Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cea mai prețioasă moștenire pe care o lasă umanității părintele Francisc

„Iertând și alegând”, Papa Francisc ne-a cucerit inimile și ne-a încurajat să devenim în 2025 „pelerini ai speranței”

Ce-l face pe un om să fie bun, zi de zi, într-o lume care validează obsesiv cantitatea, egocentrismul și cultura banilor?

Ce-l determină pe un bărbat să ia atitudine pentru apărarea săracilor marginalizați, a emigranților disperați, copiilor uciṣi în cursa înarmării, femeilor violate în numele credinței sau al războiului?

Cum se dobândește harul de a înțelege în profunzime oamenii dincolo de rasă, sex, religie sau naționalitate?

Și, mai ales, cum se învață limbajul universal al iubirii - iubirea lăsată ca ultimă mare poruncă de Omul-Dumnezeu care a delimitat erele și fariseismul de credința autentică, rescriind istoria devenirii noastre?

Papa Francisc ne-a dat un răspuns simplu, fără sclifoseli de măreție și pretenții de omnipotență: prin umilință. Umilința cea de toate zilele, care vede, aude, ascultă, înțelege și acționează. Umilința de a te bucura că Dumnezeu te-a pus în centrul creației sale și de a găsi soluții pentru păstrarea valorilor universale și a bogățiilor naturale ale umanității. Umilința de a cădea în genunchi în fața liderilor lumii pentru a implora pacea și oprirea crimelor de război; de a cere iertare pentru abuzurile bisericii și pentru greșelile sale istorice; de a te ruga la Vatican singur, într-o imensă piață goală, pentru sănătatea întregii umanități. 

Nu știu dacă vreodată vom mai avea șansa unui Papă atât de natural, spontan, jucăuș, bonom, ferm și tandru deopotrivă, iubitor și mustrător în momente de cumpănă, înțelept fără aură omniscientă, voluntar, curajos, imprevizibil, tangibil și uman, în sensul cel mai înălțător al cuvântului. Știu însă că în timp ce în Silicon Valley un miliardar își face transfuzii cu sângele fiului său pentru a deveni nemuritor, un bătrân de 88 de ani a murit tânăr în a doua zi de Paște la Vatican, cu gândul că cea mai prețioasă moștenire pe care o poate lăsa umanității este Speranța. Pentru Papa Francisc, viitorul credinței este bucuria și speranța. Creștinii adevărați nu sunt niște fețe încrâncenate și triste, ci poartă în ei permanent bucuria învierii și bunătatea inspirată de porunca universală a iubirii. Vom găsi oare resurse de înțelepciune să pășim pe drumul pe care l-a deschis pentru noi, străbătând continente, religii ṣi confesiuni pentru reconcilierea noastră?

Notă: în 2020, la Vatican, în timpul pandemiei, Papa Francisc a binecuvântat omenirea într-o Piață Sfântul Petru goală. Sunt unele dintre cele mai puternice imagini din istoria recentă a umanității (Foto: Profimedia Images)


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • N-a vrut sa ne lase singuri in prima zi de Paste, intr-o perioada tare trista pentru omenire . Si-a facut datoria cu ultimele puteri ( doctorii n-au recomandat sa iasa in fata multimii ) si a plecat ... acolo unde trebuie sa ajunga. Dumnezeu sa-l odihneasca . Si sa speram ca cel care va urma se va ridica la inaltimea lui.
    • Like 1
  • Orice cuvânt e de prisos la trecerea în neființă a unui papă. Dumnezeu să-l odihnească...
    • Like 2
    • @ Francisc
      Corina check icon
      Hristos a înviat! Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Papa Francisc, da. Ne putem permite să facem diferențe între papi, că n-au fost toți la fel de iubiți, cel puțin. Iar „neființă” e ultimul cuvânt de folosit acum în calitate de creștini. Noi credem că a trecut la cele veșnice, nu?

      Foarte puternic și frumos și precedentul articol al autoarei. Ne-a convins să citim „Speră”, autobiografia recent publicată a Papei.
      • Like 1
    • @ Francisc
      Of! Mi-a dat singur un like...
      • Like 0
    • @ Corina
      Dacă înlocuiesc „neființa” cu „veșnicia” e în regulă, doamnă Corina?
      • Like 0
    • @ Francisc
      Corina check icon
      Depinde ce credeți. Nu trebuie să-mi faceți mie pe plac.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult
sound-bars icon