E timpul să vorbim despre educație. Pe bune și cu sentimentul urgenței. Cred că nu trece ziua să nu se plângă cineva (părinte sau elev) că lucrurile devin disperate. Și e posibil să nu mai meargă doar cu soluții care să f̵i̵e̵ aibă pretenția că sunt one-size-fits-all. Situația devine atât de disperată încât cred că vom fi nevoiți să încercăm orice. Inclusiv ceva lucruri mai neortodoxe. La o primă gândire, îmi trec prin minte cel puțin câteva idei care cred că ar merita explorate mai în detaliu/ la scară mai largă:
1. Oare poate societatea civilă să se organizeze pentru niște mii de tabere/ școli de vară pentru vara ce urmează? Ok, nu e o soluție prin care să poți ajunge la toți copiii care au nevoie de asta și nici să acoperi toate materiile necesare, însă e un ajutor în plus. La fel cum fondurile strânse de ONG-uri, materialele sanitare cumpărate sau vizierele făcute au ajutat măcar un pic, mă întreb dacă nu ne putem mobiliza la fel și pentru educație...Sigur, o întrebare bună ar fi dacă există o infrastructură folosibilă cu ușurință (ce-o mai fi cu taberele școlare?) sau dacă există aceeași disponibilitate a oamenilor pentru a dona pentru ceva ce nu e atât de imediat vizibil ca o pandemie.
2. Dacă tot vorbim despre TVR și rolul său, cred că e timpul să vorbim ceva mai serios despre rolul pe care radioul și televiziunea publică îl pot avea în educație. Da, știu că au fost câteva cursuri de tip școala la TV, însă mi se pare insuficient și cumva neinstituționalizat (oare o să ajungă vreun copil să caute TVR2 în listă, dacă știe că asta nu îl va scăpa de cursul de...biologie sau ce-o fi?). Iar școala la TV poate însemna și că ai niște documentare cum trebuie, poate niște podcast-uri (mult mai ieftin de făcut și mult mai consumate de generația tânără), de-astea...
3. E clar că unul dintre motivele pentru care stăm așa prost acum e că lipsesc competențele digitale sau pur și simplu harul pedagogic pe online (da, nu toată lumea poate/ știe să facă cursuri online, indiferent cât de bine intenționat e). Ce nu înțeleg e de ce nu îi selectează cineva pe cei mai talentați profi pentru asta și nu se înregistrează niște cursuri asincron. Adică în anul ăsta nebun, oare chiar trebuie să forțăm copiii să fie cu nasul într-un ecran la aceeași oră? Nu știu, poate e de încercat și doar întâlniri online de sprijin/ coaching/ testare/ discuții. Ar fi chiar așa cumplit?
Apropo și de altele... Ministerul Educației are vreo 8500 de followers pe TikTok. Și a postat doar o campanie pentru purtarea măștii. Lăudabil, dar serios, doar atât? Nu îmi spuneți că instituțiile publice nu știu cu asta. Armata României are 228,400 de followers și 2.7 milioane de likes tot pe TikTok.
Până una alta însă...principalul obiectiv trebuie să fie redeschiderea școlilor. Bune, proaste, cum sunt, tot aduc cu ele măcar socializarea necesară, pentru a nu avea o generație bușită rău de tot.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dragilor, da de ce va urâți asa de mult copii încât sa vreți sa scăpați de ei cât mai rapid? Ba chiar doamna de mai sus ar face orice posibil numai sa nu trebuiască sa îl educe ea, sa stea cu el sa își facă temele sa îl consilieze și sa ii explice lucruri. Atât de motivata este încât recomanda la o acțiune generala și termina în final cu o fraza de genul: oricât de proasta școală ar fi tot mai bine decât sa îl am acele ore acasă. Atât am avut de spus.
Cât despre săli de jocuri si birturi fiecare e om matur și poate decide unde își petrece timpul și cheltuie bani.
-- Caz concret, O fam cu 3 copii , parintii oameni simpli ,tatal , excavatorist cu utilajul propriu , iar mama acum ,cu servici la Firma de curatenie ,,Cei 3 copii ,la scoala ,cel mai mare student la ,Stiinte Juridice ,iar mezinul , elev la Gr,Scolar Energetic, fetita ,la Liceu ,,Imi spunea tatal ,ca,, Nu ajunge de multe ori ,,1 paine la ,masa cu 5 guri ,Dar cand-i vad, ca sunt sanatosi ,cuminti ,destepti ,ca invata bine,, ,prefer sa raman eu flamand,,adica,, ma simt satul fizic ,cand-i vad, impliniti intr-un fel ,, Frumoasa si interesanta poveste de viata,,
Poate si ceva cursuri pentru parinti cum sa tina stacheta sus in educatia copiilor?
In privinta educatiei, asa este, cu masuri "otodoxe" nu se va pute face nimic. Generatiile tinere sun imbecilizate de fostii ministri psd ai invatamantului, de mass media, in special de pro tv,antene, canal, rom. tv care prin programele lor de "divertsment" indobitocesc oamenii. Acum iata si tvr se alatura acestora.
Lucrurue sunt intr-o faza grava, cu blandete nu se va putea face nimic. Este inspaimantator cu ce vitaza apar noi si noi "dusmani". Institutiile abilitate si platite din banii nostri dorm in bocanci. Unde e nemernica de weber, undesunt cna, sri, sie, cand apar toti monstrii care cauta sa nenoroceasca gandirea, si asa primitva, a romanilor. Toti stiu sa zbiere atunci can simt ca li se mai taie din banii necuveniti. Atat. In alte privinte care pun in pericol fiinta, atat de cantata dar atat, a neamului romanesc baga capul in nisip. Chiar suntem o tara de handicapati lasi? Se pare ca da.
Cu taberele nu se va face nimic bun. Vor apare amatorii de trandaveala, vor apare cumpanasii si aurii care, cu diverse spriline, vor merge ei pe post de educatori si vor nenoraci si mai mult tineretul. La ora actula cu romanii nu se mai poate face mult. Ideal ar fi sa ne desprindem si noi de ue care ne impune respectarea anumitor criterii ce nu mai functioneaza nici la ei darmite la noi, Dar cozile noastre de topor au avut grija sa ne aduca in starea de dependena in totalitate de pomenile celorlalti incat, pentru noi, un roexit ar fi catastrofal. Nu sunt aurist dar consider ca prin comparatie cu sistemul sovietic, ue ne-a facut mult rau si prea putin bine. Cei ce aveti exxperiaenta de viata faceti o comparatie la rece si veti vedea ca asa este. Iertata- mi fie indrazneala.
Intr-adevar fosta nomenclatura ne-a adus unde ne-a adus. Dar asta s-a intamplat in mai toate tarile estice, mai putin poate in Polonia.
Polonia a reusita sa-si ridice cu mult peste noi economia si nu numai!
De ce in Polonia s-a putut sa se treaca la capitalism de la comunism si sa se ajunga incat cei plecati din tara sa se intoarca actualmente?
Pentru ca la ei educatia este pusa printre primele locuri, daca nu chiar pe primul, si pentru ca acolo biserica nu este doar cu numele si cu strangerea de bani, ci cu sustinerea spirituala si chiar psihologica a populatiei, si cu promovarea culturii si a interesului social.
La noi... ?
Mai bine ii era bisericii in timpul comunismului, ca atunci, de voie-de nevoie trebuia sa stranga cureaua si sa supravietuiasca cumva-necumva, si asta o mai curatise nitel.
Acum... libertate! Inclusiv BOR a inteles gresit aceasta "libertate", in sensul ca e frau liber la toate poftele atat de innavutire, cat si trupesti (relatii homo in biserica).
Pacat, pentru ca BOR ar fi putut fi motorul unei societati noi si care sa ne aduca pe alte paradigme actualmente, inclusiv in fata UE. Asa cum Polonia isi permite actualmente sa comenteze in fata UE, nu sa stea doar cu capul plecat!