Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze varianta indiană a virusului, identificată deja în 20 de țări

India - coronavirus

(Membrii unei familii, îmbrăcați în echipamente de protecție, se roagă lângă o victimă care a murit de Covid-19 și este incinerată la un crematoriu în aer liber, amenajat într-o fostă carieră de granit, la periferia orașului Bengaluru, India, 1 mai 2021. /Foto: Manjunath Kiran / AFP / Profimedia)

Dezastrul sanitar și umanitar din India poate avea mai multe cauze:

- relaxarea măsurilor de distanțare socială sau chiar eliminarea acestora

- aspectele demografice particulare: populația numeroasă (peste 1,3 miliarde), dar mai ales aglomerările urbane masive care facilitează transmiterea rapidă a agenților infecțioși

- sistemul sanitar, a cărui performanță era cunoscută ca fiind modestă

- rata scăzută a vaccinării (deși India este cel mai mare producător de vaccinuri, doar 2% din populație era vaccinată împotriva Covid-19, la începutul acestui val)

- circulația intensă a variantelor deja cunoscute (B.1.1.7 - Marea Britanie și B.1.351 - Africa de Sud), alături de o variantă nouă, denumită B.1.617 (denumită de presă, tulpina indiană). 

Cele 3 tulpini au circulat și circulă intens, fiind responsabile toate 3 de creșterea numărului de cazuri la un nivel record (un caz de Covid-19 din 3 diagnosticate provine, în acest moment, din India). Analize recente sugerează o competiție pentru supremație, în India, între variantele B.1.1.7 și B.1.617.

Referitor la varianta indiană (B.1.617), sunt 3 mutații (din 13) la nivelul proteinei S care ar putea fi de interes, din perspectiva acoperirii oferite de vaccinuri:

- E484Q - asemănătoare cu mutația E484K, responsabilă de scăderea eficacității vaccinurilor

- L452R - întâlnită la varianta identificată în California

- P681R - întâlnită la mai multe variante are virusului

Această variantă (B.1.617) este încadrată la acest moment în categoria „variante de interes”, nu în categoria „variante de îngrijorare” - unde se află B.1.1.7 și B.1.351.

Vestea bună este că date preliminare de laborator sugerează că vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm și pe care le avem acum la dispoziție acoperă și varianta indiană, B.1.617. De aceea, intensificarea vaccinării reprezintă cea mai eficientă metodă de protecție împotriva infecției, inclusiv în ceea ce privește varianta indiană.

Sală de festivități, transformată în secție Covid în New Delhi, India/ Foto: Prakash SINGH / AFP / Profimedia

Deși a fost identificată în aproximativ 20 de țări până acum, există o foarte mare probabilitate ca varianta indiană să circule deja în mult mai multe, numai că lipsa sau inadecvarea programelor de supraveghere genomică fac imposibilă sau foarte dificilă identificare timpurie a acesteia.

(Coadă la crematoriu, New Delhi, India/ Foto: Money Sharma / AFP / Profimedia)

Alături de vaccinare, realizarea unui program coerent de secvențiere genomică SARS-CoV-2 și de analiză a datelor, cu scopul de a identifica precoce variantele de interes și alte semnale de alarmă, reprezintă cheia controlului pandemiei. Altfel, vom fi mereu în situația de a reacționa abia după ce o variantă nouă și potențial periculoasă nu numai că a apărut, dar va fi și deja larg răspândită. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult