Sari la continut
Republica
Comunicare

Dacă acum ți-ai oferi cadou 2 ore și 27 de minute, ce ai face cu acest timp? Despre digital wellbeing sau cum să folosim gadgeturile într-un mod conștient

gadget - 2022

Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

88% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au folosit internetul în ultimul an, conform unei statistici Eurostat publicate la începutul anului. La nivel global, timpul mediu petrecut de un utilizator de internet pe rețelele de socializare a crescut constant în ultimii 10 ani și a ajuns anul acesta la 2 ore și 27 minute. 

Dragă cititorule, dacă acum ți-ai oferi cadou 2 ore și 27 de minute, ce ai face cu acest timp?

Să facem cunoștință. Eu sunt Cristi.

O treime din viață am dezvoltat strategii și campanii de marketing pentru branduri cu notorietate la nivel național și internațional, iar celelalte două treimi am fost sportiv de performanță, activitate ce mi-a adus titlul de Campion European și Maestru al unui sport mai puțin cunoscut ce are la baza recepția și transmiterea foarte rapidă a semnalelor în codul Morse.

Pandemia a avut un rol important în decizia mea de deveni coach în digital wellbeing, deoarece observam cum balanța înclina semnificativ în favoarea timpului petrecut online, iar acest dezechilibru îmi afecta concentrarea și relațiile cu cei apropiați. Cu toate că petreceam mai multe ore lucrând, productivitatea mea era scăzută, eram din ce în ce mai stresat, nu mai reușeam să petrec timp de calitate cu cei dragi și starea mea de bine era afectată.   

Motivația a pornit de la nivel personal, însă a fost amplificată de dorința de a face ceva și pentru cei din jur. Văd mulți părinți care-și expun de la vârste fragede copiii la ecrane. Organizația Mondială a Sănătății recomandă să nu folosim deloc ecranele (desktop, laptop, tabletă, telefon, TV etc) pentru bebeluși sub 2 ani și maximum o oră pe zi pentru cei până în 5 ani. Încurajat de toate aceste aspecte, am pornit la drum să-mi caut o școală de coaching pe această nișă și singura care oferea certificarea acreditată de Federația Internațională de Coaching a fost la Londra.  

La fel cum am grijă ce aleg să mănânc zilnic, sunt foarte atent și la comportamentul meu în mediul online, cu precădere la ce fel de informații consum și cum îmi impactează mai departe starea de bine.

Digital wellbeing se referă la folosirea tuturor dispozitivelor inteligente cu ecran într-un mod conștient, care îți îmbunătățește viața, în loc să îți distragă atenția de la ceea ce este important pentru ține, astfel încât să poți păstra echilibrul între activitatea pe care o desfășori în mediul online și cel offline. Altfel spus, eu sunt cel care se află în control și nu invers.

Primul pas pe care l-am făcut eu a fost să-mi evaluez și să înțeleg relația pe care o am cu aceste device-uri. Apoi mi-am redefinit valorile personale și cum îmi doresc de fapt să îmi trăiesc fiecare zi. Asta m-a ajutat să decid când și cum vreau să fiu distras de notificări. Mi-am dat seama că în majoritatea cazurilor nu am nevoie de ele. Când lucrez la calculator îmi stabilesc dinainte pauzele. Mă mai ajută faptul că sunt o persoană activă și îmi place să mă plimb și să petrec timp admirând natura și meditând, așa încât am văzut imediat beneficiile de a putea aloca mai mult timp pentru aceste activități. Însă fiecare persoană este diferită, și exact cu acest proces de definire a priorităților și respectiv a acțiunilor potrivite îmi ajut și clienții cu care lucrez.

Meditația – o întâlnire recurentă cu mintea mea, facilitată de respirație

Mult timp am practicat Wonder Walking, un tip de meditație activă în care te lași fascinat de lucrurile mici sau mari pe care le întâlneșți. Recent, am adăugat și meditația Vipassana. Am participat la o tabăra unde am învățat tehnica. Timp de 10 zile n-am făcut altceva decât să medităm începând cu ora 4.30 dimineața și până seara la 8, fără a fi distrași de ecrane, cărți sau alți factori perturbatori. N-a fost ușor să-mi înfrunt și să-mi calmez mintea de unul singur - una dintre regulile taberei este Liniștea Nobilă și presupune să nu vorbeșți cu ceilalți participanți - însă satisfacția la final a fost pe măsură. Recomand experiența.

Alte recomandări pentru a ne îmbunătăți starea de bine, atât în mediul online, cât și în mediul offline

Cunoaște-ți valorile personale și prioritizează-ți activitățile în funcție de ceea ce este cu adevărat important pentru ține. Unul dintre cei mai puternici factori declanșatori în folosirea telefonului într-un mod nesănătos este plictiseala. Nu este un sentiment deloc confortabil și facem orice să învingem plictiseala, însă costul este unul uriaș: pierdem din puterea de concentrare și creativitate.  

Deconectează-te de dispozitive și conectează-te cu oamenii dragi. Relațiile pot ajuta la construirea unui sentiment de apartenență și valoare de sine. Fii o persoană activă și mișcă-te. Îți poți schimba în mod pozitiv starea de spirit cu 30 de minute de mers pe jos zilnic, admirând mediul înconjurător. Acordă atenție momentului prezent (mindfulness). Poate îmbunătăți modul în care te simți și modul în care abordezi provocările.  Mergi într-un retreat și experimentează cât mai multe dintre aceste recomandări și vezi ce e potrivit pentru tine.

La începutul lunii iunie, platforma habits by Republica a anunțat parteneriatul cu YOXO. În segmentul comunicare, vom vorbi despre poluarea din mediul digital și despre ecogesturi pe care le putem face fără niciun efort când suntem conectați la internet.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult