Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cumpănașu nu este groparul educației din România, ci produsul acesteia

Alexandru Cumpanasu

Foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu

A crescut din nou temperatura bolnavului cu cele mai multe comorbidități din România, educația, odată cu aflarea veștii că Alexandru Cumpănașu este urmărit pe Tik Tok de 500.000 de elevi pe care îi instigă să nu își mai respecte profesorii. Ne inflamăm poate prea tare acum și evităm să vedem un adevăr simplu: Cumpănașu nu este groparul educației românești, ci produsul acesteia. Un personaj ridicat pe un val de emoție generat de crimele de la Caracal, acest individ are toate ingredientele rețetei oportunismului de după 1989 în România. Trecut prin școală în anii tranziției către democrație, Alexandru Cumpănașu s-a bucurat de toate beneficiile haosului legislativ, reușind să ajungă în poziții importante fără o educație riguroasă, iar acum conduce cruciada elevilor revoltați de atitudinea profesorilor.

Cu un discurs lamentabil și agresiv a reușit să adune în jurul lui, în mediul virtual, un număr îngrijorător de mare de elevi care să cânte pe același ton cu el. Cumpănașu este echivalentul Dianei Șoșoacă și al Partidului AUR la alegerile parlamentare din decembrie: vorbește pe limba unor persoane care nu au putut fi câștigate de un discurs argumentat și rațional, ci de unul care a exploatat meschin emoțiile, frustrările și nemulțumire care erau, totuși, reale.

Întrebarea care ar trebui să ne preocupe mai mult nu este neapărat de ce face el acest circ, ci de ce se duc copiii spre el și nu spre profesorii care se achită onorabil de datoria pe care o au față de ei și de societate? Răspunsul nu e unul simplu și implică mai multe paliere de discuție. În primul rând, vorbim despre niște copii care cel mai probabil nu comunică eficient nici în cadrul familiei, cu atât mai puțin la școală cu profesorii. Prin comunicare eficientă mă gândesc la un antrenament constant în ceea ce privește argumentarea fie și în jurul celor mai banale subiecte, pentru că astfel își formează deprinderea discursului coerent, critic și bazat pe explicații. Dacă lipsește această piesă din puzzle-ul numit copil, școala, dacă el are noroc, poate să îndrepte ceva, dar de cele mai multe ori această suferință socială se cronicizează în anii de studiu, iar rezultatul va fi un adult incapabil să distingă între bine și rău și care va acționa asupra celorlalți ghidat fiind de prejudecăți și emoții exploatate de personaje insalubre precum Cumpănașu.

Gura păcătosului adevăr grăiește. Da, frustrarea elevilor față de comportamentul multor profesori este justificată. Pentru mulți profesori, școala online a devenit un concediu cu plată pe o perioadă nedeterminată și totodată un prilej să ceară, prin intermediul sindicatelor din învățământ, creșteri salariale și sporuri ridicole ca cel cu iradierea din cauza calculatorului. Pentru mulți profesori, școala online a fost testul de turnesol care le-a dat dimensiunea incompetenței profesionale, dar și pe aceea a empatiei. Am înțeles că rolul unui sindicat este acela de a apăra interesele respectivei categorii profesionale, dar aici intră și profesorii care își fac treaba cât pot de bine și sunt asociați celeilalte categorii de profesori, însă doar cu numele. Pentru ei ce au făcut sindicatele? S-au ridicat, au separat apele și i-au apărat? Pansamentul nu e un protest pentru mai mulți bani, protest care devine nu doar ridicol în situația dată, ci are un puternic potențial de sabotare a credibilității cadrelor didactice, capitol la care nici pe departe nu excelăm și nu e mai e loc de mai rău. Cum ar fi să iasă public liderii de sindicat și să vorbească despre vaccinarea profesorilor? Nu cred că i-a auzit nimeni să aibă opinii pe acest subiect.

Așadar, într-un concurs foarte nefericit de circumstanțe s-au întâlnit Cumpănașu, personaj absolut nefrecventabil, cu atât mai puțin în domeniul educației, elevii pierduți undeva pe drum de școală și o realitate care, din păcate, îi dă dreptate lui Cumpănașu. Dacă învătământul românesc se mai prăbușește cu o treaptă, nu cred că e din cauza acestui individ. El e doar metastaza unei boli pe care de-a lungul timpului am tratat-o cu ceai de păducel și uleiuri esențiale care doar miroseau frumos și atât. Cioclii educației din România, din păcate, încă mai vorbesc despre acest subiect după ce ani la rând și-au pus umărul la distrugerea ei. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred că argumentația dvs e de bun simț.Este un cerc vicios,educația din ultimii 20 de ani,în care lipsa de repere morale ale famililor, calitatea mediocră a profesorilor și modelele propuse de mass- media și de social media se combină într-o generație școlară majoritar ratată,.
  • Like 2
  • @ Marius Georgescu
   Cumpanasu - un caz patologic, dupa expresia figirii sale se vede ca este un bolnav, un onanist, cum poti intalni prin parcuri sau prin diverse stazi mai retrase, ce se agita la aparitia unei femei, indiferent de varsta. In cazul lui - este dotat cu ceva inteligenta si multa grandomnie. S-a aflat in treba in cazul calarasi, a indraznit sa candideze la alegerile prezintiale, "lucreaza" pe tik tok. Este un specimen diferit de ceilalti cu aceleasi preocupari. Trebuie analizat, diagnosticat si izolat. Oricand poate deveni si periculos, in functie de evolutia bolii. Caci, dle. ctp, ma vad nevoit sa va contrazic, este bolnav. un bolnav, oarecum, inteligent, nu destept, care a fost luat in considerare mai mult decat trebuie si a devenit obraznic.
   In ceea ce priveste cei 500.000 de urmaritori ai lui, acestia se inscriu in categoria celor total lipsiti de educatie, refractari la tot ce tine de instruire si disciplina. Ii intalnesti in timpul orelor de scoala oriunde numai la scoala nu. Aici vinovati sunt foarte multi, cred ca ii stiti, nu ii mai enumar caci as monopoliza rubrica comentariilor. Intr-un cuvant societatea care intelege si aplica libertatea in mod eronat si in sens negativ, in totalitate. Imbecilizarea generatiilor viitoare este telul de viitor al unei mici parti a omenirii.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult