Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

E bine că s-a semnat, dar avem nevoie de mai mult decât de niște hârtii!

Semnare contract Exxon-Romgaz

Foto: ceremonia de semnare a contractului necesar finalizării tranzacției de achiziție de către S.N.G.N. Romgaz S.A. a acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Ro. Limited (gov.ro)

E foarte bine că e plin de știri despre cum a preluat Romgaz participația Exxon și despre cum vom deveni furnizor de securitate energetică la Marea Neagră, dar e bine să nu scăpăm din vedere că deocamdată vorbim doar de hârtii. Legea offshore – și așa întârziată un deceniu – mai are nevoie de reglaje și nu în ultimul rând trebuie să vedem această investiție realizată efectiv și suntem încă departe. Aplaudăm devreme după ce am fost repetenți ani în șir. Am toată speranța că Petrom și Romgaz vor scoate acel gaz, dar până să o facă timpul nu are răbdare. 

Realitatea este că avem nevoie de investiții masive în energie. Nu deceniul acesta. Nu până în 2025. Acum. Anul acesta și cu siguranță până primăvara viitoare: Marea Neagră ca Marea Neagră, dar avem nevoie de solar, eolian, hidro și orice posibil dacă vrem să scadă prețurile la energie. Pe unele zone se mișcă niște lucruri și în materie de comunicare Guvernul a transmis foarte multe semnale de deschidere față de investitori. Problema este că avem de recuperat multe oale sparte, într-un timp scurt, cu un război la graniță și cu o criză economică care bate la ușă dacă planetele se aliniază prost. Ca să nu mai zic că toată Europa vrea să facă același tip de investiții și capitalul nu cade chiar din cer, în ciuda a ceea ce ar crede unii.

Lentoarea noastră administrativă și legislativă trebuie să-și găsească puțin leac în ingeniozitate și nu trebuie să ne culcăm pe perna plafonării prețurilor. Plafonarea nu poate fi o soluție pe termen lung, va distorsiona enorm piața (și dacă UE impune un embargo pe gazul rusesc asta va complica lucrurile în feluri pe care nici nu le putem anticipa) și dacă noi nu facem lucruri concrete între timp să aducem capacități noi de producție în sistem avem toate șansele să ne trezim la anul că prețul va fi dublu și bani să plafonăm în continuare ciu-ciu. Rețetă pentru dezastru. Deci hai cu investițiile și cu un cadru care să aducă cât mai mulți bani privați în zona asta că publici nu prea mai avem de unde.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult