Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Curajul nebun al domnului Ciorbea

Victor Ciorbea

Foto: Inquam Photos

Este foarte greu de înțeles ce a vrut să spună mintea chinuită și sufletul de iască al celui care e plătit regește ca să aibă o carte de vizită pe care scrie „Avocatul poporului”. Din păcate, suntem în ultima vreme martorii unei avalanșe de enormități, jigniri și grosolănii rostite de cei plătiți din banii publici, dar cu toată obișnuința noastră, unele sunt atât de dureroase, atât de periculoase încât abia ne putem reveni din șocul provocat.

„Avem, har Domnului, destule persoane cu dizabilități în România. Prea multe”.

Să încercăm să înțelegem despre ce e vorba în una dintre cele mai grave afirmații rostite de un demnitar român.

Propoziția cea mai neutră pe care ar fi trebuit să o rostească pretinsul Avocat al pretinsului popor ar fi fost: „avem multe persoane cu dizabilități în România”. Spusă așa, ea ar fi fost o judecată de fapt trimițând la complexitatea constatată a fenomenului handicapului în țara noastră. Ea n-ar fi atras atenția asupra incapacității noastre de a crea condiții pentru o viață demnă și împlinită celor pe care viața sau un accident al ei le-au retras pe nedrept unele dintre posibilitățile de a se desăvârși ca ființe bucurându-se de toate capacitățile lor. Şi ar fi exprimat o preocupare legitimă sau prefăcută a cuiva care de fapt strânge cu dinții și cu degetele de scaunul oferit de partid: da, avem multe persoane cu dizabilități în România, trebuie să ne ocupăm de ele, e de datoria noastră să o facem.

Dar așa cum a spus-o, într-o frază elaborată, oroarea este deplină de cel puțin trei ori:

1) „Avem destule persoane cu dizabilități în România”. Ce înseamnă „destule”? Cine decide că sunt destule? Medicii, asistența socială, judecătorii, partidul, Victor Ciorbea? „Destule” înseamnă că nu mai vrem altele, e destul așa, ajunge, stop, ce să facem cu mai multe? „Destule” înseamnă că ne-am săturat, că nu mai vrem. Dar cum vine asta? Cum își poate permite VC să hotărască în numele nostru, al tuturor, că avem destule persoane cu dizabilități? Există un număr, un procent sub care nu sunt destule și peste care sunt destule? Destule în raport cu ce?

2) „Har Domnului”. Adică ne-a blagoslovit Cel de Sus cu această „osândă”, cum se spune la țară, e un „har Domnului” pe invers, nu ca o mulțumire, ci ca o procopsire, mai grav, ca un blestem, suntem pedepsiți. Mai grav, persoanele cu dizabilități sunt ele însele o pedeapsă, nu-i așa, domnule VC? Dacă vi se pare că forțez interpretarea, haideți să comparăm aceeași propoziție cu una în care în loc de „persoane cu dizabilități” punem „strungari” sau „profesori”. „Avem, har Domnului, destui profesori în România”. Vi se pare că sună la fel?

3) „Prea multe”. Domnule VC, Aktion T4 vă spune ceva? Dar Euthanasie Akten? Haideți că vă spun eu: în 1939, Hitler încredințează direct cancelarului său sarcina eutanasierii prin gazare a persoanelor handicapate din Germania. Prea multe persoane handicapate slăbeau vitalitatea rasei germane. În cele șase centre de gazare din Germania, au fost ucise între 1939 și 1944 peste 70 000 de persoane handicapate, cu tulburări mentale sau în incapacitate de a munci. Cum vi se pare acest număr, domnule VC? Prea mic sau prea mare? Da, ultima persoană care a avut curajul să spună că în țara lui trăiesc prea multe persoane handicapate a fost Hitler. Dar nici măcar el nu a avut curajul să o spună public, ci a făcut-o în scris, într-un document secret și printr-o operațiune secretă. Dumneavoastră ați fost mult mai curajos, felicitări!

Trăim vremuri speciale, dragi concetățeni. Avem șansa istorică de a fi contemporanii unor oameni de mare caracter și de mare curaj. Posteritatea îi va reține cu siguranță pentru vorbele lor de neuitat. Noi însă, grăbiți și reduși cum suntem, un pic handicapați, nu-i așa?, nu suntem nici capabili nici demni să apreciem virtuțile oamenilor care ne călăuzesc spre un viitor luminos.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe mine m-ar interesa daca stie cineva cum poate fi inlaturat din functie avocatul poporului, care sunt procedurile si daca am putea face ceva ?
    • Like 1
  • Acest Domn,care nu merita apelativul de jurist,a devenit printr.o eroare Avocatul Poporului,in fapt el este avocatul PSD (Pasul Spre Dezastru) in speta al d-lui Dragnea.Asi dori daca are bun simt (ceea ce e rar la astfel de oameni) sa ne spuna un singur lucru pe care la facut ptr. Popor,... . Nu merita nici banii pe care ii primeste si nici respectul nostru.DEMISIA tov. comunist retrezit !
    • Like 2
  • omul asta este ....strîmb și pe interior!
    mi-ar place sa-l îndrept pe...exterior!

    da stiu!...fara violenta..... numai un pic...așa !
    Este un jeg!
    • Like 1
  • check icon
    Vad o persoana cu dizabilitati - in poza de sub titlul articolului.
    • Like 1
  • Sa-i multumeasca Domnului si celui ce a pus in functia de Avocat al poporului aceasta fosila ! Poate ca-l mai duce mintea cat de cat , dar nu vrea sa-l supere pe binefacatorul lui . L-am intalnit cu multa vreme in urma ,la Cluj, unde era intr-o adunare in care se afla si DOMNUL CORNELIU COPOSU ( om pe care il admir enorm ) . Nu am stat mult , ei erau pe punctul de a pleca, doar am dat mana . Asa ca , atunci cand a fost pus in aceasta functie am fost nu bucuroasa, ci foarte bucuroasa ! Prin urmare va inchipuiti ce mare dezamagire port in suflet , cat de suparata pot fi pe acest individ care fie nu a inteles nimic de la cei din jur ,fie simte ca i se apropie clipa , vrea sa stranga cat mai multa avere si se preteaza la asemenea josnicii !
    • Like 1
  • ...el fiind unul dintre cei multi, cu mai multe dizabilitati si fizice si mentale!
    • Like 1
  • Cel putin ca salariu, nu il are mai mare decat al unui parlamentar, i-a fost taiat. In rest, decand a Av. Poporului, a somat sau a spus prostii...
    • Like 0
  • - decat sa-i comentez-corectez pe aia care scriu, mai bine pe aia care comenteaza, e mai simplu - autorul despica firul in paispe, fara sa aiba de fapt nimic de demonstrat - zici ciorbea si-ajunge - cred ca aia care i-au tradat pe Horea, Closca si Crisan, aratau la fata ca_ciorbea ... Doamne iarta-ne, nu cred ca vom iesi vreodata din inferioritate, ridicol si horror ...
    • Like 1
  • Are curajul nebun al unui caine incoltit!este una dintre cele mai jalnice figuri din politica romanesca,ar mai fi Vosganian...si unicul Tudorel!
    • Like 0
  • Victor Ciorbea este un personaj grotesc.Vă daţi seama de drama acestei ţări numai dacă meditaţi asupra faptului că a fost cândva prim-ministru din partea ,,democraţiei''.A fost cândva şef mari de confederaţie sindicală,acolo unde se bagă toţi nerealizaţii profesional.A fost şi muritor de foame şi un obişnuit jenant al televiziunilor.Doar foamea l-a adus în situaţia de a mânca kkt.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult