Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Aproximativ 100 de milionari în dolari au apărut în ultima săptămână în București. Cum decriptează antreprenorul Sergiu Neguț mesajul UiPath

Sergiu Neguț pe munte

Câteva zeci sau peste 100 de milionari în dolari au apărut în ultima săptămână în București, după listarea la cea mai puternică bursă din lume, cea de la New York, a companiei UiPath. Antreprenorul Sergiu Neguț, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, a explicat că firmele din tehnologie tind să ofere angajaților microparticipații, care în cazul UiPath valorează milioane de dolari, după ce compania a fost evaluată la NYSE la 30 de miliarde de dolari.

Listarea la bursa americană a companiei UiPath este probabil cel mai important eveniment de business din România din ultimii 10 ani, consideră Neguț.

„Companiile din tehnologie tind să dea participații angajaților, participații mici, microprocente. Microprocentele astea, pentru o companie evaluată la 30 de miliarde de dolari, înseamnă că vreo 100 dacă nu mai mult de milionari în dolari, cu cunoștințe avansate în tehnologie, cu cunoștințe avansate de creștere a unor afaceri tehnologice sunt în momentul acesta rezidenți fiscali în București. (...) Oamenii au 2 posibilități: 1. când se hotărăsc ei să vândă din acțiunile UiPath să cumpere alte acțiuni la bursa americană, a. din poziția de investitor pasiv, sau din poziția de investitor activ, când se hotătăsc să vândă acțiunile UiPath să investească în alte startup-uri de origine românească de tehnologie de aici. În plus, câtă vreme sunt rezidenți fiscali în România, toate taxele din aceste tranzacții se vor regăsi în bugetul României și așa mai departe. Tot know how-ul care se acumulează și toate sumele ce se vor regăsi în ecosistemul românesc de investiții eu sunt convins că o să ridice profilul spațiului românesc de tehnologie mult peste ce este acum și deja acum este mult peste ceea ce era acum 5 ani. UiPath este unul dintre motivele importante pentru care se întâmplă treaba asta”, a explicat Sergiu Neguț, cofondator, director financiar & director de operațiuni la FintechOS.

Antreprenorul vede și o altă implicație a fenomenului UiPath, din prisma mesajului pe care îl transmite întreprinzătorilor aflați la început de drum. 

„UiPath nu este un fenomen doar pentru România, UiPath este un fenomen care spune așa: dragă antreprenorule care ți-ai făcut o firmă mică într-un apartament de 10 oameni, într-un oraș, care nu e Silicon Valley, nu e New York, Londra sau Shanghai, și tu ai o șansă să ajungi atât de mare. UiPath ne creează această sămânță de speranță că putem să facem orice dacă lucrurile se aliniază, și nu mai este the american dream, e un vis care e la dispoziția oricui. E un global dream”, vede cofondatorul FintechOS.

Compania românească FintechOS, furnizor global de tehnologie pentru bănci, companii de asigurări și alte instituții financiare, a anunțat recent atragerea unei investiții de 60 de milioane dolari, într-o rundă de finanțare Serie B, pentru a-și accelera expansiunea globală. Runda a fost condusă de Draper Esprit, unul dintre cele mai active fonduri din Europa, cu investiții în companii de tehnologie care cresc rapid și au ambiții globale, precum Revolut, Thought Machine, UiPath, Form3 și ICEYE.

Fondurile vor fi utilizate în principal pentru a întări poziția companiei în Uniunea Europeană și în Marea Britanie, și pentru a susține expansiunea globală, principalele piețe vizate fiind Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa și America de Nord. FintechOS are în plan să deschidă sedii în SUA, Dubai și Singapore, și să-și crească numărul de angajați cu 40%, recrutând în perioada următoare 120 de persoane cu experiență solidă în bănci, asigurări, tehnologie și securitatea datelor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult