Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ciorba de Bruxelles a eurodeputatei Ramona Strugariu, o gafă de comunicare în care s-a încăpățânat să persevereze

Ramona Strugariu, deputat în Parlamentul European și-a pozat mâncarea, menționând că așa arată masa de prânz și că, de cele mai multe ori, este singura masă a zilei. Nu a ratat nici șansa de a-i ataca cumva pe cei care cred că „ne petrecem viața în întâlniri pe la restaurante de lux și cine de fițe”.

Este suficient să ne uităm pe comentarii pentru a înțelege că postarea doamnei deputat nu a fost cea mai inspirată.

Sigur, a încercat o ușoară umanizare a sa, ceea ce nu este neapărat o idee proastă. Doar că implementarea putea fi îmbunătățită.

Există câteva aspecte de care Ramona Strugariu nu a ținut cont. 

În primul rând, percepția oamenilor despre politicieni. De curând mi-am susținut lucrarea de disertație și am cercetat percepția tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 (publicul doamnei deputat) despre politicieni.

Răspunsurile nu ar trebui să mire pe nimeni, iar ele au conținut cuvinte precum incompetență, nepăsare, muncă puțină spre deloc. Și lista poate continua. Ce trebuie să înțelegem este că această imagine este adânc înrădăcinată în mintea oamenilor. Aceasta este opinia lor sinceră despre politicieni.

În acest context, nu este de mirare că abordarea doamnei deputat a fost crunt taxată pe pagina sa. Și în general de către opinia publică.

Unor oameni care au o părere atât de proastă despre activitatea ta, nu poți să vii și să le spui ”uite cât muncesc eu, uite câte fac eu, câtă dreptate am eu și ce mult greșiți voi.”

Este o eroare strategică gravă.

Alegătorii așteaptă altceva, iar interesul lor pentru prânzul unui politician tinde spre zero. Sau pentru viața unui politician. Sau pentru activitatea sa directă. Sau..pentru orice ține de politicieni, dacă tot suntem la acest capitol. 

Omul este preocupat de propriile sale nevoi și dorințe. Atât și nimic mai mult.

În al doilea rând, umanizarea nu înseamnă o supă la prânz. Există câteva reguli ce trebuie respectate. Nu te face cu nimic mai uman dacă mănânci o supă și îmi spui că rar ai pauze.

Umanizarea este despre împărtășirea valorilor care îți motivează acțiunile. Despre cine ești tu ca om, dincolo de cine ești tu ca politician. Sigur, acolo sus aerul este rarefiat și uneori chiar te crezi stăpânul universului. Cumva există riscul de a-ți uita misiunea, asta dacă ai avut vreodată una.

Doar că fix despre acea misiune este vorba în umanizare. Cine ești ca om? De ce ești aici? Care este scopul tău? Pentru că, înainte de orice, ești om! Pe ce pui accent în viață ? Ce nu este negociabil pentru tine? Ce este negociabil?

Sunt câteva întrebări care trebuie să stea la baza unui proces de comunicare ce ar implica și umanizarea unui politician. Sau a oricărui tip de lider.

Și încă ceva.. Dacă vrem umanizare, trebuie să ni se vadă fața. Pentru că oamenii nu votează supa. 

Nu în ultimul rând, doamna deputat ar fi putut evita dezbaterile de pe pagina sa de Facebook. Ok, a postat. Ok, nu mai putea șterge. Ok, a văzut reacțiile. Dar chiar nu era cazul să intre în discuții cu oamenii a căror opinie este formată și adânc înrădăcinată.

În gestionarea crizelor de imagine este o vorbă: Nu poți convinge oamenii care nu vor să fie convinși. Sigur, poți încerca. Poate pe 1-2 reușești pentru o perioadă super scurtă de timp. Dar pe termen lung, efortul este aproape imposibil.

Politicienii trebuie să se uite cu mai multă atenție la ce cred oamenii despre ei. Pentru că studiul realizat de mine în cadrul lucrării de disertație nu le este deloc favorabil. Trebuie să înțeleagă cum s-a ajuns aici și ce pot face pentru a schimba această imagine proastă. Mai ales când vorbim de noile generații, care gândesc total diferit și care au cu totul alte interese decât ce cred actualii lideri politici. Și vine 2024…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dna,d-soara o fi vrut sa ne arate ca lucreaza in"draci"(scuze)din cauza pandemiei,ceea ce este adevarat,la companii ca Amazon,Microsoft,etc, dar nu-i cazul parlamentarilor.
  • Like 0
 • Nu vezi ce Bunăciune de fata? Își menține silueta ce vrei?
  • Like 1
 • Nume check icon
  Din pacate USR Plus mai au de invatat foarte multe la foarte mult capitole. Si culmea si la cel de imagine la care te gandesti ca ar trebuie sa se priceapa, ca deh au trait sau studia in tari in care astfel de lucruri se invata, dar se pare ca nu...Iar regula cea mai important este ca postarile devin virale mai multe cand sunt negative, decat pozitive...
  • Like 2
 • „De curând mi-am susținut lucrarea de disertație și am cercetat...”; „studiul realizat de mine în cadrul lucrării de disertație”. Expresia „lucrare de disertație” este o tautologie cât casa, ori cât clădirea universității pe care ați absolvit-o. A se vedea dexonline.ro, a accesibil prin Internet.
  • Like 2
 • Conform zicalei "daca tacea filozof ramanea" nu a facut decat sa intareasca perceptia oamenilor ca politicienii prezenti in PE ,cu mici exceptii se conduc dupa zicala "timpul trece, leafa merge (si nu e mica deloc) , noi cu drag muncim"
  • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  Ba a șters-o. Am vrut să văd și eu hatereala însă prea târziu. Acum a postat o agendă săptămânală la care a primit iarăși multe comentarii acide.
  Dna ține să facă aceleași greșeli de când lumea. Și înainte de revoluție dar și după, exact așa sunau lamentările celor care spuneau că n-au timp să înghită un covrig și se rostogolesc de atâta treabă. Noi cei mult peste 35 știm și mai bine.
  De ce nu să explice cu ce se ocupă acele comisii? Ori care e filozofia UE? La ce folosește totul? Ca dacă te uiți la agenda aia săptămânală îți par multe chestii minore. Românul vrea să știe ce face ea acolo concret pentru el.

  Chiar că ar trebui un curs simplu de comunicare pe care să-l urmeze politicienii. Care nu-l urmează își asumă gafele ulterioare. Și nu în cele din urmă, o tactică de a rezista mai bine la hateri. Indiferent ce faci vor fi niște care nu sunt de acord ori dau cu lături. Unii jurnaliști au pielea tăbăcită așa că ar putea să împărtășească secretul.
  • Like 2
  • @ Delia MC
   Stimată doamnă, cei mai mulți dintre ei sunt atât de ignoranți, încât nu știu că nu știu. Sunt convinși că nu mai au ce să învețe.
   • Like 3
  • @ Dumitru Bortun
   Delia MC Delia MC check icon
   Este definiția pe care am dat-o prostiei: prostu-i prost când nu știe, nu știe ca nu știe și crede că nici n-are nevoie. Doamna îmi pare mai curând plutitoare în stratosferă decuplată de cei pentru care este/ar trebui să fie acolo. Care habar n-au de importanța uriașă a muncii dumneaei (cine s-a ostenit vreodată să explice? Iar dacă îi pare neesențial ar trebui să-și aducă aminte ale cui voturi au trimis-o acolo). Ignoranți care nu înțeleg ce crucială e întâlnirea ei cu cineva din Georgia de exemplu.
   Un smiorc ( tipic Plusere) altoit pe unul de tip vechi. Plus orgoliu. Niște comentarii acide îi pot aduce cu picioarele pe pământ. Cel mai rău e nu când lumea reacționează. Ci când nu o mai face.
   • Like 1
 • Zauuu, saraca fata eurodeputata ne arata supa pe care o mananca???? Eu as vrea sa vad fluturasul de salariu!!!! Oricum, daca nu ii place se poate intoarce oricand in Romania, la un salariu mediu pe economie.... sau chiar minim..... Pe bune, cat de proasta sa fii sa crezi ca o sa primesti intelegere din partea oamenilor la o astfel de postare? Total lipsita de bun simt, draguta de eurodeputata....
  • Like 2
 • pffuaah...doamna Strugariu, cel mult s-a ales cu o indigestie după postarea de ieri...însă noi „publicul țintă”, mult peste intervalul 18-35, suntem în comă!!!!
  • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult