Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dacă a picat Tolontan, pot pica și ceilalți. Apel către ziariști

Cătălin Tolontan Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Au fost diverse reacții la anunțul concedierii lui Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al „Libertatea”. În acest context, eu vreau să atrag atenția asupra unei luări de poziții unice:

Asociația Ziariștilor Independenți din România – secția română a Asociației Jurnaliștilor Europeni, cu sediul la Bruxelles - a hotărât să publice pe site un comunicat în care face apel la ceva ce nu s-a mai auzit în presă de mult timp, adică unitate. Știm cu toții că presa de azi este mai divizată ca oricând, dovadă fiind cei care jubilează în urma scandalului Ringier. Întâmplător, unii dintre cei care dansează acum de bucurie apar în ancheta Recorder legată de miluirea presei de partide.

 Dar mai suntem și noi aici, cei care fie sunt colaboratori în presă – așa cum sunt eu – sau oameni care sunt jurnaliști „cu normă întreagă”. Toți cei care sunt în această categorie au reacționat și în cazul Emiliei Șercan, dar și în cazul Țepelin-Tolontan. Ei vor apărarea cu orice preț a libertății de exprimare și permiterea funcționării presei. De curând, la o dezbatere organizată de aceeași asociație, Petrișor Obae, editor al Paginademedia.ro, a menționat perioada Clubului Român de Presă, atunci când reprezentanții patronatelor și chiar ai autorităților veneau în fața ziariștilor pentru a purta un dialog. În acest punct, o unire de tipul ăsta, instituțională, este dificil de realizat. Cu toate astea, o unificare pentru a atrage atenția asupra faptului că mai există jurnaliști care vor să își facă meseria pentru public se poate face. Cum? Eu am început prin a cita un comunicat de presă. Îndemn pe care îl lansez și celorlalți oameni care sunt de acord cu textul. O altă propunere, de asemenea prezentă în comunicatul lansat de AZIR, este derularea unor evenimente care să urmărească prezența cât mai multor oameni din presă. Când a fost ultimul eveniment când s-au strâns jurnaliștii? Poate la Gala Superscrieri. Numai că acolo fuseseră adunați de o acțiune pozitivă, pentru a premia jurnalismul de calitate. Acum e cazul să se strângă pentru a se apăra, pentru că dacă a căzut Tolontan, pot pica și ceilalți. Aici nu este vorba de influența politică, aceea care încearcă să intervină de câte ori poate în presă, nu e vorba de parlamentarii burtoși, care au un vocabular de 12 cuvinte și cu care societatea românească e obișnuită, ci despre ceva mult mai periculos: companiile de jocuri de noroc care au buget aproape nelimitat atunci când vine vorba de „marketing”, adică cumpărarea ziarelor cu tot cu patronat. Dacă au reușit să îi dărâme pe Tolontan și Țepelin, care reprezentau cel mai important ziar de investigații și cel mai important ziar de sport, cât credeți că le va lua să ajungă și la alte publicații? Și, mai important, cât credeți că le va lua și altor „rechini” să arunce cu bani în presă pentru a transforma ziariștii în copywriteri?

Eu nu vreau să-i las să ajungă până acolo, de aceea propun tuturor ziariștilor onești să strângă rândurile.

P.S. Comunicatul pe care l-am citat se găsește pe azir.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rina check icon
    Nu cumva să menționați singura metoda care ar putea să fie și eficientă: SINDICALIZAREA
    • Like 0
  • Corina check icon
    Și noi, cititorii, ce putem face? Să nu mai accesăm Libertatea? Parcă ai mai verifica, nu-ți vine să crezi că ziarul își va schimba fața. Probabil că se va întâmpla, totuși, în curând, când vor dispărea materialele celor care pleacă.
    • Like 0
  • Meseria de ziarist, de jurnalist, de comentator de știri, a căpătat putere și greutate în perioada de cristalizare și dezvoltare a liberalismului. Odată cu alterarea liberalismului prin pierderea elementelor de identitate morală, aceste meserii s-au distorsionat încercând să-și păstreze aura de putere și greutate socială. Răstălmăcind machiavelismul ”scopul scuză mijloacele” prin renunțarea la morală, jurnaliștii s-au autodemiurgizat prin punerea cozii la prună. Lovitura finală a venit odată cu dezvoltarea tehnologiei de comunicație care a permis profesionistului din mass-media să perceapă dimensiunea locală a duratei temporale și a adevărului. Localitate a dat viață contextului informațional. Funcția de contextualizare a distrus definitiv adevărul, așa cum era el perceput că vine din mijloacele de informare în masă.

    Localitatea veridicității astfel determinată și manipulată generează abuzul informațional, atât din partea lucrătorilor în mediile de informare cât și din partea politicului și a structurilor de informații. În România guvernul plătește mass media! Este cunoscut faptul că de zeci de ani conducători de media comunică, să zicem în fiecare dimineață ce știre se dă și ce știre nu se dă, un fel de licitație de lalele...

    Tolontan nu este o victimă, nici Țepelin, nici alt aparent superstar mediatic. Până când morala nu se va întoarce în ADNul lucrătorilor din massmedia, izolarea presei sub orice formă se va accentua până la irelevanța cronică. Lacuna celor de teapa lui Tolontan, este descrisă de Petre Țuțea : ” Această ştiinţă a moravurilor seamănă cu Mersul trenurilor după părerea mea. Poţi să-l schimbi la ce staţie vrei. Omul autonom nu e capabil să creeze o ordine morală. O primeşte de sus, sau nu. Asta-i poziţia mea în raporturile dintre om şi divinitate. Că dacă raportul dintre om şi divinitate dispare, nu e posibilă nicio morală. Ba, mai mult, nu e posibil niciun adevăr.”
    • Like 1
  • Kalan check icon
    Sincer ma bucur de ceea ce se intimpla. Voi ziaristii v-ati luat-o in cap si nimeni nu mai e ca voi. Din disperarea de a scrie o stire calcati pe cadavre, distruge-ti familii sau prietenii in numele a ceva numai de voi inteles sau stiut. Cred cu tarie ca marea majoritate a ziaristilor (scribilor - ca in fond nu faceti decat copy & paste) va scaldati intr-o mediocritate patetica si endemica. Ma bucur de ce vi se intimpla si sper sa fie mai rau.
    • Like 1
    • @ Kalan
      Corina check icon
      Cred că așa s-ar exprima cei vizați de investigațiile Recorder, de exemplu. Iar să vorbești de scribi și mediocritate înglobând jurnaliștii Republicii și pe cei mai buni de la Libertatea - denotă discernământ, nu glumă.
      • Like 0
  • Din păcate banii au vorbit, „banii vorbește”... Tare ar fi necesară solidarizarea jurnaliștilor și a societății civile împotriva atotputerniciei profitului fără limite. Pervertirea normalității este un fenomen semnalat deja în multe domenii vitale din lumea românească și versul „Deșteaptă-te, române!” nu mai înseamnă mai nimic...
    • Like 2
  • Radsub Radsub check icon
    nu e vorba de parlamentarii burtoși, care au un vocabular de 12 cuvinte și cu care societatea românească e OBISNUITA, ci despre ceva MULT MAI PERICULOS: companiile de jocuri de noroc.
    HMMM, Interesant.
    Boala romaneasca. Ne plangem de efecte fara sa reparam cauzele. NU am vazut inaintea alegerilor nici un "ziar onest" sa publice cv-urile candidatilor. Nici sa traga cinevaun semnal de alarma cand candidatul devenit parlamentar dadea legi favorabile companiilor de jocuri de noroc, care, pentru alte favori sponsorizau parlamentarul (din banii obtinuti de la vontantii acelorasi parlamentari), Poate va uniti sa ii scoateti din breasla si pe "copywriterii" care nu sint in stare sa corecteze un text tradus cu google, pentru ca nu stapanesc limba romana.
    • Like 0
  • Nu am putea noi sa-i trimitem pe veneticii astia elvetieni si nu numai la plimbare? Nu atata timp cat vom vota cu incrancenare cretina specifica psd. Sau aur sau tradatoarea sososca.
    • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      mhm check icon
      Da, asta e problema. Ca sint venetici elvetieni. Altfel, in presa cu actionari neaosi curge lapte si miere.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Dacă aveți răbdare în timp ce priviți, veți vedea că elvețienii, nemții, italienii, canadienii nu sunt altceva decât români sau șefi ai românilor.
      • Like 2
    • @ mhm
      :Nu "curge lapte si miere", dar nici sa fii la comanda unor oareare, numai pentru ca au bani, nu e bine.
      • Like 0
    • @ Niculae Moromete
      Tot ce se poate. In special ultima parte. Avem cam prea multi sefi, iar caricaturile neaose nu merita luate in considerare. Sunt doar niste slugi vandute.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult