Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Prețul corect al populismului: unde ne duce cruciada împotriva „speculanților” și obsesia pentru controlul prețurilor

Contor de electricitate

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Eu am luat-o pe asta cu interzicerea „speculei” ca pe o idee mai năstrușnică, dar văd că unii insistă să o discute cu o seriozitate absolut îngrijorătoare. Las-o încolo de experiență istorică, ne ambiționăm noi să descoperim care este prețul „corect” al produselor.

Cu adevărat îngrijorătoare este noua apetență pentru controlul prețurilor fiindcă știm cu precizie cum se termină astfel de experimente: în dezastru. Pot înțelege o plafonare pe termen extrem de scurt în cazuri absolut excepționale. Dincolo de asta controlul prețurilor este o infatuare care costă scump și este doar populism sau lipsă de înțelegere. Mi-e și frică să mă gândesc cum o să arate piața energiei în 2023 după un an de plafonare. Dacă începem cu povestea asta la roșii, ulei sau lapte o să rămânem fără ele. 

A doua chestie îngrijorătoare este dorința multor instituții de control de a da amenzi pe cifra de afaceri: 1%, 3%, 4%. Pare o nimica toată, dar pentru cele mai multe companii asta e marja anuală de profit. Ai luat două amenzi d-astea și poți să împachetezi tot, nu contează cât ești de mare. Lași și 2000 de oameni fără loc de muncă fiindcă nu ai de unde plăti așa ceva. Și cine știe poate nu ai bască nici la anul.

Consiliul Concurenței are instrumentele, puterea și cunoștințele să investigheze companiile când abuzează și se înțeleg asupra prețurilor și le poate da amenzi și de 10% din cifra de afaceri. Și e bine că e așa. În rest, vă rog eu să terminăm cu toate plafonările și discuțiile despre prețuri corecte, speculă și concepte inedite care ne duc în alte vremuri. Degeaba dăm semnale de deschidere către investitori și antreprenori dacă ele vin la pachet cu controlul prețurilor și cu posibile amenzi, date de te-miri-ce-instituție, care îți îngroapă afacerea în doi timpi și trei mișcări. Asta nu e economie de piață. Dacă vrem să-i protejăm pe cei mai vulnerabili de creșteri de prețuri avem alte metode. Mai bine le virăm bani în cont lunar decât să plafonăm prețurile sau să începem să alergăm antreprenorii că fac ”speculă”.

Prețurile sunt niște semnale esențiale care modelează deciziile și comportamentul companiilor și consumatorilor în funcție de realitate, nu de ce crede vreo comisiei printr-un birou. Umblăm la asta și ne vom distruge economia. Este atât de simplu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Consumul de sapun pe cap de locuitor, procentul ridicat al mortalitatii pe sosele, preturile in continua crestere din 90 pana in prezent, masurile guvernamentale tardive si de "ochii lumii contra salarii si pensii nesimtite, dezastrul din sistemul de sanatate, valatucii de fum negru si toxic care scalda in continuare plaiurile mioritice in timp ce primul cetatean al tarii joaca golf sau planteaza copaci in "photo session" so on....Nu mai spun de "pierderi" romanesti in razboiul care se desfasoara totusi pe teritoriul altei tari, respectiv Ukraina. Cam asa se manifesta lucrurile populare in Romania. Masurile populiste nu fac altceva decat sa intareasca regula si sa consolideze perversitatea situatiei creând totodata iluzia unei schimbari in bine. Specula este abilitatea individului sau a statului de a scoate un profit ridicat din orice situatie critica, obicei consacrat si generator de mari castiguri si suferinte. Case study, recent Taiwanul a anuntat ca renunta sa achizitioneze elicoptere specializate in lupta antisubmarin din U.S.A, sant foarte scumpe. Pe principiul "Seize the moment" sa aiba oare asta legatura cu tensiunile in crestere dintre China si Taiwan? fireste ca nu, este vorba doar despre "just business". La fel sa intamplat cand pretul rachetelor Exocet a "explodat" vezi razboiul din Malvine. Cat despre "legea cererii si ofertei" in varianta ei originala, functioneaza doar in natura unde specii triumfa sau pier in functie de "ofertele" habitatului. In scurta vreme specia umana va simti pe propria ei piele ce inseamna sa incalci legea cererii si a ofertei aflata la lucru, in natura. Legea cererii si ofertei" in perversa ei interpretare umana functioneaza in mare parte asa cum a descris Jokai Mor(Omul de aur)...." cand vreti sa scada pretul la ovaz dati sfoara in tara ca guvernul vinde toti caii".
    • Like 0
  • Dumnezeul comerțului capitalist este ”legea cererii și ofertei”. Pare în general OK, dar mie nu mi se pare deloc așa. Pote fi relativ OK numai și numai dacă acționează într-o perioadă extrem de liniștită din punct de vedere economic și social, la nivelul întregii lumi, ceea ce e, practic, cam imposibil. În rest, legea cererii și ofertei reprezintă doar speculă legalizată. Întotdeauna, în acest fel, prețurile se stabilesc LA NIVELUL MAXIM DE SUPORTABILITATE AL CUMPĂRĂTORULUI. Se presupune că singurul motor de scădere al prețurilor este CONCURENȚA. În general, pe timpuri liniștite, poate funcționa cât de cât. Dar în rest, concurența cinstită, de bună credință, e o glumă bună. În special în situații agitate, confuze, de criză, ca acum, prețurile explodează NEJUSTIFICAT. Fiincă marile companii, corporațiile care fac și desfac totul în economia mondială sau regională au SPECULAT momentul de slăbiciune a societății și au acționat cu tupeu. Nu poate nimeni să spună că până în 2021 toate prețurile la energie la nivel mondial erau ”chill”, iar din 2022, DINAINTE DE RĂZBOI, deci fără legătură cu acesta.... așa, dintr-o dată.... KABUUUM!!!! Hai mai lăsați-o moartă cu legea cererii și ofertei. E clar că s-au înțeles toți într-un fel sau altul, că nu le convine ca în urma pandemiei să aibă profituri astronomice doar Big Pharma și că vor și ei ceva mai mult cașcaval. Așa că, hai cu prețurile sus, indiferent dacă costurile de producție și livrare au rămas la fel. Despre ce cerere și ofertă mai vorbim? Putem să ne alegem furnizorii cât vrem, că tot scump va fi peste tot. Deci, de ce asta? Iar apostolilor capitalismului sălbatic, așa ca autorul articolului, le spun să mai mediteze puțin la faptul că anul trecut, înainte de liberalizare, au fost îndemnați / speriați toți oamenii să facă contracte noi pe piața concurențială, că altfel rămân pe serviciul universal și va fi cică mai scump. Păi să nu credem că a fost momită populația pentru a fi ”prinsă”, ca la pescuit?
    Și a propos de legea cererii și ofertei, amintesc că pe vremea pandemiei, prețul stabilizat al măștilor a fost de 50 de bani, dar la început s-au cumpărat inclusiv cu 7 lei!!!! Mișto. Văd că unii iubesc capitalismul sălbatic, eu nu. Nu e vorba de a fi nostalgic comunist. Consider comunismul un mare și perfid rău, care a reprezentat o vreme o utopie păguboasă și chiar criminală. Dar comunismul este o extremă, iar capitalismul sălbatic este cealaltă extremă. Iar eu m-am săturat de extreme, vreau o societate echilibrată, pașnică și benefică, la nivel atât material, cât și moral / spiritual. Dacă e posibil.
    • Like 1
  • Gabi check icon
    Speculantul retrage de pe piață bunuri în perioade favorabile, atunci când prețurile sunt mici, le stochează urmând a le vinde cu prețuri mari în perioade dificile. Cu alte cuvinte, contrar aparențelor, speculantul are un rol de nivelare a prețurilor și nu de creștere a acestora, cumpărarea de bunuri în perioade de abundență ducând la o creștere a prețurilor în timpuri bune iar apariția acelorași bunuri pe piață în perioade de restriște ducând la o scădere a prețurilor în timpuri rele. Diferența de preț reprezintă riscul (dacă nu vor urma perioade dificile în perioada imediat următoare?) și costurile (stocare, logistică etc) asumate de speculant.

    Activitatea speculantului este în legătură cu doctrina "mâinii invizibile" pomenită de Adam Smith - anume cea care ne face viața posibilă și pe alocuri plăcută atunci când guvernul nu face tot ce poate pentru a o încătușa:

    „fiecare individ se străduieşte să îşi utilizeze capitalul astfel încât ceea ce produce să aibă o valoare cât mai mare. În general, el nici nu urmăreşte să promoveze interesul public şi nici nu ştie cât de mult îl promovează. El nu urmăreşte decât propria-i siguranţă, propriu-i câştig. Prin aceasta, el este condus ca de o mână invizibilă să ţintească un scop care nu a făcut deloc parte din intenţia lui. Urmărindu-şi propriul interes, el îl promovează adesea pe cel al societăţii, mai eficient decât atunci când are într-adevăr intenţia să îl promoveze”.
    • Like 2
    • @ Gabi
      Retragerea de pe piață a unor mărfuri în perioade cu prețuri foarte mici are ca scop și consecință creșterea prețurilor prin crearea penuriei în vederea majorării profiturilor parazitare, fără muncă, ale speculantului. Doar e dovedit că orice marfă care se găsește din ce în ce mai greu se scumpește din ce în ce mai mult, creșterea prețului fiind direct proporțională cu dificultatea obținerii mărfii respective. De asta speculanții sunt dușmani ai Statului și ai poporului și trebuie considerați ca atare și pedepsiți maxim, fiindcă numai pedepsind drastic speculanții se poate descuraja specula până la eradicarea ei!
      • Like 0
  • sa intelegem ca la cantina parlamentului au fost plafonate preturile si, de aici, protestul vehement?
    dar am bagat de seama ca si prin tari mai capitaliste (ca noi, adica mai vechi in ale aste) se plafoneza preturile !!!
    si da, intr-adevar consiliul concurentei... dar dureaza 3-4 ani cate o anchheta, care se incheie cu - sau nu - vre-o amenda si in timpul asta consumatorul plateste factura mamut !
    si in tot timpul asta firmele cu pricina "sug sangele poporului" de acopera cu excedent orice amenda posipile
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Asta cu speculanții de la cizmarul de Ceașcă vine.Păi el și gașca lui de secretari de partid analfabeți făceau spume la gură împotriva speculanților care chipurile sugeau sângele poporului și din cauza cărora se trăia rău nu din cauza prostiei generalizate a comuniștilor .
    • Like 3
    • @ Dorin
      Ba vine din anii 50, de la tovarășul Vasile Luca, fostul ministru de finanțe. Lui îi este atribuită poezioara asta frumoasă:

      "Leul la stabilizare,
      speculanții la scos sare!"

      Foarte corect, fiindcă speculanții erau și sunt dușmani ai Statului și ai poporului și locul lor e la pușcărie și la ocnă!
      • Like 0
  • Nume check icon
    Este numai gargara politica. Nu se va intampla nimic pentru ca le va fi foarte greu sa demonstreze ca este specula atat timp cat preturile din Romania sunt puternic afectate si in stransa legatura cu preturile mondiale. Toate business-urile serioase planifica scaderi de cifre de afaceri si profitabilitate, prin urmare despre ce specula vorbim?
    • Like 2
  • Nume check icon
    Este numai gargara politica. Nu se va intampla nimic pentru ca le va fi foarte greu sa demonstreze ca este specula atat timp cat preturile din Romania sunt puternic afectate si in stransa legatura cu preturile mondiale. Toate business-urile serioase planifica scaderi de cifre de afaceri si profitabilitate, prin urmare despre ce specula vorbim?
    • Like 0
    • @ Nume
      adica vanzatorii de vaccin au iesit in pierdere? pe bune?
      • Like 0
    • @ corneliu apostol
      Corectie, pustiulica, ei sunt producatori si dezvoltatori de vaccinuri. Acolo nu ai speculati, aka intemediari ce cumpara ieftin cand nu e pandemie si vand scump cand e. Profiturile companiilor de dezvoltare vaccinuri mai sunt si distribuite in piata, pt. ca majoritatea lor sunt listate la bursa. Acum depinde si de administratorii de f.i. daca s-au aventurat preconizand un castig, Daca nu, raman ca matale, cu mancarea furata din gura de altii. In rest profiturile lor sunt date de necesitatea pietii pt. ca pana la urma multi accepta un 2-15 euro pt. un vaccin ce le poate reduce sansele la formele severe de boala. Sau daca tot de mananca lobu', ia discuta cu antivaccinistii ghinionisti, aka covidiotii cu covid pe termen lung si intelege ceva din ghinionul prin care trec.

      PS. la curent un speculant dat in gat de Hidro e tocmai Electrica furnizare care a cumparat de la Hidro ieftin aproape toate productia pusa pe piata pt. recomercializare, cu 275 pe MWh si sa revanda sau voia sa revanda cu 500 lei sau mai mult cand plafonarea la 1 leu nu era un fapt. Uite speculantul! Recent Hidro a incercat sa vanda un pachet cu 370 de lei MWh, n-a cumparat nimeni. Deci plafonarea preturilor tine speculantii departe. Acum Hidro se pregatesc sa cumpere toata Electrica Furnizare si un speculat iasa de pe piata.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult