moderat, deschis, dialectic si tolerant. Sultanului Gollum dupa toate marsaviile facute tot i-a stat inima in loc, a fost nevoit sa fraudeze masiv prin buletine de vot gata stampilate AKP aduse din alte sectii, totusi aproximativ 24.mil au votat Hayir. 24.mil care risca sa ajunga la beci la un singur gest al acestui ins grotesc. Bezna mintii a votat ca la noi in Duminica Orbului, numai Allah sau niste miscari de strada fara precedent ii mai pot scapa acum pe oamenii normali la cap de islamismul genocidal.
    • Like 8
    • @
      Sigur, sigur nu sunt gulenist? Doar voi, retardatii conspirationisti apucati de strechie aveti voie sa traiti pe meleagurile romanesti si sa va vocalizati nebunia ce va salasluieste in cutia craniana? Libertatea de exprimare va supara, m-am luat de dictatorul vostru preferat si astept sa fiu mazilit de maretul sultan de la Tarigrad. Pana atunci sterge balele de la gura, vine SMURD-ul repejor.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult