
Recent, lumea a fost zguduită de o pierdere dureroasă, deplânsă deopotrivă de practicanți și nepracticanți ai religiei creștine. Am pierdut un exemplu de bunătate și umanitate. Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral, după lupte îndelungate cu boala, la 88 de ani. Nu cred în divinitate, dar în el am găsit o formă de credință… Nu mi-a schimbat convingerile, dar mi-a confirmat că religia, în forma sa cea mai pură, poate fi o forță a binelui.
Mai aveam nevoie de Papa Francisc - ca părinte și ca lider deopotrivă. Un om care a purtat haina papală nu ca pe un simbol al autorității, ci ca pe o responsabilitate morală profundă. Un om care și-a coborât constant privirea spre cei căzuți, spre cei uitați, spre cei excluși. Un om care a reușit să redea Bisericii o speranță și a căutat să unească prin credință, nu să dividă.
Într-o lume cu valori desaturate, Papa Francisc a fost printre puținii lideri religioși care n-au încercat să vândă certitudini absolute, ci au îndemnat la reflecție. Care n-au pretins superioritate morală, ci au invitat la compasiune și solidaritate. Care nu ne-au împărțit în buni și răi.
„Who am I to judge?” - fraza care pentru mine cântărește cât o rugăciune.
A fost primul suveran pontif care a îmbrățișat migranți, săraci, persoane LGBTQ+, victime ale abuzurilor - nu ca pe niște excepții tolerabile, ci ca pe oameni deplini, cu toții copii ai lui Dumnezeu. A vorbit despre excesele capitalismului și despre criza climatică când mulți au preferat să tacă. Într-o lume în care liderii, religioși sau seculari, mimează perfecțiunea, el a ales să fie uman, vulnerabil, îndoielnic - dar niciodată indiferent.
Nu am devenit atee pentru că religia sau oamenii religioși au fost răi. Am devenit atee pentru că religia, așa cum am cunoscut-o, era rece, distantă de valorile mele, normativă. Pentru că prea mulți clerici vorbeau despre păcat, dar nu despre suferință. Pentru că dogma părea mai importantă decât omul. Dacă aș fi crescut într-o lume cu mai mulți ca Papa Francisc, poate n-aș fi plecat.
Moartea lui e o pierdere pentru credincioși, dar e și o pierdere pentru noi, cei „rătăciți”. Pentru că Papa Francisc a arătat că poți fi lider spiritual fără să fii exclusivist. În Testamentul său, a cerut să fie înmormântat într-un mormânt simplu, cu o singură inscripție: „Franciscus”. Astăzi, ne luăm adio de la un om printre oameni, de la care, poate, n-am învățat destul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Papa Francisc e printre puținii care au ales să urmeze această pildă.
Altfel, despre acel dincolo nu știm mare lucru. Sunt o sumedenie de mituri despre facerea lumii, dar toate poartă amprenta inconfundabilă a gândirii umane. Poate că au exsistat acele revelații. Posibil ca în mintea marilor profeți ai umanității să se fi proiectat ceva dintr-o realitate pe care nu o putem cunoaște. O înlănțuire accidentală, dar fericită de neuroni, care-au procesat ceva din vibrația subtilă a unei lumi pur energetice.
Important e ce s-a ales de acele profeții. Se spune că o filosofie e importantă, în măsura în care oferă o cale de urmat. Iar Creștinismul a făcut-o. Semnele de dincolo au continuat să apară. S-au ivit noi profeți.
Sau stigmatele, care i-au apărut pentru prima dată Sfântului Francisc de Assisi, cel care-a ales calea sărăciei și modestiei, urmând pilda lui Isus.
Mai spre zilele noastre, Petrache Lupu de la Maglavit a avut și el o "viziune". Spunea că l-a văzut pe Moșul și că acesta i-a poruncit să vorbească în numele Lui.
Și uite-așa, un cioban modest, surd și gângav, a-nceput să cuvânteze, îndemnând lumea spre bună purtare, așa cum i se poruncise.
Lumea a dat năvală la Maglavit în așteptarea unor minuni. Alții l-au contestat, crezânu-l nebun sau farsor(puțin probabil în cazul lui).
Dacă admitem că Platon, Democrit și neuroștiințele la zi, au dreptate, atunci e foarte posibilă existența unei realități absolute/abstracte, dincolo de capacitățile noastre cognitive. Realitatea în logica căreia trăim fiind doar o proiecție materială, pe care o percepem senzorial și care este guvernată de legile fizicii, așa cum le cuoaștem.
O umbră pe peretele peșterii, cum spunea Platon. Un set de iluzii/senzații, cum spunea Democrit.
Deși e liniște și beznă în interior, totul e în creier, spun neuroștiințele..
Drept pentru care am devenit reticent în a cataloga ca neverosimile mărturiile celor care au avut norocul unor experiențe ieșite din comun.
Iar Biblia luată metaforic, e ok. Am o rezervă totuși față de instituționalizarea relației cu divinul, cu acea lume imaterială și enigmatică, care-ar putea apărea uneori în vis.
Față de Papa Francisc am și eu toată considerația pentru bunătatea sa, smerenia sa, modestia sa și pentru iubirea sa de aproape. A fost o lumină printre creștinii de toate felurile. Dar.... cred că din prea multă bunătate și smerenie și toleranță a mai dat și în extrema cealaltă, aceea de a accepta și ceea ce nu ar fi trebuit acceptat. Din dorința de a nu judeca alt om, normală pentru un creștin (”cine sunt eu să-i judec?”) a confundat uneori ideea de a judeca cu ideea de OBSERVA și a DEFINI păcatul. Cazul cu persoanele LGBT e antologic. Da, NU TREBUIE să-i judecăm noi, ci să lăsăm asta în sarcina Domnului, care ne va judeca PE TOȚI cu dreaptă măsură dar și milă. Însă a nu judeca NU înseamnă să nici nu vezi păcatul și să nu-l consideri ca atare. Judecata înseamnă să dai o SENTINȚĂ cu PEDEAPSĂ. Nu e deci vorba de vreo pedeapsă, ci de o APRECIERE a ceea ce e bine și ceea ce e rău. Dealtfel Papa s-a pronunțat (adică în înțelesul său a JUDECAT) cum stau lucrurile în cazul avortului, pe care l-a definit clar ca OMUCIDERE. Dacă mergea cu logica din cazul LGBT putea să spună din nou ”cine sunt eu să le judec pe cele care fac avort?” Deci se poate și chiar se impune să luăm atitudine față de păcat. Numai că Papa aparent NU considera practicile LGBT ca fiind păcate. Iar asta e o extindere a toleranței dincolo de morala creștină. Nu zice nimeni că persoanele LGBT ar trebui ”înfierate” sau ”excomunicate” de Biserică. NU, ele ar trebui îndrumate, iubite, înțelese, tolerate etc Dar NU trebuie făcută confuza dintre persoană și păcatul ei. Persoana trebuie iubită, dar păcatul ei trebuie condamnat. Creștinismul e împotriva multor aspecte imorale, de exemplu e chiar împotriva relațiilor sexuale normale dar în context imoral (curvia, preacurvia). Nu reneagă nimeni nicio persoană, dar trebuie condamnat păcatul, desigur. Și mai ales persistența în păcat, neurmată de îndreptare și smerenie. Știu că pentru oamenii moderni preceptele creștine sunt grele și poate frustrante, iar când vine cineva ca Papa Francisc, care mai ”slăbește șurubul” constrângerilor morale (dincolo de dogmă), devine automat ca un părinte iubit fiindcă e mai puțin strict. Dar poate că un părinte mai strict în principii (dar la fel de iubitor) e, finalmente, mai bun și mai corect.
După Francisc, următorul papă nu va putea simula omenia și bunătatea. Dacă nu le are și nu le pune mai presus de afirmarea autorității, credința va slăbi în lume.