Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Curaj, domnule Cioloș, mai aveți un ministru care nu v-a spus chiar tot

Jurnalista Emilia Șercan demonstrează astăzi că noul ministru de Interne, Petre Tobă, a plagiat în teza de doctorat: „Peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care el a obținut titlul de doctor în Științe Militare și Informații sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice”. Citiți investigația aici.

Spre deosebire de alte plagiate ilustre, care au făcut obiectul investigațiilor doamnei Șercan, teza dlui Tobă are, ca element de originalitate, introducerea autorului Apud în galeria marilor citați. Gânditorii Apud Stiglitz și Apud Buzan sunt introduși în bibliografie, la finalul lucrării, la litera A, autorul crezând probabil că apud este nume de familie, nu o convenție academică de citare (apud citat după sau citat prin intermediul).

Întrebat de paginile copiate, dl. Tobă se mărginește să-i mărturisească jurnalistei că a făcut lucrarea cu „bună-credință” și dă un detaliu legat de momentul conceperii tezei: „Am lucrat pentru fiecare referat în parte împreună cu un coleg din poliție, care acum este pensionat. Cu Ionel Tucmuruz. Am făcut împreună partea de cercetare încă de la debutul cercetării științifice, pentru că am avut aceeași temă, același conducător. Am scris referatele împreună, umăr la umăr. Am apelat la acest coleg să îmi ducă referatele la profesor, pentru că el avea mai mult timp liber, dar nu am mai ținut legătura după finalizare nici cu el, nici cu conducătorul”.

Așa se scriu doctoratele la Școala de la Apud: umăr la umăr, șold la șold, sub umbrela de securitate a unui sistem negru de corupt, din care sclipesc uneori doar ochii albaștri ai coordonatorilor de doctorat.

Suntem la finalul a 25 de ani de triumf al imposturii academice, în care s-au construit fabrici de diplome de unde au ieșit zeci de mii de analfabeți cu studii superioare. Bulversarea tuturor valorilor pe care o constatăm astăzi este o consecință și a faptului că nu a verificat nimeni până acum câți dintre cei 53.000 de doctori cu patalama și-au luat titlurile muncind corect și câți – intuim că mulți – prin furt academic. Triumful imposturii a devenit chiar literă de lege: cum altfel se poate numi sistemul prin care inși care de abia au citit Abecedarul scriu, pe bandă rulantă, opere științifice în penitenciare ca să-și scurteze pedeapsa?

Iată câteva teme de meditație pentru noul ministru al Educației, dl. Adrian Curaj. Iată o provocare pentru noul premier, dl. Dacian Cioloș. Cât timp dl. Tobă nu pare în vreun fel zdruncinat în forul său interior de acuzația de plagiat, rămâne ca dl. premier să constate că plagiatul este furt și să ia măsuri în consecință. În cazul domnului Andrei Baciu, vinovat că nu i-a spus șefului său tot CV-ul, și al doamnei Guseth, care a picat examenul audierii în Parlament, dl. Cioloș a luat măsuri instant. La o primă vedere, fapta dlui Tobă este mult mai gravă.

Felul în care dl. Cioloș se va raporta la acest caz ne va arăta dacă tehnocratul este sau nu din același aluat ca politicianul de dinaintea lui.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sper ca nu cumva sa se dovedeasca faptul ca domnul Toba a plagiat. Plagiatul fiind furt (intelectual, dar furt), ar rezulta, pe cale de consecinta ( :-)) ) ca ministerul care trebuie sa prinda hotii printre alte misiuni, este condus de un cetatean care ar trebui sa faca, conceptual vorbind, obiectul activitatii ministerului pe care il conduce. Nici nu stiu daca sa rad sau sa ma enervez. E mai bine totusi ca suspectul de plagiat nu mai este in fruntea guvernului, s-a predat stafeta la ministerul de interne, un nivel mai jos.
  M-a impresionat fratia intelectuala intre coautorii referatelor. Atata doar ca o lucrare de doctorat presupune inovare, originalitate. Cel putin in teorie. Poti sa imparti gloria inovarii intr-un brevet de inventie de exemplu. Lucrarea de doctorat insa este un document cu un singur autor. Altfel nu se poate numi doctorat.
  Incerc o explicatie pentru numarul mare de "doctori". Acum ceva vreme, daca erai angajat bugetar, doctoratul aducea automat 15% in plus la salariu. Oare cati doctori sunt angajati in mediul privat? Incearca cineva sa afle procentul de doctori care iau salariu de la stat din numarul total de doctori din Romania?
  Dupa cate stiu, si conducatorii de doctorat, doctori la randul lor, primesc o indemnizatie pentru efortul de a indruma candidatii la titlul de doctor. Cu cat mai multi candidati, cu atat mai multi bani. Nu suntem oare indreptatiti sa ne intrebam daca nu s-a format o comunitate de initiati in ale doctoratelor? E pe bani. Bani publici. Pentru ca in mediul privat nu conteaza daca ai doctorat decat in masura de a demonstra ca esti competent. Salariul este legat de performanta si nu greveaza banul public.
  La bugetari in schimb, doctoratul si indrumarea pentru obtinerea lui sunt platite din banul public. De aceea nu doare local, personal. Efortul financiar este repartizat pe toti platitorii de taxe, durerea este difuza si aproape imperceptibila. De aceea si sentimentul de vinovatie al celor care fac uz de aceasta modalitate de a fura practic din banul public este absent.
  Oare vom vedea infiintandu-se o comisie de evaluare profesionista a valabilitatii (nu mai vorbesc de valoaa stiintifica) a acestor titluri? Si mai ales, vom vedea in cazul declararii plagiatului, vreo actiune de recuperare a banilor incasati nejustificat pe baza unui titlu nemeritat? Recuperare care ar trebui sa se faca si de la conducatorul care a girat cu sau fara intentie frauda.
  Ar fi prea frumos sa fie adevarat. Ar insemna sa traim intr-o Romanie pe drumul cel bun.
  • Like 0
 • Candva, un professor universitar, Doctor si el, mi-a spus : "pentru a scrie o lucrare noua, nu e necesar sa vii cu ceva nou, cu adevarat. Este suficient sa pui cap-la-cap idei existente". Cu alte cuvinte ... te bagi in seama si spui "ce multa dreptate au avut astia !" Si, gata, esti deja Doctor. Ne miram ca s-a ajuns aici ?
  • Like 1
 • APUD ION,APUD MARIN=NUME SI PRENUME.......TARE DE TOT !!!!!
  • Like 0
 • Men,53 de mii de doctori in diverse discipline stiintifice!!!Si Romania e tot pe butuci.
  Pana la urma,ce Dumnezeu cred indivizii astia,ca o diploma FURATA chiar le schimba fiinta,modul de a fi,capacitatea de gandire,analiza si sinteza?Chiar cred ca o sa ma uit la ei altfel,desi-i aud cat de agramat si poticnit vorbesc?
  • Like 1
 • Domn Negrutiu, eu cred ca dumneavoastra faceți o mica greșeala: judecați un fapt scoțându-l din context. E la fel cum se face de obicei prin media, sau cum se facea cu ceva ani in urma, cand lua o afirmație dintr-un interviu si ... scoasă din context avea cu totul alt inteles. De ce nu judecați plagiatul in contextul anilor '90? De ce nu-i judecați pe cei corupți, politicieni si oameni de afaceri in acel context? Adica, de ce vă mirați asa de tare, nu facea toata lumea la fel? Nu furau toti? Daca nu furai, cat de putin, daca nu încalcai legea, cat de putin, NU PUTEAI SA FACI NIMIC. Alea erau timpurile. Te uitai in jurul tau cum toti se înfrupta, se îmbogățesc, nimeni nu pățea nimic, toata lumea prospera si tu stăteai ca prostul, exact, ca prostul. Era ca si cum te-ai fi pisat contra vântului. (Nu Vântul, vântul :)). Cine putea sa prevadă ca va veni DNA-ul peste 10 ani? Asta a fost ca o lebădă neagra, remember ?
  Ce le reproșam? Ca nu au fost eroi? Stâlpi ai societății? Pai câți suntem eroi, domn Negrutiu? E adevarat ca n-au furat toti, dar marea lor majoritate n-au făcut-o pentru ca sunt prea moi. Asa ca mine. Fara ambiție. Au zis: Frateee!! ... e cam riscant, lasa ca-mi ajunge cat am. N-au vrut mai mult, dar daca ar fi vrut, n-ar fi putut fara sa fure. Cum putea un politician ca Ponta, sau un colonel ca nenea Toba sa facă cercetare pentru o teza de doctorat? Pai ar fi avut ei timp? Nu. Chiar daca erau "tobă" de carte :)
  Si atunci ce sa facă daca in jurul lor, altii mai prosti ca ei, deveneau doctori si le luau postul? Pai era corect? Si ei ce sa facă, sa-i reclame? Cui? Mă leși!!
  Asa ca au intrat in hora, nu prea aveau de ales decat daca ar fi fost făcuți din alt aluat, ori ei nu erau, erau romani ca noi toti, mai lasi, mai putin eroi, mai ...
  De asta zic, trebuie sa-i judecam in contextul vremurilor. Nu aruncați asa de tare cu piatra, nici voi nu sunteți mai buni, poate doar mai putin Ambițioși.
  • Like 1
  • @ Gigel Flocea
   Toba si-a sustinu teza de doctorat in 2011, nicidecum in 90. La fel, Ponta in anii 90 avea vreo 20 de ani, deci n-am avea de ce sa vorbim de "contextul anilor 90"
   • Like 0
  • @ George Asiminei
   plagiatorii sint hoti indiferent in ce perioada si-au realizat teza ... Problema este ca, după cum se vede, ajung in posturi cheie ...
   • Like 0
 • haidi bre ce atâta ipocrizie, crecă mulți dintre noi, moralistii de pe forumuri, avem cel puțin o licență pe la Spiru.
  • Like 1
 • Domnule, totu' trebuie luat metodic. Până la doctorat ar trebui verificată licența sau disertația d-lui. Acolo e mai mare jalea, dacă se tăia răul de la rădăcină nu se ajungea la doctorat.
  • Like 0
 • ?????? check icon
  O fi solitar ?
  • Like 0
 • Bravo Florin. Trăim în țara în care profesori universitari, care sunt și practicieni de excepție, nu reușesc să devină conducători de doctorat deoarece condițiile sunt modificate și răs-modificate după cheful unor politicieni care se prezintă și ca parte a unui mediu academic contrafăcut; iar impostori precum Oprea conduc doctorate bine mersi, strict pe bază de tupeu și analfabetism; mai mult ca sigur, Tobă i-a pus pe alții să-i scrie referatele ori chiar toată teza de doctorat. Îți dai seama ce-a zis el, când a văzut în bibliografie doi de "Apud", unul după altul? " - Ptiu, ăștia-s frați..."
  • Like 3
 • Luati-i pe toti cei cu doctorate obtinute i Romania si vedeti care rezista la cititul lucrarii pagina cu pagina! Este amuzant totusi cum se dau in "gat" unii pe altii cand ajung sa ocupe functii publice!
  • Like 3


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult