Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze varianta indiană a virusului, identificată deja în 20 de țări

India - coronavirus

(Membrii unei familii, îmbrăcați în echipamente de protecție, se roagă lângă o victimă care a murit de Covid-19 și este incinerată la un crematoriu în aer liber, amenajat într-o fostă carieră de granit, la periferia orașului Bengaluru, India, 1 mai 2021. /Foto: Manjunath Kiran / AFP / Profimedia)

Dezastrul sanitar și umanitar din India poate avea mai multe cauze:

- relaxarea măsurilor de distanțare socială sau chiar eliminarea acestora

- aspectele demografice particulare: populația numeroasă (peste 1,3 miliarde), dar mai ales aglomerările urbane masive care facilitează transmiterea rapidă a agenților infecțioși

- sistemul sanitar, a cărui performanță era cunoscută ca fiind modestă

- rata scăzută a vaccinării (deși India este cel mai mare producător de vaccinuri, doar 2% din populație era vaccinată împotriva Covid-19, la începutul acestui val)

- circulația intensă a variantelor deja cunoscute (B.1.1.7 - Marea Britanie și B.1.351 - Africa de Sud), alături de o variantă nouă, denumită B.1.617 (denumită de presă, tulpina indiană). 

Cele 3 tulpini au circulat și circulă intens, fiind responsabile toate 3 de creșterea numărului de cazuri la un nivel record (un caz de Covid-19 din 3 diagnosticate provine, în acest moment, din India). Analize recente sugerează o competiție pentru supremație, în India, între variantele B.1.1.7 și B.1.617.

Referitor la varianta indiană (B.1.617), sunt 3 mutații (din 13) la nivelul proteinei S care ar putea fi de interes, din perspectiva acoperirii oferite de vaccinuri:

- E484Q - asemănătoare cu mutația E484K, responsabilă de scăderea eficacității vaccinurilor

- L452R - întâlnită la varianta identificată în California

- P681R - întâlnită la mai multe variante are virusului

Această variantă (B.1.617) este încadrată la acest moment în categoria „variante de interes”, nu în categoria „variante de îngrijorare” - unde se află B.1.1.7 și B.1.351.

Vestea bună este că date preliminare de laborator sugerează că vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm și pe care le avem acum la dispoziție acoperă și varianta indiană, B.1.617. De aceea, intensificarea vaccinării reprezintă cea mai eficientă metodă de protecție împotriva infecției, inclusiv în ceea ce privește varianta indiană.

Sală de festivități, transformată în secție Covid în New Delhi, India/ Foto: Prakash SINGH / AFP / Profimedia

Deși a fost identificată în aproximativ 20 de țări până acum, există o foarte mare probabilitate ca varianta indiană să circule deja în mult mai multe, numai că lipsa sau inadecvarea programelor de supraveghere genomică fac imposibilă sau foarte dificilă identificare timpurie a acesteia.

(Coadă la crematoriu, New Delhi, India/ Foto: Money Sharma / AFP / Profimedia)

Alături de vaccinare, realizarea unui program coerent de secvențiere genomică SARS-CoV-2 și de analiză a datelor, cu scopul de a identifica precoce variantele de interes și alte semnale de alarmă, reprezintă cheia controlului pandemiei. Altfel, vom fi mereu în situația de a reacționa abia după ce o variantă nouă și potențial periculoasă nu numai că a apărut, dar va fi și deja larg răspândită. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult