Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cu oamenii aceștia nu se poate vorbi, ci doar lupta

Serghei Lavrov

Foto: Sputnik / Sipa Press / Profimedia

Când aveam vreo 12-13 ani, fratele meu m-a împins în ușa de la balcon. Eram în apartamentul bunicilor, locul nostru preferat pentru distrus chestii pe vremea aia.

Geamul ușii s-a făcut țăndări, iar eu am ajuns grămadă în balcon, plin de cioburi, dar destul de viu. Bucăți de geam îmi ajunseseră în păr și în urechi, dar nu-mi amintesc să fi fost rănit.

Alertați de zgomot, în câteva secunde au ajuns lângă noi o soră de-a mamei și bunică-mea. Ne-au întrebat speriate ce s-a întâmplat.

Deși era evident că noi am produs nenorocirea, am refuzat să recunoaștem, spunând că habar n-aveam cine a făcut tâmpenia aia.

Două ore ne-au chestionat pe subiect. Nici de-ai dracu’ n-am zis că noi am făcut-o. Era o situație de-un absurd crunt, însă nu ne-am lăsat. 

Țin minte că eram așa de vehement în timp ce mințeam, cu părul plin de cioburi, încât cred că mi-am luat și vreo două peste ceafă. Nici așa nu am recunoscut. Puteai să mă torturezi și tot n-ai fi scos de la mine o mărturisire.

De la un punct încolo, minciuna devenise singura opțiune. În mintea mea de copil idiot, mi se părea absurd să mint, iar apoi, presat de mătușă și bunică, să retractez.

Nici măcar nu mi-era frică de pedeapsă. Era doar strategie tembelă. Părea mult mai logic să o țin gaia mațu’ pe minciună, ceea ce am și făcut, până am ajuns și eu să cred că nu greșisem cu nimic.

M-am și smiorcăit un pic, țin minte, pozând în victimă. Gesticulam ca apucatul, dezvinovățindu-mă, băgându-l și pe fratele meu mai mic la pachet.

Până la urmă, a rămas ca-n gară. Eu, însă, m-am ales în familie cu reputația de mincinos sadea. Toată lumea a înțeles că eram capabil să transform albul în negru și n-aș fi recunoscut nimic nici dat prin mașina de tocat carne.

Am povestit asta după ce am văzut ce a declarat ieri Lavrov, cum că Rusia nu a invadat, de fapt, Ucraina. O minciună sfruntată, scuipată în fața a miliarde de oameni siderați.

Este evident că Ucraina este invadată de ruși, este limpede că Lavrov minte de rupe. Nici măcar manipulare nu se mai numește ceea ce face bătrânul ministru de Externe al Rusiei. 

E ticăloșie prostească in plain sight, cum spun englezii. Toți știm că minte, el știe că minte și totuși omul e de neclintit.

La 70 de ani, cu o experiență imensă în dezinformare, capabil să manipuleze mase uriașe de oameni fără să i se clintească un mușchi pe față, cunoscător al tuturor strategiilor de contorsionare a informației, Lavrov a ajuns astăzi să adopte o strategie de gâgă, mințind ca un copil de 12 ani prins în fapt, plin de cioburi în păr și în urechi de la geamul prin care tocmai a trecut ca un cascador din filmele cu proști.

Atât de jos au ajuns Putin și oamenii săi de încredere. Mincinoși de cea mai ridicolă speță, stârnind dezgustul și furia întregii lumi civilizate.

De-acum încolo, nimeni n-ar mai trebui să ia serios vreo declarație care vine de la Kremlin. Cu oamenii ăștia nu se poate vorbi, ci doar lupta. Cred că a devenit clar, în sfârșit, pentru fiecare dintre noi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel check icon
    Pt. mine e clar ca nu se poate discuta cu rusii-ei se jura ca nu fura, deși ii prinzi cu rata în gura-dar la fel de clar îmi e ca se mai găsesc destui la noi care le vor da credit. Pe cât sint unii de ticăloși fără conștiința sau scrupule, pe atât sint unii de prosti, ca altfel nu le pot zice.
    • Like 4
  • Daniel check icon
    Pt. mine e clar ca nu se poate discuta cu rusii-ei se jura ca nu fura, deși ii prinzi cu rata în gura-dar la fel de clar îmi e ca se mai găsesc destui la noi care le vor da credit. Pe cât sint unii de ticăloși fără conștiința sau scrupule, pe atât sint unii de prosti, ca altfel nu le pot zice.
    • Like 1
  • mRNA check icon
    Politica externă a SUA este un sport crud
    de Diana Johnstone

    Această practică crudă a fost de mult interzisă ca fiind inumană.
    Și totuși astăzi se practică o varietate de vânătoare de urs la o scară internațională gigantică, îndreptată împotriva unor națiuni întregi.  Această practică se numește politică externă a SUA.  A devenit distracția absurdului club sportiv internațional numit NATO.

    Liderii Statelor Unite, cu siguranță în aroganța lor ca „națiune esențială”, nu au mai mult respect față de alte țări decât îl au elisabetanii pentru animalele pe care le torturau.  Vânătoarea este planificată în mod conștient și atent.

    Ca dovadă, amintesc un raport din 2019 al Corporației RAND adresat șefului de stat major al armatei SUA, intitulat „Extinderea Rusiei”.  Studiul RAND în sine este relativ prudent în recomandările sale și avertizează că multe trucuri perfide ar putea să nu funcționeze.  Cu toate acestea, mi se pare scandalos faptul că acest raport există – nu atât pentru conținutul său, cât pentru că arată ceea ce Pentagonul îi plătește pe cei mai buni intelectuali săi ca să găsească modalități de a pune alte națiuni in situatii dificile pe care executivii americani speră apoi să le exploateze.

    Linia oficială a SUA este că Kremlinul amenință Europa cu expansionismul său agresiv.  Dar când strategii sunt între ei, povestea sună foarte diferit.  Scopul lor este să folosească sancțiunile, propaganda și alte măsuri pentru a provoca Rusia să ia exact acele tipuri de măsuri negative („supra-extindere”) pe care SUA le pot exploata în detrimentul Rusiei.

    Studiul RAND explică obiectivele sale:

    „Examinăm o serie de măsuri nonviolente care ar putea exploata vulnerabilitățile și temerile Rusiei pentru a dăuna armatei și economiei Rusiei și reputației regimului în țară și în străinătate.  Pașii pe care ne gândim să facem acest lucru nu vizează în primul rând apărarea și descurajarea, deși ar putea contribui la ambele.  Mai degrabă, aceste mișcări sunt concepute ca elemente ale unei campanii menite să dezechilibreze adversarul, să îndemne Rusia să concureze în zone sau regiuni în care Statele Unite au un avantaj competitiv și să provoace Rusia să se mobilizeze militar sau economic sau să facă regimul să piardă   prestigiu și/sau influență interna si internațională.”

    Aparent, liderii americani consideră acest comportament „normal”, la fel cum tachinarea este normală pentru bătăușul din curtea școlii și spionarii agenților corupți ai FBI.

    Descrierea se potrivește operațiunilor americane din Ucraina, care vizează „exploatarea vulnerabilităților și temerilor Rusiei” prin plasarea unei alianțe militare ostile în pragul ei și descriind apoi răspunsurile perfect previzibile ale Rusiei drept o agresiune fără temei.  Diplomația presupune înțelegerea poziției celeilalte părți.  Dar vânătoarea verbală de urs implică un refuz total de a înțelege pe celălalt și o interpretare greșită constantă și conștientă a fiecăremui enunț sau acțiuni din partea celeilalte.

    Ceea ce este cu adevărat perfid este că, în timp ce ursul rus este acuzat în mod constant că urmărește politici expansioniste, întreaga politică are ca scop să-l determine să facă exact asta!  Pentru că atunci putem impune sancțiuni, putem crește și mai mult bugetul Pentagonului și putem strânge lațul rachetelor de protecție ale NATO în jurul prețioșilor noștri „aliați” europeni.

    Timp de o generație, liderii ruși au făcut eforturi extraordinare pentru a construi un parteneriat pașnic cu „Occidentul”, care este instituționalizat în Uniunea Europeană și, mai ales, NATO.  Ei credeau cu adevărat că sfârșitul Războiului Rece artificial ar putea aduce o vecinătate europeană pașnică.  Dar liderii aroganți ai SUA, contrar sfatului experților lor de top, au refuzat să trateze Rusia egal ca o  mare națiune care este, preferând să trateze țara ca pe ursul hărțuit dintr-un circ.

    Extinderea NATO a fost o formă de vânătoare de urși, în mod clar un mijloc de a transforma un potențial prieten într-un inamic.  Fostul președinte american Bill Clinton și administrațiile ulterioare au ales această cale.  Moscova acceptase independența foștilor membri ai Uniunii Sovietice.  Vânătoarea de urs a constat în acuzarea constantă a Moscovei că plănuiește reîncorporarea acestor țări prin forță.

    Țara de graniță a Rusiei

    Cuvântul Ucraina înseamnă țara de graniță, în esență țara de graniță dintre Rusia și ținuturile vestice care au aparținut uneori Poloniei, Lituaniei sau Imperiului Habsburgic.  Ca parte a URSS, Ucraina a fost extinsă pentru a include mari părți ale Rusiei și aceste teritorii vestice.  Istoria a creat două identități puternic contrastante la ambele capete, astfel încât Ucraina independentă, care a apărut abia în 1991, a fost profund divizată de la început.  Și încă de la început, politicile Washingtonului, în concordanță cu o diaspora mare, hiperactivă, anticomunistă, anti-rusă  din SUA și Canada, au fost concepute pentru a folosi amărăciunea diviziziunii ucrainene pentru a viza mai întâi URSS și apoi slăbiciunile Rusiei.  S-au investit miliarde de dolari în „întărirea democrației”: înfruntând vestul Ucrainei pro-vestic cu estul Ucrainei semi-ruse.

    Lovitura de stat din 2014, susținută de SUA, l-a înlăturat pe președintele Viktor Ianukovici, care avea un sprijin solid din estul Ucrainei și a introdus la putere forțele pro-occidentale hotărâte să conducă Ucraina în NATO și să sprijine tot mai deschis Rusia declarată principalul inamic.  Asociată cu aceasta era si perspectiva cuceririi într-o zi a celei mai mari baze navale rusești din Sevastopol din peninsula Crimeea.

    Întrucât oamenii din Crimeea nu și-au dorit niciodată să facă parte din Ucraina, pericolul a fost evitat printr-un referendum în care majoritatea covârșitoare a locuitorilor Crimeei au votat pentru reintegrarea în Rusia, de care fuseseră despărțiți printr-o decizie autocratică a lui Hrușciov în 1954.  Propagandiștii occidentali au denunțat acest act de autodeterminare ca fiind o „invazie rusă” vestind un program militar rus de cucerire – o fantezie nesusținută de fapte sau motivații.

    Îngroziți de lovitura de stat care l-a răsturnat pe președintele pe care l-au ales și de naționaliștii care au amenințat că vor interzice limba rusă pe care o vorbeau, oamenii din provinciile estice Donețk și Lugansk și-au declarat independența.

    Rusia nu a susținut această mișcare, ci a susținut în schimb Acordurile de la Minsk, semnate în februarie 2015 și aprobate printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU.  În esență, acordul vizează păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei printr-un proces de federalizare, în care republicile separatiste ar reveni în schimbul autonomiei lor locale.

    Acordul de la Minsk considera  câțiva pași pentru a pune capăt crizei interne ucrainene.  În primul rând, Ucraina ar trebui să adopte imediat, în martie 2015, o lege care să acorde autoguvernare regiunilor din est.  În continuare, Kievul va negocia cu teritoriile de Est liniile directoare pentru alegerile locale care vor avea loc anul acesta sub supravegherea OSCE.  Apoi Kievul va implementa o reformă constituțională care să garanteze drepturile Estului.  După alegeri, Kievul avea să preia controlul deplin asupra Donețkului și Luganskului, inclusiv granița cu Rusia.  O amnistie generală s-ar extinde asupra soldaților de ambele părți.

    Dar, deși Kievul a semnat acordul, nu a pus niciodată în aplicare niciunul dintre aceste puncte și refuză să negocieze cu rebelii din est.  În așa-numitul format Normandia, Franța și Germania trebuiau să facă presiuni asupra Kievului pentru a accepta acest acord de pace - dar nu s-a întâmplat nimic.  În schimb, Occidentul a acuzat Rusia că nu a implementat acordul, ceea ce nu are sens, deoarece depinde de Kiev să implementeze ceea ce s-a convenit, nu de Moscova.  Oficialii de la Kiev își reiterează în mod regulat refuzul de a negocia cu rebelii, cerând în același timp tot mai multe arme de la puterile NATO pentru a rezolva problema în felul lor.

    Între timp, facțiunile majore din Duma Rusă și opinia publică și-au exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la populația vorbitoare de limbă rusă din provinciile estice, care suferă de privațiuni și atacuri militare ale guvernului central în ultimii opt ani.  Această îngrijorare este, desigur, interpretată în Occident ca o repetare a eforturilor lui Hitler de a cuceri țările vecine.  Dar, ca întotdeauna, inevitabila analogie cu Hitler este nefondată.  Pentru că un lucru este cert: Rusia este prea mare pentru a fi nevoită să cucerească habitatul.

    Ai nevoie de un inamic?  Aici ai unul!

    Germania a găsit formula perfectă pentru relațiile occidentale cu Rusia.  Ești un „înțelegător al lui Putin” sau nu?  Prin Putin se înțelege Rusia, deoarece trucul obișnuit al propagandei occidentale este de a uzurpa identitatea țării vizate cu numele președintelui său, Vladimir Putin, care este inevitabil un autocrat dictatorial.  Cei care „înțeleg” pe Putin sau Rusia sunt foarte suspectați de neloialitate față de Occident.  Deci, acum toți, să ne asigurăm că NU ÎNȚELEM Rusia!

    Conducerea rusă susține că se simte amenințată de membrii unei vaste alianțe ostile care au în mod regulat manevre militare în pragul ușii lor?  Sunt incomodati cu rachetele nucleare care vizează teritoriul lor de către statele membre NATO din apropiere?  Dar de ce, asta e doar paranoia sau un semn de intenții viclene și agresive.  Nu e nimic de înțeles.

    Deci Occidentul a tratat Rusia ca pe un urs vânat.  Și acum are o națiune adversă puternică din punct de vedere militar, cu arme nucleare, condusă de oameni mult mai gânditori și inteligenți decât politicienii mediocri din Washington, Londra și în alte locuri.

    Președintele american Joe Biden și statul său profund nu și-au dorit niciodată o soluție pașnică în Ucraina, deoarece Ucraina, aflată într-un punct problema, acționează ca o barieră permanentă între Rusia și Europa de Vest, asigurând controlul SUA asupra acesteia din urmă.  Ați tratat Rusia ca pe un adversar de ani de zile, iar Rusia trage acum concluzia inevitabilă că Occidentul o va accepta doar ca adversar.  Răbdarea este la sfârșit.  Și asta schimbă complet regulile jocului.

    Prima reacție: Occidentul va pedepsi ursul cu sancțiuni!  Germania oprește certificarea conductei de gaze naturale Nord Stream 2. Așa că Germania refuză să cumpere gazul rusesc de care are nevoie pentru a se asigura că Rusia nu poate opri gazul de care are nevoie la un moment dat în viitor.  Un truc ingenios, nu?  Și între timp, pe fondul penuriei tot mai mari de gaze și a prețurilor în creștere, Rusia nu va avea probleme să-și vândă gazul în altă parte din Asia.
    Când „valorile noastre” includ un refuz de a înțelege, abundentan neintelegerilor este inepuizabilă.
    • Like 0
    • @ mRNA
      Dorin check icon
      Sunteți întâmpinat cu ostilitate fățișă aici, dar insistați cu încăpățânare să propagați punctele de vedere contrare șuvoiului majoritar, asemeni unui Don Quixote împotriva morilor de vânt.
      Aș fi curios să știu care e motivația dv?
      Și cui îi țineți dv pumnii, sincer, concret, în războiul actual?

      În afară de propagandă, mai contribuiți și altfel la susținerea favoriților dv?
      Fiindcă trebuie să aveți și dv simpatii, fie printre beligeranți, fie printre suporteri ai părților sau simpli chibiți.

      Aș fi surprins să-mi răspundeți, dată fiind ostilitatea cu care v-am întâmpinat până acum, dar știți cu siguranță că misiunea de convertire e aspră și că sunteți dator să nu precupețiți niciun efort întru încercarea de întoarcere a oițelor rătăcite la dreapta credință.
      • Like 3
    • @ mRNA
      Gandalf check icon
      Bătu-te-ar Dumnezeu să te bată de rusnac împuțit și cretin!
      Tu chiar nu vezi că NIIMENI de aici nu este de acord cu articolele tale inepte și părtinitoare? Tu chiar nu ai atâta minte în căpățână să observi că nu mai ai niciun efect, nu mai pervertești pe nimeni, că ai fost demascat ca postac plătit și că îți pierzi vremea, și a ta și a noastră?
      Până unde poate merge cretinismul și imbecilitatea unui așa-zis om?
      Sau patronii tăi nu te plătesc la efect ci la cuvânt? Pe fiecare cuvânt excretat iei o copeică indiferent că nu mai ai decât răspunsuri ca acesta?
      Pașol na turbinca, CIORTI!
      • Like 5
    • @ mRNA
      Oare ai putea sa legi si tu 5 cuvinte intr-o propozitie decenta scrisa de tine, in loc sa umpli spatiul cu atata amar de copy-paste?
      Si, desigur, propozitia sa fie in legatura cu subiectul articolului. Aici era vorba de Lavrov, daca nu ti-ai dat seama pana acum.
      • Like 3
    • @ mRNA
      Dumneata esti un micut Lavrov ! Excelent, chiar credeam ca specia este pe cale de disparitie si eram profund ingrijorat.
      • Like 4
    • @ mRNA
      Dorin check icon
      Cumetre, îți place tare mult curul rusesc ,e dulceață pentru tine de îl pupi așa de des?Ai grije să nu faci herpes s-au exeme.
      • Like 3
    • @ mRNA
      Ovo check icon
      Spasiba, domnu' troll rus. Sunt curios, o faceți din patriotism, sau pe bani? Dacă este varianta 2, pe ruble sau dolari? Dacă este varianta 1, sunteți prost.
      • Like 3
    • @ Dorin
      Dorin check icon
      Comentariul de ieri de la ora 22 apărut sub numele „Dorin” nu e al meu.
      E a treia oară când mă întîlnesc cu tizul meu, la același subiect.

      Am să mă retrag eu.
      • Like 0
    • @ Dorin
      Delia MC Delia MC check icon
      Așa e, cineva trebuie să schimbe măcar nick-ul.
      Sugerez reînscriere pe pagină cu altă adresă de email, e mai simplu. Plus un nume gen Dorin 22 sau ceva să-l facă distinctiv plus foto, nu neapărat poză proprie. Așa vom ști cu cine vorbim, până schimbă Republica regulile.
      Un răuvoitor ori trol ar putea folosi regulile, deocamdată proaste, pentru a discredita. Vă dați seama că e necesară o atitudine.
      • Like 0
    • @ mRNA
      minti si manipulezi la fel ca Lavrov....esti o trompeta putinista plantata pe aici....si dai din clanta in stilul kgb-ist....cu indivizi de speta careia ii apartii nu se sta de vorba.....doar se lupta...pentru eliminare ...voi sunteti partea interlopa a lumii...
      • Like 1
  • mRNA check icon
    Priviti din urmatoarea perspectiva. Deocamdata rusii se afla pe teritoriul considerat de Rusia ca fiind rusesc. Deci nu este invazie ci apararea patriei impotriva ocuparii Ucrainei de catre USA.
    Statul Ucrainian este un stat marioneta SUA ce include si teritoriu istoric rusesc. Daca vrea sa fie cu SUA Ucraina trebuie sa renunte la teritoriile rusesti. Ceea ce nu vrea sa faca fiindca nu o lasa SUA. Discursul lui Lawrov are bataie lunga in timp.

    Se pare ca oamenii nu mai sunt capabili sa gandeasca limpede. Se ignora cauza reala. Ca SUA un stat la 15000km distanta are un stat marioneta inarmat pana in dinti in granita cu Rusia, si cu teritorii ce apartin istoric Rusiei.

    Dati inainte ca pana la urma Londra, Washington, New York, si LA vor primi bomba.

    Rusia are 1/10 bugetul militar din ce au tarile NATO plus SUA. Rusilor nu le-ar trece prin cap sa vina peste NATO. Doar daca nu au de ales.

    Dar atunci va fi razboi atomic ca nu-si permit cu bugetul pe care il au decat asta ca optiune.

    Faceti presupunerea falsa ca Rusia nu va folosi arsenalul nuclear si se va lasa distrusa intr-un razboi conventional pe care il pierde cu siguranta. Nu uitati si de armele biologice.

    Corona a fost un exercitiu pregatitor al populatiei pentru ce urmeaza. Decizia pare sa fi fost luata. SUA trebuie sa distruga una din cele doua Rusia sau China. Au ales Rusia ca e mai slaba.
    • Like 0
    • @ mRNA
      "De la Nistru pân' la Tissa
      Tot românul plânsu-mi-s-a,
      Că nu mai poate străbate
      De-atâta străinătate.
      Din Hotin şi pân' la mare
      Vin muscalii de-a călare,
      De la mare la Hotin
      Mereu calea ne-o aţin
      ....
      Cine-au îndrăgit străinii,
      Mânca-i-ar inima câinii,
      Mânca-i-ar casa pustia,
      Şi neamul nemernicia!"

      Mai recitește-l pe Eminescu, canalie, dacă ai făcut-o vreodată sau dacă ai înțeles ceva !
      Cum vă mai rabdă pământul, scursuri bolșevice ?
      • Like 6
    • @ mRNA
      Gandalf check icon
      Bă ruznak împuțit, nu ți-e rușine de oameni și frică de Dumnezeu?#
      Pașol na turbinca ciorti!
      Am uitat că voi sunteți atei prin educație și formare, deci pentru tine Dumnezeu e dumnezeu.
      Despre partea cu rușinea...
      • Like 4
    • @ Gandalf
      mRNA check icon
      Eminescu nu a trait in Transilvania. A fost doar la Viena in lumea artelor. Nu in tinutul motilor sa vada cum au trait acestia sub palaria occidentului.

      Nu mai tot visati ca vestul e salvarea. Tarile vestice nu sunt mai morale decat Rusia. Doar mai bine organizate. Cand extermina si distrug o fac cu profesionalism crud. Si sunt parsivi. Una iti spun in fata si alta fac pe din dos. Cand au alte interese te vand.

      Sunteti traumatizati de trecut si nu mai vedeti limpede situatia actuala.
      • Like 0
    • @ mRNA
      Gandalf check icon
      Pașol na turbinca, ciorti!
      Pașol na turbinca, ciorti!
      Pașol na turbinca, ciorti!
      • Like 2
    • @ mRNA
      Stimate mRNA,admițând că ar fi cum ziceți,adică non-Ucraina,vi se pare totuși în firea lucrurilor să intri tu,guvern al non-țării socotite teritoriu național de guvernul ăsta,cu armată și bombardament peste cetățenii care îs unii la slujbă,alții la școală și grădiniță:?Adică să-i UCIZI?!?
      Ați accepta ca firească o asemenea atitudine a guvernului României în HarCov,aka Ținutul Secuiesc,numai fiindcă secuii vorbesc o altă limbă decât cea română și preferă alte drapele??
      • Like 5
    • @ mRNA
      Vezi că ai greșit destinatarul, nu amicul Gandalf a amintit de Eminescu, nenorocit cu mintea rătăcită ce ești !
      Minți cu nerușinare, Eminescu știa și înțelegea foarte bine situația grea a românilor din imperiul austro-ungar, ba chiar era un exponent al luptei pentru "eliberarea tuturor provinciilor româneşti de sub jugul austro-ungar şi unirea acestora într-un stat numit Dacia"
      Dar asta a fost cu peste un secol și jumătate în urmă, știm neajunsurile, poziționările și tristețile românilor (și nu numai) în perioadele tulburi de până în secolul 20... Și, totuși, occidentul pe care îl urăști din toți rărunchii a evoluat spre o civilizație pe care o dorim noi restul, oameni normali, și la care sigur că avem tot timpul de șlefuit...
      Totodată, Eminescu blestema din tot sufletul MUSCALUL care ne-a adus numai nenorociri de când ne știm, la asta mă refeream eu. Știi ce-i ăla muscal ?
      Dar tu, vânzător de țară și neam, nu poți accepta că ești de partea oribilă a istoriei !
      De ce tot insiști să verși venin într-o comunitate (Republica) a cărei mare majoritate (sper!) se bazează pe valori culturale, educaționale, aspiraționale de tip occidental ?
      Pe mine personal mă provoci să fiu sau să scriu așa cum nu ar trebui în mod normal, răbufnesc pe limba si urâțenia ta și-mi pare rău...
      • Like 4
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Dorin check icon
      Și la mine a greșit destinatarul, acu vreo două zile.
      Cred că de la samagon i se trage.
      • Like 2
    • @ mRNA
      Nemernicule, nu inteleg dece nu te blocheaza administratorii. Avand in vedere ca "Sputnik" este blocat, mi se pare absurd ca mancatorii sai de rahat sa nu fie blocati, la randul lor. Scursura bolsevica, imi vine sa vomit doar cand iti vad ID-ul, fara sa-ti mai citesc idioteniile.
      • Like 1
    • @ mRNA
      Se pare ca ucrainienii nu considera ca traiesc pe teritoriu rusesc; asa se vede cel putin de la Harkov sau Mariupol; in rest propaganda si realitate fabricata. Asta-i.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult