Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

E timpul să vorbim despre educație.Situația devine atât de disperată, încât cred că vom fi nevoiți să încercăm orice. Inclusiv ceva lucruri mai neortodoxe

elevi - educatie - Inquam Photos / George Călin

E timpul să vorbim despre educație. Pe bune și cu sentimentul urgenței. Cred că nu trece ziua să nu se plângă cineva (părinte sau elev) că lucrurile devin disperate. Și e posibil să nu mai meargă doar cu soluții care să f̵i̵e̵ aibă pretenția că sunt one-size-fits-all. Situația devine atât de disperată încât cred că vom fi nevoiți să încercăm orice. Inclusiv ceva lucruri mai neortodoxe. La o primă gândire, îmi trec prin minte cel puțin câteva idei care cred că ar merita explorate mai în detaliu/ la scară mai largă:

1. Oare poate societatea civilă să se organizeze pentru niște mii de tabere/ școli de vară pentru vara ce urmează? Ok, nu e o soluție prin care să poți ajunge la toți copiii care au nevoie de asta și nici să acoperi toate materiile necesare, însă e un ajutor în plus. La fel cum fondurile strânse de ONG-uri, materialele sanitare cumpărate sau vizierele făcute au ajutat măcar un pic, mă întreb dacă nu ne putem mobiliza la fel și pentru educație...Sigur, o întrebare bună ar fi dacă există o infrastructură folosibilă cu ușurință (ce-o mai fi cu taberele școlare?) sau dacă există aceeași disponibilitate a oamenilor pentru a dona pentru ceva ce nu e atât de imediat vizibil ca o pandemie.

2. Dacă tot vorbim despre TVR și rolul său, cred că e timpul să vorbim ceva mai serios despre rolul pe care radioul și televiziunea publică îl pot avea în educație. Da, știu că au fost câteva cursuri de tip școala la TV, însă mi se pare insuficient și cumva neinstituționalizat (oare o să ajungă vreun copil să caute TVR2 în listă, dacă știe că asta nu îl va scăpa de cursul de...biologie sau ce-o fi?). Iar școala la TV poate însemna și că ai niște documentare cum trebuie, poate niște podcast-uri (mult mai ieftin de făcut și mult mai consumate de generația tânără), de-astea...

3. E clar că unul dintre motivele pentru care stăm așa prost acum e că lipsesc competențele digitale sau pur și simplu harul pedagogic pe online (da, nu toată lumea poate/ știe să facă cursuri online, indiferent cât de bine intenționat e). Ce nu înțeleg e de ce nu îi selectează cineva pe cei mai talentați profi pentru asta și nu se înregistrează niște cursuri asincron. Adică în anul ăsta nebun, oare chiar trebuie să forțăm copiii să fie cu nasul într-un ecran la aceeași oră? Nu știu, poate e de încercat și doar întâlniri online de sprijin/ coaching/ testare/ discuții. Ar fi chiar așa cumplit?

Apropo și de altele... Ministerul Educației are vreo 8500 de followers pe TikTok. Și a postat doar o campanie pentru purtarea măștii. Lăudabil, dar serios, doar atât? Nu îmi spuneți că instituțiile publice nu știu cu asta. Armata României are 228,400 de followers și 2.7 milioane de likes tot pe TikTok.

Până una alta însă...principalul obiectiv trebuie să fie redeschiderea școlilor. Bune, proaste, cum sunt, tot aduc cu ele măcar socializarea necesară, pentru a nu avea o generație bușită rău de tot.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De ce tot vor părinți trimiterea copiilor la școală? Adică e clar ca în afara de socializare care se poate face și în alta parte singurul lucru ce difera între online și prezenta fizica este fix faptul ca părintele nu îl mai are pe cap 6 7 8 ore.
    Dragilor, da de ce va urâți asa de mult copii încât sa vreți sa scăpați de ei cât mai rapid? Ba chiar doamna de mai sus ar face orice posibil numai sa nu trebuiască sa îl educe ea, sa stea cu el sa își facă temele sa îl consilieze și sa ii explice lucruri. Atât de motivata este încât recomanda la o acțiune generala și termina în final cu o fraza de genul: oricât de proasta școală ar fi tot mai bine decât sa îl am acele ore acasă. Atât am avut de spus.
    • Like 4
    • @ ControlTheNarrative
      :))) in opinea ta , copilul poate sa fie educat de pe net. Nu stiu de ce mai platim profesori. La cate informatii gasesti pe net nu mai acem nevoie de profesori. Sa desfintam scoala. Doar vre-o 20 de profesori angajati sa faca niste clipuri educationale si 20 de ani am scapat de salarile profesorilor. Ce simplu nu? Bineinteles ca salile de jocuri de noroc si birturile trebuiesc lasate deschise , ca sunt f importante pentru dezvoltarea romanului. Scoala da-o naibii , sa se educe fiecare cum poate.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Eu nu am spus asta. Ce am spus eu este faptul ca informația respectiva se găsește pe net de multe ori mult mai bine predata.
      Cât despre săli de jocuri si birturi fiecare e om matur și poate decide unde își petrece timpul și cheltuie bani.
      • Like 1
    • @ ControlTheNarrative
      Problema ,nu este ,ca trebuie sa ,stea copilul acasa ? Ci ,faptul ca printele Mama -Tata ,,trebuie sa mai mearga si la servici ! Caci ,daca merge doar tata ,nu prea ajunung ,banii ! Caci ,la copii le trebuie multe ,cheltuieli, Educatia unui copil este ,cea maibuna ,,investitie ,,care poate sa o faca ,,,un parinte ptr copii lui !!
      -- Caz concret, O fam cu 3 copii , parintii oameni simpli ,tatal , excavatorist cu utilajul propriu , iar mama acum ,cu servici la Firma de curatenie ,,Cei 3 copii ,la scoala ,cel mai mare student la ,Stiinte Juridice ,iar mezinul , elev la Gr,Scolar Energetic, fetita ,la Liceu ,,Imi spunea tatal ,ca,, Nu ajunge de multe ori ,,1 paine la ,masa cu 5 guri ,Dar cand-i vad, ca sunt sanatosi ,cuminti ,destepti ,ca invata bine,, ,prefer sa raman eu flamand,,adica,, ma simt satul fizic ,cand-i vad, impliniti intr-un fel ,, Frumoasa si interesanta poveste de viata,,
      • Like 1
  • Nume check icon
    Ca de obicei intotdeauna altcineva este de vina pentru ce se intampla. In toata aceaste ecuatie sunt anumite persoane care cred ca daca cotizeaza de sarbatori si de ziua de nastere a doamnei sau in alte cazuri taxa lunara la scoala privata copilul este educat.
    Poate si ceva cursuri pentru parinti cum sa tina stacheta sus in educatia copiilor?
    • Like 1
  • Problema distrugerii educatiei este de 31 de ani. Dupa haosul din decembrie 1989, haos care a permis 'nomenclaturii second hand' comuniste, imbogatita fraudulos in "epoca de aur", (iarasi aur), sa puna mana pe putere.nimeni nu recunoaste, sau prea putini si repede amutiti, ca tot raul in romania post decembrie 89 l-a facut sleahta de borfasi provenita din securitate si dintre actvistii pcr, niste anafalfabeti in adevaratul inteles al cuvantului, hoti si putori carora munca le repugna. Astia au pus laba pe valori si au participat activ la distrugerea economiei tarii, vanzand industria si pamantul tarii unor venetici, derbedei, pripasiti aici inca din timpul "socialismului", ocupand locuri in facultati, pe bani multi,,majoritatea dintre ei teroristi arabi sau "securisti". Astia au luat tot, au transformat in fier vechi si s-au mbogatit, mai apoi monopolizand comertul, sub toate formele lui. Mai marii, cu precadere azi numitii psd au luat spagi consistente ca sa inchida ochii la jaful facut. Vezi ce au facut nemernicii de p. roman. n. vacaroiu, a. nastase, v. ciorbea, c.a.p.t tariceanu, v. ponta,recentii avortoni ai lui dragnea starostele hotilor nationali. Nu va faceti ca ploua. Astia au fost adevaratii ruinatori ai tarii, cu sprijinul serviciilor speciale ce erau si sunt platite sa apere integritatea tarii. Poporul, opinia publica, votul in cea mai mare parte sunt vorbe goale menite sa lase impresia ca democratia conduce. Acum ce fac nemernicii nationali psd? Se razbuna "sangeros" pot zice pentru pierdere alegerilor. Asmut niste javre parvenite dar flamande permanent asupra actualului guvern care, declarativ, are intentii bune. Dar nu sunt si nu vor fi lasati sa-si duca treaba la bun sfarsit. Au creat falsa problema religioasa, cu sprijiul unor popi ticalosi ca deobicei si sub prtextul apararii dreptului la libera exprimare si al libertatii individuale, cu sprijinul golanilor de le "aur", al degeneratei sosoaca, al carciumarului, cu veleitati hartistice garcea, al lui depasitului bitman si a inca multor vanduti si cu sprijinul prostimii, submineaza si iprosca cu scarna verbala actualul presedinte si guvernul.Si-au infiltrat cozi de topor care, prin actiunile lor si prin declaratiile lor vor sabota tot.
    In privinta educatiei, asa este, cu masuri "otodoxe" nu se va pute face nimic. Generatiile tinere sun imbecilizate de fostii ministri psd ai invatamantului, de mass media, in special de pro tv,antene, canal, rom. tv care prin programele lor de "divertsment" indobitocesc oamenii. Acum iata si tvr se alatura acestora.
    Lucrurue sunt intr-o faza grava, cu blandete nu se va putea face nimic. Este inspaimantator cu ce vitaza apar noi si noi "dusmani". Institutiile abilitate si platite din banii nostri dorm in bocanci. Unde e nemernica de weber, undesunt cna, sri, sie, cand apar toti monstrii care cauta sa nenoroceasca gandirea, si asa primitva, a romanilor. Toti stiu sa zbiere atunci can simt ca li se mai taie din banii necuveniti. Atat. In alte privinte care pun in pericol fiinta, atat de cantata dar atat, a neamului romanesc baga capul in nisip. Chiar suntem o tara de handicapati lasi? Se pare ca da.
    Cu taberele nu se va face nimic bun. Vor apare amatorii de trandaveala, vor apare cumpanasii si aurii care, cu diverse spriline, vor merge ei pe post de educatori si vor nenoraci si mai mult tineretul. La ora actula cu romanii nu se mai poate face mult. Ideal ar fi sa ne desprindem si noi de ue care ne impune respectarea anumitor criterii ce nu mai functioneaza nici la ei darmite la noi, Dar cozile noastre de topor au avut grija sa ne aduca in starea de dependena in totalitate de pomenile celorlalti incat, pentru noi, un roexit ar fi catastrofal. Nu sunt aurist dar consider ca prin comparatie cu sistemul sovietic, ue ne-a facut mult rau si prea putin bine. Cei ce aveti exxperiaenta de viata faceti o comparatie la rece si veti vedea ca asa este. Iertata- mi fie indrazneala.
    • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      Ai inceput bine, dar ai terminat prost.
      Intr-adevar fosta nomenclatura ne-a adus unde ne-a adus. Dar asta s-a intamplat in mai toate tarile estice, mai putin poate in Polonia.
      Polonia a reusita sa-si ridice cu mult peste noi economia si nu numai!
      De ce in Polonia s-a putut sa se treaca la capitalism de la comunism si sa se ajunga incat cei plecati din tara sa se intoarca actualmente?
      Pentru ca la ei educatia este pusa printre primele locuri, daca nu chiar pe primul, si pentru ca acolo biserica nu este doar cu numele si cu strangerea de bani, ci cu sustinerea spirituala si chiar psihologica a populatiei, si cu promovarea culturii si a interesului social.
      La noi... ?
      Mai bine ii era bisericii in timpul comunismului, ca atunci, de voie-de nevoie trebuia sa stranga cureaua si sa supravietuiasca cumva-necumva, si asta o mai curatise nitel.
      Acum... libertate! Inclusiv BOR a inteles gresit aceasta "libertate", in sensul ca e frau liber la toate poftele atat de innavutire, cat si trupesti (relatii homo in biserica).
      Pacat, pentru ca BOR ar fi putut fi motorul unei societati noi si care sa ne aduca pe alte paradigme actualmente, inclusiv in fata UE. Asa cum Polonia isi permite actualmente sa comenteze in fata UE, nu sa stea doar cu capul plecat!
      • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      ove check icon
      Inceputul a fost bun ,eram pregatit sa dau un like ,dar sfarsitul m-a buimacit si nu am mai inteles nimic.
      • Like 1
    • @ Marx Grossman
      BOR ar fi putut fi motorul unei societati noi? Serios? Ti dor de inchizitii , cruciade , arderi pe rug, etc? Biserica nu are ce cauta intr-o societate normala. Toate invataturile unei biserici , fie ea ortodoxa , catolica, musulmana, se bazeaza pe lucruri ilogice , credinte, frici, superstitii. Poti fi religios si fara biserica. Daca am fi trebuit sa invatam ceva din istorie ,ii faptul ca Biserica nu ii buna. Cand Biserica a avut putere absoluta , a fost perioada cea mai intunecata din istorie. De ex in Europa a fost Evul Mediu. Noroc cu protestantii , calvinisti , lutheranii , ca altfel nu mai prindea Europa , Renasterea si Iluminismul. Daca iti doresti ca Biserica sa aiba un cuv de spus in societate , mergi prin Pakistan, Bangladesch, Arabia. Acolo gaseti societatea noua condusa de biserica
      • Like 2
    • @ ove
      Max Grosman + Ove: chiar nu vreti sa analizati si sa vedti realitatea? Eu am urat counismul din tot sufletul. In afara de pionier si utecist facut in armata la apelul de seara, cine a facut armata pe vremurile acelea stie ca volens nolens erai facut utecist. In rest nu m-a tentat si nu am intrat in pcr. Mai ales ca am fost personal tesa si se stie, erau facuti membri de partid doar muncitorii. Am refuzat propuneri pentru militie, securitate si armata. Am facut bine,am facut rau? Nu stiu. Asa mi-a dictat firea, caracterul mai bine zis pentru a nu crea confuzii si educatia din familie si din cititul cartilor, cate au fost si au fost. Deci sunt un anticomunist si un anti urmasii lor dezastrosi, dar nimic nu ma va impiedica sa analizez la rece, fara subiectivitate si sa recunosc ce si cat a fost bun. Cel putin pana la anii 75-80. Si familia mea a pierdut o casa, luata de comunisti, devastata de rusi in timpul razboiului si instrainata apoi de pseudodemocratii de dupa 89 care, dupa ce au exploatat-o ani buni au vandut-o la bucata si si-au insusit contravaloarea ei. Deci nu sunt un nostagic tembel.
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Acolo, in Pakistan , etc, sunt fanaticii musulmani ,,care , numai de crime-i invata in biserica ,!
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Așa cum (”în Pakistan, ș.a.” ) sunt formați fanaticii musulmani, tot așa se constată că, ”în democrație” (a la Românica ) sunt formați ”lătrătorii de dreapta” de către fanaticii pnl-iști și mentorul cotrocenișt împotriva psd, ignorând realitatea că tot spectrul politic a contribuit la situația actuală ! Lătratul nejustificat (în mare parte) concretizat în demonizarea psd a devenit sport ”de dreapta” care a sperat ca populația să nu observe mizeria de sub coaja lătrăturii ; numai că ”performanțele” pe toată linia a celor ”de dreapta” a deschis ochii multora iar agitația socială e doar la început. (PS. - nu am fost și nu sunt psd, nu vă mai obosiți cu etichetările !). Dar când ne vom apuca de reconstrucție ? Dar cu cine s-o faci dacă ultimii doi cotroceniști au ajuns cei mai mari dezbinatori de țară ? Ce urmează ? Altă serie de ”ham, ham” social și politic ? Cu incompetenții care guvernează sub flamura pnl, nu ne putem aștepta la altceva ! Perioada de după guvernul Dăncilă (deși nici acela nu a spart norii dar a fost totuși, mult mai performant....) a dovedit-o cu vârf și îndesat !
      • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Petru check icon
      Esti maret, domnule cu " actualul guvern care, declarativ, are intentii bune". Am vazut ca doar greaua mostenire i-a oprit pe "actualul guvern " sa faca lucruri bune in educatie (parca asta era subiectul). Presupun ca vorbind de actualul guvern va referiti la toate guvernele PNL (Orban Citu) sau Citu are mostenirea grea de la Orban. Nu stiu daca ati auzit de doamna Anisie, (a fost ministru educatiei nationale). Daca n-ati auzit nu e nici o problema oricum nu a facut nimic in postul ala. Ca un puternic sustinator al PNL si al "actualului guvern" (am pus intre ghilimele ca nu stiu la cate din actualul guvern va referiti) ati putea sa le sugerati sa termine cu prostia de greaua mostenire si sa se apuce de treaba. Nu mai sugerati ca PSD-ul ar mai avea putere sa le puna bete in roate. Atentie suntem in ian.2021 iar parlamentul este majoritar sustinator al PNL, guvernul este majoritar PNL. Mi-a placut si cum ati virat-o cu critica in directia BOR. PSD-ul nemaiavand putere trebuie ca este altcineva care nu-i lasa pe pnl-isti sa faca lucrurile bune in tara, altfel ei stiu si vor sa faca bine tarii. In mare mi-a placut critica dv. dar v-ati oprit prea repede cu enumerarea priministrilor care au dus tara de rapa. Puteati veni pana in zilele noastre, adica la guvernul Citu. Si puteati lasa biserica in pace ca nu are nici o putere si nici vointa de a face valuri. Cu un Teodosie la Constanta si comentarii post factum ale purtatorului de cuvant nu putem vorbi de o opozitie la puterea politica actuala.
      • Like 0
    • @ Petru
      Dupa o asa "analiza argumentata si competenta' nu mai am nimic de spus. Tot ce-mi doresc este sa nu mai puna mana psd pe putere. Bay, bay.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult