Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Aproximativ 100 de milionari în dolari au apărut în ultima săptămână în București. Cum decriptează antreprenorul Sergiu Neguț mesajul UiPath

Sergiu Neguț pe munte

Câteva zeci sau peste 100 de milionari în dolari au apărut în ultima săptămână în București, după listarea la cea mai puternică bursă din lume, cea de la New York, a companiei UiPath. Antreprenorul Sergiu Neguț, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, a explicat că firmele din tehnologie tind să ofere angajaților microparticipații, care în cazul UiPath valorează milioane de dolari, după ce compania a fost evaluată la NYSE la 30 de miliarde de dolari.

Listarea la bursa americană a companiei UiPath este probabil cel mai important eveniment de business din România din ultimii 10 ani, consideră Neguț.

„Companiile din tehnologie tind să dea participații angajaților, participații mici, microprocente. Microprocentele astea, pentru o companie evaluată la 30 de miliarde de dolari, înseamnă că vreo 100 dacă nu mai mult de milionari în dolari, cu cunoștințe avansate în tehnologie, cu cunoștințe avansate de creștere a unor afaceri tehnologice sunt în momentul acesta rezidenți fiscali în București. (...) Oamenii au 2 posibilități: 1. când se hotărăsc ei să vândă din acțiunile UiPath să cumpere alte acțiuni la bursa americană, a. din poziția de investitor pasiv, sau din poziția de investitor activ, când se hotătăsc să vândă acțiunile UiPath să investească în alte startup-uri de origine românească de tehnologie de aici. În plus, câtă vreme sunt rezidenți fiscali în România, toate taxele din aceste tranzacții se vor regăsi în bugetul României și așa mai departe. Tot know how-ul care se acumulează și toate sumele ce se vor regăsi în ecosistemul românesc de investiții eu sunt convins că o să ridice profilul spațiului românesc de tehnologie mult peste ce este acum și deja acum este mult peste ceea ce era acum 5 ani. UiPath este unul dintre motivele importante pentru care se întâmplă treaba asta”, a explicat Sergiu Neguț, cofondator, director financiar & director de operațiuni la FintechOS.

Antreprenorul vede și o altă implicație a fenomenului UiPath, din prisma mesajului pe care îl transmite întreprinzătorilor aflați la început de drum. 

„UiPath nu este un fenomen doar pentru România, UiPath este un fenomen care spune așa: dragă antreprenorule care ți-ai făcut o firmă mică într-un apartament de 10 oameni, într-un oraș, care nu e Silicon Valley, nu e New York, Londra sau Shanghai, și tu ai o șansă să ajungi atât de mare. UiPath ne creează această sămânță de speranță că putem să facem orice dacă lucrurile se aliniază, și nu mai este the american dream, e un vis care e la dispoziția oricui. E un global dream”, vede cofondatorul FintechOS.

Compania românească FintechOS, furnizor global de tehnologie pentru bănci, companii de asigurări și alte instituții financiare, a anunțat recent atragerea unei investiții de 60 de milioane dolari, într-o rundă de finanțare Serie B, pentru a-și accelera expansiunea globală. Runda a fost condusă de Draper Esprit, unul dintre cele mai active fonduri din Europa, cu investiții în companii de tehnologie care cresc rapid și au ambiții globale, precum Revolut, Thought Machine, UiPath, Form3 și ICEYE.

Fondurile vor fi utilizate în principal pentru a întări poziția companiei în Uniunea Europeană și în Marea Britanie, și pentru a susține expansiunea globală, principalele piețe vizate fiind Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa și America de Nord. FintechOS are în plan să deschidă sedii în SUA, Dubai și Singapore, și să-și crească numărul de angajați cu 40%, recrutând în perioada următoare 120 de persoane cu experiență solidă în bănci, asigurări, tehnologie și securitatea datelor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult