(Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)
Dosarele inculpaţilor de la Înalta Curte, condamnaţi de completuri de 3 judecători nespecializate pe corupţie, vor fi rejudecate de la zero, de această dată de completuri de 3 judecători specializate pe corupţie, a explicat pentru G4media.ro avocatul Adrian Toni Neacşu.
Între cei ale căror procese urmează să fie reluate se numără Darius Vâlcov și familia Cosma - Mircea Cosma, fost președinte CJ Prahova, fiul acestuia Vlăduț Cosma și fiica, deputata Andreea Cosma.
„Toţi cei care acum sunt în faza de apel vor cere completului de 5 judecători să caseze condamnarea de la fond de la completul de 3 judecători pe motiv că a fost dată de un complet nespecializat pe corupţie, iar completul de 5 va trebui să admită în baza deciziei CCR de azi”, a explicat avocatul Neacşu.
Elena Udrea, Alina Bica, Dan Şova şi Constantin Niţă au condamnări definitive deja anulate ca urmare a deciziei CCR din noiembrie anul trecut, care a constatat compunerea nelegală a completurilor de 5 judecători. Acum, ei beneficiază şi de a doua decizie CCR care a constatat şi compunerea nelegală a completurilor de 3 judecători, mai scrie G4Media.
Procesele lui Ponta şi Drăghici, reluate
Pe de altă parte, procesele inculpaţilor achitaţi de completurile de 3 judecători nespecializate pe corupţie ar trebui să fie reluate de la zero. În această situaţie este fostul premier, Victor Ponta, şi fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.
În ce îl privește pe Liviu Dragnea, teoretic el nu ar beneficia de decizia de miercuri a CCR, privind completurile de 3. Părerile juriștilor sunt însă împărțite. Motivarea deciziei CCR este așteptată, pentru a aduce clarificări în cazul tuturor dosarelor.
Și avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a declarat la Antena3 că așteaptă motivarea Curții Constituționale, pentru a vedea ce e de făcut mai departe. În timpul apelului finalizat pe 26 mai, avocații inculpaților din acest dosar au cerut o excepție de neconstituționalitate în ce privește alcătuirea completului de trei judecători, pe fond, care nu au fost specializați în acte de corupție. Solicitarea a fost respinsă.
CCR: Cauzele de pe rolul ÎCCJ, în măsura în care nu au devenit definitive, urmează a fi rejudecate
„Cauzele înregistrate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și soluționate de aceasta în primă instanță anterior Hotărârii Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.14 din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive, urmează a fi rejudecate, în condițiile art.421 pct.2 lit.b) din Codul de procedură penală, de completurile specializate alcătuite potrivit art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003”, se arată într-un comunicat de la CCR.
Astfel, după cinci amânări, CCR a admis miercuri sesizarea lui Florin Iordache, privind un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupție.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sa mai vedem cum o sa reuseasca societatea sa-i demanteleze pe astia.