Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Eu am luat-o pe asta cu interzicerea „speculei” ca pe o idee mai năstrușnică, dar văd că unii insistă să o discute cu o seriozitate absolut îngrijorătoare. Las-o încolo de experiență istorică, ne ambiționăm noi să descoperim care este prețul „corect” al produselor.
Cu adevărat îngrijorătoare este noua apetență pentru controlul prețurilor fiindcă știm cu precizie cum se termină astfel de experimente: în dezastru. Pot înțelege o plafonare pe termen extrem de scurt în cazuri absolut excepționale. Dincolo de asta controlul prețurilor este o infatuare care costă scump și este doar populism sau lipsă de înțelegere. Mi-e și frică să mă gândesc cum o să arate piața energiei în 2023 după un an de plafonare. Dacă începem cu povestea asta la roșii, ulei sau lapte o să rămânem fără ele.
A doua chestie îngrijorătoare este dorința multor instituții de control de a da amenzi pe cifra de afaceri: 1%, 3%, 4%. Pare o nimica toată, dar pentru cele mai multe companii asta e marja anuală de profit. Ai luat două amenzi d-astea și poți să împachetezi tot, nu contează cât ești de mare. Lași și 2000 de oameni fără loc de muncă fiindcă nu ai de unde plăti așa ceva. Și cine știe poate nu ai bască nici la anul.
Consiliul Concurenței are instrumentele, puterea și cunoștințele să investigheze companiile când abuzează și se înțeleg asupra prețurilor și le poate da amenzi și de 10% din cifra de afaceri. Și e bine că e așa. În rest, vă rog eu să terminăm cu toate plafonările și discuțiile despre prețuri corecte, speculă și concepte inedite care ne duc în alte vremuri. Degeaba dăm semnale de deschidere către investitori și antreprenori dacă ele vin la pachet cu controlul prețurilor și cu posibile amenzi, date de te-miri-ce-instituție, care îți îngroapă afacerea în doi timpi și trei mișcări. Asta nu e economie de piață. Dacă vrem să-i protejăm pe cei mai vulnerabili de creșteri de prețuri avem alte metode. Mai bine le virăm bani în cont lunar decât să plafonăm prețurile sau să începem să alergăm antreprenorii că fac ”speculă”.
Prețurile sunt niște semnale esențiale care modelează deciziile și comportamentul companiilor și consumatorilor în funcție de realitate, nu de ce crede vreo comisiei printr-un birou. Umblăm la asta și ne vom distruge economia. Este atât de simplu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Și a propos de legea cererii și ofertei, amintesc că pe vremea pandemiei, prețul stabilizat al măștilor a fost de 50 de bani, dar la început s-au cumpărat inclusiv cu 7 lei!!!! Mișto. Văd că unii iubesc capitalismul sălbatic, eu nu. Nu e vorba de a fi nostalgic comunist. Consider comunismul un mare și perfid rău, care a reprezentat o vreme o utopie păguboasă și chiar criminală. Dar comunismul este o extremă, iar capitalismul sălbatic este cealaltă extremă. Iar eu m-am săturat de extreme, vreau o societate echilibrată, pașnică și benefică, la nivel atât material, cât și moral / spiritual. Dacă e posibil.
Activitatea speculantului este în legătură cu doctrina "mâinii invizibile" pomenită de Adam Smith - anume cea care ne face viața posibilă și pe alocuri plăcută atunci când guvernul nu face tot ce poate pentru a o încătușa:
„fiecare individ se străduieşte să îşi utilizeze capitalul astfel încât ceea ce produce să aibă o valoare cât mai mare. În general, el nici nu urmăreşte să promoveze interesul public şi nici nu ştie cât de mult îl promovează. El nu urmăreşte decât propria-i siguranţă, propriu-i câştig. Prin aceasta, el este condus ca de o mână invizibilă să ţintească un scop care nu a făcut deloc parte din intenţia lui. Urmărindu-şi propriul interes, el îl promovează adesea pe cel al societăţii, mai eficient decât atunci când are într-adevăr intenţia să îl promoveze”.
dar am bagat de seama ca si prin tari mai capitaliste (ca noi, adica mai vechi in ale aste) se plafoneza preturile !!!
si da, intr-adevar consiliul concurentei... dar dureaza 3-4 ani cate o anchheta, care se incheie cu - sau nu - vre-o amenda si in timpul asta consumatorul plateste factura mamut !
si in tot timpul asta firmele cu pricina "sug sangele poporului" de acopera cu excedent orice amenda posipile
"Leul la stabilizare,
speculanții la scos sare!"
Foarte corect, fiindcă speculanții erau și sunt dușmani ai Statului și ai poporului și locul lor e la pușcărie și la ocnă!
PS. la curent un speculant dat in gat de Hidro e tocmai Electrica furnizare care a cumparat de la Hidro ieftin aproape toate productia pusa pe piata pt. recomercializare, cu 275 pe MWh si sa revanda sau voia sa revanda cu 500 lei sau mai mult cand plafonarea la 1 leu nu era un fapt. Uite speculantul! Recent Hidro a incercat sa vanda un pachet cu 370 de lei MWh, n-a cumparat nimeni. Deci plafonarea preturilor tine speculantii departe. Acum Hidro se pregatesc sa cumpere toata Electrica Furnizare si un speculat iasa de pe piata.